Hoe maak ik een echte Italiaanse risotto?

Geplaatst op 30 maart 2017 door Tjerk Kleisma3 reacties
Hoe maak ik risotto?

Weer een leuk artikel uit de serie van ‘hoe maak ik….?’. Ditmaal antwoord op de vraag, hoe maak ik echte Italiaanse risotto? Als je onze vorige artikelen hebt gelezen over Spaghetti Carbonara, Italiaanse tomatensaus en verse pasta, dan kun je bijna zelf al het antwoord geven op deze vraag. Net als veel andere traditionele Italiaanse recepten en gerechten is ook het maken van risotto niet heel lastig. Overigens wordt vaak gedacht dat dit wel lastig is. Wat hierbij wel van belang is, is dat je er voldoende liefde instopt tijdens het koken. Als je dat doet in de vorm van aandacht, dan ben ik ervan overtuigd dat jullie het met mijn eens zijn dat het bereiden van dit gerecht absoluut niet moeilijk hoeft te zijn.

Het recept voor risotto

Voor het basisrecept voor risotto heb je een aantal ingrediënten nodig. Bij de bereiding voor vier personen heb je het volgende nodig:

  • 400 gram risotto
  • 1 ui
  • 1 glas witte wijn
  • 1 liter bouillon
  • Een dikke klont boter
  • Vers gemalen peper
  • Zeezout
  • 50 gram Parmigiano Reggiano kaas

De voorbereiding

We hebben het al vaker gezegd, maar het kookt gewoon een stuk prettiger als je je goed voorbereidt. Dus voordat we echt gaan koken, zetten we alles klaar. Begin met de ui. Verwijder de schil en snijd de ui daarna in super fijne stukjes. Weeg het blokje Parmezaanse kaas af en schaaf deze alvast. Verder zet je de bouillon alvast op het vuur, dan is deze warm zodra je deze nodig hebt. Afhankelijk van het soort risotto wat je maakt, gebruik je verschillende soorten bouillon. Maak je vegetarische risotto dan gebruik je groentebouillon. Maak je risotto met vlees dan ligt runderbouillon voor de hand en maak je risotto met vis dan dus logischerwijs visbouillon.

Aan de slag

Zet een koekenpan op het vuur en smelt daar de boter in. Als de boter een mooie goud bruine kleur heeft, dan doe je de fijn gesneden ui in de pan. Bak de ui ongeveer 2 tot 3 minuten, zodat de smaak lekker los kan komen. Vervolgens doe je de risotto in de pan. Roer de risotto door de boter. Als het goed is, pakt het korreltje rijst gelijk het vet van de boter. Als je in het midden van het korreltje rijst een wit puntje ziet zitten, blus je de inhoud van de pan met de witte wijn. Zelf gebruik ik hiervoor vaak Pinot Grigio, gewoon van de supermarkt. Het heeft niet heel veel zin om dure wijn te gebruiken, want de alcohol verdampt en er wordt zoveel smaak nog aan toegevoegd, dat dit weinig nut heeft.

Als je deze handelingen hebt verricht, dan ben je toe aan het belangrijkste gedeelte van de bereiding. Laat de wijn volledig door de rijst absorberen. Als het vocht van de wijn is verdwenen, dan schep je de eerste soeplepel bouillon in de pan. Blijf de risotto net zo lang roeren tot ook de bouillon volledig is opgenomen. Waarom blijven roeren vraag je je af? Als je de rijst blijft roeren, dan komt er langzaam zetmeel los. Dit zetmeel geeft de risotto een extra romige smaak.

Vervolgens schep je wederom een soeplepel bouillon in de pan. Natuurlijk blijf je ook gewoon lekker door roeren. Als de bouillon weer helemaal is verdwenen, gaat de volgende soeplepel erbij. Dit principe blijf je herhalen tot de risotto nagenoeg gaar is. Doorgaans duurt dit ongeveer zo’n 15 minuten. Zorg ervoor dat de rijst net niet gaar is, als je de pan van het vuur haalt. Ook hier vraag je je misschien af waarom? Je wilt namelijk sowieso voorkomen dat de risotto te gaar wordt, dan heb je namelijk rijstepap en dat is niet lekker. Dus proef of deze bijna gaar is, haal de pan van het vuur en schep dan nog een keer een halve soeplepel bouillon erbij. Dit zorgt ervoor dat het gerecht lekker vloeibaar blijft, zie als voorbeeld onze afbeelding. Zodra je dat hebt gedaan, is de inhoud van de pan nog zo heet en bevat deze zoveel vocht, dat de risotto vanzelf verder gaart tot een perfecte korrel.

Terwijl de risotto verder gaart, heb je de tijd om het gerecht af te monteren zoals onze Italiaanse vrienden dit zo mooi noemen. Voeg als eerste de Parmezaanse kaas toe samen met nog een klein klontje boter. Voeg wat vers gemalen peper toe en roer de alles nog een keertje goed door. Proef of je tevreden bent over de smaak. Als dat zo is, dan is dit gerecht af. Ben je nog niet tevreden dan is de kans groot dat je nog een klein beetje kaas of zeezout moet toevoegen. Als je nu nogmaals proeft en je bent tevreden dan is dit basisrecept voor risotto helemaal klaar. Als het goed is, weet je nu ook hoe je dit perfect moet klaar maken.

Risotto recepten

Met behulp van dit basisrecept heb je nu de mogelijkheid om nog veel meer lekkere recepten en gerechten te bereiden. Bekijk ook onze pagina met risotto recepten voor nog heel veel meer inspiratie!

3 Reacties

Nicole

maart 6, 2020

Hey Tjerk, ik dacht dat risotto altijd met knoflook was! Maar dat is dus niet zo? (Ik heb het wel toegevoegd, nog steeds ERG lekker!) Bedankt voor dit top recept!

Tjerk Kleisma

augustus 16, 2017

Ciao Susanne,

Jij hebt helemaal gelijk.
Ik heb de waarschuwing gelijk even toegevoegd aan het artikel 😉
En ik ben nu al benieuwd naar jullie ‘dolce belfiore’, stuur gerust toe.

Saluti,
Tjerk – AllesOverItaliaansEten.nl

susanne uhl

augustus 16, 2017

ciao Tjerk
heb net je website ontdekt! geweldig.
wij wonen en werken en koken in italie
(www.belfiore-italia.com)
ik mis een waarschuwing bij de risotto.
je schrijft wel let op dat het geen pap wordt, maar zoals je op jouw foto’s ziet, moet een risotto bijna vloeibaar zijn. misschien dat je dit nog een keer kunt duidelijk maken.
verder geniet ik van je recepten.
als je wilt stuur ik het recept van onze “dolce belfiore” op.
saluti Susanne

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.