Gnocchi

Gnocchi is eigenlijk een hele bijzondere soort pasta. De combinatie van aardappel, meel en eieren zorgt voor een super zachte en lichte textuur. Net als vele andere Italiaanse gerechten is ook gnocchi een historisch gerecht. Naar het schijnt komt gnocchi oorspronkelijk uit het Midden Oosten, maar de eerste documentatie over dit product duikt op in Italië en stamt uit de tijd van de Oude Romeinen. Gnocchi werd veel gegeten door de Romeinse legioenen tijdens het veroveren van Europese landen om zo het Romeinse keizerrijk uit te breiden. Gnocchi reisde op deze manier door heel Europa en ieder land ontwikkelde zijn eigen gnocchi-achtige gerecht.

Voor de bereiding gebruikten de Oude Romeinen destijdsals ingrediënten semolina en havermoutachtig meel in combinatie met eieren. Tegenwoordig kom je deze variant gnocchi nog steeds wel tegen in Italië als Gnocchi alla Romana. Pas in de 16e eeuw heeft ‘De Aardappel’ zijn intrede gemaakt in Europa. Daarna is ook aardappel toegevoegd als vervanger van een deel van het meel en staat bekend als het hedendaagse Gnocchi di Patate. Er bestaat een legende sinds 1531 met daarin 2 hoofdrolspelers, gnocchi en de bewoners van de Italiaanse stad Verona. In dat jaar werd Verona geteisterd door een ontzettend hongersnood veroorzaakt door een onderstroming en de invasie van de Landsknechten. Hongerige inwoners van de stad bestormden het grootste plein van Verona en vielen bakkerijen binnen op zoek naar wat te eten. Met dank aan Tommaso Da Vico slaagden deze pogingen om wat te eten te pakken te krijgen niet. Op de laatste vrijdag van het Carnaval van Verona verspreidde Tommaso op zijn kosten brood, boter, bloem en kaas zodat de bevolking gnocchi kon maken. In het testament van Tomasso is opgenomen dat deze traditie voort duurt en dat ieder jaar met carnaval er in Verona een gnocchi feest is.

Vanwege de simpele en goedkope ingrediënten heeft Gnocchi altijd bekend gestaan als het gerecht van de armen. Maar tegenwoordig is het in Italië, en in Rome in het bijzonder, zelfs traditie om gnocchi op donderdagavond centraal de stellen in de restaurants. Daar vind je gnocchi op de kaart tussen pasta en risotto onder de primi piatti.

Gnocchi maken

Ook is het natuurlijk mogelijk om zelf gnocchi te maken. Net als het zelf maken van pasta- of pizzadeeg lijkt het maken van gnocchi moeilijker dan het is. Het tegendeel is echter waar, zelf gnocchi maken in ontzettende leuk en simpel bovendien! Tenminste…. als het goed lukt en lekker smaakt! Om zelf gnocchi te maken zijn er een aantal hindernissen die moeten worden genomen:

  • Het schoonmaken, koken, schillen en pureren van de aardappelen
  • Het samenvoegen van de aardappelpuree, de bloem en ei(eren)
  • Het construeren van de afzonderlijke gnoccho (enkelvoud van gnocchi)
  • Het koken van de gnocchi

Maak de aardappelen goed schoon voordat je deze ongeschild in de pan doet. Zet de aardappelen een paar centimeter onder water en kook deze in gezouten water zodat deze gaar zijn. Daarna laat je de aardappelen afkoelen tot een temperatuur waarmee het mogelijk is om de schil te verwijderen en te pureren. Voeg de aardappelen vervolgens samen met de bloem en het ei. Eventueel kun je voor de ‘lekker’ nog wat zout en Parmagiano Reggiano toevoegen. Maak nu van het deeg een aantal gelijke porties en rol iedere portie tot een lang lint met een dikte van ongeveer 1,5 tot 2 centimeter. Snij een afzonderlijke gnoccho van het lint en haal deze over een vork voor een authentieke structuur. Herhaal dit tot de linten zijn verwerkt tot heerlijke verse gnocchi, klaar om te koken! Zorg nu voor een pan kokend gezouten water en kook hierin de gnocchi. Zodra de balletjes beginnen te drijven, zijn deze klaar.

Om de gnocchi helemaal af te maken dien je er natuurlijk nog een lekkere saus bij te maken. Een van de bekendste en meest traditionele gnocchi recepten isGnocchi met saus van boter en salie. Dit recept heeft een een simpele bereiding, maar gaat perfect samen met met deze bijzondere pasta variant.