Citroentaart met mascarpone

Citroentaart met mascarpone Citroentaart met mascarpone 5 0 5 1

juli 25, 2017

Citroentaart met mascarpone

Over citroentaart met mascarpone

Op vakantie gaan naar Italië staat eigenlijk gelijk aan het weerstaan taarten op ieder moment van de dag. In Italië lijkt het namelijk altijd wel tijd voor taart. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar je moet jezelf wel in de hand kunnen houden. Vaak begint dit al bij het ontbijt. Vaak zie je hier al de eerste taarten en cakes opduiken. Als je vervolgens op pad gaat om bijvoorbeeld een stadje te bezoeken, dan is de kans groot dat je bakje koffie neemt. En ook daar ligt het gevaar weer in de vitrine op de loer. De lekkerste lokale taarten worden doorgaans gepresenteerd. Als je dan denkt nu heb ik al die taarten wel gezien, ik ga lekker van mijn diner genieten, dan is de kans ongeveer 100% dat tussen de dessert alsnog een taartje op duikt.

Zelf ben ik dol op een echte onvervalste Italiaanse citroentaart. Citroentaarten zijn er in legio verschillende verschijningsvormen te vinden, maar dit recept met mascarpone is wat mij betreft een van de toppers. Niet te zoet, niet te zuur en een lekkere textuur van zowel de bodem welke is gebaseerd op volkoren biscuits als de citroenvulling zelf. Gewoon een keertje proberen, want het is altijd tijd voor taart!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Bereiding: 30 minuten
  • 10 minuten

    30 minuten

    40 minuten

  • Hoeveelheid: toetjes recept voor 8 tot 12 personen

Ingrediënten

Voor het deeg

200 g volkoren biscuits

120 g boter

Voor de vulling

250 ml (slag)room

250 g mascarpone

Het sap van 1,5 citroen

125 g suiker

3 eetlepels melk

3 blaadjes gelatine

En verder...

1 citroen

Een paar blaadjes munt

Bereiding van het deeg

1Zet een taartvorm klaar en breng op de bodem een stukje bakpapier aan.

2Verkruimel alle biscuits. Terwijl je hiermee bezig bent, kun je de boter in een pannetje zachtjes laten smelten. Als je het goed timed, dan is de boter gesmolten als je klaar bent met de biscuits.

3Roer de verkruimelde biscuits door de gesmolten boter. Als alle boter is opgenomen door de koekkruimels, dan maak je hiermee de bodem in de taartvorm. Zet de taartvorm daarna in de koelkast, zodat de taartbodem stevig kan worden.

Bereiding van de vulling

1Leg de drie blaadjes gelatine in een bakje water. De gelatine wordt hierdoor week en kan daarna makkelijk worden verwerkt gedurende de verdere bereiding.

2Doe de slagroom in een bowl en klop deze in een paar minuten stijf. Vervolgens voeg je ook de mascarpone toe en klop je deze door de slagroom. Doe daarna hetzelfde met de suiker, en als de suiker er doorheen is geklopt ook het citroensap.

3Verwarm de drie eetlepels volle melk in een pannetje op het vuur. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en smelt deze in de melk. Tot slot klop je ook dit mengsel van melk en gelatine door de vulling van de citroentaart.

Bereiding van de citroentaart

1Terwijl je de vulling hebt gemaakt, is de taartbodem in de koelkast opgestijfd. Je kunt de vulling nu op de bodem aanbrengen. Daarna zet je de taart terug in de koelkast, zodat deze verder kan opstijven. Houd er rekening mee dat dit 3 tot 4 uur duurt.

2Als de taart na een paar uurtjes klaar is, rasp je hier wat van de buitenkant van de citroen overheen. Daarna leg je er twee dunnen schijfjes citroen op ter garnering. En kers op de taart is in dit geval het takje met de blaadjes munt. Deze authentieke citroentaart met mascarpone is nu helemaal klaar!

Gerelateerde recepten

1 Beoordeling

Shakti Janki

juli 27, 2017

Heerlijk die citroentaart!

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.