Italiaans eten in Amsterdam bij La Favola

Gisteren ben ik met een collega wezen eten bij La Favola in Amsterdam. Via via was ik geattendeerd op dit Italiaanse restaurant aan de Amstelveenseweg. Met dit soort tipjes ben ik altijd erg blij, want één van onze favoriete activiteiten is het ontdekken van leuke en vooral lekkere Italiaanse restaurants in Nederland. En ik kan je alvast verklappen La Favola is zo’n restaurant waar je als liefhebber van de Italiaanse keuken gewoon een keertje geweest moet zijn.
Laten we bij het begin beginnen. La Favola betekent letterlijk De Fabel. Eerlijk is eerlijk, dit heb ik even door de vertaalmachine heen gehaald. Maar op een of andere manier spreekt een restaurant met een dergelijke naam mij persoonlijk wel gelijk tot de verbeelding. Wat verder leuk is om te weten, is dat de achtergrond van de eigenaren afkomstig is uit de Zuid-Italiaanse regio Puglia. Dit is de regio die de hak van de laars vormt, als je de kaart van Italië bekijkt. In 2014 zijn we zelf ook in deze regio geweest en wat ons opviel was de gastvrijheid van de mensen, maar ook de heerlijke antipasti die daar werd geserveerd. Vaak waren dit de meest uiteenlopende groente bereidingen. Maar dan niet 3 of 4 schaaltjes, maar soms kon je ook kiezen uit 5, 7 of 10, zodat je zelf de hoeveelheid kon doseren.
Maar ik dwaal af, terug naar La Favola. Ondanks dat het een door-de-weekse dinsdag was, leek het ons toch slim om te reserveren. Achteraf bleek dat niet nodig, maar we wilden natuurlijk ook niet teleurgesteld raken door aan te komen in een vol restaurant. Rond kwart voor zeven arriveerden we bij La Favola. We werden super gastvrij ontvangen en de eerste indruk was dat het lekker kleinschalig is met ongeveer zo’n 15 tafeltjes. Lekker knus dus. Nadat we een fles ‘aqua frizzante’, bruisend water, hadden besteld, kregen we de menukaart. Het menu wordt gepresenteerd op één A4-tje met daarin de logische opstelling van 4 tot 5 soorten antipasti, 1 keer risotto en 3 keer pasta als ‘primi piatti’ en onderaan het menu 3 verschillende ‘secondi’ in de vorm van eend, vis en een vegetarisch gerecht. Een mooie compacte kaart met voor ieder wat wils. Daarnaast zijn er nog de dagspecials welke apart worden genoemd. Gisteren waren dit huisgemaakte tomatensoep, Entrecote en zeebaars.
Als voorgerecht bestelden we de ‘Antipasto La Favola’. Pas bij het serveren hiervan zouden we te weten komen wat we daadwerkelijk gingen eten, en dus een verrassing. Voordat dit werd geserveerd kregen we nog Focaccia en brood met olijfolie van het huis. Beide smaakten erg goed, dus dit was een goede opmaat voor wat nog gingen komen. Hierbij werden we niet teleurgesteld. Geheel in Pugliaanse stijl kregen we in totaal 15 verschillende schaaltjes met daarin allerlei kleine gerechtjes. Om een klein beetje een beeld te schetsen… Gefrituurde artisjok, ingelegde bonen, groenten in tomatensaus, gebakken champignons, mosseltjes in tomatensaus, broccoli in roomsaus, rode kool met Parmezaanse kaas, een klein beetje risotto, krabsalade, sperziebonen met kaas, een kleine Caprese, bloemkool in pesto roomsaus, varkensvlees met truffel, witte kool in een pittige tomatensaus en gebakken Italiaanse worst. Je kunt je misschien wel voorstellen dat wij ons even in het uiterste puntje van Italië waanden. Het ene smaakte nog lekkerder dan het ander met als persoonlijke favoriet de witte kool in pittige tomatensaus en de broccoli in roomsaus.
Nadat we deze 15 schaaltjes hadden leeg gepeuzeld, zat er gelukkig wat tijd tussen voordat het volgende gerecht volgde. Hierdoor kon de antipasti enigszins zakken, voordat de pasta kwam. Omdat we ook graag beide een ‘secondi’ wilden, hadden we besloten om de pasta te delen. De pasta die we hadden besteld was Tortelloni, grote gevulde pasta’s. De vulling was van kalfsvlees en truffel en werd geserveerd in een roomsaus. De pasta was lekker vers en daardoor super zacht van smaak. Wat bovendien erg prettig was, was dat we de vraag kregen of we de pasta wilden op één of twee bordjes. Bij het serveren van de pasta was dit keurig verdeeld over twee bordjes. Na een heerlijk voorgerecht was dit het perfecte tussengerecht richting het hoofdgerecht.
De dagspecial voor het hoofdgerecht was dus de Entrecote welke werd geserveerd met gepofte knoflook en tomaat. Daarnaast kregen we in twee aparte schaaltjes ‘patate en spinaci’, oftewel aardappelen en spinazie. De Entrecotes hadden we medium rare besteld, maar bij het aansnijden van het vlees bleek dat deze iets te lang in de pan had gelegen en dus well done was. Toen we hier melding van maakten, werden de borden gelijk terug gehaald en werden er direct nieuwe gebakken. De schaaltjes met aardappelen en spinazie werden ook vervangen en bovendien kregen we een extra glas wijn en een karaf water aangeboden. Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat iets de keuken verlaat wat niet helemaal overeenkomt met de wijze waarop dit is besteld. Het ene restaurant reageert hier beter op dan het andere. Eerlijk is eerlijk, ook al ging dit niet helemaal goed, de wijze waarop dit door de bediening werd hersteld, verdient een groot compliment. Nadat we in de rebound de Entrecotes kregen, waren deze namelijk perfect gebakken en de spinazie en aardappelen waar nog keurig warm. Vooral door de snelheid waarmee dit werd opgelost, leek het alsof er nooit iets was gebeurd.
Na de drie gangen konden we het niet nalaten om toch nog even op de kaart te kijken voor een ‘dolci’, het dessert. We hadden de keuze uit een chocoladetaartje, een dessert met fruit of een onvervalste Tiramisu. Beide kozen we voor de Tirmisu en deze smaakte perfect. Niet te groot, maar ook zeker niet te klein. Geen overheersende smaak van de espresso of de likeur en zeker niet te zoet. Mooi in balans dus.
Resume, eten bij La Favola betekent dat je weer even waant in Puglia en vooral de antipasti van het huis mag je absoluut niet missen. De sfeer in het restaurant is knus en gezellig, de bediening is super attent, het eten is erg lekker en wordt in het juiste tempo geserveerd. Iedereen die hier nog niet eerder heeft gegeten, wil ik daarom ook aanraden dit echt een keer te doen. Wij komen sowieso nog een keertje terug. La Favola, grazie mille!
0 Reacties