Pesto recepten

Alles over Pesto recepten

Pesto bestaat al eeuwen en tegenwoordig zijn er pesto recepten in allerlei kleuren en in allerlei smaken Het woord pesto is afgeleid van het Italiaanse woord ‘pestare’. Pestare betekent letterlijk stampen en dat is ook precies de enige traditionele manier om pesto te maken voor je favoriete pesto recept. Pesto wordt van origine gemaakt met behulp van een vijzel en alle ingrediënten worden hier in gevijzeld. Vijzelen is natuurlijk niet anders dan lekker stampen.

Het traditionele recept voor pesto is gebaseerd op het Mediterraanse kruid basilicum. Maar wat veel mensen niet weten is dat de oorsprong van dit Mediterraanse plantje in India ligt. Na vele omzwervingen is basilicum uiteindelijk in Italië aangekomen. In de Italiaanse regio Liguria heeft men gelijk beslag gelegd op het hoofdingrediënt van pesto om vervolgens nooit meer los te laten. Voor het maken van echte Italiaanse of beter gezegd Pesto alla Genovese, pesto uit de hoofdstad van Liguria, gelden strenge richtlijnen. Deze richtlijnen hebben betrekking op de hoeveelheden, maar ook op de producten en de regio waar deze vandaan komen. Om een paar voorbeelden te noemen, het zeezout en de olijfolie moet uit Liguria komen anders is het geen echte pesto. Althans… volgens de bewoners van deze regio. Eigenlijk is dit hetzelfde principe als wat voor pizza geldt in Napels. Ondanks deze strenge richtlijnen heeft tegenwoordig iedere familie in Liguria zijn eigen ‘geheime’ recept voor pesto. Maar ja, ook dat is typisch Italiaans…

Het basis pesto recept

Zelf pesto maken is ontzettend leuk om te doen en dit basis pesto recept gaat je hierbij helpen. Aangezien Nederland geen Liguria is, moeten wij dit pesto recept maken met de beste ingrediënten die hier verkrijgbaar zijn. Voor het maken van Pesto alla Genovese, of te wel basilicum pesto, voor ongeveer 4 personen zijn dit de ingrediënten.
• 100 gram basilicum
• 1 teen knoflook
• 20 gram pijnboompitjes
• 50 gram Parmigiano Reggiano kaas
• 50 gram Pecorino kaas
• Olijfolie
• Vers gemalen peper
• Zeezout

Haal de blaadjes basilicum van het plantje en spoel deze af, zodat de basilicum schoon is. Als de blaadjes weer droog zijn, dan doe je deze in de vijzel. Begin met vijzelen om een mooie gladde substantie te maken van de basilicum. Als de blaadjes helemaal zijn getransformeerd tot een smeuïge massa, voeg je ook de knoflook toe. Ga lekker verder met vijzelen tot dat deze samen met de basilicum een geheel vormen. De volgende stap is het toevoegen van de pijnboompitten. Ook de pijnboompitten moet je net zo lang stampen tot deze niet meer zichtbaar zijn en helemaal zijn opgegaan in het mengsel van basilicum en knoflook. Nadat je de pijnboompitten hebt gestampt, voeg je ook de kaas toe. Ga wederom verder met het vijzelen van de pesto tot ook de kaas onderdeel is van de inhoud van de vijzel. Als het goed is, ziet de inhoud van je vijzel er nu lekker groen uit en zijn de afzonderlijke ingrediënten niet meer te herkennen.

Om de pesto in dit recept op smaak te brengen en de juiste textuur te geven, voeg je allereerst lekker wat olijfolie toe. Als je een olijfolie hebt van goede kwaliteit, bevat deze van zichzelf al ontzettend veel smaak. Het toevoegen van de olijfolie tilt de pesto gelijk al naar een hoger niveau. Afhankelijk van waar je de pesto uit het recept voor wilt gebruiken, kun je ervoor kiezen om meer of minder olijfolie toe te voegen. Voor een wat stevigere pesto voeg je wat minder olijfolie toe. En voor een vloeibare pesto doe je gewoon lekker een flinke scheut extra. Waar je ook voor kiest, in beide gevallen moet je goed proeven of je tevreden bent over de smaak. Het toevoegen van een beetje peper en zeezout kan de pesto net een beetje extra geven. Dit basis recept voor pesto is hiermee helemaal klaar.

Recepten met pesto

Er zijn ontzettend veel lekkere recepten met pesto. Waarschijnlijk is de bekendste manier om pesto te eten ‘pasta pesto’. Voor pasta pesto wordt vaak gekozen om de pesto te serveren met spaghetti of Penne. In spaghetti of Penne met pesto kun je nog genoeg ingrediënten toevoegen om er een extra lekker gerecht van te maken. Wat altijd erg leuk is om te doen is het toevoegen van de ingrediënten die je ook hebt gebruikt voor de pesto. Als je het recept voor pasta met pesto opdient, kun je er bijvoorbeeld nog wat pijnboompitten overheen strooien, er lekker wat Parmigiano Reggiano kaas of Pecorino kaas op schaven of decoreren met een blaadjes basilicum. Een andere lekkere suggestie is om wat olijfolie over de pasta pesto heen te schenken.

Gnocchi met pesto

Naast lekkere pasta recepten met pesto zijn er natuurlijk nog veel meer lekkere recepten met pesto in de hoofdrol. Een andere lekker pesto recept is bijvoorbeeld gnocchi met pesto. Eigenlijk is gnocchi natuurlijk stiekem ook gewoon een soort pasta, maar dan toch heel anders. Dit komt doordat gnocchi de enige soort pasta is waar het hoofdbestanddeel aardappel is. Het is bovendien ontzettend leuk om zelf gnocchi te maken en deze gnocchi smaakt extra lekker met vers gemaakte pesto. Vreemd genoeg is de combinatie van verse pesto en de smaak van de aardappel echt perfect en daarom een van onze favoriete pasta recepten met pesto. Misschien is dit recept voor gnocchi met verse basilicum pesto nog wel lekkerder dan met gewone pasta zoals spaghetti en Penne.

Bruschetta of crostini met pesto

Als jij bijvoorbeeld pasta of gnocchi met pesto hebt gemaakt en er is nog wat over dan vinden wij het zelf altijd erg verleidelijk om de pesto dan op een bruschetta of crostini. Een bruschetta of crostini is natuurlijk snel gemaakt met wat oud brood. Dit kan natuurlijk zowel bruin als wit brood zijn. Smeer deze oude plakken brood in met wat olijfolie en bak het brood in de oven of met een grillpan knapperig. Zodra het brood knapperig is, lekker inwrijven met verse knoflook en je hebt super snel een lekker alternatief voor de overgebleven pesto. Het is natuurlijk zonde om de pesto waar je zo je best op hebt gedaan weg te doen.

Nog meer recepten in combinatie met pesto

Een persoonlijke favoriet met pesto is een antipasti recept uit Liguria. Zoals hierboven in de sectie over gnocchi met pesto al aangeven is de combinatie van pesto en aardappel erg lekker. Tijdens een van onze vakanties in Italië ontdekten wij dat in deze Noord-Italiaanse regio koude aardappelen met pesto worden geserveerd voorafgaand aan de hoofdmaaltijd. Dit is een typisch gebruik uit Liguria en zowel als antipasti te verkrijgen als bij de borrel. Bij dit gerecht waren de aardappelen in kleine blokjes gesneden en daarna gekookt in zout water. Zodra de aardappelen perfect gaar zijn gekookt, worden deze gelijk afgespoeld met koud water om te voorkomen dat deze verder garen. De koude aardappelen werden door de pesto heen geroerd en het resultaat was echt een heerlijk schaaltje groene aardappelen die als antipasti werden opgediend. Erg verrassend en leuk om eens te serveren als je vrienden over de vloer hebt.

Ook is het erg leuk en lekker om een koude pastasalade te maken en daar wat pesto bij te gebruiken. Pasta en pesto perfecte combinatie en deze combinatie smaakt koud ook er lekker. Voor dit recept doe je eigenlijk niets anders dan het basis recept voor pesto volgen voor verse pesto. Omdat je de pesto gebruikt voor in de pasta of beter gezegd de pastasalade kun je bij dit recept lekker veel olijfolie toevoegen. Om dit recept echt voor een salade door te laten gaan, volstaat het natuurlijk niet om enkel pesto door koude pasta heen te roeren. Een paar knapperige en frisse elementen zijn daarom op zijn plaats. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan rucola en kleine sappige cherrytomaatjes. Natuurlijk bevat het recept voor pesto ook al een aantal onderdelen die je gewoon nog een keer kan gebruiken. Denk hierbij aan de pijnboompitten en de blaadjes verse basilicum. Al deze elementen zorgen ervoor dat dit recept voor pastasalade met pesto met recht een feestje wordt.

Groene pesto

Pesto staat natuurlijk met name bekend om die prachtige groene kleur die het krijgt van de verse basilicum. Maar er zijn ook andere ingrediënten die je kunt gebruiken in je pesto recept om een mooie groene kleur te krijgen. Logischerwijs heb je daarvoor ook groene groenten nodig. Varianten van pesto zijn bijvoorbeeld te maken met rucola, spinazie, groene paprika, courgette en broccoli.

De bereiding van rucolapesto en spinaziepesto is identiek aan de bereiding van normale groene pesto, Pesto alla Genovese. De smaak van rucolapesto is wat kruidiger en de smaak van spinaziepesto is wat bitterder dan die van normale groene pesto. Kies je er bijvoorbeeld voor om pesto te maken van groene paprika dan is het erg lekker om de paprika eerst te roosteren en daarna verder te verwerken tot pesto. De geroosterde paprika geeft een licht rokerige smaak aan de pesto en is ook erg geschikt om te gebruiken bij een lekker stuk vlees. Maak je gebruik van broccoli dan blancheer je de broccoli kort in gezouten water en daarna pas je weer de reguliere stappen van het basis pesto recept toe. En voor courgette geldt dat je deze zowel kort kan blancheren als kan roosteren in de oven.

Rode pesto

Naast groene pesto bestaat er natuurlijk ook rode pesto. Op deze pagina hebben wij de groene pesto inmiddels uitgebreid besproken, dus de hoogste tijd voor de rode pesto. Rode pesto kan met verschillende ingrediënten worden gemaakt zoals tomaten, zongedroogde tomaten, rode paprika maar ook met Spaanse peper. Hoewel de groene pesto op veel meer verschillende manieren kan worden bereid, is er eigenlijk maar 1 onderscheidende naam, namelijk Pesto alla Genovese. Rode pesto daarentegen kom je tegen als Pesto alla Siciliana, Pesto alla Calabrese en Pesto alla Trapanese. Pesto alla Siciliana wordt gemaakt van tomaten, Pesto alla Calabrese van paprika en Pesto alla Trapenese van tomaten, basilicum en amandelen.