Hoe maak ik echte Italiaanse tomatensaus?

Geplaatst op 10 maart 2017 door Tjerk Kleisma2 reacties
Hoe maak ik echte Italiaanse tomatensaus?

Hoe maak ik echte Italiaanse tomatensaus? Het antwoord is hierop is korter dan je denkt, namelijk met tomaten, een ui, wat zeezout en een klein beetje olijfolie. En wat heb je hiervoor nodig? Een koekenpan, een staafmixer en een zeef. That’s it. Lekker makkelijk toch?

Vaak krijg ik aan het einde van de dag de vraag, ‘wat eet jij eigenlijk vanavond?’, of ‘heb jij nog een lekker recept wat ik even snel kan maken?’. Bij het bereiden van een echte Italiaanse tomatensaus wordt vaak moeilijker gedacht dan daadwerkelijk nodig is. De Italiaanse keuken staat natuurlijk bekend om haar eenvoud en het eenvoudig houden is ook precies hetgeen je moet doen bij het bereiden van een tomatensaus. Hierbij moet je wel een paar kleine spelregels in je achterhoofd houden, namelijk:

  • Gebruik de lekkerste ingrediënten die je kunt vinden
  • En gebruik vervolgens de meest verse ingrediënten

Bij het bereiden van echte Italiaanse tomatensaus heb je natuurlijk echte tomaten nodig. Dus geen pakjes, zakjes of andere verpakkingsvormen. Een uitzondering hierbij is het ‘blikje’. In Italië wordt tomatensaus natuurlijk gemaakt van verse tomaten. Dit heeft een reden. Tomaten in Italië zijn van uitmuntende kwaliteit. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het klimaat waarin deze groeien en de wijze waarop deze worden verbouwd. In Nederland gebeurt dit op een hele andere manier. Het gevolg is dat de kwaliteit van onze tomaten veel lager is dan de tomaten die worden verbouwd in het heerlijke, zonnige Mediterraanse klimaat. Als je een Italiaanse tomaat naast een Nederlandse tomaat legt, dan zul je merken dat de kleur, maar vooral de intensiteit van de smaak wezenlijk anders is.

Maar goed, nu terugkomend op het blikje. Je hebt natuurlijk Nederlandse tomaten die in een blikje verdwijnen. Maar je hebt natuurlijk ook Italiaanse die in een blikje verdwijnen. Voor het maken van echte Italiaanse tomatensaus kun je er daarom voor kiezen om gepelde tomaten te gebruiken afkomstig uit een Italiaans blikje. Merken die tegenwoordig op de Nederlandse markt en zelfs al bij ons in de supermarkt zijn te verkrijgen, zijn bijvoorbeeld Mutti of Cirio. Doorgaans zijn deze tomaten lekkerder dan verse die in Nederland zijn verbouwd. Dan door naar de vraag in de titel van dit artikel – hoe maak ik de lekkerste Italiaanse tomatensaus?

Het recept voor Italiaanse tomatensaus

In de eerste alinea verklapte ik al dat het super simpel is om zelf Italiaanse pastasaus te maken. Hiervoor heb je slechts een aantal verplichte ingrediënten benodigd, maar er zijn ook een paar optioneel.

  1. 400 gram gepelde tomaten uit een blikje van het Merk Mutti of Cirio; of 4 tot 5 verse tomaten
  2. Een ui
  3. Olijfolie
  4. Zeezout
  5. Vers gemalen peper
  6. Een paar blaadjes verse basilicum

De voorbereiding

Laten we bij het begin beginnen. Kies je er toch voor om verse Nederlandse tomaten te gebruiken, dan lees je hier hoe je deze het beste kunt ontvellen. Verwijder allereerst het groen aan de bovenkant. Snijd met een scherp mesje een kruisje aan de onderkant van deze rode rakker. Dompel deze daarna gedurende zo’n 10 tot 15 seconden onder in het kokend water. Als de tijd is verstreken dan haal je de tomaten er gelijk weer uit en doe je deze gelijk in ijskoud water. Het schrikeffect, van kokend heet naar ijskoud, zorgt ervoor dat je nu super simpel het velletje eraf kan snijden. Daarna is het nog maar een koud kunstje om de zaadjes te verwijderen. Verder is er nog een andere handeling ter voorbereiding. Dit is het snijden van de ui, uiteraard wel eerst de schil verwijderen.

Aan de slag

Als je alles hebt klaar staan, kun je los op het fornuis. Zet een koekenpan op het vuur en verwarm hier een klein beetje olijfolie in. Als de olie heet is, doe je de fijngesneden stukjes ui in de pan. Fruit de ui voor de duur van een paar minuten. De ui krijgt hierdoor kans om veel smaak af te geven en dit komt natuurlijk ten goede van de smaak van de tomatensaus. Vervolgens doe je de tomaat in de pan. Plet de stukken tomaat in de pan met een pollepel of een spatel. Zodra je dit hebt gedaan, ontstaat gelijk al de textuur van een tomatensaus.  Voeg wat zeezout toe, en maal er optioneel wat vers gemalen peper overheen. Eventueel kun je ook een handje vol met gekneusde blaadjes basilicum toevoegen. Als alle ingrediënten in de pan zitten, laat je deze ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. Het is van belang dat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen en dit heeft simpelweg wat tijd nodig.

Na 20 mintuten haal je de pan van het vuur. De volgende stap is dat je de tomatensaus pureert met een staafmixer. Idealiter doe je dit niet vanuit de koekenpan, maar zoek je naar een oplossing waarbij het risico op rode spetters in de keuken wat lager ligt. De laatste stap is om de gepureerde saus door een zeef te halen. Giet de saus in de zeef en vang deze weer op in een pan, schaal of pot. De laatste restjes kun je gewoon met een lepel door de zeef heen duwen. Als je al deze stappen hebt gezet, weet je voortaan precies hoe je echte Italiaanse tomatensaus moet maken!

Pasta recepten met tomatensaus

Deze saus kun je natuurlijk gebruiken voor een onvervalste Pasta al Pomodoro. Maar je kunt deze ook verder verwerken tot een van onze andere recepten. Op onze pagina met pasta recepten vind je ongetwijfeld voldoende inspiratie!

 

2 Reacties

Tjerk Kleisma

maart 13, 2017

Ciao Nadine, prego! 😉

Nadine

maart 12, 2017

Ik ga dit zeker maken met een goed merk tomaten. Bedankt

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.