Echte lasagne bolognese met bechamelsaus

Echte lasagne bolognese met bechamelsaus Echte lasagne bolognese met bechamelsaus 0 0 5 0

april 21, 2017

Echte lasagne bolognese met bechamelsaus

Over Lasagne Bolognese met bechamelsaus

Op een of andere manier speelde ik al enige tijd met de geachte om weer eens lasagne te maken. Maar daarbij was wel iedere keer een klein stemmetje in mijn hoofd dat zei 'waarom smaakt lasagne in Nederland heel anders dan in Italië zelf?'. Voordat ik dus aan de slag ben gegaan, heb ik een aantal Italiaanse recepten websites bezocht op zoek naar het authentieke recept voor Lasagne alla Bolognese.

Al vrij snel kwam ik erachter dat het allemaal gaat om de juiste verhoudingen. En dan vooral de verhouding tussen de hoeveelheid bolognesesaus en de bechamelsaus. Bij alle recepten die ik tegen kwam, viel het mij op dat deze verhouding ongeveer 50-50 is. Vroeger vond ik bechamelsaus nooit zo lekker. Dit kwam waarschijnlijk doordat deze niet vers werd gemaakt. Vers smaakt toch echt wel heel anders dan saus uit een zakje of uit een pot.

Naast de bechamelsaus wordt er bijzonder veel aandacht besteed aan de andere saus. Deze mag gerust een paar uur op het vuur staan te pruttelen, zodat de smaken zich maximaal kunnen ontwikkelen. In dit recept staat trouwens aangegeven dat je 700 gram ongekruid gehakt moet gebruiken. In principe gaat het erom dat je ongeveer 700 gram vlees gebruikt. Dit mag bijvoorbeeld ook 100 gram Pancetta zijn, aangevuld met 300 gram gehakt en 300 gram van het vlees van verse worsten. Op de Italiaanse websites die ik vond, wordt hier ook mee gespeeld.

Als je dit recept volgt, kom je verdraaid dicht in de buurt bij een echte onvervalste Lasagne alla Bolognese met bechamelsaus zoals je deze ook in Italië zou kunnen aantreffen. Eerlijk is eerlijk, dit is zeker een van de lekkerste lasagne recepten die onze keuken heeft verlaten. Hopelijk genieten jullie net zo van dit recept als wij afgelopen week. Buon appetito!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Bereiding: 3 uren 30 minuten
  • 10 minuten

    3 uren 30 minuten

    3 uren 40 minuten

  • Hoeveelheid: lasagne recept voor 4 personen

Ingrediënten

Lasagnebladen

Olijfolie

1 ui

1 wortel

1 stengel bleekselderij

700g ongekruid gehakt

400g tomaten

400ml runderbouillon

200ml Italiaanse witte wijn

Peper

Zeezout

40g boter

35g bloem

400ml volle melk

Nootmuskaat

100g Parmigiano Reggiano kaas

Voorbereiding

1Schil de wortel, verwijder de schil van de ui en maak de stengel bleekselderij schoon met wat water. Daarna snijd je deze drie ingrediënten zo fijn als mogelijk.

Bereiding

1Verwarm wat olijfolie in een koekenpan. Als de olijfolie heet is, doe je de gesneden groente in de pan. Fruit de groente ongeveer 5 minuten, zodat de smaak hiervan goed los kan komen.

2Vervolgens doe je ook het gehakt in de pan. Bak het gehakt helemaal uit, zodat dit een mooie bruine kleur krijgt en lekker knapperig wordt.

3Daarna doe je de wijn in de pan samen met de tomaten en bouillon. Roer de inhoud van de pan goed door en voeg ook gelijk wat zeezout en wat vers gemalen peper toe. Breng de bolognesesaus tot aan de kook, doe dan de deksel op de pan en draai het vuur op laag. Laat de saus nu een paar uur zachtjes pruttelen. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, kan dit gerust 2 tot 3 uur duren.

4Als de bolognesesaus lang genoeg op het vuur heeft gestaan, controleer je de dikte van de saus. Eventueel kun je deze met de deksel van de pan nog laten inkoken tot de juiste dikte.

5Ondertussen maak je de bechamelsaus. Verwarm de boter in een pan met dikke bodem. Als de bodem warm is, roer je met een garde de meel door de boter. Hierdoor ontstaat er een 'roux'. Kook de roux een paar minuten, zodat deze gaar wordt en voeg dan de melk toe. Naarmate de inhoud van de pan warmer wordt, ontstaat beetje bij beetje de bechamelsaus. Breng de saus op smaak met vers gemalen peper, zeezout en nootmuskaat.

6Als zowel de bolognesesaus als de bechamelsaus klaar zijn, is het tijd om de lasagne te maken. Vergeet trouwens niet de oven voor te verwarmen op 200 graden en de ovenschaal een beetje in te vetten met olijfolie.

7Schep een laagje van de bechamelsaus in de schaal en leg daarop een blad lasagne. Schep er wat bolognese saus op, daarna weer wat bechamelsaus en leg er vervolgens een blad lasagne op. Herhaal dit principe totdat de schaal bijna is gevuld. Bedek de bovenkant van de lasagne met een lekker dikke laag Parmigiano Reggiano kaas.

8Zet de schaal in de oven voor de duur van 20 tot 25 minuten. Haal de lasagne bolognese met de zelf gemaakt bechamelsaus daarna uit de oven en laat de schaal 10 minuten op het aanrecht staan. De lasagne wordt hierdoor lekker stevig, daardoor kun je deze veel eenvoudiger opscheppen. Geniet van dit lekkere recept voor echte lasagne bolognese met bechamelsaus. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

0 Beoordelingen

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.