Gehakt recepten
Gehakt is onlosmakelijk verbonden aan de Italiaanse keuken. De bekendste Italiaanse recepten zoals Ragu alla Bolognese en lasagne bevatten gehakt als een van de belangrijkste ingrediënten. Het leuke is dat in de originele recepten er zelfs meerdere soorten gehakt worden gebruikt Daarnaast zijn er nog talloze andere recepten waarin gehakt een absoluut vereiste is. Gehakt, tomaat en pasta zijn sowieso een uitstekende combinatie. Maar ook een gehaktbal of gehaktballetje op Italiaanse wijze is niet te versmaden. Op deze pagina over Italiaanse gehakt recepten vind je ongetwijfeld je eigen favoriete gehakt recept!
Kies je favoriete gehakt recept
- Pasta ovenschotel met gehakt
- Pasta Ragu Bolognese
- Pastasaus met gehakt
- Pasta tomaat en gehakt
- Pasta tomatensaus en gehakt
- Pasta met gehakt en olijven
- Ragu alla Bolognese
- Ravioli met gehakt
- Spaghetti Bolognese
- Spaghetti gehakt
- Spaghetti met gehakt
- Spaghetti met gehaktballetjes
- Spaghetti Ragu alla Bolognese
- Tortellini met gehakt
Alles over gehakt recepten
Gehakt recepten kom je ontzettend veel tegen in de Italiaanse keuken. Bij een Italiaans gehakt recept draait het niet per definitie om het gehakt, maar wel om de combinatie van smaken die wordt opgebouwd met het gehakt. Een gehakt recept wat je ontzettend veel tegenkomt in Italië is een traditionele vleessaus die ook wel ‘Ragu’ wordt genoemd. Ragu is een vleessaus die wordt bereid door de oude Italiaanse omaatjes, ‘Nonna’s, en doorgaans uren zachtjes op het vuur staat te pruttelen voordat deze gehaktsaus wordt geserveerd. Een goede Ragu wordt in iedere regio op een andere manier bereid. En zelfs binnen de regio heeft iedere familie zijn eigen geheime gehakt recept.
Naast de traditionele Italiaanse vleessaus bestaan er nog veel meer lekkere gehakt recepten en gerechten. Wat te denken van onvervalste Italiaanse gehaktballetjes of heerlijk gehaktballen welke zijn gevuld met Mozzarella! Ook zijn er heerlijke gevulde soorten pasta zoals ravioli en tortellini die zicht uitstekend lenen om te worden gevuld met heerlijk kruidig gehakt. Een andere klassieker uit de Italiaanse keuken is natuurlijk ‘Lasagne Bolognese’. Lasagne Bolognese is een aantal jaar geleden zelfs uitgeroepen tot een nationaal gerecht in Italië. De saus die wordt opgebouwd voor dit lasagne recept is vergelijkbaar met een traditionele Ragu. Vaak wordt echter besloten om voor een kortere versie van de gehaktsaus te gaan, zodat men sneller aan tafel kan schuiven.
Echte Italiaanse gehaktballen
Als je denkt dat gehaktballen typische Nederlands zijn, dan vergis jij je. In veel keukens wereldwijd is gehakt een veel gebruikte vleessoort en dat geldt ook voor de Italiaanse keuken. Per wereldkeuken verschilt het op welke wijze de gehaktballen worden bereid en welke kruiden, specerijen en overige ingrediënten worden toegevoegd. In de Italiaanse keuken kom je natuurlijk ‘bekenden’ tegen zoals sjalot, knoflook, Parmezaanse kaas, tomatenpuree, zeezout en peterselie. Maar ook een eitje en wat broodkruim mogen niet ontbreken. Verder worden er in de Italiaanse keuken ook in melk geweekte witte boterhammen gebruikt, overigens zonder korsten. Gehaktballen moeten licht en luchtig proeven en het geweekte brood helpt hier enorm bij.
Nu we weten met welke ingrediënten de lekkerste Italiaanse gehaktballen zijn te maken, gaan we aan de slag. Om de perfecte balans te vinden waardoor de gehaktballen het lekkerst smaken, heeft er op het hoofdkwartier van AllesOverItaliaansEten.nl een onderzoek plaats gevonden om vast te stellen hoe de verdeling en de hoeveelheden dienen te zijn. De methode die hiervoor is ingezet is vrij eenvoudig. Het gehakt is in het beging slechts beperkt gekruid, vervolgens gebakken en geproefd en op basis daarvan vastgesteld wat en hoeveel er dient te worden toegevoegd. Dit is dus het lekkerste gehakt recept. Ok, let’s go!
Snij een teen knoflook en een sjalotje super fijn. Verwarm in een koekenpan een klein beetje olijfolie en fruit de knoflook en de sjalot ongeveer 2 tot 3 minuten, zodat de smaken goed los komen. Voeg vervolgens ook een eetlepel tomatenpuree toe en roer de inhoud van de pan nu goed door, zodat de smaak zich verdeeld. Als de tomatenpuree warm is, draai je het vuur uit en haal je de pan van het vuur. Meng dit mengsel met 500 gram ongekruid kalfsgehakt. Kalfsgehakt heeft een lekkere zachte smaak en dit komt het eindresultaat ten goede. Daarna doe je ook 25 gram Parmezaanse kaas, 1 eetlepel fijn zeezout, 1/2 eetlepel peper, 10 takjes fijn gesneden peterselie, een handje paneermeel/beschuit/broodkruim, 1/2 geklutst ei en 2 geweekte witte boterhammen in kleine stukjes toe aan het gehakt. Kneed het gehaktmengsel grondig, zodat alle ingrediënten zich mooi gelijkmatig kunnen verdelen. Indien het mengsel nog iets te vochtig is, kun je gerust wat extra paneermeel/beschuit/broodkruim toevoegen. Is het mengsel te droog? Doe nog wat geklutst ei bij het mengsel.
Voordat je nu de gehaktballen gaat draaien en deze gelijk in de pan gooit, is het slim om eerst een klein test gehaktballetje te maken. Het is een kleine moeite om een klein gehaktballetje te maken en deze kort te bakken. Als het gehaktballetje klaar is, kun je proeven of je tevreden bent over de smaak. Indien het vleesmengsel nog onvoldoende op smaak is gebracht, heb je nu nog de gelegenheid om dit te doen. Vaak kun je door wat zeezout toe te voegen en/of wat Parmezaanse kaas al veel extra smaak toevoegen. Als je echt helemaal zeker wilt weten of het gehakt na het toevoegen van de extra ingrediënten goed is, kun je nog een keer een balletje te testen door te bakken. Wanneer je gelijk de gehaktballen had gedraaid en gebakken, dan had je niet kunnen weten of de uiteindelijke smaak van het vlees goed was geweest.
Het gehaktmengsel is nu helemaal klaar, tijd om er gehaktballen of gehaktballetjes van te maken. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden, want er zijn verschillende gehakt recepten op onze website te vinden. De meest eenvoudige hiervan is om gewoon kleine gehaktballetjes te maken zonder hier iets extra’s aan toe te voegen. Deze kleine gehaktballetjes kun je serveren bij de borrel als ‘antipasti’, maar je kunt deze ook gewoon bij de hoofdmaaltijd eten. Kies je voor kleine gehaktballetjes dan kun je deze natuurlijk ook serveren met een heerlijke tomatensaus. Met een sjalotje, een teen knoflook, gepelde tomaten en een eetlepel tomatenpuree heb je binnen afzienbare tijd een heerlijke tomatensaus voor bij het gehakt. Niet vergeten zeezout en peper toe te voegen aan de saus. En als je jezelf en je familie eens echt goed wilt verwennen, dan maak je ‘normale’ gehaktballen en deze vul je dan met wat Mozzarella. Het bakken van de gehaktballen duurt hierdoor logischerwijs wel wat langer, want de Mozzarella in de gehaktballen moet goed smelten, maar het eindresultaat is werkelijk fantastisch. Volgens mij beschik je hiermee over een aantal super lekkere gehakt recepten waarmee je iedereen weet te verrassen.
Meer over gehakt
Gehakt is simpelweg niets anders dan gemalen vlees. Eigenlijk kun je van iedere vleessoort wel gehakt maken. In Nederland kom je overwegend runder- en varkensgehakt tegen. Bij de betere slagerij kun zie je ook veel kalfs- en lamsgehakt. Maar eigenlijk kun je van iedere vleessoort wel gehakt maken.
Vroeger is het gehakt ontstaan, doordat kleine stukjes vlees die overbleven na het uitbenen alsnog werden verwerkt tot gehakt. Destijds was vlees eten voor de rijken en werd vaak maar 1 of maximaal 2 keer per week vlees gegeten. Door gehakt te maken werd dit voor een grotere groep mensen toegankelijk. Deze tijd ligt inmiddels al vele jaren achter ons en is vlees iets wat veel mensen dagelijks eten. Aan de kwaliteit van gehakt zijn in de loop der jaren strenge eisen gesteld. De verhouding tussen vlees en vet moet voldoen aan specifieke richtlijnen. Rundergehakt mag bijvoorbeeld niet meer dan 25% vet bevatten en in het geval van tartaar is dit zelfs slechts 10%.
Gehakt bakken
Gehakt bakken lijkt een makkie… Iedereen heeft wel eens gehakt gebakken. De vraag is wat is de beste manier om gehakt te bakken om de maximale smaak te creëren. Het is sowieso van belang om een goede koekenpan te gebruiken. Zet de koekenpan op het vuur en draai het vuur op vol vermogen. Pas als de pan gloeiend heet is, doe je de boter in de pan. Laat de boter smelten en zodra de boter niet meer schuimt kun je het gehakt in de pan doen om te bakken.
Vaak wordt gehakt rul gebakken. Zodra je het gehakt in de pan hebt gedaan, zorg je ervoor met een spatel of een pollepel dat het gehakt uit elkaar valt. Zorg ervoor dat het gehakt super fijn wordt, zodat ieder afzonderlijk deeltje kan worden gebakken. Vaak verliest het gehakt ook wat vocht. Het is van belang om dit vocht te laten verdampen en het gehakt mooi bruine en knapperig te bakken. Gehakt wat bruin en knapperig is, geeft namelijk verreweg de meest smaak af. Zodra dit het geval is, is het gehakt klaar om verder te verwerken tot je favoriete Italiaanse gehakt recept.