Lasagne bolognese

Lasagne bolognese Lasagne bolognese 4 0 5 3

maart 15, 2015

Lasagne bolognese

Over Lasagne Bolognese

Lasagne Bolognese is net als spaghetti bolognese van origine geen Italiaans recept, maar in alle landen buiten Italië inmiddels zo'n gemeengoed dat dit recept absoluut de moeite waard is om een keer te maken. Vaak wordt dit lasagne recept gemaakt met bechamelsaus, maar in dit recept is ervoor gekozen om een kaassaus te maken en deze tussen de lasagne bladen aan te brengen. De lasagne wordt hierdoor wat lichter, maar krijgt wel een iets pittigere smaak. Erg lekker voor de variatie! Veel plezier toegewenst met het bereiden van dit recept voor Lasagne Bolognese! Buon appetito!

Benieuwd naar ons recept voor Spaghetti Bolognese..?

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Bereiding: 40 minuten
  • 20 minuten

    40 minuten

    1 uur

  • Hoeveelheid: Lasagne recept voor 4 personen

Ingrediënten

200g lasagne bladen

2 eetlepels olijfolie

300g half om half gehakt

2 teentjes knoflook

2 sjalotjes

770ml tomatensaus

Tomatenpuree

Oregano

Verse peper

Zeezout

200g Parmigiano Reggiano

200ml koksroom

Voorbereiding

1Verwijder de schil van de knoflook en de sjalotten en snij deze in kleine stukjes. Schaaf de Parmigiano Reggiano. Gebruik 100 gram Parmigiano voor de kaassaus en de andere 100 gram voor het gratineren van de lasagne. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereiding

1Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Als de olijfolie heet is, bak je het gehakt in de olijfolie tot het helemaal is uit gebakken. Het gehakt mag je lekker knapperig en bruin bakken, hierdoor ontstaat de lekkerste smaak. De aanbaksels die in de pan ontstaan geven de Bolognesesaus net dat beetje extra waardoor dit recept nog lekkerder wordt.

2Als het gehakt lekker knapperig is, doe je ook de oregano, knoflook en sjalot in de pan en laat deze ongeveer 2 tot 3 minuten fruiten. Door deze ingrediënten even de tijd te geven, komen ook tijdens het fruiten de smaken goed los.

3Vervolgens giet je de tomatensaus in de pan samen met de tomatenpuree. Voeg gelijk wat peper en zeezout toe, zodat de saus gelijk hoog op smaak is. Laat de saus voor de Lasagne Bolognese nu op een zacht pitje doorkoken. Hou de saus goed in de gaten, laat deze niet te dik worden. Mocht dit per ongeluk wel gebeuren, dan kun je gewoon een klein beetje water bij de saus schenken.

4Terwijl de lasagnesaus lekker staat te pruttelen maak je de kaassaus. Doe de room samen met 100 gram Parmigiano Reggiano in een kleine pan. Roer beide ingrediënten goed door, zodat dit 1 geheel wordt. Zet het pannetje op een laag vuurtje en blijf net zo lang in de pan roeren totdat er een mooie gladde kaassaus ontstaat. Eventueel kun je ook nog een klontje boter in kaassaus doen, hiermee voorkom je dat de saus gaat dik en stevig wordt.

5Zodra de beide sauzen klaar zijn is het de hoogste tijd om de lasagne op te bouwen. Vet een ovenschaal in met een klein beetje olijfolie. Breng een beetje Bolognesesaus aan op de bodem van de ovenschaal. Afhankelijk van de grootte van de schaal leg 1 tot 2 lasagnebladen op de saus. Breng wederom een beetje saus aan en bedek de saus met lasagnebladen. Dit principe blijf je herhalen. Het enige punt waar je goed rekening mee moet is dat je de kaassaus ook tussen 2 laagjes toevoegt. Zorg er in ieder geval voor dat je eindigt met een laagje van de tomatensaus. Voordat de schaal de oven in gaat, bedek je lasagne met de 2e 100 gram Parmigiano Reggiano. Daarna zet je de schaal in de oven voor de duur van 30 tot 40 minuten.

6Haal na de bereidingstijd de schaal uit de oven en de Lasagne Bolognese is helemaal klaar. Laat de lasagne nog even een minuut of 10 staan, zodat deze iets afkoelt en de structuur van de lasagne wat steviger wordt, hierdoor schep je dit gerecht eenvoudiger uit de schaal. Als je echt niet langer kunt wachten, dan snij je de lasagne bolognese aan en dien je deze op. Geniet in ieder geval van dit lekkere recept voor lasagne bolognese! Buon appetito!

Gerelateerde recepten

6 Beoordelingen

Tjerk Kleisma

augustus 21, 2016

Ciao Evelien,

Je kunt zowel gedroogde lasagnebladen gebruiken als verse. Houd er alleen wel rekening mee dat de bereidingstijds met verse bladen korter wordt. Gorgonzola toevoegen vinden we zelf ook erg lekker. Je kunt de Gorgonzola door de saus smelten, maar je kunt bij het aanbrengen van de lagen lasagne ook blokjes Gorgonzola toevoegen.

Ik ben benieuwd naar het eindresultaat van je lasagne!

Saluti,

Tjerk
AllesOverItaliaansEten.nl

Evelien

augustus 21, 2016

Gebruik je verse of harde lasagnebladen?
Wil het vandaag gaan maken.. ben benieuwd! Kan ik er ook wat gorgonzola door doen?

Alvast dank!

Tjerk Kleisma

juli 26, 2016

Beste Wim,

Wat een ontzettend leuke reactie, grazie mille! 😉

Saluti,

Tjerk

Wim

juli 25, 2016

Tjerk,

Onlangs je site ontdekt en dit heerlijke gerecht afgelopen weekend gegeten. Wat een verademing tov de standaard lasagna gerechten!
Ik ga zeker meer italiaanse gerechten van je site maken.
Keep up the good work!

Groet,
Wim Hardeman

Tjerk Kleisma

juli 22, 2016

Ciao Roberto!

Bedankt voor je scherpte en het doorgeven.
We hebben de tekst van het recept gelijk aangepast.

Saluti,

Tjerk
AllesOverItaliaansEten.nl

Roberto

juli 16, 2016

De volgorde van de tekst klopt niet. Gewoon een fout gemaakt met stukken tekst knippen en plakken. Onder 1. staan een paar zinnen die aan het eind van het recept thuishoren.

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.