Het is alweer herfst. En bij het intreden van dit seizoen verandert doorgaans bij veel restaurants de menukaart. Bij veel staat het gebruik van seizoensproducten centraal en in Italië is dit vanzelfsprekend niet anders. Sterker nog, misschien wordt het hier nog wel belangrijker gevonden om te koken met de producten die op dat moment goed…
Geplaatst op 12 oktober 2021 door Tjerk Kleisma
Rond de jaren 1900 woonde maar liefst meer dan de helft van alle Italianen die naar New York City geëmigreerd waren in Little Italy. Destijds strekte de buurt zich uit van East Houston tot Chambers Street, en van Broadway tot de Bowery. Ondanks dat deze wijk in Manhattan niet meer is wat het geweest is,…
Geplaatst op 4 oktober 2021 door Tjerk Kleisma
Altijd al willen weten waarom de mensen op Sardinië en de plaats Acciaroli in het bijzonder tot op hoge leeftijd een goede gezondheid hebben? Bij hen staan vooral verse groenten op het menu, naast peulvruchten, noten, fruit en af en toe vlees en vis. Dit zijn 10 gezonde Italiaanse maaltijden vol met deze ingrediënten. 1….
Geplaatst op 3 oktober 2021 door Tjerk Kleisma
Toen ik laatst toevallig op de website van Hello Fresh kwam, zag ik een recept voor pizza met paprika. Dit deed mij denken aan een pizza die ik wel eens had gegeten bij Renato in Amsterdam. Deze pizza was destijds belegd met pikante salami, geroosterde paprika en Gorgonzola. Kortom, een match van mijn favoriete ingrediënten…
Geplaatst op 23 maart 2021 door Tjerk Kleisma
Giorgio Locatelli is een bekende Italiaanse chef die een aantal jaar geleden een prachtig kookboek op de markt heeft gebracht, Made at Home. Wat dit kookboek onderscheidt van veel andere kookboeken is het persoonlijke verhaal dat bij vrijwel alle recepten terugkomt. Zo neemt hij je mee naar zijn geboortestreek Piemonte, zijn huidige woonplaats Londen, maar…
Geplaatst op 9 januari 2021 door Tjerk Kleisma
Olijfolie van Di Lorenzetto. Soms heb je van die momentjes dat je je zelfs in Nederland even in Italië waant. De ene keer is dit in een Italiaans restaurant waar je een onvervalst Italiaans gerecht krijgt geserveerd. De andere keer is dit wanneer je een fles wijn opentrekt die je van je vakantiebestemming hebt meegenomen….
Geplaatst op 25 november 2020 door Tjerk Kleisma
Koken gaat onlosmakelijk samen met kookluchtjes. Zo ook in de Italiaanse keuken. Sommige luchtjes zijn lekker, andere daarentegen iets minder lekker. Persoonlijk vind ik het altijd heerlijk als er een pan uren op het vuur staat te pruttelen en dat het hele huis ruikt naar een heerlijke vleessaus of bijvoorbeeld Peposo. Dit laatste is een…
Geplaatst op 24 oktober 2018 door Tjerk Kleisma
Afgelopen week had ik weer contact met Ferdinand van ShopAlike.nl. Enige tijd geleden hadden we ook al contact en stelde hij mij de vraag, leg eens uit wat er allemaal bij komt kijken als je een Italiaanse diner voor vrienden organiseert? In het verlengde daarvan stelde hij mij nu de vraag ‘wat heb je nodig…
Geplaatst op 23 oktober 2018 door Tjerk Kleisma
Op mijn verlanglijstje stond al langere tijd een nieuwe braadpan. Een paar jaar geleden had ik al eens een nieuwe braadpan gekocht, maar in mijn opportunisme bleek deze in de dagelijkse praktijk echt gewoon te groot. Daarom wilde ik graag een kleinere variant waarmee het prettig werken is als je voor twee personen moet koken….
Geplaatst op 19 mei 2018 door Tjerk Kleisma
Deze week kreeg ik mijn nieuwste Italiaanse kookboek thuis gestuurd – Magiamo! van Antoinette Coops. Antoinette heeft in 2001 iets gedaan wat ik zelf ook nog steeds erg verleidelijk vind, namelijk naar Italië verhuizen. Als ware liefhebber van de Italiaanse keuken zie ik mijzelf al markten en winkeltjes bezoeken om daar vervolgens authentieke regionale gerechten…
Geplaatst op 5 mei 2018 door Tjerk Kleisma
Afgelopen week kwam ik met Ferdinand van ShopAlike.nl in contact. Op deze website vind je alles voor in de keuken en hij vroeg mij om de uitdaging aan te gaan om een artikel te schrijven over een typisch Italiaans diner en te omschrijven wat je daarvoor nodig hebt. Dit zijn natuurlijk altijd leuke vragen, want aan een…
Geplaatst op 23 april 2018 door Tjerk Kleisma
Afgelopen week plofte mijn nieuwste kookboek op de deurmat, Venetië. Dit kookboek is geschreven door Russell Norman die onder andere bekend is van de bestseller ‘Polpo‘. Ook uit dit kookboek blijkt eens te meer dat er geen echte Italiaanse keuken bestaat, maar dat alle 20 regio’s een eigen keuken hebben en dat er zelfs binnen…
Geplaatst op 14 april 2018 door Tjerk Kleisma