5 risotto recepten voor in het voorjaar of de zomer

Geplaatst op 31 maart 2017 door Tjerk KleismaGeen reacties
Doperwtjes risotto met munt

In mijn artikel van gisteren heb ik je antwoord proberen te geven op de vraag ‘hoe maak ik een echte Italiaanse risotto?’. Dus als het goed is, weet je nu precies hoe je het basisrecept voor risotto moet bereiden. Maar naast dit basisrecept zijn er natuurlijk nog veel meer lekkere recepten die heerlijk zijn om te bereiden in het voorjaar of in de zomer. In dit artikel vind je onze persoonlijk top 5 van risotto recepten voor als de zon schijnt.

1. Risotto met asperges

Asperges zijn natuurlijk echt een groente die je eet in het voorjaar. Daarom mag dit recept ook niet ontbreken in onze top 5 met recepten. Er zijn natuurlijk verschillende soorten asperges. In Nederland zie je vooral groene en witte. Beide smaken erg lekker in de risotto. Om het maximale uit de smaak te halen zijn er een paar trucjes die je kunt toepassen om dit gerecht extra lekker te maken.

Als je het basisrecept volgt, dan is een van de eerste stappen om een fijngesneden ui te fruiten. Wanneer je ook asperges gebruikt, dan voeg je deze toe op hetzelfde moment als de ui, dus gelijk aan het begin. Kook de asperges niet voor, maar gaar deze langzaam in de wijn en de groentebouillon. Hierdoor blijven de asperges lekker knapperig, dit geeft de lekkerste smaak.

2. Tomatenrisotto met basilicum

Tomaat en basilicum is natuurlijk een match made in heaven. Er zijn natuurlijk een aantal klassieke Italiaanse recepten waarin deze twee ingrediënten met elkaar zijn verbonden. Misschien wel het bekendste voorbeeld is de ‘Insalata Caprese’, oftewel de Salade Caprese. Tomaat, Mozzarella en basilicum, that’s it. Verder kennen we natuurlijk pasta met tomatensaus en een blaadje basilicum.

Het ligt dus voor de hand om ook risotto te maken met tomaat en basilicum. Om dit recept te bereiden gebruik je een blikje gepelde tomaten van 400 gram. Voordat je met de bouillon aan de slag gaat, zorg je ervoor dat het vocht van de tomaten helemaal is opgenomen door de korreltjes rijst. Doordat het vocht helemaal wordt opgezogen, kun je daardoor met recht zeggen dat dit tomatenrisotto is. Het blaadje basilicum mag natuurlijk niet ontbreken ter garnering.

3. Doperwtjes risotto met munt

Nog een klassieke combinatie, namelijk doperwtjes en munt. Ook deze combinatie doet het erg goed in combinatie met dit Noord-Italiaanse rijstgerecht. In dit gerecht gebruik je de doperwtjes op twee manieren. Kook de erwtjes in wat bouillon samen met wat blaadjes munt. Als de erwtjes gaar zijn, dan pureer je deze samen met de munt met behulp van een staafmixer.

Zorg ervoor dat dit een vrij dunne puree wordt, zodat deze eenvoudig door de rijst is te roeren. Als je dit hebt gedaan, voeg je nog een paar handjes van de erwtjes toe aan de risotto. Dit is de tweede wijze waarop deze groene groente terugkomt in het gerecht. Ook hier mag de garnering niet ontbreken. Ditmaal niet een blaadjes basilicum, maar logischerwijs dus een blaadje munt.

4. Risotto met pijnboompitten en citroen

Een van de meest eenvoudige risotto recepten om te maken is dit recept met pijnboompitten en citroen in de hoofdrol. Wat je hiervoor moet doen, is je simpelweg houden aan het basisrecept met slechts een kleine toevoeging. Zodra je de ui fruit aan het begin doe je ook een klein handje pijnboompitten in de pan. De overige stappen zijn allemaal identiek. Als de rijst gaar is, monteer je het gerecht af op de gebruikelijk manier met kaas, boter, wat peper en desgewenst wat zeezout.

Vervolgens is het de kunst om de juiste balans te vinden tussen de smaak van de kaas en de citroen. Doe je dit perfect, dan is dit gegarandeerd een succes. Om helemaal zeker van je zaak te zijn, moet je beetje bij beetje wat citroensap toevoegen. Iedere keer dat je wat sap toevoegt, proef je of je tevreden bent over de smaak. Door dit gedoseerd te doen, loop je niet te risico dat het hele gerecht ineens naar citroen smaakt…

5. Risotto met courgette

Last but not least, risotto met courgette. De bereiding van dit recept lijkt erg op het derde recept op deze pagina. Althans… qua bereiding, de smaak is toch echt wel anders. De courgette wordt net als de doperwtjes twee keer gebruikt.

De courgette wordt allereerst in stukjes gesneden en gegaard in wat bouillon. Een deel van de courgette gebruik je om een puree te maken, het andere deel voeg je bij de rijst. Dit doe je door de resterende stukken door het gerecht te roeren. Om deze manier ervaar je maximaal de smaak van de courgette. Een aanradertje voor als het zonnetjes schijnt!

Veel succes gewenst met het bereiden van een van deze lekkere zonnige risotto recepten. En ben je nou toch op zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan onze pagina met alle risotto’s.

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.