Courgette recepten
Courgette recepten komen met grote regelmaat voor in de Italiaanse keuken. Samen met aubergine en paprika is dit één van de meest populaire groenten. Recepten met courgette kom je in vele soorten en maten tegen. Een bekende ‘contorni’, bijgerecht, uit de Italiaanse keuken is gegrilde groente. Ook wordt van deze groene groente regelmatig lasagne gemaakt, de ene keer in combinatie met aubergine, maar soms ook op basis van alleen courgette. Maar wat je in Italië alleen nooit zult zien gebeuren, is dat er hele stukken courgette in de pastasaus wordt gedaan. Dit gaat ten koste van de smaak.
Kies je favoriete courgette recept
- Bruschetta met courgette en mozzarella
- Courgette lasagne
- Courgette pesto
- Courgette salade
- Courgette soep
- Frittata met courgette
- Gebakken courgette
- Gebakken courgette met cherrytomaatjes
- Gebakken courgette met verse munt
- Gefrituurde courgettebloemen
- Gegrilde courgette
- Gevulde courgette
- Lenterisotto met courgette, erwtjes en citroen
- Pasta met courgette
- Pasta met courgette pesto
- Pasta met gegrilde groente
- Risotto met courgette
- Spaghetti met courgette, kaas en worst
- Spaghetti met courgette pesto
Alles over courgette recepten
Courgette recepten heb je in alle soorten en maten. Het is erg leuk om een lekker courgette recept te maken door lasagnebladen te vervangen door dunne reepjes van deze groente. Ook heb je binnen een handomdraai courgettepesto op tafel staan die heerlijk smaakt op een bruschetta, maar die je ook gewoon door de pasta kan roeren. Gegrild smaakt courgette ook heerlijk en wat dacht je ervan om deze te gebruiken in een heerlijke frittata die je tijdens de lunch serveert aan je vrienden of familie. Kortom, er zijn voldoende leuke mogelijkheden om je eigen favoriete courgette recept te maken!
Wat is het ultieme Italiaanse courgette recept?
Courgette is een groente waar dus ontzettend veel mee valt te variëren en op onze website kom je daardoor uiteenlopende recepten tegen. Natuurlijk kun je courgette recepten bereiden die apart kunnen worden geserveerd zoals courgettesoep, lunchrecepten met courgette zoals een salade of een fritatta, of courgettepesto voor op een bruschetta of bij de pasta. Zoals je inmiddels van ons gewend gaan wij de recepten een voor een bij langs om deze door te nemen voor de lekkerste bereiding.
Italiaanse courgettesoep
Dit recept voor courgettesoep op Italiaanse wijze is eenvoudig te bereiden en het aller leukste is dat iedereen die bij ons thuiskomt eten echt gek op dit recept is. Het eerste wat je moet doen voor dit recept is de courgettes aan de buitenkant goed schoonmaken. Vervolgens snijd je de bovenkant en de onderkant van deze langwerpige groente af. Snijd daarna in de lengte in vier stukken, zodat je met een klein scherp mesje de zaadjes gemakkelijk kunt verwijderen. Tot slot snijd je het overgebleven deel in blokjes en deze leg je in een ovenschaal. Schil een aardappel en snijd deze ook in kleine blokjes. Doe de stukjes aardappel samen met een grof gesneden ui en een teen knoflook bij de courgette. Sprenkel er wat olijfolie overheen, voeg wat zeezout toe en maal er verse peper op. Zet de schaal nu in een op 180 graden voorverwarmde oven voor de duur van zo’n 30 minuten. Als de courgette en de aardappel gaar zijn, doe je deze in een blender. Voeg naar smaak groentebouillon toe, hiermee bepaal je tevens hoe dik de soep wordt. Dit recept voor courgettesoep is alweer klaar, een lekker begin om je diner mee te starten.
Courgette recepten voor de lunch
Hierboven hebben we al een tipje van de sluier gelicht, maar je kunt van dit familielid van de komkommer ook prima een paar lekkere lunchrecepten maken. In het weekend heb je altijd wel een klein beetje tijd om een lekkere frittata te maken. Frittata recepten kom je op heel veel verschillende manieren tegen en een recept met courgette mag natuurlijk niet ontbreken. Maak de courgette weer schoon, verwijder de boven- en onderkant en snijd de groente dan in de breedte in super dunne plakjes. Vervolgens ga je aan de slag met het eiermengsel. Breek zes eieren in een schaal en voeg hier Parmezaanse kaas en royaal zeezout en vers gemalen peper aan toe. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit hier een teentje knoflook in. Bak vervolgens ook de courgette mee gedurende een paar minuten, zodat deze een beetje garing krijgen. Tot slot doe je het eiermengsel erbij en hussel je de inhoud van de pan goed door, zodat het ei en de courgette mooi gelijkmatig zijn verdeeld. Laat het ei een beetje stollen en zet dan de koekenpan in een op 200 graden voorverwarmde oven voor de duur van 5 tot 6 minuten. Je kunt de frittata ook omdraaien in de pan. Als de eieren gaar zijn, is het time for lunch!
Het tweede courgette recept voor de lunch is een salade. Inmiddels heb je kunnen lezen hoe je de groente het beste kunt schoonmaken, dus doe dat gewoon op de hierboven omschreven manier. Voor dit recept dien je wel de zaadjes te verwijderen. Snijd de groente in de breedte in stukken van 1,5 centimeter dikte. Kook de courgette in flink gezouten water ‘al dente’. Daarna giet je het water af en spoel je de groente af met koud water. Hiermee voorkom je dat deze langzaam verder gaart. Tijdens het koken bereid je de dressing van olijfolie, grove stukken knoflook, de munt en de basilicum. Klein beetje zeezout en peper voor wat extra smaak en je kunt de dit door de courgette roeren. Deze typisch Italiaanse lunchsalade is hiermee ook alweer klaar, geniet van dit lekkere courgette recept.
Courgette als bijgerecht
Als je in een Italiaanse restaurant gaat eten en je bestelt vlees of vis, dan worden hier niet standaard groente en/of aardappelen bij geserveerd. In de meeste gevallen dien je deze apart bij te bestellen. Op de kaart vind je deze bijgerechten dan onder het kopje ‘contorni’. Bijna altijd heb je de keuze om ‘Patate al Forno’, aardappelen uit de oven, te bestellen en natuurlijk ook groente(n). Deze groente worden vaak gegrild, want dit geeft een lekkere smaak. ‘Verdure grigliate’ bestaat vaak uit een combinatie van paprika, aubergine en courgette. Je kunt natuurlijk ook zelf thuis lekker aan de slag en ervoor kiezen om een van deze groenten zelf te grillen. Als je beslist om courgette te grillen, dan bereid je de courgette op de inmiddels bekende wijze voor, laat je de zaadjes zitten en snijd je in de lengte met een fijnschiller lang plakjes courgette over volledige lengte. Voordat je de courgette op de gril legt, breng je deze op smaak met olijfolie, wat witte wijnazijn, vers gemalen peper en zeezout. Vervolgens gril je de courgette, zodat deze mooi gaar wordt en die lekkere smaakvolle grilstrepen krijgt. Ik denk dat je je wel kan voorstellen waarom wij dit courgette recept een lekker bijgerecht vinden!!!
Courgettepesto
Natuurlijk kun je met courgette ook een heerlijke pesto maken. De smaak van de pesto wordt door de courgette super zacht en bijna romig van smaak. Dit courgette recept voor pesto is daarom echt lekker en leuk om een keertje te maken. Het eerste wat je moet doen is de courgette goed schoonmaken. Daarna snijd je de boven- en onderkant van deze groente en daarna in de lengte in vier stukken. Met een klein mesje kun je nu simpel de zaadjes wegsnijden. Snijd de courgette daarna in blokjes en doe deze in de staafmixer. Daarna heb je de vrijheid om zelf ingrediënten toe te voegen die lekker smaken in de pesto. Je kunt gewoon het recept voor basilicum pesto volgen en er logischerwijs basilicum, Parmezaanse kaas, knoflook, pijnboompitten en olijfolie aan toevoegen. Maar eigenlijk kun je al deze ingrediënten ook vervangen door een iets ander. Zo kun je basilicum inruilen voor rucola, in plaats van Parmezaanse kaas Pecorino of Grana Padano gebruiken en de pijnboompitten inwisselen voor walnoten of hazelnoten. Hierdoor kun je een beetje spelen met de smaak en dit naar eigen inzicht bereiden. Pureer de inhoud van de staafmixer tot een mooie pesto en breng op smaak met vers gemalen peper en zeezout. Dit courgette recept voor pesto stand binnen een handomdraai op tafel!
Pasta recepten met courgette
Het is misschien een open deur maar natuurlijk wordt courgette ook in combinatie met pasta gegeten en de mogelijkheden hiermee zijn ongekend. Op onze website staan in middels een aantal lekkere courgette recepten met pasta en vanzelfsprekend nemen we je mee om tot de lekkerste bereiding te komen. Het is natuurlijk een inkoppertje om het pesto recept wat hierboven staat omschreven te gebruiken voor een gerecht met pasta. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is dus het maken van de pesto en het koken van de pasta. Voor de koken van de pasta een paar kleine praktische tips voor het geval je het nog niet weet. Als eerste zet je een pan water op het vuur en als deze helemaal kookt, voeg je een dikke eetlepel zeezout toe aan het kookwater. Doe vervolgens de pasta in de pan, laat het vuur op hoog staan en kook de pasta ‘al dente’. Al dente betekent dat de pasta net gaar is en nog een klein beetje een bite heeft. Zodra de textuur goed is, giet je de pasta af, doe je deze terug in de pan en roer je gelijk de pesto door de pasta. Courgette recept ‘numero uno’ met pasta is nu klaar!
Op naar recept ‘numero due’, pasta met courgette, room en Parmezaanse kaas. Hiervoor verricht je de gebruikelijke handelingen ten aanzien van de courgette, namelijk schoonmaken, zaadjes verwijderen en in kleine blokjes snijden. Als je dit hebt gedaan, bak je de courgette in een beetje olijfolie. Als de courgette is aangezet, blus je de inhoud van de pan af met 100 ml witte wijn. Laat de wijn volledig door de courgette absorberen en voeg dan de room toe met een lekkere flinke hand Parmezaanse kaas. Eventueel kun je nog wat peper en zeezout toevoegen en dit tweede courgette recept voor pasta is klaar. PS – vergeet niet de pasta te koken…
Dan snel door naar het derde pasta recept met courgette. En eerlijk is eerlijk… van de drie pasta recepten is dit onze persoonlijke favoriet. De bereiding van dit recept is met de ingrediënten verse worst, courgette, kaas en heel belangrijk bouillon. De worsten en de courgette worden afzonderlijk van elkaar bereid en pas aan het einde van de bereiding samen gevoegd. Zorg er allereerst voor dat je de lekkerste verse worsten scoort die binnen handbereik zijn. Vaak betekent dit dat je naar de slager moet. Verwijder het velletje van de worsten en bak het worst vlees hard aan in een koekenpan, zodat de buitenkant mooi bruin en knapperig wordt. Vervolgens begin je met de courgette. Ook hier geldt natuurlijk weer het principe van courgette schoonmaken, zaadjes verwijderen en in kleine blokjes snijden. Bak de courgette in een klein beetje olijfolie. Na een paar minuten voeg je wat bouillon toe, zodat de courgette verder kan koken in deze bouillon. Als de courgette mooi gaar is, dus niet helemaal tot smots is gekookt en nog wat bite heeft, haal je de ene helft van de courgette uit de pan en deze doe je in een staafmixer. Samen met nog wat bouillon en wat Parmezaanse kaas pureer je de courgette nu tot een mooie gladde saus. Proef voor de zekerheid of je tevreden bent over de smaak. De courgette moet duidelijk te proeven zijn, maar de kaas van de smaak moet hier een beetje doorheen komen. Als je ook de pasta hebt gekookt volgens de instructies uit de eerste alinea over pasta recepten met courgette, dan kun je de saus door de pasta roeren en ook de worst toevoegen. Zoals gezegd is dit ons favoriete courgette recept met pasta en hopelijk snap je nu waarom.
Courgette lasagne recept
Wat niet standaard bij je opkomt als je denkt aan lasagne is om de lasagnebladen te vervangen door groente. In Italië gebeurt dit wel met grote regelmaal en het bekendste recept hiervoor is waarschijnlijk Parmigiana di Melanzane. Dit is een gerecht waarbij de lasagnebladen worden vervangen door gegrilde of gebakken aubergine. Dit gerecht staat in Italië inmiddels bij veel restaurants op de kaart en je merkt dat dit gerecht ook meer bekendheid krijgt in Nederland. En dat is ook logisch, want dit is natuurlijk de ultieme vegetarische lasagne. Het courgette recept voor lasagne komt iets minder vaak voor, ook bij onze Italiaanse vrienden. In dit recept worden de lasagnebladen vervangen door de courgette. Verder wordt er niet gebruik gemaakt van een maar juist van een blanke of witte saus.
Wat je voor dit courgette recept moet doen is het volgende. Je begint weer met de courgette en volgt eigenlijk de stappen voor het recept van gegrilde courgette. Dit betekent dat je met een fijnschiller of een mandoline mooi dunne plakken courgette afsnijdt. Deze bak je ditmaal enkel met wat olijfolie en natuurlijk vers gemalen peper en zeezout. Als dit af is, zijn je ‘lasagnebladen’ klaar. Tijd om de saus te maken. De saus voor dit recept bestaat uit een bechamelsaus. Deze maak je door eerst een roux te maken van boter en bloem en deze vervolgens tot saus te transformeren met wat melk. Breng de bechamel goed op smaak met peper, zeezout en nootmuskaat. Eventueel kun je ook een klein handje Parmezaanse kaas toevoegen. En wat ook nog een optie is om het gerecht extra lekker te maken is door wat salami in dunne plakken uit te bakken. Hierdoor wordt dit courgette weliswaar niet vegetarisch, maar het smaakt wel gewoon onwijs lekker. Als je alle losse onderdelen klaar hebt, is het tijd om dit te construeren. Dit doe je net als bij gewonen lasagne, dus laagje voor laagje toevoegen in een ovenschaal. Begin met de saus, dan wat courgette, herhaal dit en voeg eventueel ook de salami toe tussen een of twee lagen. Als de schaal helemaal is gevuld, dek je de bovenkant af met een heerlijke kaaslaag van Parmigiano Reggiano of Grana Padano. Zet de courgette lasagne nu oven (200 graden) voor de duur van 30 minuten. Als de courgette lasagne klaar is, haal je deze uit de oven. Laat de lasagne ongeveer 5 tot 10 mintuten afkoelen. Hierdoor wordt het een steviger geheel en haal je het eenvoudiger uit de schaal, zonder dat deze uit elkaar valt. Als het is gelukt om de courgette lasagne schadevrij op het bord te krijgen, dan is het tijd om te smullen!
Risotto met courgette op 2 verschillende manieren
Courgette wordt natuurlijk ook gegeten in combinatie met risotto. Het leuke aan dit recept is dat je de courgette op twee verschillende manieren gebruikt. Wat je doet is namelijk een deel van de courgette pureren, zodat je deze door de risotto kunt roeren. En de tweede manier is dat je stukjes courgette gebakken door de risotto roert. Je begint met het maken van het basisrecept voor risotto. Begin met het bakken van een fijngesneden ui in wat boter. Vervolgens doe je na 2 tot 3 minuten de risotto in de pan. Zodra het middelste witte puntje van de korrels zichtbaar wordt, blus je het geheel af met witte wijn. Als de wijn is opgenomen door de ‘riso’, schep je soeplepel voor soeplepel groentebouillon in de pan. Terwijl je dit doet, bak je ook de courgette in wat olijfolie. Als de courgette is aangezet, doe je een beetje bouillon in de pan, zodat de courgette langzaam gaar wordt. De helft van de courgette pureer je met een staafmixer en de andere helft laat je gewoon in de pan. Zodra de textuur van de risotto goed is, meestal na 15 minuten koken, roer je zowel de puree als de blokjes courgette door de risotto. Voeg een lekkere hand Parmezaanse kaas toe en proef of je tevreden bent over de smaak. Eventueel kun je nog wat zeezout toevoegen voor meer smaak. Dit gevarieerde courgette recept voor risotto is nu helemaal klaar, enjoy!
Meer over courgette
Het Italiaanse woord voor courgette is ‘Zucchini’ en niet geheel onbevooroordeeld vind ik dit persoonlijker toch altijd net iets lekkerder klinken dan courgette wat is afgeleid uit de Franse taal. Als je heel ver terug gaat in de tijd, dan kom je er achter dat courgette zijn oorsprong vindt in Amerika. De eerste tekenen van de courgette in Europa zijn afkomstig uit het noorden van Italië in de omgeving van Milaan. Omstreeks de 19e eeuw zijn de eerste courgette recepten hier aangetroffen.
In tegenstelling tot wat iedereen verwacht is de courgette niet een groente maar officieel gezien een fruitsoort. De courgette is familie van de komkommer, maar waar de komkommer meestal koud wordt gegeten, worden courgette recepten eigelijk altijd warm geserveerd.
Courgette bakken
Courgette recepten moeten altijd goed op smaak worden gebracht omdat courgette van zichzelf geen uitgesproken smaak heeft. Courgette bakken in een grillpan is altijd een uitstekende manier om in korte tijd veel smaak toe te voegen aan courgette. Bij het bakken hiervan moet je de courgette beschermen met een dun laagje olijfolie en gelijk op smaak brengen door zeezout en peper toe te voegen. De grillpan zorgt daarna automatische voor dat heerlijke geschroeide randje.
Ook kun je courgette perfect bakken in de oven. Dit kun je op verschillende manieren doen om een ware smaakexplosie te veroorzaken. In Italië wordt de courgette vaak uitgehold en daarna gevuld. De gevulde courgette wordt daarna afgebakken in de oven. De vulling kan keer op keer verschillen. Een mengsel van ei en kaas doet het doorgaans erg goed in een gevulde courgette, maar ook blokjes tomaat zijn erg lekker. Kortom, genoeg inspiratie om je eigen favoriete courgette recepten te bakken.
Courgette bewaren en invriezen
Nadat je een courgette hebt gekocht of misschien zelfs hebt geoogst, kun je deze prima bewaren. Een courgette bewaren doe je nooit in de koelkast, maar altijd op een donkere plek in het huis zoals bijvoorbeeld een voorraadkast of een andere plek waar het daglicht doorgaans niet komt. Door de courgette buiten de koelkast te bewaren, krijgt deze de kans om nog verder te rijpen.
Natuurlijk kun je courgette ook invriezen om te bewaren. Hiervoor is het noodzakelijk om de courgette eerst te snijden en daarna kort te koken. Het koken van de courgette duurt in dit geval 2 tot maximaal 3 minuten. Daarna doe je de courgette in een afgesloten verpakking. Dit kan bijvoorbeeld een diepvrieszak of bakje zijn. Daarna kun je de courgette invriezen en ongeveer 12 maanden bewaren.