Cookinglife.nl – Marcato pastamachine

Geplaatst op 6 februari 2018 door Tjerk KleismaGeen reacties
Cookinglife.nl - Marcato pastamachine - Alles Over Italiaans Eten

Als liefhebber van de Italiaanse keuken maak ik natuurlijk zo nu en dan zelf verse pasta. Die momenten zijn vaak in het weekend als ik er voldoende tijd voor heb. Geef je de pasta een beetje tijd en een beetje liefde, dan betaalt dit zich terug in de smaak en de versheid. Deze week kreeg ik via Cookinglife.nl mijn nieuwe pastamachine binnen, eentje van Marcato waarmee je ‘sei tipi pasta’ kunt maken. Oftewel zes soorten pasta namelijk lasagne, fettucine, tagliolini, raviolini, reginette en spaghetti. Kortom, voor ieder wat wils!

Voordat je met de machine aan de slag kan, moet je natuurlijk eerst zelf het pastadeeg maken. Hierbij nog een keertje de ingrediënten en het recept:

 • 1 ei
 • 100 gram meel – type ‘oo’
 • Een snufje zeezout
 • Een klein beetje olijfolie

Recept voor pastadeeg

 • Leg het meel in de vorm van een kom, dus met een rand, op een houten ondergrond.
 • Breek in deze ‘kom’ het ei en voeg een beetje zeezout en een beetje olijfolie toe.
 • Meng de ingrediënten met je vingertoppen, zorg ervoor dat er een mooi elastisch deegje ontstaat.
 • Kneed het deeg circa 10 minuten, duw het deeg continu met de handpalm van je af.
 • Als het deeg terug veert als je erin drukt, dan is het deeg perfect.
 • Wikkel het deeg in een stukje vershoudfolie en laat dit 30 tot 60 minuten rusten in de koelkast

Hoe gebruik je deze Marcato pastamachine?

De pastamachine wordt geleverd met een aantal onderdelen:

 • De pastamachine zelf natuurlijk
 • De schroef om de machine mee vast te zetten
 • Het handvat waarmee je de pasta kan draaien
 • 4 opzetstukken; voor lasagne heb je geen opzetstuk nodig en voor de fettucine en tagliolini is 1 opzetstuk met 2 varianten

Als het pastadeeg helemaal is ‘uitgerust’ dan is de volgende stap om met de pastamachine in actie te komen. Zorg ervoor dat jij deze op een stevige ondergrond neerzet, dus een vlakke ondergrond op het aanrecht. Daarna zet je deze vast met de schroef, zodat je zeker weet dat de machine niet beweegt als je de pasta maakt. Vervolgens steek je ook de handvat er aan de zijkant in. Nu ben je bijna ‘ready to go’.

Voordat je begint, is het aan te raden om een klein laagje meel op de machine aan te brengen. Hiermee voorkom je namelijk dat het deeg onverhoopt begint te plakken. Hetzelfde zou ik doen met het pastadeeg zelf. Strooi een klein beetje meel op het deeg en wrijf dit uit, zodat het deeg volledig is bedekt met een dun laagje. Bij het draaien van de pasta kun je dit herhalen, als je het idee hebt dat het deeg plakkerig is.

De pastamachine is in te stellen van stand 0 tot 9, in totaal dus 10 standen. Stel de machine in op de breedste stand, dit is stand 0. Draai het deeg nu voorzichtig door de machine en vang dit aan de achterkant op. Herhaal dit 3 tot 5 keer, zodat het deeg keer op keer iets dunner wordt. Door dit meerdere keren te doen, schrikt het deeg niet en is de kans kleiner dat dit scheurt. Geloof mij, dat scheelt een hoop frustratie ;).

Als je dit een aantal keer hebt gedaan, stel je de machine in op stand 1 en draai je het deeg weer door de machine. Dit doe je ook een paar keer, je voelt vanzelf wanneer het deeg goed aanvoelt en je verder kunt. Stel de machine weer een standje minder breed in en draai het deeg er wederom doorheen. Afhankelijk van het type pasta wat je maakt, kies je hoe vaak je dit doet. Als jij bijvoorbeeld ravioli maakt, dan ga je door tot standje 7-9. Hiermee wordt het deeg het dunst. Als je de ravioli dan eet, proef je de vulling daardoor des te beter. Maak je lasagne of fettucine dan laat je de pasta wat dikker, zodat je de juiste bite hebt en de saus ook echt de mogelijkheid heeft om in de pasta te trekken.

De pasta die je op de foto ziet, is fettucine. Het pastadeeg heb ik tot en met stand 6 van de pastamachine bewerkt. Daarna heb ik het opzetstuk voor fettucine en tagliolini er op gezet. Vervolgens haal je het handvat uit de machine zelf en steek je deze in het juiste opzetstuk, dus van de fettucine. Voordat je het deeg door het opzetstuk draait, snijd je de pasta in de juiste lengte, ca. 30 centimeter. Daarna is het nog slechts een koud kunstje om van het deeg heerlijke verse fettucine te maken. Draai het deeg door het opzetstuk en vang het aan de achterkant op. De echt pro’s vangen de pasta op met een pastadroogrekje.

En dan de slotoverweging…

Wij hebben zojuist heerlijke verse pasta gegeten! Zelf pasta maken blijft leuk, helemaal met zo’n mooie Marcato pastamachine. Eigenlijk verklap ik hiermee al dat ik helemaal happy ben met dit mooie apparaat. De belangrijkste pluspunten zijn:

 • Eenvoudig vast te zetten op het aanrecht, dit is erg belangrijk!
 • 10 standen voor de verschillende dikten van het deeg.
 • In 1 aanschaf gelijk 6 soorten pasta die je kunt bereiden.
 • Als je het apparaat goed gebruikt, is deze snel en simpel schoon te maken met een droge doek.
 • En last but not least, deze machine ziet er gewoon ontzettend gaaf uit! Het oog wil natuurlijk ook wat…

Minpunten zijn er wat mij betreft niet!

Cookinglife.nl

Wat mij opviel, is dat Cookinglife.nl nog veel meer artikelen verkoopt welke super handig zijn in de Italiaanse keuken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pastapannen, een droogrek voor de pasta en pizzastenen. Handige site, ik denk dat ik hier nog vaker kom!

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.