Aubergine recepten

Aubergine recepten

Aubergine recepten zijn onlosmakelijk verbonden met de Italiaanse keuken. De Italiaanse naam van aubergine is ‘Melanzane’ en in Italië zijn dan ook veel aubergine recepten te vinden die het woord Melanzane met zich meedragen. Aubergine heeft een zachte maar toch uitgesproken smaak die mooi combineert met veel typische Italiaanse gerechten. In veel Italiaanse restaurants in Nederland, maar ook zeker in Italië kun je aubergine vaak bijbestellen naast het hoofdgerecht. Op deze pagina ga je ongetwijfeld je eigen favoriete aubergine recept vinden.

Kies je favoriete aubergine recept

Alles over aubergine recepten

Aubergine kom je in recepten op verschillende manieren tegen. Wat voor veel andere Italiaanse groente recepten geldt, geldt ook voor aubergine recepten. Recepten met aubergine worden vaak geserveerd bij een hoofdgerecht bestaande uit vlees of vis. In dit geval wordt het aubergine recept ingezet als contorni. Ongeacht wat je maakt, is het van belang dat je begint het met ontlenen van het vocht van de aubergine. Een aubergine bevat van nature onwijs veel vocht en als je niet de tijd neemt om het vocht uit de groente te ontlenen, heeft dit vaak een negatief effect op de smaak van je recept of gerecht. Maar hoe doe je dit dan? Spoel de buitenkan van de aubergine eerst schoon en snijd dan de boven- en onderkant er van af. Vervolgens snijd je de aubergine in de lengte of in de breedte in plakken van ongeveer 0,5 centimeter. Op welke manier je de plakken snijdt, is afhankelijk van je gerecht. Daarna zet je de plakken aubergine rechtop in een vergiet en strooi je lekker wat zeezout overheen. De aubergine begint hierdoor te zweten en verliest zijn vocht. Na 20 of 30 minuten dep je de plakken droog met een stukje keukenpapier. Deze Melanzane is nu klaar voor verdere bereiding.

Aubergine wordt zoals gezegd vaak gegrild en afzonderlijk geserveerd, maar gegrilde aubergine kom je ook zeer frequent tegen op een bordje samen met gegrilde courgette en paprika. Door de aubergine te grillen krijgt deze een mooie zachte textuur en een lekkere romige smaak. Natuurlijk kun je deze groentes tijdens het grillen ook extra veel smaak mee geven. Dit kan op verschillende manieren. De meest voor de hand liggende manier is door de plakken in te smeren olijfolie en daarna op smaak te brengen met wat zeezout en vers gemalen peper. Wat verder ook erg lekker is, is om wat witte wijnazijn of balsamico toe te voegen. In dat geval smeer je de aubergine naast olijfolie in met een van deze beide ingrediënten. De aubergine krijgt hierdoor een extra lekkere smaak.

Wat ook erg lekker is, maar wat je minder vaak tegenkomt is een puree van aubergine. Als je dit aubergine tegenkomt in een Italiaans restaurant dan zijn dit vaak de betere restaurants. Maar natuurlijk vind je op onze website ook een heerlijk recept om dit gewoon helemaal zelf te maken. En dit is is niet eens zo moeilijk. Bovendien heb je zelfs de keuze waarop je dit wil doen. Je kunt namelijk auberginepuree maken door ook de zwarte buitenkant te gebruiken, maar je kunt de zwarte schil natuurlijk ook verwijderen. Vanzelfsprekend heeft dit natuurlijk wel invloed op de smaak. Indien je ervoor kiest om de schil wel te gebruiken, is de smaak wat heftiger. Zonder schil smaakt deze puree wat zachter. Voor de bereiding zelf gaat de aubergine samen een teentje knoflook, een sjalotje en lekker wat Italiaanse kruiden de oven in. Vergeet ook hier niet de aubergine op smaak te brengen met peper en zout. Als alle ingrediënten gaar zijn, dan pureer je deze tot een mooie gladde puree. Indien de textuur wat te dik blijft, kun je deze simpelweg verdunnen door olijfolie toe te voegen. Als er smaak ontbreekt aan de puree, dan voeg je gewoon wat extra zout toe. En heel veel moeilijker is het niet. Deze puree kun je als bijgerecht serveren, maar wat natuurlijk helemaal te gek is, is om de puree te gebruiken als vulling voor de ravioli.

Overigens zou de Italiaanse keuken de Italiaanse keuken niet zijn als aubergine ook niet zou worden verwerkt tot een aubergine recept met pasta, risotto of gnocchi. Een aantal klassieke Italiaanse recepten zijn Pasta alla Norma en Parmigiana alla Melanzane, aubergine lasagne. Pasta alla Norma is een pasta recept van het eiland Sicilië. Dit recept vertelt het verhaal van de vulkaan Etna die in het verleden vaak uitbarstte. De aubergine symboliseert in dit gerecht de zwarte vulkanische stenen. En het leuke aan dit recept is dat ook alle andere ingrediënten een deel van de vulkaan voor hun rekening nemen. De (ricotta) kaas waarmee Pasta alle Norma wordt gegarneerd zijn in dit recept eigenlijk de bergtoppen met de eeuwige sneeuw. De tomatensaus is de kolkende lava massa zodra de vulkaan uitbarst en de basilicum vertolkt de rol van de begroeiing op de vulkaan zelf. Overigens is er nog een reden waarom Pasta alla Norma zo heet. In de Siciliaanse stad Catania staat dit gerecht al vele, vele jaren op de kaart. Toen een bezoeker van een restaurant dit gerecht at riep hij ‘deze pasta is net een Norma’. Hiermee werd een verwijzing gemaakt naar de populaire opera Norma van Vincenzo Bellini.

Parmigiana alla Melanzane is een lasagne recept waarbij de lasagnebladen worden vervangen door dun gesneden plakken aubergine. De combinatie van de aubergine, een simpele tomatensaus, Mozzarella en Parmigiano Reggiano is werkelijk fantastisch! Dit aubergine recept is een vegetarische lasagne. Met een paar eenvoudige ingrediënten bereid je met het grootste gemak de lekkerste lasagne. Hiervoor volg je natuurlijk allereerst een basis handelingen die wij hierboven reeds uitgebreid hebben beschreven, namelijk het ontlenen van het vocht van de aubergine en het grillen van de groente. De aubergine moet net zo lang worden gegrild tot deze er lekker bruin uitziet. Ondertussen heb je volop de gelegenheid om een eenvoudige maar smaakvolle tomatensaus te maken. Hiervoor gebruik je eigenlijk alleen gepelde tomaten, een sjalot en een teen knoflook, peper, zeezout en verse basilicum. Terwijl de aubergine staat te zweten, kan de smaak van de saus zich lekker ontwikkelen. Als de aubergine gaar is gegrild en de smaak van de saus is perfect, is het tijd om de lasagne op te bouwen. Net als bij ‘gewone’ lasagne doe je eerst een laagje saus in de schaal, dan een laagje aubergine en tussen de lagen in doe je lekker veel geraspte Parmigiano Reggiano. Beleg de lasagne met Mozzarella en zet de schaal dan in de oven. Als de lasagne klaar is na ongeveer 25 minuten, moet deze nog ongeveer 10 minuten afkoelen. Doordat de aubergine lasagne hierdoor afkoelt, wordt de textuur steviger. Geduld blijft een schone zaak, zelfs als er een heerlijke vegetarische ovenschotel op je staat te wachten.

Meer over aubergine

Aubergine is al vele duizenden jaren bekend in Aziatische landen zoals China en Indie. Via de Arabische wereld is de aubergine uiteindelijk ook bekend geworden in Europa. Het waren namelijk de Arabieren die deze groente introduceerden in Spanje. De introductie van aubergine vond hier omstreeks de 15e eeuw plaats. En uiteindelijk heeft de aubergine ook zijn weg omhoog gevonden naar Nederland. Nederlandse tuinders verbouwen de donkerpaarse aubergine. Deze aubergine staat bekend om haar nagenoeg witte vruchtvlees en heeft een bittere smaak. Hiermee moet je natuurlijk wel rekening houden tijdens de bereiding van je favoriete aubergine recepten.

Aubergine bakken

Aubergine bakken is waarschijnlijk de meest gebruikte bereidingswijze voor een aubergine aubergine recept. Het is belangrijk om de aubergine goed schoon te maken voordat je deze bakt. Nadat je de aubergine goed hebt schoon gemaakt, snijdt je deze in dunne plakken. De gesneden stukken aubergine moet worden bestrooid met zeezout. De aubergine gaat hierdoor zweten en dit heeft eigenlijk twee doelen.

Het eerste doel is dat de aubergine haar overtollige vocht verliest. Als je er niet voor kiest om de aubergine te snijden en te laten zweten, dan loop je het risico dat tijdens het bereiden de aubergine verandert in een slappen, kleffe groente. Het tweede doel is het neutraliseren van de bittere smaak. Nadat de aubergine haar overtollige vocht kwijt is, spoel je de aubergine af en dep je deze helemaal door voor de verdere bereiding. Voor het laten zweten van de aubergine moet je ongeveer 30 minuten uit trekken.

Als je de aubergine gaat bakken, kun je dit op meerdere manieren doen. Natuurlijk kan de aubergine gewoon worden gebakken in een pan. Hiervoor kun je natuurlijk een gewone koekenpan gebruiken, maar het is ook erg lekker om de aubergine te bakken in een grillpan. Die heerlijke grillsmaak gaat perfect samen met onze donkerpaarse vriend. Zorg ervoor dat je olie gebruikt en dat de pan ontzettend heet is op het moment dat je de aubergine in de pan wilt bakken. De aubergine schroeit hierdoor gelijk dicht en binnen een paar minuutjes heb je deze groent perfect bereid.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de aubergine in de oven te bakken. Bij het bereiden in de oven kun je wederom het onderscheid maken tussen het ‘normale’ bakken in de oven, maar je kunt de oven natuurlijk ook op de grillstand zetten. Afhankelijk van welk aubergine recept je van plan bent te maken, kun je hiervoor de juiste bereidingswijze kiezen. Hou er wel rekening mee dat je de aubergine altijd beschermt met een dun laagje (olijf)olie. Verder kun je natuurlijk zeezout, peper en andere kruiden gebruiken om de smaak te verhogen. De bereiding in de oven vraagt iets meer tijd dan met een pan. Controleer de aubergine daarom regelmatig en trek voor het klaar maken van de aubergine in de oven ongeveer 10 minuten uit voor de juiste garing.

Kies je ervoor om de aubergine niet te bakken, dan kun je deze altijd nog koken. Bij het koken van aubergine kun je aan het kookwater gerust flink wat zeezout toevoegen. Het koken duurt maar kort, voordat die heerlijke delicate smaak vrijkomt. Binnen 5 minuten heb je de aubergine perfect gekookt.

Aubergine bewaren en invriezen

Het bewaren van een aubergine hoeft niet in de koelkast. Je kunt deze namelijk gewoon bewaren op een donkere plek in het huis zoals een voorraadkast of op een plek waar de zon niet komt. Aubergines kun je ook invriezen. Hiervoor geldt eigenlijk het zelfde als wat voor de asperge geldt. Kook de aubergine namelijk kort in gezouten water en daarna kun je deze geruime tijd ingevroren bewaren. Maar eigenlijk in het helemaal niet nodig om een aubergine landurig te bewaren door deze in te vriezen. Deze groente is het hele jaar door te verkrijgen en dit maakt het bewaren en het invriezen theoretisch gezien niet nodig. Want want is er nou lekkerder dan  verse aubergine recepten!