Bloemkool recepten
Ook in Italië worden regelmatig bloemkool recepten gegeten. Bloemkool lijkt weliswaar een super Nederlandse groente, maar in Italië weet men ook wel hoe je hiermee een lekker gerecht op tafel kan krijgen. Wat voor meer groenten geldt, geldt ook voor bloemkool recepten. Een bloemkool recept wordt vaak geserveerd als ‘contorni’, vrij vertaald is dit een bijgerecht bij vlees of vis. Ook worden de roosjes wel gebruikt om een lekkere risotto of pasta mee te maken.
Kies je favoriete bloemkool recept
- Bloemkool met Gorgonzola
- Bloemkool ovenschotel
- Bloemkoolpuree
- Bloemkoolsoep
- Bloemkool uit de oven
- Gegratineerde bloemkool
- Italiaanse bloemkool
- Risotto met bloemkool
Alles over bloemkool recepten
Bloemkool recepten kom je tegen in veel verschillende soorten Italiaanse gerechten. Vaak worden recepten op basis van bloemkool geserveerd naast de ‘secondi piatti’, het hoofdgerecht van vlees of vis. Bloemkoolpuree, gegratineerde bloemkool en Italiaanse bloemkool zijn voorbeelden van dit type recept. In Italië worden ook altijd veel ovenschotels gemaakt en een lekkere bloemkool ovenschotel ontbreekt dan ook niet in de Italiaanse keuken. Een persoonlijke favoriet is ons recept voor risotto met bloemkool. De combinatie van bloemkool en kaas is natuurlijk wereldwijd geroemd en deze komt dan in risotto perfect tot zijn recht.
Het lekkerste bloemkool recept
Altijd maar weer die eeuwige vraag ‘wat is het lekkerste bloemkool recept?’. Het antwoord hierop verschilt natuurlijk per persoon, want we hebben het al vaker op deze website gezegd over smaak valt niet te twisten. Nu alle cliches de revue weer zijn gepasseerd, gaan wij het weer over bloemkool hebben. Als eerste Italiaanse bloemkoolsoep, erg lekker en deze smaakt zijde zacht. De meest opvallende ingrediënten in dit bloemkool recept zijn misschien wel de aardappel en de prei, want deze verwacht je niet zo 1, 2, 3 in deze soep. Beide ingrediënten zorgen voor een zachte romige smaak en hebben bovendien een bindende functie. Hiermee weet je gelijk waar die zijde zachte smaak vandaan komt. De stappen voor dit recept zijn eenvoudig. Je begint met het fruiten van de knoflook en de ui, zodat de smaken goed los komen. Vervolgens gaan ook respectievelijk de prei, bloemkool en aardappel de pan in. Daarna voeg je ook de bouillon toe en laat je deze een half uur zachtjes op het vuur staan. Als alle ingrediënten mooi gaar zijn, pureer je deze tot een gladde soep en tot slot voeg je vers gemalen peper en zeezout naar smaak toe. Nog een klein beetje bieslook erbij voor wat frisheid en een knappertje en de bloemkoolsoep is klaar!
Bloemkoolrisotto
Risotto en bloemkool lijkt misschien op voorhand een bijzondere combinatie, maar als je dit eenmaal proeft is het toch wel degelijk een erg lekker gerecht. Voor dit recept is het wel van belang om zowel de bloemkool als de risotto apart van elkaar te bereiden. Voor de risotto houd je het basisrecept aan. In een vogelvlucht betekent dit een fijngesneden ui fruiten voor de duur van 2 tot 3 minuten voor de smaak. Risotto in de pan doen en daarna afblussen met witte wijn. Als de wijn is geabsorbeerd door de risotto, schep je soeplepel voor soeplepel bouillon in de pan. Dit duurt meestal zo’n 15 minuten en hiervoor heb je ongeveer 500 gram vocht nodig bij een portie voor 2 personen. Terwijl je hiermee bezig bent, bereid je de bloemkool. Als je de bloemkool extra hoog op smaak wilt hebben, dan kook je deze in gezouten water snel gaar. Pureer dan de bloemkool en roer deze door de puree door de risotto. Vervolgens voeg je Parmezaanse kaas toe, wat vers gemalen peper en eventueel nog wat zeezout. Hiermee maak je je publiek blij, want de kazige risotto past perfect bij de bloemkool!
Bloemkool als bijgerecht
Een van onze lekkerste bijgerechten is bloemkoolpuree op Italiaanse wijze. De puree wordt gemaakt van bloemkool en aardappel. Verder wordt de puree op smaak gebracht met sjalot/ui, knoflook, olijfolie en een handje Parmezaanse kaas. Voor de bereiding van dit bloemkool recept begin je met het fruiten van de sjalot en de knoflook. De bloemkool en de aardappel mogen worden meegebakken, maar je kunt deze ook gelijk in een groten pan doen en dan koken. Als alle ingrediënten gaar zijn, voeg je lekker wat olijfolie toe samen met de Parmezaanse kaas. Stamp de inhoud van de pan tot een mooie puree en voeg peper, zeezout en nootmuskaat toe voor de smaak. De zachtheid van de puree wordt ditmaal verzorgt door de olijfolie. Dus als de puree nog onvoldoende glad is, dan kun je er gerust wat bij doen. Normaliter doe je dit met boter, maar aangezien dit een gezond Italiaanse recept is, gebruiken we olijfolie. Als je helemaal tevreden bent over de smaak, is het tijd om aan te vallen.
Een ander lekker bijgerecht met bloemkool in de hoofdrol is bloemkool met tomatensaus. Voor dit bloemkool recept kook je eerst afzonderlijk de bloemkool. Terwijl je dit doet begin je met de saus. Fruit een uitje of sjalotje samen met een teen knoflook in wat boter. Voeg na een paar minuten wat bloem toe en geef ook de bloem een paar minuten de tijd om gaar te worden. Vervolgens doe je groentebouillon in de pan, zodat er een mooie saus ontstaat. Voeg wat tomatenpuree toe en breng het geheel op smaak met peper en zeezout. Als de bloemkool ‘al dente’ is gekookt, doe je deze ook in de pan. Dit bloemkool recept is klaar als de bloemkool volledig is verder gegaard in de saus. De smaak wordt hierdoor extra lekker!
Bloemkool uit de oven
Natuurlijk kun je bloemkool ook in de oven bereiden. De volgende twee bloemkool recepten zijn simpel te maken maar smaken onwijs lekker. Het eerste recept is een bloemkool ovenschotel en de bereiding hiervan is onwijs eenvoudig. Je hebt slechts een aantal ingrediënten nodig en zodra deze in de oven staan, hoef je er niet meer naar om te kijken. Snij kleine roosjes van de bloemkool en schil de aardappelen. Snij de aardappelen in blokjes en maak de groente daarna schoon. Verwijder het velletje van de worsten en doe grove stukken worst in een ovenschaal samen met de aardappel en de bloemkool. Giet er lekker wat olijfolie overheen, voeg ruim peper en zeezout toe en laat dit gerecht 40 minuten garen in de oven. En verder..? Verder niet, dit zijn de enige stappen die je hoeft te doen voor dit bloemkool recept.
Het tweede lekkere gerecht is gegratineerde bloemkool. Hiervoor snijd je de roosjes eerst van de bloemkool, alvorens je deze wast. Kook de bloemkool in ruim gezouten water ‘al dente’. Dit duurt ongeveer 10 tot maximaal 15 minuten. Ondertussen ga je aan de slag met een witte saus. Maak een roux van boter en bloem. Voeg wat melk bij de roux, zodat er langzaam een mooie gebonden saus ontstaat. Deze saus breng je op smaak met peper, zeezout en nootmuskaat. Nootmuskaat en bloemkool gaan natuurlijk erg goed samen, ook in de Italiaanse keuken. Eventueel kun je nog wat Parmezaanse kaas is de saus smelten, maar dit is niet verplicht bij dit recept, wel erg lekker! Als de saus klaar is en de bloemkool ‘al dente’ dan voeg je deze samen. Vervolgens doe je dit in een ovenschotel, Parmezaanse kaas erover heen en 15 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Van dit recept wordt iedereen gelukkig, heerlijk comfort food. Salute!
Meer over bloemkool
De eerste fragmenten van bloemkool in de geschiedenis dateren van ruim voor Christus. Vanuit zowel de 6e als de 2e eeuw voor Christus zijn tekenen ontdekt dat bloemkool al vele duizenden jaren wordt gegeten. Net als bij vele andere soorten groenten zijn de eerste bloemkolen in Europa voor het eerst in Spanje gesignaleerd. Vanaf dat moment is deze groente langzaam verspreid over heel Europa en vanaf de 16e eeuw is de bloemkool terug te vinden in bijna alle Europese landen. Tegenwoordig wordt in Nederland bloemkool geteeld in Noord-Holland, Zuid-Holland en in Limburg.
De bekendste kleur bloemkool is de kool met witte roosjes en groene stronk. Maar wist je dat er nog vele meer kleuren zijn..? Bloemkool zie je verder nog in het groen, het paars en zelfs in het oranje. De groene bloemkool staat ook wel bekend als de ‘Romanesco’. Romanesco komt ook veel voor in Italiaanse bloemkool recepten. De paarse bloemkool wordt overwegend gebruikt voor bloemkool recepten met een hoog culinair gehalte.
Bloemkool koken
Een bloemkool koken lijkt een fluitje van een cent, maar komt toch nauwkeuriger dan je denkt. Om deze groente goed klaar te maken, verwijder je altijd eerst de stonk. De roosjes moeten hier netjes van worden afgesneden en daarna worden gewassen. Om bloemkool precies gaar te koken is de juiste kooktijd vereist. Gemiddeld gezien duurt het koken van bloemkool 10 minuten. Dit is echter wel afhankelijk van de grote van de roosjes. Wat voor het koken van andere groente geldt, geldt natuurlijk ook voor bloemkool. De beste manier om smaak op te bouwen is door gelijk al smaak toe te voegen aan het kookvocht. Het toevoegen van zeezout is de meest eenvoudige manier om dit te doen. Voordat je de bloemkool kookt, doe je al zeezout in het kookwater.
Naast het koken van bloemkool zijn er natuurlijk nog volop andere manieren voor het bereiden van bloemkool recepten. Bloemkool uit de oven is natuurlijk een favoriet in Nederland, maar er zijn ook veel lekkere bloemkool recepten uit de oven op Italiaanse wijze.
Bloemkool bewaren en invriezen
Een bloemkool kun je op verschillende manieren bewaren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld aubergine is bloemkool prima te bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat je de groente in een gesloten verpakking in de koelkast legt en je kunt de bloemkool dan ongeveer een week bewaren. Als je een volle koelkast hebt niet getreurd… Buiten de koelkast kan bloemkool ook prima worden bewaard. De houdbaarheid is in dat geval niet een week, maar het moet zeker lukken om deze 2 tot 3 dagen te bewaren.
Een bloemkool invriezen is ook een optie. Voor het invriezen van een bloemkool is het wel van belang, dat je deze van tevoren even blancheert. Blancheren is overigens een mooi woord voor koken. Kook de roosjes bloemkool 3 tot 5 minuten en je kunt deze tot wel bijna een jaar ingevroren bewaren.