Toetjes recepten

Alles over Italiaanse toetjes recepten

Als er een land is dat bekend staat om haar toetjes recepten dan is het wel Italië. Ver buiten de Italiaanse landsgrenzen zijn deze desserts bekend. En als liefhebber van de Italiaanse keuken vinden we dat natuurlijk volkomen terecht. Het Italiaanse woord voor toetje of dessert is ‘dolci’. Dolci is het meervoud van het woord ‘dolce’ en dolce betekent zoet. Als je het woord ‘dolci’ door Google Translate heen gooit, dan is de letterlijke vertaling die er uitkomt, banketbakkerij. Prima, ook daar wordt veel zoetigheid gemaakt.

Een ander bekend Italiaanse woord is ‘gelato’. De vertaling hiervan is ijs. Naast de bekende toetjes staat Italië natuurlijk ook bekend om haar haar doorgaans zelfgemaakte schepijs. Er is geen land ter wereld waar zoveel ijszaken zijn en het maken van ijs is tot een ware kunst verheven. Veel Italianen zijn zelfs met hun lekkerste ijs recepten de grens over gegaan om in andere landen ijszaken te openen. Ook in Nederland is in vrijwel iedere zichzelf respecterende stad wel een ijszaak te vinden. Zoals sommigen van jullie wel weten zijn we van Alles over Italiaans eten woonachtig in Leeuwarden. Bij ons in de stad ga je voor echte ‘gelato’ naar La Venezia. Ongeacht het weer staat er in het weekend steevast een rij van enkele, zo niet tientallen meters, nadat alle Leeuwarders hebben gegeten. Zodra het lente wordt dan is dit niet alleen in het weekend, maar is dit ineens structureel iedere dag zo. En ik durf te wedden dat dit niet alleen in Leeuwarden zo is.

Bekende Italiaanse desserts

Terug naar de toetjes. Iedereen kent wel een echt Italiaans dessert. Misschien is Tiramisu wel het aller bekendste toetje van allemaal. Volgens mij is er in Italië vrijwel geen enkel restaurant die dit gerecht niet op de kaart heeft staan. En ook bij Italiaanse restaurants in Nederland is de kans vrijwel uitgesloten dat je deze niet op de menukaart gaat terugvinden. Zelfs als dit niet op de menukaart staat, dan durf ik er nog wel een kleine weddenschap op af te sluiten dat je bij deze restaurants toch nog Tiramisu in de koelkast gaat vinden. Het is dan weliswaar niet voor de gasten, maar gewoon om dat ze dit gerecht zelf zo lekker vinden!!!

Natuurlijk zijn er naast Tiramisu nog veel meer klassieke Italiaanse toetjes recepten. De eerste die mij persoonlijk te binnen schiet is een van onze favorieten, namelijk Panna Cotta. De naam Panna Cotta betekent letterlijk gekookte room. Hiermee wordt de bereidingswijze van dit recept perfect gedekt. Om dit toetje te bereiden houd je gedurende korte tijd de room tegen het kookpunt aan. De room wordt in de pan doorgaans vergezeld door wat (vanille)suiker. Daarna laat je de room opstijven door hier gelatine aan toe te voegen en te laten koelen in de koelkast gedurende de periode van een paar uur. Om de Panna Cotta extra lekker te maken wordt hier vaak een saus overheen gegoten in de vorm van een coulis of karamel. Soms wordt er ook wel vers fruit bij geserveerd. Dit is een beetje afhankelijk van het seizoen.