Groente recepten

ALLES OVER ITALIAANSE GROENTE RECEPTEN

Groente recepten worden in Italië vaak gegeten als ‘contorni’. Een contorni heet is het Nederlands vrij vertaald een bijgerecht en wordt geserveerd bij ´secondi piatti´ zoals vlees- en visgerechten. Verder geldt er bij onze Italiaanse vrienden een gouden regel, namelijk dat er bij pasta nooit groente of salade wordt geserveerd.

Vanzelfsprekend kent de Italiaanse keuken veel bijzondere groenten en groente recepten die eigenlijk alleen binnen de landsgrenzen worden gegeten of kenmerkend zijn voor een specifieke regio. Voorbeelden van groenten die typisch Italiaans zijn, zijn natuurlijk aubergine, courgette, paprika, radicchio, artisjok maar natuurlijk ook de delicatesse truffel en groene asperges mogen ook zeker niet in dit rijtje ontbreken. Een veel gehanteerde bereidingswijze van deze groenten in natuurlijk op de grill. Wie wel eens in Italië is geweest heeft ook vast wel eens ´verdura grigliate´ gegeten. Dit is doorgaans een combinatie van gegrilde aubergine, courgette en paprika.

Andere voorbeelden van typisch Italiaanse bereidingen van groente recepten zijn tomaten uit de oven en in wijn gegaarde wortelen. Verder is Parmigiana di Melanzane een beroemd gerecht en kom je wereldwijd in echte Italiaanse restaurants bijna altijd tegen. Dit is een heerlijke vegetarisch lasagne op basis van Melanzane, of te wel de groente die wij in Nederland kennen als aubergine. Waar in Nederland vaak witte asperges wordt gegeten in de periode van april tot en met juni, eet de Italiaanse bevolking eigenlijk altijd groene asperges. Groene asperges zijn in deze periode een veel gebruikt product. Hetzelfde geldt voor artisjok, deze groente komt ook veel voor in de Italiaanse keuken en wordt op meerdere manier bereid. Het is typisch Italiaans om artisjokken te frituren waarbij de artisjok wordt voorzien van beslag voor een lekkere krokante jas.

Meer groente recepten

Nu er een duidelijk beeld is van de meest voorkomende groenten in Italie is het natuurlijk interessant om nog meer lekkere Italiaanse groente recepten door te nemen. Groene asperges zijn zoals gezegd een typische Italiaanse groente. Het interessante van asperges is dat je met hiermee op talloze manieren kan variëren om tot lekkere groente recepten te komen. Een persoonlijke favoriet van ons is risotto met asperges. Om de risotto die heerlijke aspergesmaak te geven kun je deze groente op verschillende manieren gebruiken. Indien je witte asperges gebruikt, dien je deze altijd eerst te schillen. De schillen van de asperges kun je in de bouillon laten trekken, zodat de bouillon extra veel smaak krijgt. Verder is het van belang om de gesneden asperges gelijk aan het begin al in de pan te doen, nog voordat je start met de risotto. De smaak van de asperge komt hierdoor goed los en je zult merken dat de risotto heerlijk naar deze Italiaanse groente gaat smaken. Natuurlijk kun je deze groente ook gebruiken voor een lekker pasta recept of om een lekkere aspergesoep te maken.

Recepten met aubergine

Een andere veel geziene groente in de Italiaanse keuken is de aubergine. Aubergine wordt ook in verschillende groente recepten gesignaleerd. Zoals hierboven al aangegeven is misschien wel het bekendste groente recept waarin de aubergine zijn opwachting maakt Parmigiana di Melanzane. In dit lasagne recept worden de lasagnebladen vervangen door plakken aubergine, waardoor is lasagne recept eigenlijk gewoon een groente recept wordt. Verder is de opbouw van dit groente recept hetzelfde als de wijze waarop je lasagne klaar maakt. Wat je doet is laagje voor laagje deze vegetarische lasagne construeren door eerst de tomatensaus in de ovenschaal te doen en daarna de aubergine. Hierbij is het belangrijk dat je de aubergine al hebt gebakken in wat olijfolie en op smaak hebt gebracht met wat zeezout en versgemalen peper. De aubergine rauw in de oven doen komt de smaak van deze groente lasagne niet ten goede. Terwijl je laagjes aan het opbouwen bent voeg je tussen iedere laag een lekker verrassing in de vorm van Mozzaralla of Parmigiano Reggiano. Dit groente recept heet natuurlijk niet voor niets Parmigiana di Melanzane. Het uiteindelijke resultaat is een heerlijk vegetarisch gerecht waarin de aubergine perfect wordt aangevuld met een heerlijke tomatensaus aangevuld met echte Italiaanse soorten kaas.

Een ander bekend groente recept waarbij aubergine een belangrijke rol speelt heet ‘Caponata’. Caponata is een Siciliaans recept waarbij de aubergine samen met andere groente wordt geserveerd in een tomatensaus. De belangrijkste ingrediënten die je naast aubergine in de Caponata aantreft, zijn bleekselderij, olijven, kappertjes, ui, basilicum en pijnboompitten. Verder wordt er volop gevarieerd met andere groente soorten zoals paprika en wortel. Maar wat dit Siciliaanse groente recept zo bijzonder maakt, is dat de belangrijkste smaakmakers suiker en wijnazijn zijn. De tomatensaus krijgt hierdoor logischerwijs een zuurtje van de azijn en een zoetje van de suiker. Caponata heeft daardoor een bijzondere smaak die je in eerste instantie niet zou verwachten als je dit groente gerecht uiteindelijk voor je ziet staan. En aangezien Caponata een antipasti recept is, wordt Caponata koud gegeten. Kortom, een super interessant recept om een heer te bereiden.

Verder is het erg lekker om aubergine als gegrilde groente te eten bij een lekker vlees recept of bij de vis. Als je de aubergine grilt, kun je deze weer verder op smaak brengen. Natuurlijk kan dit met ‘usual suspects’ zoals olijfolie, peper en zeezout, maar wat ook erg lekker is en deze gegrilde groente een verrassende smaak geeft is door ook hierbij een azijn of balsamico te gebruiken. Afhankelijk van wat voor soort azijn je gebruikt geef je de aubergine een lekker zuurtje. Kies je voor balsamico dan heeft dit zuurtje ook een licht zoete smaak. Dit maakt het grillen van aubergine erg leuk en vooral erg lekker want je kunt op talloze manieren variëren waardoor je iedere keer weer verrassend uit de hoek komt met deze op-en-top Italiaanse groente.

En uiteraard is het ook mogelijk om deze typisch Italiaanse groente te gebruiken voor in de pasta of risotto. Een klassieker uit de Italiaanse keuken met aubergine in de hoofdrol is Pasta alla Norma. Ook dit recept is toevalligerwijs afkomstig van het Italiaanse eiland Sicilië. Op onze pagina over pasta recepten wijden wij al uitgebreid uit over dit recept, maar in het kort komt het erop neer dat dit recept de vulkaan de Etna symboliseert. De aubergine vertolkt hierbij de rol van de verkoolde stenen, de tomatensaus is niets andere dan de kokende lava en de ricotta salate kaas is de eeuwige sneeuw die vrijwel altijd op de Etna is te vinden behalve bij een uitbarsting. Na het schrijven van deze informatie over groente recepten waarin aubergine de hoofdrol speelt, mag eigenlijk wel worden geconcludeerd dat recepten met aubergine vaak een Sicliaanse roots hebben.

Groente recepten met courgette

Naast de recepten die wij hebben leren kennen met asperge en aubergine zijn er ook nog veel groente recepten waarin de courgette is vertegenwoordigd. Courgette heet is het Italiaanse ‘zucchini’ en in veel Italiaanse groente recepten is een rol weggelegd voor de courgette. Het standaard recept voor gegrilde groente bevat natuurlijk courgette naast paprika en aubergine. Verder kun je courgette ook zomaar tegenkomen als hoofdingrediënt in lasagne, in de verschijningsvorm pesto, als courgette salade of als Italiaanse courgette soep. Wat namelijk voor aubergine geldt, geldt ook voor courgette. Het is namelijk mogelijk om lasagnebladen te vervangen door laagjes courgette waardoor er een groente lasagne ontstaat. In tegenstelling tot aubergine wordt er voor lasagne met courgette doorgaans een lichte bechamelsaus gebruikt, terwijl de aubergine lasagne altijd wordt gemaakt met tomatensaus. Een leuke variatietip voor het maken van pesto, is dat je de blaadjes basilicum kan vervangen door courgette. En ineens staat er een courgette pesto voor je neus. Kortom, met courgette kun je alle kanten op om heerlijke groente recepten te bereiden.

Groente gerechten met paprika

De naam van een andere populaire Italiaanse groente is hierboven al gevallen en dat is natuurlijk de paprika. Ook de paprika komt voor in veel Italiaanse groente recepten. Een populaire bereidingswijze van de paprika is door deze te grillen. Bij het grillen van de paprika ontstaat er een enigszins rokerige smaak die de zoete smaak van de paprika in een heel ander perspectief plaatst. Gegrilde paprika tref je regelmatig aan als bijgerecht bij vlees of vis. Van een gegrilde paprika kun je overigens ook een heerlijke salade maken door deze wat op te frissen met wat citroensap en door olijfolie toe te voegen. Er zijn een aantal groente recepten die louter uit paprika bestaan. Het bekendste groente recept met alleen paprika is ‘Peperonata’. Het woord Peperonata is afgeleid van de Italiaanse naam voor paprika, namelijk Peperoni. Dit groente gerecht bestaat uit paprika en tomatensaus. Onze favoriete manier om dit recept te bereiden is door de paprika en de tomatensaus afzonderlijk te bereiden. Door deze afzonderlijke bereiding kun je dit gerecht van extra veel smaak voorzien. Zodra je de ingrediënten samenvoegt en de tijd geeft om beide smaken volledig in elkaar op te laten gaan, heb je het maximale resultaat en verandert een simpel groente recept op basis van paprika in een ware smaakexplosie! Veel plezier met al deze lekkere groente recepten en gerechten op AllesOverItaliaansEten.nl!

Italiaanse groente recepten met sperziebonen

Sperziebonen hebben in het Italiaans misschien wel de mooiste naam van alle groenten, namelijk Fagiolini. Deze groene groente kom je weliswaar niet zo vaak tegen als bijvoorbeeld de courgette, aubergine of paprika, maar toch duiken deze bonen regelmatig op in de Italiaanse keuken. In de Italiaanse keuken worden sperziebonen op veel verschillende manieren gebruikt om tot een lekker groente gerecht te komen. En zoals voor zoveel ingrediënten en producten geldt, geldt natuurlijk ook voor de sperzieboon. In iedere regio krijgt deze groenen groente zijn eigen speciale behandeling.

Een typisch voorbeeld van zo’n regio is Puglia. Puglia is een van de meest zuidelijk regio’s van het Italiaanse vaste land en vormt de hak van de laars. Eigenlijk ligt alleen Calabria zuidelijker, maar goed, dat terzijde. In Puglia zijn wij tijdens een van onze vakanties de sperzieboon op twee verschillende manieren tegen gekomen. Tijdens de antipasti kwamen wij er achter dat je deze groente ook prima koud kan eten. De sperziebonen moeten wel eerst worden gekookt om de giftige stoffen eruit te komen en daarna worden terug gekoeld. Vervolgens worden de bonen ingelegd, zodat deze een lichte zoetzure smaak krijgen, die bijzonder lekker is. De tweede bereidingswijze die wij hebben geproefd in Puglia is Fagiolini alla Pugliese. In dit groente recept wordt de sperzieboon gecombineerd met een smaakvolle tomatensaus. Voor dit recept begin je met de bereiding van de tomatensaus. Je kunt de tomatensaus eenvoudig zelf maken met gepelde tomaten, een uitje, een of twee teentjes knoflook en een Spaanse peper. Gebruik natuurlijk wel peper en zeezout om de saus op smaak te brengen. Als de saus zachtjes staat te pruttelen, begin je met de boontjes. Snij de uiteinden eraf en spoel de bonen daarna schoon. Kook de groente nu 2 tot 3 minuten in gezouten water, zodat deze ‘al dente’ zijn. Voeg de sperziebonen daarna toe aan de tomatensaus en kook de groente nog een paar minuten mee, zodat de smaak van de tomatensaus enigszins in de bonen kan trekken.

Een andere regio waar sperziebonen weer op hele andere maar geheel eigen wijze worden bereid, is Toscane. In Toscane worden sperziebonen net als pasta met tomatensaus ook wel gecombineerd met knapperig broodkruim. Misschien klinkt de combinatie van groente en broodkruim als je het voor het eerst hoort nog niet gelijk als een schot in de roos, maar probeer dit eerst maar eens voordat je dit gelijk afschiet. Het is natuurlijk wel van belang dat je het broodkruim zelf maakt. Dit kan heel eenvoudig daar wat oud witbrood te bakken in wat olijfolie. Je kunt de olijfolie nog wat op smaak brengen door er een paar grove stukken knoflook in te doen met wat zeezout alvorens je het brood toevoegt. Vergeet niet de stukken knoflook er dan uit te halen. Anders bak je deze bruin en wordt de smaak bitter. Tijdens de bereiding van het broodkruim bereid je de bonen. Verwijder wederom de uiteinden en kook in gezouten water. Zorg ervoor dat de sperziebonen wel wat bite blijven behouden. Als ook het broodkruim klaar is, kun je dit over de groente heel strooien en is deze Toscaanse bereiding van sperziebonen helemaal klaar.

Natuurlijk kun je met sperziebonen nog op heel veel manieren variëren. In heel Italië worden sperziebonen (na het koken) kort gebakken in wat olijfolie en knoflook. Soms wordt dit ook wel gedaan in combinatie met een Spaans pepertje. Hierdoor ontstaat eigenlijk een recept wat door zou kunnen gaan als Sperziebonen Aglio Olio e Peperoncino. Dit is zeg maar de groenten variant van het bekende pasta recept met dezelfde naam. Kortom, er valt op Italiaanse wijze genoeg te variëren met sperziebonen waardoor de lekkerste groente recepten ontstaan.

Italiaanse bijgerechten met spinazie

Spinazie is natuurlijk een veel gegeten groente in Italië. Er zijn vooral veel pasta recepten waarin spinazie wordt verwerkt in de vulling in combinatie met ricotta. Cannelloni is hier natuurlijk een bekend voorbeeld van, maar hetzelfde geldt voor ravioli. Daarnaast zie je spinazie ook veelvuldig terugkomen in de lasagne, maar ook afzonderlijk wordt deze populaire groente regelmatig gebruikt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan pasta met Gorgonzola en spinazie, aan pasta met een roomsaus waarin deze groente zit verwerkt of aan pasta met verse spinaziepesto. Een andere favoriete bezigheid van onze Italiaanse vrienden is natuurlijk het bereiden van verse pasta en gnocchi. En wat is er nou leuker dan het veranderen van de standaard kleur in een lekkere frisse groene kleur. Hiervoor wordt natuurlijk altijd spinazie gebruikt. Verder zie je spinazie ook regelmatig terugkomen in risotto recepten. De combinaties die bij pasta werken, werken doorgaans ook goed bij risotto.

De spinazie recepten die hierboven worden genoemd zijn natuurlijk gerechten waarin deze groente een bijrol vertolkt, maar we zijn natuurlijk op zoek naar Italiaanse bijgerechten waarbij het louter om de spinazie draait. Voordat wij hier dieper op ingaan, is het belangrijk om te weten hoe je spinazie moet gebruiken. Spinazie bevat doorgaans veel zand, dus het is erg verstandig om de blaadjes van deze groente grondig schoon te maken. Was de blaadjes met water en eigenlijk moet je er zelfs voor zorgen dat deze een voor een door je handen gaan. Daarnaast is het ook slim om de steeltjes van de spinazie te verwijderen. Dit deel van de groente heeft een bittere smaak en welke de smaak van het gerecht niet ten goede komt. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op de regel waardoor deze bitterheid voor balans in een recept zorgt, maar dit is persoonlijk. Verder is het steeltje veel harder na het koken dan de blaadjes zelf. Hierdoor mis je de smaak van de groente en blijft de perceptie van het harde steeltje hangen.

Maar goed, nu over na de bijgerechten. Een van onze favoriete spinazie recepten, is spinazie met kaas en boter. Nadat je de steeltje hebt verwijderd en de blaadjes zijn gewassen, zet je een koekenpan op het vuur. Smelt wat roomboter in de koekenpan en zorg ervoor dat deze flink warm wordt en een mooie goud gele kleur krijgt. Vervolgens doe je de spinazie in de pan samen met wat zeezout en vers gemalen peper. Groente kun je het beste op smaak brengen door dit gelijk toe te voegen. Bak de groente kort, zodat deze snel slinkt en het vocht vrij komt. Zodra de spinazie al het vocht heeft verloren en niet verder slinkt is deze klaar. Giet het vocht goed af en breng eventueel nog iets verder op smaak door wat zeezout toe te voegen. Schaaf er lekker wat Parmigiano Reggiano overheen en ons eerst bijgerecht is klaar.

Het tweede en het derde bijgerecht lijken qua bereiding best veel op elkaar. Spinazie met knoflook is het recept waar we mee starten en vervolgens wordt uitgelegd wat je verder nog moet doen voor spinazie met knoflook, kaas en pijnboompitten. Voor beide gerechten worden vanzelfsprekend de steeltjes verwijderd en de blaadjes gewassen. Verwarm weer wat boter in een koekenpan en voeg hier een aantal grove stukken knoflook aan toe. Laat de smaak van de knoflook gedurende een paar minuten in de boter trekken, maar zorg ervoor dat deze niet te warm worden. De knoflook mag namelijk niet verbranden en de boter niet bruin worden. Respectievelijk worden de smaken bitter en notig, dit past niet bij het gerecht. Voeg vervolgens ook de spinazie toe en bak deze op dezelfde wijze als in het eerste recept. Dus de groente kort bakken, het vocht verwijderen en desgewenst nog wat zeezout toevoegen. Het groente recept met spinazie en knoflook is nu klaar. Voor het derde recept, spinazie met knoflook, kaas en pijnboompitten, begin je met het bakken van de pijnboompitten. Leg deze in een koekenpan zonder olie of boter en bak deze kort tot deze ligt verkleuren. Haal de pitten dan uit de pan en herhaal dan de stappen van het tweede recept. Als je dit hebt gedaan, voeg je de pijnboompitten toe en leg je er lekker wat plakjes Parmigiano Reggiano bovenop. 3 lekkere groente gerechtjes met spinazie in de hoofdrol. Enjoy!