Broccoli recepten

Broccoli recepten

Broccoli recepten worden het hele jaar door volop gemaakt en broccoli is eigenlijk ook wel het hele jaar te verkrijgen. In de Italiaanse keuken staan broccoli recepten beperkt op het menu, maar vanzelfsprekend zijn deze gewoon te verkrijgen. In het uiterste zuiden van Italië in de regio Puglia is het broccoli-achtige ‘Cime di Rapa’ zelfs het bekendste lokale gerecht. Verder wordt broccoli gegeten als ‘contorni’, bijgerecht, bij vlees of vis. Uiteraard zijn er ook broccoli recepten te vinden waarin deze groente word gecombineerd met pasta en risotto.

Kies je favoriete broccoli recept

Alles over broccoli recepten

Broccoli recepten kom je dus regelmatig tegen in de Italiaanse keuken. Pasta con Cime di Rapa is niet het enige pasta recept waarin in broccoli de hoofdrol opeist. Broccoli wordt met enige regelmaat gebruikt om pastasaus van te maken. Ook is het erg lekker om broccolipesto te maken en deze kun je ook prima gebruiken voor de pasta. Maar broccolipesto gaat ook erg goed samen met een lekker stukje vlees

Verder kom je broccoli ook tegen in de risotto. Voor het bereiden van risotto op basis van broccoli, wordt de broccoli vaak gepureerd en op het einde door de risotto geroerd. Hierdoor geef je de risotto die heerlijke broccolismaak. Natuurlijk is het mogelijk om de broccoli mee te koken met de risotto, maar grote stukken broccoli proeven toch veel minder verfijnd dan wanneer je de broccoli goed op smaak brengt en pureert.

De lekkerste broccoli recepten

Natuurlijk mag op een pagina die broccoli recepten heet geen doorkijkje ontbreken op het gebied de lekkerste broccoli recepten. Zoals je inmiddels van ons bent gewend, nemen we je graag mee in ons verhaal om tot de lekkerste echte Italiaanse bereiding te komen. Broccoli is dus een vertrouwd gezicht in de Italiaanse keuken. Op tafel kom je deze groene groente vaak tegen als ‘contorni’ bij vlees- of visgerechten.

Broccoli als bijgerecht

Het eerste broccoli recept waar we nader op inzoomen is broccoli met een onvervalste tomatensaus. Eigenlijk is dit een super simpel recept met slechts twee onderdelen. Voor het lekkerste resultaat begin je met de bereiding van de tomatensaus. Het is slim om met de tomatensaus te beginnen, want het koken van de broccoli duurt erg kort. En de tomatensaus wordt naarmate deze langer op het vuur staat steeds lekkerder. Begin daarom met het fruiten van een sjalotje en een teentje knoflook in wat olijfolie. De smaak van de sjalot en knoflook komt in 2 tot 3 minuten goed los. Doe de witte wijn in de pan en laat de wijn inkoken tot deze aanbaksels begint te vertonen in de pan. Deze aanbaksels geven de saus extra veel smaak. Maak de aanbaksels los met twee eetlepels balsamico en doe een blikje gepelde tomaten in de pan. Breng de tomatensaus op smaak met wat vers gemalen peper en wat zeezout, draai het vuur op laag en laat maar lekker pruttelen. Ondertussen snijd je de roosjes broccoli van de stronk. Spoel deze schoon en kook deze vervolgens in gezouten water ‘al dente’. De laatste handeling die je moet doen voor dit recept is het samenvoegen van de saus en de broccoli. Buon appetito!

Natuurlijk kun je broccoli ook in de oven bereiden, hiervoor zijn namelijk verschillende recepten. Het broccoli recept dat op op dit moment op onze website is te vinden is broccoli met balsamico uit de oven. Dit is een erg smakelijk bijgerecht en bovendien snel en super simpel te bereiden. Uiteraard begin je weer met het snijden van de groente. Haal mooie kleine roosjes van de stronk en blancheer deze kort in gezouten water. De broccoli moet 2 tot 3 minuten hard koken, zodat de eerste garing aanwezig is, maar de roosjes nog niet ‘al dente’ zijn. Vervolgens leg je de broccoli in een ovenschaal. Voeg lekker wat olijfolie, balsamico, vers gemalen peper en zeezout toe en hussel alles dan goed door elkaar. Zet de ovenschaal in een op 180 graden voorverwarmde oven en na 10 minuten is het smullen geblazen.

Klinkt ‘Aglio e Olio’ je bekend in de oren..? Dat kan kloppen, want dit is een bekende Italiaanse combinatie die vooral bekend is van het recept Spagheti Aglio e Olio. Dit recept is gebaseerd op stukken knoflook die langzaam in olijfolie worden gegaard. Door het garingsproces trekt de smaak van de knoflook helemaal in de olie. Vervolgens wordt deze knoflookolie geserveerd met spaghetti, peterselie en wat Parmezaanse kaas. Dezelfde bereiding kan worden toegepast op het recept broccoli Aglio e Olio. Het enige verschil is dat je in plaats van pasta broccoli ‘al dente’ kookt in flink gezouten water en daarna kort mee bakt in de knoflookolie. Hierdoor kan de smaak van de olie goed in de broccoli trekken. Overigens kun je aan de olie ook een fijn gesneden Spaanse pepertje toevoegen. Hierdoor verandert de naam van het recept in Aglio Olio e Peperoncino. Een aanrader voor de liefhebbers van pittige gerechten.

Het laatste broccoli recept wat als bijgerecht dient te worden geserveerd is broccolipuree. Deze puree wordt gemaakt op basis van broccoli, aardappel, knoflook, sjalot en wat Parmezaanse kaas. Fruit eerst de fijngesneden knoflook en sjalot in wat olijfolie. Na een paar minuten doe je ook de kleine stukjes aardappel en kleine roosjes broccoli in de pan. Kook deze in 10 minuten gaar. Voeg vervolgens de kaas, olijfolie, vers gemalen peper een zeezout toe en pureer de broccoli tot een mooie gladde substantie. Proef de puree of je tevreden bent over de smaak en ook dit broccoli recept is alweer klaar. Zo zie je maar dat je lekker kan variëren met broccoli als bijgerecht!

Broccolipesto

Pesto heb je in allerlei kleuren waarvan de kleur groen het vaakst voorkomt. Het basisrecept voor groene pesto is gebaseerd op blaadjes basilicum, dit recept wordt ‘Pesto alla Genovese’ genoemd. In de loop der jaren is er volop gevarieerd met verschillende soorten groene pesto. Hierbij kun je denken aan recepten met paprika, courgette, rucola en spinazie. Maar aangezien je je nu op een pagina begeeft die louter over broccoli recepten gaat, ligt het voor de hand dat er ook pesto wordt gemaakt op basis van deze groene groente. En dit is dus ook het geval. Broccolipesto maak je met dezelfde ingrediënten als ‘gewone’ groene pesto, dus met knoflook, noten, kaas en olijfolie. Voor dit recept is het wel van belang dat je de verhoudingen goed in de gaten blijft houden. Gebruik ongeveer 100 gram broccoli, 1 teen knoflook, 20-30 gram (wal)noten, 80-100 gram Parmezaanse kaas en olijfolie naar smaak. De broccoli dien je overigens wel kort te blancheren in gezouten water. Daarna is het een kwestie van de ingrediënten samenvoegen en stampen of pureren. Enjoy!

Pasta en risotto met broccoli

In de Italiaanse keuken mogen broccoli recepten op basis van pasta en risotto ook niet achterwege blijven. Een simpele manier om broccoli te bereiden is door de broccolipesto die je hebt gemaakt te gebruiken voor de pasta. En aangezien je voor dit recept slechts een deel van de broccoli gebruikt, kun je de overgebleven broccoli bij de pasta serveren. Deze broccoli dient dan natuurlijk wel te zijn gekookt, uiteraard in gezouten water (hier blijven we op hameren). Zodra je de pasta ‘al dente’ hebt gekookt, doe je de broccoli erbij en roer je de pesto door de pasta. Lekker wat kaas er overheen schaven en dit broccoli recept met pasta en pesto is klaar.

Het risotto recept met broccoli is vergelijkbaar als de variant met bloemkool. Mocht je dit recept nog niet hebben gezien, dan nemen we je in vliegende vaart mee in de wereld van risotto met broccoli. Doe een dikke klont boter in een pan en fruit hierin een fijngesneden ui voor de duur van 2 tot 3 minuten. Doe vervolgens de risotto in de pan en als het witte puntje in het midden van de korrels is te zien, blus je het geheel af met een glas wijn. Zodra de wijn is geabsorbeerd door de ‘riso’, schep je soeplepel voor soeplepel groentebouillon in de pan. Dit proces duurt doorgaans 15 minuten. Ondertussen kook je de broccoli. Zodra de broccoli net gaar is, pureer je deze in een staafmixer. Maak de risotto af door kaas en boter toe te voegen. Als laatste roer je ook de broccolipuree door de risotto. Voeg dit beetje bij beetje toe om te voorkomen dat je veel te veel broccoli hebt en de risotto onherkenbaar wordt. Proef of je tevreden bent, eventueel meer smaak toevoegen door middel van zeezout, en aanvallen maar.

Meer over broccoli

Broccoli zou je ook wel het kleine groene broertje van de bloemkool kunnen noemen. Overigens moet je broccoli niet verwarren met de groene bloemkool die bekend staat als ‘Romanesco’. Het woord broccoli is afgeleid van het Italiaanse woord ‘broccolo’. Broccolo betekent letterlijk ‘bloemige top van kool’ of ‘gebloemde kop van kool’.

Op zich is het ook niet vreemd dat broccoli een Italiaanse benaming heeft, want broccoli werd al in de 6e eeuw voor Christus gesignaleerd in Italië. In de periode van het Romeinse rijk werd broccoli beschouwd als een unieke groenten en werd dan ook geserveerd bij speciale gelegenheden. Net als bij vele andere groenten verspreidde broccoli zich vanuit het zuiden van Europa langzaam naar het noorden en het westen. Rond de 18e eeuw arriveerde de broccoli ook in Nederland en België.

Broccoli koken

Op deze pagina heb je al kunnen lezen dat de broccoli grote gelijkenis vertoond met de bloemkool. En het is dus niet verrassend dat het koken van broccoli dan ook lijkt op zijn grote witte broer. Broccoli koken komt erg precies want het is het meest smaakvol als deze groente nog wat bite heeft, ook wel ‘al dente’ genoemd in Italië.

Bij het bereiden van broccoli, snijdt je de stronk aan de onderkant van de roosjes doorgaans weg. Overigens wil dit niet zeggen dat de groene stronk niet eetbaar is, in tegendeel. Echter dit niet bekend bij het grote publiek, doordat de bereiding minder vaak voorkomt. Nadat je de roosjes voorzichtig van de stronk hebt gesneden, maak je de broccoli schoon. Om de broccoli gelijk veel smaak te geven, kook je deze groente in water met zeezout. Tijdens het garingsproces is de broccoli namelijk het beste instaat om veel smaak op te nemen. Broccoli koken duurt vaak maar kort. Meestal is de broccoli binnen 5 minuten perfect gekookt, dit is natuurlijk wel deels afhankelijk van de grootte van de roosjes.

Broccoli bewaren en invriezen

Net als bloemkool kun je broccoli uitstekend in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat de broccoli in een gesloten verpakking (bij voorkeur folie) zit en je kunt de broccoli eenvoudig tot 5 dagen bewaren. Natuurlijk kun je broccoli ook buiten de koelkast bewaren. Een voorraadkast of donkere plek in het huis is hiervoor het meest geschikt. Hou er wel rekening mee dat indien je ervoor kiest de broccoli buiten de koelkast te bewaren de houdbaarheid vaak een stuk korter is.

Een broccoli invriezen behoort ook tot de mogelijkheden. Indien je de broccoli wil invriezen, pas je de standaard truc toe die vrijwel voor alle groenten geldt. Kook de broccoli kort, ongeveer 2 tot 3 minuten in gezouten water. Dek de broccoli af en je kunt deze invriezen. Een ingevroren broccoli is in de diepvries bijna een jaar te bewaren.