Italiaans eten in Groningen bij Ristorante Da Mino

Geplaatst op 28 februari 2016 door Tjerk KleismaGeen reacties
Ristorante Da Mino

Al enige tijd ging er een gerucht de ronde op Facebook dat er een nieuw Italiaanse restaurant zijn deuren ging openen in Groningen, namelijk Pizzeria Ristorante Da Mino. Op 17 februari was het dan zover, de deuren gingen open. En omdat wij de eigenaar nog kenden van een ander Italiaans restaurant in het Hoge Noorden konden wij het niet laten om gelijk even een kijkje te nemen.

Het restaurant bevindt zich op het Gedempte Zuiderdiep ter hoogte van de Kleine Raamstraat. Van buitenaf ziet het er klein en gezellig uit en bij binnenkomst kun je gelijk zien dat er hard is gewerkt om er iets moois van te maken. Gelukkig hadden wij gereserveerd, want toen wij rond 19.00 uur aankwamen, waren alle tafeltjes al bezet en was er precies nog een tafeltje vrij, die van ons. De van Sardinië afkomstige eigenaar Mino Iconis ontving ons zeer hartelijk en wij voelden ons gelijk helemaal thuis.

Naar goed Italiaans gebruik begonnen wij met een heerlijke ‘aperitivo’, zodat we op ons gemakje de menukaart konden bestuderen. De kaart was lekker compact, maar het aanbod was goed afgestemd, zodat er voor ieder wat wils is. Wat opviel was dat er verschillende soorten antipasti waren. Antipasti di Terra, Antipasti di Mare en Antipasti Vegetariani. Wij bestelden de Antipasti de Terra bestaande uit diverse kleine hapjes van vlees en groente. Ondertussen konden wij de kaart nog even rustig bekijken. Het is best lastig kiezen uit diverse vers gemaakte pasta gerechten, verschillende vleesgerechten en onder andere zwaarvis tussen het overzicht met vis. Daarom besloten wij om eerst de antipasti te nemen en daarna te beslissen wat het hoofdgerecht zou worden. Met een eigenaar die van Sardinië afkomstig is, is het overigens niet vreemd dat het menu vol Sardijnse invloeden is. Hetzelfde geldt voor de wijn, maar dat is absoluut geen straf.

Na enige tijd kwam Mino bij ons aan tafel het eerste deel van de antipasti. Dit waren twee verschillende soorten bruschetta. De eerste was met een vegetarische paté van aardappel met geroosterde paprika. Numero due was belegd met een gemengde puree van aardappel en kool met daarbovenop rode kool, courgette en ui. Beide bruschetta’s waren super smaakvol. Nadat we de bruschetta’s ons goed hadden laten smaken, waren we benieuwd wat voor lekkere hapjes er nog meer zouden worden geserveerd. Al vrij vlot daarna kregen wij een zoute soesjes met speck, tomaat en pesto, Salami Milano gevuld met Sardijnse Pecorino, rolletjes Prosciutto di Parma gevuld met rucola, reepjes Bresaola met balsamico en heerlijk gegaard kalfsvlees met een klein beetje aardappelpaté die wij nog kenden van de bruschetta. Wat een feestje! Het een smaakte nog lekkerder dan het ander. Bovendien smaakte de Sardijnse wijn die werd aangeraden erg lekker bij als deze antipasti.

Doordat we zo lekker aan het eten waren, zijn we een klein beetje vergeten om op de kaart te kijken om ons hoofdgerecht uit te zoeken. Maar dit bleek helemaal geen probleem te zijn. De eigenaar kwam naar ons toe en stelde voor om ons een aantal verschillende verse pasta gerechten te laten proeven. Omdat we wel van een verrassing houden, en natuurlijk omdat alles al zo lekker smaakte, vonden wij dit helemaal geen probleem. Nadat de antipasti was gezakt, werden we getrakteerd op Ravioli met een Ragu van Sardijnse varkensworst en op Trofie met een amandelpesto op basis van basilicum, munt en Mascarpone. Het was een prima idee om de eigenaar voor ons te laten kiezen. De Ravioli was mooi licht en gevuld met spinazie en Ricotta. En de Ragu smaakte zoals een echte Ragu moet smaken, lekker stoer! De pasta met pesto was mooi subtiel, zodat er een mooie afwisseling was tussen beide gerechten. Smullen geblazen!

Of we nog een ‘dolci’ wilden..? Natuurlijk wilden we nog een lekker toetje! Naast de gerechten die op het menu staan, worden er ook dagelijks gerechten ‘off the menu’  gemaakt, zo ook ons dessert. Dit was een heerlijke mouse met crème, aardbei en karamel. Ook dit smaakte uitstekend! Uiteindelijk waren we helemaal voldaan na deze verwennerij. Mino kwam nog even een praatje met ons maken. En nadat we ruim 3 uur hadden getafeld, was het tijd om weer naar huis te gaan.

Kortom, eten bij Da Mino betekent een avondje uit! Echte Sardijnse gastvrijheid met een eigenaar die trots is op al die mooie producten en lekkere gerechten die van zijn eiland afkomstig zijn. Als we binnenkort weer in Groningen zijn, komen we snel weer terug. En zelfs als we binnenkort niet in Groningen zijn, dan is het nog steeds meer dan de moeite waard om speciaal naar Groningen te gaan voor Da Mino.

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.