Hoe maak ik Spaghetti Carbonara?

Geplaatst op 4 maart 2017 door Tjerk Kleisma4 reacties
Hoe maak ik Spaghetti Carbonara?

Hoe maak ik Spaghetti Carbonara? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk vrij simpel. In dit artikel leg ik je uit hoe je zelf de aller lekkerste Spaghetti Carbonara kunt maken. Je vindt hier het traditionele recept, maar daarnaast ook nog een aantal alternatieve manieren om dit recept te bereiden. Voor alle recepten geldt dat het eindresultaat het lekkerste wordt door de beste en de meest verse ingrediënten te gebruiken.

Voordat ik je uitleg hoe je Spaghetti Carbonara maakt, wil ik je graag eerst meenemen in de geschiedenis van dit recept. Veel Italiaanse recepten hebben een bepaalde geschiedenis. Wat deze geschiedenis nog interessanter maakt, is dat er verschillende interpretaties van zijn. De één zegt dit, de ander zegt dat. Het is onomstreden dat dit recept uit de Italiaanse regio Lazio komt en om nog preciezer te zijn, de stad Rome. Een van de verhalen is dat Spaghetti Carbonara is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het gebied rondom de Apennijnen is de oorlog in alle hevigheid aan de gang. De soldaten aan het front zijn vaak jonge mannen met een leeftijd van rond de 20. Maar het bijzondere aan dit verhaal is dat het geen Italiaanse soldaten betreft, maar juist de Amerikanen die daar volop in gevecht zijn. Zij hebben heimwee en proberen dit te compenseren met gerechten die hun aan thuis doen denken, namelijk eieren met spek. Blijkbaar is Pasta Carbonara helemaal geen Italiaanse uitvinding zoals vaak wordt verondersteld. Via de Amerikaanse soldaten in de Apennijnen is dit gerecht dus bij Romeinse families terecht gekomen. Vervolgens is het recept van familie op familie gegaan. Tegenwoordig kun je geen enkel Romeins restaurant binnen lopen zonder dat dit gerecht op de kaart staat.

Spaghetti Carbonara – het originele recept

Misschien denk je leuk al die historie, maar ik wil gewoon graag weten hoe ik de lekkerste Spaghetti Carbonara maak. Zoals gezegd begint het met de lekkerste en meest verse ingrediënten die je bij jou in de buurt kunt krijgen. De ingrediënten die je nodig hebt voor 4 personen zijn als volgt:

 • 400 gram Spaghetti
 • 4 verse eieren
 • 150 gram guanciale – alternatieven zijn pancetta of spek
 • 100 gram Pecorino Romano kaas
 • Olijfolie
 • Zeezout
 • Vers gemalen zwarte peper

In het traditionele recept vind je dus geen room. Guanciale is in het Nederlands vertaald kinnebakspek, en niet overal te verkrijgen. Onlangs kreeg ik van een trouwe lezer van dit blog, Bob Passet, een tip voor wat betreft de verkrijgbaarheid in Amsterdam. In de Kerkstraat vind je Casa del Gusto, dit is een Italiaanse delicatessenwinkel in onze hoofdstad.

Maar goed, nu het recept. Wat ik zelf altijd handig vind, is om al het voorbereidende werk alvast te doen, voordat ik echt ga koken. Ondertussen kun je wel alvast een pan water op het vuur zetten voor het koken van de spaghetti.

 1. Snijd de guanciale in kleine stukjes
 2. Scheid de dooiers van het ei en doe deze in een kom of schaal
 3. Schaaf de kaas alvast

Als je deze drie handelingen hebt verricht, ga je aan de slag. Zodra het water voor de pasta kookt, schep je hier een flinke eetlepel zeezout in. Het water waarin je de pasta kookt, moet net zo zout smaken als zeewater. Daarna kook je de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking ‘al dente’.

Terwijl de pasta kookt, verwarm je wat olijfolie in een koekenpan. Als de olijfolie warm is, bak je het spek langzaam. Verder roer je de kaas door de eierdooiers. Eventueel kun je deze alvast op smaak brengen met wat zwarte peper. Voordat je de spaghetti afgiet, schep je met een beker wat kookvocht uit de pan. Pas daarna giet je de pasta af en doe je deze weer terug in de pan. Als eerste doe je het spek met het spekvet bij de pasta. Daarna volgt het mengsel van kaas en eigeel. Roer de inhoud van de pan nu goed door. Als de saus klonterig blijft, kun je nu beetje bij beetje wat van het zoute kookwater toevoegen. Blijf roeren en je zult merken dat er langzaam een mooie gladde Carbonara saus ontstaat. Het traditionele recept voor Spaghetti Carbonara is nu helemaal klaar, tijd om op te dienen.

Carbonara met room – het alternatieve recept

Dit alternatieve recept waarin room wordt gebruikt voor de saus kan op twee verschillende manieren worden bereid. De eerste manier is door in plaats van 4 eieren slechts 2 eieren te gebruiken. In dit geval vervang de eieren door ongeveer 100 ml room. Je kunt er ook voor kiezen om helemaal geen eieren te gebruiken maar alleen room. De hoeveelheid room die je dan nodig hebt is ongeveer 200 ml.

Voor de volledigheid hierbij een overzicht van de twee recepten en de samenstelling van de ingrediënten. Het eerste recept is dus met 2 eieren en 100 ml room.

 • 400 gram Spaghetti
 • 2 verse eieren
 • 100 ml room
 • 150 gram guanciale, pancetta of spek
 • 100 gram Pecorino Romano kaas
 • Olijfolie
 • Zeezout
 • Vers gemalen zwarte peper

Qua bereiding verandert er niet heel veel. De twee eierdooiers meng je met de kaas en de room. Als de pasta is gekookt, voeg je het spek toe en daarna dit mengsel. Afhankelijk van de dikte van de Carbonara saus die ontstaat, voeg je beetje bij beetje wat van het zoute kookvocht toe.

In het tweede recept worden dus geen eieren gebruikt en vervangen door zo’n 200 ml room. De room wordt gemengd met de kaas en aan de gekookte spaghetti toegevoegd. Ook hier heb je weer de mogelijkheid wat kookvocht toe te voegen mocht de saus te dik zijn.

 • 400 gram Spaghetti
 • 200 ml room
 • 150 gram guanciale, pancetta of spek
 • 100 gram Pecorino Romano kaas
 • Olijfolie
 • Zeezout
 • Vers gemalen zwarte peper

Als het goed is, heb je nu antwoord gekregen op je vraag ‘hoe maak ik Spaghetti Carbonara?’. Naast deze drie goede antwoorden is er sowieso een antwoord waarvan ik vind dat dit sowieso fout is. Spaghetti Carbonara wordt in ieder geval nooit gemaakt uit een zakje en ook absoluut niet met een saus die afkomstig is uit een pot.

Ben je trouwens benieuwd naar andere interpretaties van de legende over Spaghetti Carbonara..? Neem dan ook gerust een kijkje op onze recepten pagina over dit gerecht.

4 Reacties

L. Van der Klugt

juli 25, 2020

Ik ben waarschijnlijk een purist maar in Italië wordt absoluut geen room gebruikt in Carbonara.

Dinie de Kreek

augustus 18, 2019

Wat een geweldige sausrecepten! Van de eiwitten morgn kekkere meringues maken.

Tjerk Kleisma

februari 3, 2018

Ciao Brian,

Wat dacht jij van Tiramisu?
Ben benieuwd wat jij van deze suggestie vindt en of het lekker was!

Gr. Tjerk

brian

februari 2, 2018

Heb je ook een recept met wat ik kan doen met de overgebleven eiwit?

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.