Italiaanse kruiden
Wat zou de Italiaanse keuken zijn zonder alle lekkere kruiden van het Middellandse Zeegebied? Echte Italiaanse kruiden die alleen in Italië groeien zijn er eigenlijk niet. Veelal is het zo dat de kruiden die in Italië groeien veel worden gebruikt, maar niet typisch Italiaans zijn. Wel kan worden gesteld dat veel kruiden typisch Mediterraans zijn. Door het enorme aanbod uit de Italiaanse keuken is de bekendheid van veel kruiden wel enige dank verschuldigd aan Italië en haar culinaire inwoners. Kruidenrisotto is een van de vele lekkere Italiaanse recepten waarin de onderstaande kruiden een hoofdrol spelen.
Basilicum
Wereldwijd zijn er zeker 40 soorten basilico (meervoud van basilicum). Basilicum zoals wij in Nederland kennen, is de algemeen gebruikte benaming van Ocimum Basilicum en is oorspronkelijk afkomstig uit India. Eeuwen geleden is basilicum na een lange reis aangekomen in de Italiaanse regio Liguria. De inwoners van Liguria hebben dit kruid direct omarmd en niet meer los gelaten. Nu is basilicum de belangrijkste hoofdrolspeler in Pesto alla Genovese. Ook wordt basilicum veel gebruikt om tomatensaus met smaak te verrijken en niet te vergeten de wereldberoemde Salade Caprese van Mozzarella di Buffala, tomaat en dus basilicum.
Kappertjes
Kappertjes groeien aan de kappertjesplant en komen met name voor in Mediterraanse landen zoals Spanje, Frankrijk en ook Italië. Eigenlijk zijn kappertjes niets anders dan ongeopende bloemknopjes. Om ervoor te zorgen dat deze een lekkere smaak krijgen en culinair zijn te gebruiken worden deze geconserveerd in zout of ingelegd in azijn. Kappertjes worden in de Italiaanse keuken gebruikt bij gerechten zoals Pasta alla Puttanesca en Pizza Napoletana, maar ook veel in salades.
Oregano
Het kruid dat wij kennen als oregano en veel gebruiken in tomatensaus en op pizza heet eigenlijk Wilde Marjolein. Dit kruidje gedijt wel in het Mediterraanse klimaat met veel zon en voldoende vocht. In de keuken wordt oregano zowel vers als gedroogd gebruikt. Als het gedroogd is, geeft het echter de meeste smaak. Wel is het zo dat de smaak van oregano (of Wilde Marjolein) kan verschillen. Dit kan worden veroorzaakt door invloeden van het klimaat, het seizoen, maar ook de ondergrond waarop het kruidje wordt verbouwd speelt hierin een belangrijke rol.
Peterselie
Peterselie heeft een lekkere, frisse smaak en wordt veel gebruikt in de Europese keuken. Het grote verschil tussen Nederland en Italië is dat wij in Nederland gebruik make van krulpeterselie en er in Italië wordt gewerkt met bladpeterselie. Om optimaal gebruik te maken van deze lekkere smaak is het aan te raden om peterselie pas laat toe te voegen aan gerechten of te gebruiken als garnering. Voeg je peterselie te vroeg toe tijdens het koken, dan verliest het zijn smaak. Een bijkomend voordeel van dit kruid is dat dit een goede bron is voor antioxidanten en vol zit met vitamine A & C. Zwangere vrouwen schijnen geen peterselie te mogen eten, hiermee wordt het risico op een miskraam verhoogd. Peterselie is een van de ingrediënten van Gremolata samen met geraspte citroenschil en knoflook. Verder is peterselie een van de hoofdrolspelers van Pasta Aglio e Olio.
Rozemarijn
Rozemarijn is naast een meisjesnaam een erg lekker kruid om mee te werken. Het groeit als een struik en net als de andere veel in Italië gebruikte kruiden gedijt ook rozemarijn erg goed in het Middellandse Zeegebied. Een van de eigenschappen van dit kruidje is dat het erg lang tegen droogte kan en niet perse grote hoeveelheden water nodig heeft. Het kruid heeft qua ‘look & feel’ grote gelijkenis met de takken van een dennenboom. Net als de dennenboom bestaat rozemarijn uit takjes met daaraan kleine naaldjes. Verder heeft dit kruid een krachtige smaak en gaat goed samen met Italiaanse vleesgerechten, maar ook met wild. Een andere bekende combinatie is aardappelen uit de oven met rozemarijn
Salie
Ook salie is een typisch kruid uit het Middellandse Zeegebied en komt zowel voor als plant en als struik. De naam salie is afgeleid van het Latijnse woord ‘salvere’ wat zoveel betekent als genezen. In lang vervlogen tijden dacht men al dat er vanuit salie een geneeskrachtige werking uitging. Er zijn vele soorten van te vinden en te verkrijgen, maar het kruid wat wij in de keuken gebruiken in ‘Salvia Officinalis’. Salie wordt ook met grote regelmaat gebruikt in de Italiaanse keuken bij gerechten zoals Gnocchi Salvia e Burro en Saltimbocca alla Romana.
Tijm
Het Italiaanse woord voor tijm is ‘timo’ en komt voor in vele soorten en maten voor in het Middellandse Zeegebied en Azië. Bovendien komt tijm veel in het wild voor in de natuur. Je hoeft in Italië dus niet naar de winkel om tijm te kopen, want je kunt het gewoon in de natuur vinden en plukken. Vrijwel alle soorten tijm zijn ook eetbaar, dus hier kleven geen risico’s aan. Houd er wel mee dat tijm een sterke, scherpe smaak heeft en je hier de dosering op moet aanpassen. Tijm is culinair gezien zowel vers als gedroogd te gebruiken. Verse tijm heeft een rijkere smaak, maar heeft wel als nadeel dat dit maar ongeveer een week goed is te houden.