Asperge recepten

Asperge recepten

Asperge recepten worden maar een paar maanden per jaar gegeten. Het aspergeseizoen begint namelijk in de lente, maar dit is wel afhankelijk van de temperaturen in februari en maart. Daarna duurt het gemiddeld 2 maanden voordat het aspergeseizoen weer voorbij is. In Nederland wordt de witte asperge het meeste verbouwd. Daarentegen zie je in Italië de groene asperge veel meer terugkomen in asperge recepten. Op deze pagina kom je ongetwijfeld je favoriete Italiaanse asperge recept tegen. Ongeacht of dit een asperge recept is wat gebaseerd is op witte asperges danwel op groene asperges.

Kies je favoriete asperge recept

Alles over asperge recepten

Asperge recepten komen veel voor in de Italiaanse keuken. In Italiaanse asperge recepten zie je overwegend groene asperges. Af en toe kom je ook wel eens een witte asperge tegen en heel soms zelfs een verdwaalde paarse asperge. Ja, die heb je dus ook… Aangezien het aspergeseizoen maar kort duurt, heb je jaarlijks dus weinig tijd om je favoriete asperge recept klaar te maken. In het overzicht op deze pagina valt het op dat er relatief veel recepten staan waarin asperges worden gebruikt in de risotto. Maar dat komt omdat de smaak van asperges perfect samen gaan met de romige smaak van de risotto en die heerlijke gesmolten Parmezaanse kaas. Een andere favoriet in de lente is een heerlijke stevige aspergesoep.

Aspergesoep

Een onvervalste echte Italiaanse aspergesoep met zelfgemaakte croutons mag natuurlijk niet ontbreken in een overzicht met de lekkerste asperge recepten. Dit asperge recept is vrij vlot te maken. Voor de bereiding begin je met het schoonmaken van de asperges. Snijd de harde houtige onderkant eraf en schil de asperge met een fijnschiller. Zorg ervoor dat je de asperge twee keer volledig rondom schilt, zodat je zeker weet dat je de draden kwijt bent. De schillen moet je vooral niet weggooien. Deze kun je namelijk in de groentebouillon doen, zodat de smaak van de asperge ook helemaal in de bouillon trekt voor een optimaal resultaat van dit recept. Snijd de groente in de breedte in stukken. Schil ook de aardappel(en) en snijd deze in blokjes.

Zet een pan op het vuur, doe hier een klein beetje olijfolie in en fruit een sjalotje. Na een paar minuten doe je ook de asperge en de aardappel in de pan. Bak deze een paar minuten mee en blus dan af met een glas witte wijn. De wijn voegt een lekker klein zuurtje toe qua smaak. Daarna gaat de bouillon in de pan, uiteraard zonder de schillen van de asperge, en laat je de soep ongeveer een half uurtje zachtjes koken zodat de asperges en de aardappel gaar worden. Pureer de inhoud van de pan, zodat er een mooie gladde aspergesoep ontstaat. Voeg daarna de room toen en breng de soep op smaak met vers gemalen peper en zeezout. Laat de soep zachtjes op het vuur staan en ga aan de slag met je zelf te maken croutons. Snijd de korsten van het brood en snijd het brood daarna in grove vierkanten. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak het brood hierin tot dat dit knapperig is. Voor extra smaak kun je een paar grove stukken knoflook meebakken of verse Italiaanse kruiden. Alle onderdelen voor dit recept voor aspergesoep op Italiaanse wijze is helemaal klaar. Enjoy!

Risotto met asperges

Zodra het april is en de eerste asperges steken letterlijk de kop, dan is het natuurlijk tijd om weer risotto met asperges te maken. Bij risotto recepten met asperges kun je ook weer op talloze wijze variëren en experimenteren, maar uiteindelijk draait het maar om een ding. En dat is dat die lekkere knapperige asperges een geheel vormen met de romige risotto en opgaan in die heerlijke kazige smaak waar risotto zo om bekend staat. In dit recept leggen wij uit hoe je een lekkere basis risotto kan maken, zodat je hier verder volop mee kan ‘stoeien’ en zelf ingrediënten kan toevoegen die je zelf lekker vindt of die goed bij dit recept passen.

Natuurlijk begin je met het schoonmaken van de asperges. Afhankelijk of je witte of groene asperges hebt, moet je de deze schillen. Bij groene asperges hoeft dit niet, maar bij witte moet je dit absoluut doen in verband met de draden. Net als bij de aspergesoep bewaar je de schillen en doe je deze in de bouillon voor nog meer aspergesmaak. Als je dit gegaan hebt, snijd je de groente in kleine stukken van ongeveer een 1/2 tot 1 centimeter. Dan is het tijd om met de risotto te beginnen. Verwarm een dikke klont boter in een koekenpan en doe hier een fijngesneden ui en de stukken asperges in. Voeg na een paar minuten de risotto toe. Zodra het witte puntje in het midden van de risotto zichtbaar is, is het tijd om de inhoud van de pan af te blussen met witte wijn. Laat de wijn absorberen door de ‘riso’ en schep daarna soeplepel voor soeplepel de bouillon bij de risotto. Denk er wel om dat je de schillen van de risotto hier niet bij doet. In principe kook je de risotto in zo’n 15 gaar. Zorg er wel voor dat de korrel nog lekker stevig is als je stopt met het toevoegen van de bouillon. Als je de pan van het vuur haalt, is de risotto nog zo vochtig en zo heet, dat deze langzaam verder gaart tot een perfecte risotto. Voeg je teveel bouillon toe dan krijg je rijstepap. Tijd op de risotto op smaak te brengen. Voeg lekker wat Parmezaanse kaas toe, roer er nog een dikke klont boter doorheen en maal er lekker wat vers gemalen peper bij. Goed roeren, proeven en als je tevreden bent, is de risotto klaar. Mis je nog wat smaak? Geen probleem, klein beetje zeezout erbij en opgelost. Geniet van dit lekkere risotto recept met asperge.

Pasta met asperge

De Italiaanse keuken zou de Italiaanse keuken niet zijn als er ook geen pasta recepten zouden bestaan waarin asperge is vertegenwoordigd. In het recept op deze website worden de asperges gebruikt om een mooie gebonden saus te maken. Wat je voor dit asperge recept moet doen is het volgende. Fruit een fijngesneden sjalot in een beetje olijfolie. Na een paar minuten doen je de schoongemaakte, geschilde stukken witte asperge. Bak deze kort mee met de sjalot en voeg dan wat groentebouillon toe. Kook de asperge gaar in de bouillon. Als de textuur van de groente goed is, doe je de inhoud van de pan in een staafmixer. Voeg een handje Parmezaanse kaas toe en pureren maar. Afhankelijk van de dikte van de saus kun je bepalen of je deze zo laat of dunner wilt maken door nog een klein beetje bouillon toe te voegen. Desgewenst kun je nog zeezout en peper toevoegen voor meer smaak.

Als de aspergesaus klaar is, kook je de pasta in gezouten water. Zodra de textuur van de pasta ‘al dente’ is, giet je deze af en roer je de saus er gelijk doorheen. Hiermee voorkom je namelijk dat de pasta gaat plakken. Eventueel kun je er nog wat Parmezaanse kaas overheen schaven of wat verse peterselie er overheen strooien ter garnering. Het schijnt dat wij voor een deel met onze ogen eten, dus een mooie bordje is natuurlijk altijd fijn. Geniet van dit pasta recept met asperge.

Asperges met Italiaanse ham

Inmiddels is het nog maar een klein kunstje om de asperge recepten voor aspergesoep, risotto met asperge en pasta met asperges te maken. Wat nog niet is genoemd, maar wat zeker niet mag ontbreken is een lekker asperge recept waarbij deze groente afzonderlijk wordt geserveerd. Dit recept met Italiaanse ham is hier een typisch voorbeeld van. Voor dit recept gebruik je witte asperges, echte Italiaanse ham zoals San Danielle of Prosciutto di Parma en natuurlijk een stukje Parmigiano Reggiano. Zoals je na het lezen van deze pagina weet, is het belangrijk om de witte asperges goed te schillen in verband met de draderige structuur. Als je deze hebt verwijderd, kook je de asperges in gezouten water. Aangezien de toppen van de asperges sneller gaar zijn dan het onderste deel, kun je ervoor kiezen om de asperges rechtop in de pan te zetten, zodat de toppen niet onder water komen. Hierdoor worden de toppen minder snel gaar. Kook de hoofdrolspelers van dit recept vooral niet te lang 7-8 minuten is prima. Terwijl de groente wordt gekookt, leg je per asperge een plak ham klaar en hier strooi je wat geschaafde Parmigiano Reggiano op. Als de asperges voldoende zijn gekookt, rol je de ham inclusief de kaas om de asperge heen. Daarna bak je deze, zodat de ham lekker knapperig wordt en de kaas smelt. Het resultaat is een overheerlijk asperge gerecht wat werkelijk als een delicatesse kan worden beschouwd.

Meer over asperges

Asperges bestaan al vele duizenden jaren en voor zover bekend zijn asperges 2750 jaar voor Christus ontstaan in Egypte. Enkele jaren voor Christus zijn ook de eerste sporen ontdekt in het Romeinse rijk. Na de val van het Romeinse rijk verdween ook de asperge uit dit gebied. Na omzwervingen via Arabische rijk is de asperge uiteindelijk weer terug gekeerd in Europa via Spanje. Dit was in de 15e eeuw na Christus. Via Frankrijk is de asperge uiteindelijk ook in Nederland aangekomen.

De asperge teelt vond in Nederland in eerste instantie met name plaats in het zuiden, namelijk in Bergen op Zoom en Limburg. Later werden asperges ook verbouwd in Groningen en in Twente.

Asperges koken

Het koken van asperge recepten komt erg nauwkeurig in verband met de kooktijd. Voordat je begint met het koken van asperges is het van belang om eerst de houtige onderkant van de asperge te snijden. Dit deel van de asperge is lastig te koken, doordat dit nooit tegelijk met de rest van de asperge gaar wordt. Vervolgens moet je de asperge goed schillen. Ook het schillen van de asperge komt erg precies en om die reden zijn er zelfs speciale aspergemesjes. Je kunt hiervoor ook een dunschiller gebruiken. Indien je de asperge niet voldoende schilt, smaakt de asperge na het bereiden erg draderig en dit komt je asperge recept niet ten goede.

Nadat je de asperges hebt klaar gemaakt om te koken voor je favoriete asperge recept, zet je deze idealiter rechtop in een aspergepan. De koppen komen zodoende niet onder water en stomen vanzelf perfect gaar. Natuurlijk kun je ook gewoon een normale pan gebruiken met een dun bodempje water. Afhankelijk van de dikte is de kooktijd gemiddeld 8 tot 10 minuten. En als je echt alles goed wil doen, dan schep je de asperges uit de pan met een aspergeschep.

Meer weten over het koken van asperges? Hier vind je het basisrecept voor witte asperges.

Asperges bewaren en invriezen

Als je asperges wilt bewaren, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze niet uitdrogen. Asperges kun je thuis het beste bewaren in een afgesloten zak in de koelkast. Een andere manier is om de asperges in een vochtige doek in de koelkast te leggen. Als je je favoriete asperge recepten buiten het aspergeseizoen wilt eten, dan kun je er ook voor kiezen om deze in te vriezen. Invriezen van asperges kan alleen als je de asperges van tevoren schilt en niet kookt. Een ingevroren asperge moet je nooit laten ontdooien, maar bevroren in de pan doen. De kooktijd is dan weliswaar langer, maar dit is veel beter voor de smaak.