Gnocchi recepten

Alles over Gnocchi recepten

Ook gnocchi recepten bestaan al enkele eeuwen en vandaag de dag is gnocchi misschien wel de meest opmerkelijke soort pasta. Gnocchi wordt namelijk bereid op basis van aardappelen, meel en eieren. Mits goed bereid krijgen gnocchi recepten hierdoor heerlijk lichte textuur welke goed combineert met een lekkere saus. Als je naar een Italiaanse restaurant gaat, dan vind je de gnocchi recepten tussen de ‘Primi piatti’ samen met pasta en risotto.

Gnocchi recepten hebben een lange geschiedenis en schijnt in lang vervolgen tijden als eerste in het Midden-Oosten te zijn gesignaleerd. Overigens zijn de eerste bewijsstukken van het bestaan hiervan in ons favoriete Italië gevonden. De Oude Romeinen waren de eersten waarvan bekend werd dat deze gnocchi aten. Tijdens hun veroveringstochten in Europa werden de legioenen gevoed met ‘kleine klontjes’. De Italiaanse benaming voor zo’n klein klontje is ‘gnoccho’ en het meervoud hiervan logischerwijs dus ‘gnocchi’. Hiermee waren de echte Italiaanse gnocchi recepten geboren. Echte Italiaanse gnocchi was overigens niet de bereidingswijze die wij kennen uit de hedendaagse recepten. Destijds bestond gnocchi uit een mengsel van eieren, semolina en een havermoutachtig meel. Doordat de Romeinse legioenen erg succesvol waren met hun veroveringen in Europa reisde gnocchi zodoende door heel Europa. Veel Europese landen maakten kennis met dit historische recept en baseerden hier een eigen variaties op. De gnocchi die werd gegeten door de Oude Romeinen bestaat overigens nog steeds en wordt ‘Gnocchi alla Romana’ genoemd.

Voor het ontstaan van gnocchi zoals dat nu bekend is, moeten wij terug naar de 16e eeuw. Dit is namelijk het moment waarop de aardappel zijn intrede deed in Europa. Nadat de aardappel bekend werd in Italië veranderde ook de wijze waarop gnocchi recepten werden bereid. Het meel van het recept werd namelijk vervangen door de aardappel en ‘Gnocchi di Patate’ was geboren. De legende van Tomasso Da Vico speelde een belangrijke rol bij het bekend maken van gnocchi en de vele gnocchi recepten die daar uit zijn voort gevloeid.

Tomasso Da Vico leefde in 1531 in Verona. Verona werd op dat moment geteisterd door een onderstroming. En alsof dat nog niet erg genoeg was, was er ook nog een invasie gaande van de zogenaamde landsknechten. Hierdoor ontstond een ontzettende schaarste naar eten en alleen de rijkeren hadden voldoende geld om aan eten te komen. De arme bevolking van de stad besloot daarop het grootste plein te bestormen en de bakkerijen te plunderen in de hoop wat te eten te kunnen bemachtigen. Tomasso Da Vico zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat dit in de kiem werd gesmoord. Uiteindelijk was de onderstroming voorbij en waren ook de landsknechten verdreven. Tomasso besloot daarop op de laatste dag van het carnaval op zijn kosten brood, kaas, bloem en boter te verspreiden onder de inwoners van de stad, zodat er gnocchi kon worden gemaakt. Nadien heeft Tomasso is zijn testament laten opnemen dat deze traditie voort leeft in Verona tijdens het jaarlijkse Carnaval.

Gnocchi recepten en gerechten hebben mede door de legende van Tomasso, maar ook door het gebruik van de eenvoudig en vooral goedkope ingrediënten altijd bekend gestaan als het eten van de armen. Tegenwoordig is gnocchi in heel Italië een veel gegeten gerecht. In restaurants in Rome is donderdagavond zelfs gnocchi-avond. Er worden dan veel verschillende gerechten geserveerd met de ‘kleine klontjes’ in de hoofdrol. Wat voor veel Italiaanse recepten geldt, geldt ook voor gnocchi recepten. Afhankelijk van waar je je in Italië bevindt wordt gnocchi geserveerd op basis van een andere bereiding. Soms wordt er naast aardappel, meel en eieren ook wel spinazie of tomaat toegevoegd aan de receptuur waardoor je of groene of rode gnocchi krijgt. Lekkere recepten zijn verder met tomatensaus, pesto, spinazie, een heerlijke Ragu of een lekkere roomsaus met truffel.

Zelf gnocchi maken

Natuurlijk is ook mogelijk om zelf gnocchi te maken, dit lijkt vaak moeilijker dan dat het is. Maar met een klein beetje geduld en een klein beetje liefde, kun je de heerlijkste gnocchi recepten helemaal zelf maken. Het perfecte gnocchi recept voor 4 personen bestaat uit de volgende ingrediënten:

• 1 kilo kruimige aardappelen
• 300 gram meel
• 1 ei
• Zeezout

Voor het maken van het lekkerste gnocchi recept, maak je allereerst de aardappelen grondig schoon. Het is niet nodig om de aardappelen te schillen voordat je deze kookt. De aardappelen moeten alleen wel perfect schoon zijn. Kook de aardappelen in gezouten water. Zodra je tevreden bent over de garing van de aardappel, dan spoel je deze af met koud water om het kookproces direct af te breken. Laat de aardappel verder afkoelen, zodat deze de juiste temperatuur heeft om het deeg voor de gnocchi te kneden.

Als de aardappelen voldoende zijn afgekoeld, dan verwijder je de schil en daarna pureer je deze. Voeg de gepureerde aardappelen samen met het meel en het ei. Voor een extra lekkere smaak kun je nu ook gelijk al wat zeezout toevoegen. Kneed van deze ingrediënten een mooi elastisch deeg voor de gnocchi. Mocht het deeg te plakkerig blijven, dan kun je gerust wat extra meel toevoegen. Blijft het meel te droog, maak dan je handen nat met een beetje water en kneed het deeg voor de gnocchi dan rustig verder.

Zodra de textuur van het gnocchideeg mooi elastisch is, snij de dit in een aantal delen. De afzonderlijke stukken deeg rol je nu tot een lint met een dikte van 1,5 tot 2 centimeter. De afzonderlijke ‘gnoccho’ kunnen nu worden gesneden in stukjes van 2 tot 3 centimeter. In Italië is het verder gebruikelijk om de gnocchi af te werken met een vork of met een speciale ‘tool’. Hiermee maak je een ribbeltje in de gnocchi. De saus van je gnocchi recept blijft hierdoor beter hechten en dit maakt je gerecht nog lekkerder. Als je het gnocchideeg hebt verwerkt tot de inmiddels bekende kleine klontjes, kun je deze bijzonder pasta afmaken door deze te koken. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat het kookwater flink gezouten is. Schep daarom minimaal een eetlepel zeezout in de pan.

Het koken van de gnocchi gaat doorgaans erg snel. Breng een pan water aan de kook en voeg zodra het kookt wat zeezout toe. Doe de gnocchi voorzichtig in de pan, dit kun je bijvoorbeeld doen met een schuimspaan. Als je de gnocchi in het water gooit, dan loop je het risico dat het gekookte water begint te spatteren en dat voelt niet fijn als dat op je huid komt. De gnocchi heeft meestal maar enkele minuten nodig voordat deze koken. Zodra de gnocchi drijft op het oppervlak, kun je deze wederom met een schuimspaan uit de pan halen en verwerken tot een lekker gnocchi recept.

Het lekkerste gnocchi recept

Inmiddels weet je dat gnocchi zijn oorsprong heeft in de Noord-Italiaanse stad Verona en dat Tomasso Da Vico hier een belangrijke rol bij speelde. Verder heb je geleerd hoe je zelf lekkere verse gnocchi kan maken, maar de grote vraag blijft natuurlijk… Van al die lekkere recepten met met deze bijzondere pasta, wat is nou het aller lekkerste gnocchi recept. Omdat er zoveel verschillende gnocchi recepten zijn, lopen hier de meningen duidelijk uiteen. De basis van de Italiaanse keuken ligt natuurlijk bij eenvoudige recepten waarbij de producten op een zo puur mogelijk manier worden toegepast. Gnocchi al Pomodoro, of te wel gnocchi met tomatensaus, is bij een groot publiek favoriet. In dit gnocchi recept wordt de gnocchi geserveerd met een simpele tomatensaus die bestaat uit slechts een paar verse tomaten, een paar blaadjes basilicum, uiteraard zeezout en optioneel een zeer fijn gesneden ui.

Omdat er met tomatensaus op talloze manieren kan worden gevarieerd, is het natuurlijk gemakkelijk om extra ingrediënten toe te voegen. Een veel gebruikte toepassing in de Italiaanse keuken is natuurlijk de vleessaus. In dat geval wordt de tomatensaus aangevuld met een of meerdere soorten gehakt en soms ook spek, pancetta of guanciale. De saus krijgt hierdoor al een veel krachtigere smaak. Om hiervan een heerlijke Ragu te maken, wordt er ook gebruik gemaakt van witte of rode wijn en bouillon. De saus voor de gnocchi krijgt hierdoor een krachtige uitgesproken smaak wat resulteert in de lekkerste gnocchi recepten. En we hebben het wel eens vaker verteld… Wat voor veel Italiaanse recepten geldt, geldt natuurlijk ook voor gnocchi. In iedere Italiaanse regio en zelfs bij iedere gezin of familie is een eigen gnocchi recept wat eigenlijk niet mag worden gedeeld. Het recept voor de saus is ‘top secret’ en staat vaak genoteerd in een klein boekje waar alleen familieleden in mogen kijken.

Naast gnocchi met tomatensaus of met Ragu zijn er nog veel meer lekkere recepten. Een andere favoriete manier voor het maken van een lekkere saus is op basis van room. De room kan op verschillende manieren op smaak worden gebracht zoals met paddenstoelen, met truffel of met verschillende soorten kaas. Door room te gebruiken als basis ingrediënt, creëer je weer een heel ander type gnocchi recept. Afhankelijk voor welk recept je kiest is de bereiding toch steeds een klein beetje anders. Voor gnocchi met paddenstoelen is het lekkerder om de paddenstoelen eerst te bakken en daarna pas de room toe te voegen. Kies je voor een gnocchi recept met kaas, dan verwarm je eerst de room om vervolgens de Gorgonzola of de Parmigiano Reggiano hierin te laten smelten. Bij een roomsaus met kaas is het slim om ook een lekkere klont boter mee te smelten. Hiermee zorg je ervoor dat de kaassaus lekker vloeibaar blijft en niet begint te klonteren.

En om terug te komen op de vraag wat het lekkerste gnocchi recept is. Onze persoonlijke voorkeur gaat eigenlijk altijd uit naar een recept met een krachtige vleessaus. Maar wat nog niet is benoemd, maar wat wel een erg lekkere combinatie is, is het recept van gnocchi met groene pesto. De aardappelachtige smaak van de gnocchi gaat super goed samen met de smaak van verse basilicum pesto. Daarom staat dit recept voor ons met stip op numero twee. Maar goed, ook dit is natuurlijk puur persoonlijk. Op onze website staan veel lekkere gnocchi recepten en daarom hopen wij dat je je eigen persoonlijk favoriete gnocchi recept bij ons vindt!

Nog meer gnocchi recepten

Bij gnocchi recepten denk je niet gelijk aan een ovenschotel, maar het recept voor gnocchi uit de oven is misschien wel een van de lekkerste gnocchi recepten. In Italië wordt dit gnocchi recept Gnocchi alla Sorrentina genoemd of te wel gnocchi uit Sorrento. Sorrento is een plaatsje in de buurt van Napoli waar dit recept oorspronkelijk vandaan komt. Bij dit gnocchi recept wordt er weer volop gebruik gemaakt van de eenvoud van de Italiaanse keuken. Het lekkerste is natuurlijk om de gnocchi zelf helemaal vers te maken. Na het lezen van deze pagina weet je als het goed is precies hoe dat moet. Vervolgens maak je een eenvoudige tomatensaus. Deze tomatensaus kan bestaan uit gepelde tomaten, een ui, wat vers gemalen peper, zeezout en blaadjes basilicum. Geef de saus voor dit gerecht wat tijd om zich te ontwikkelen in de pan, zodat er een geconcentreerde smaak ontstaat. Als je tevreden bent over de smaak, dan kook je de gnocchi. Gnocchi is altijd snel klaar, zodra de gnocchi aan het oppervlak van de pan met water verschijnt, dan weet je dat de gnocchi eruit kan. Doe de gnocchi bij de tomatensaus is de pan en geef deze 2 minuten de tijd, zodat de smaak van de saus goed in de gnocchi kan trekken. Dit komt de smaak van dit gerecht alleen maar ten goede. Schep de gnocchi voorzichtig in een ovenschaal. Daarna schaaf je lekker wat Parmigiano Reggiano over de gnocchi en leg je er een paar flinke plakken Mozzarella bovenop. In de oven ontstaat dan die heerlijke knapperige laag kaas waar Gnocchi alla Sorrentina om bekend staat. Ook in dit recept blijkt maar weer eens dat met een paar simpele ingrediënten je een gnocchi recept kan maken om van te water te tanden. Een eenvoudige tomatensaus, goede kwaliteit Parmigiano Reggiano en Mozzarella en zelf gemaakte gnocchi, buon appetito!

Gnocchi met spinazie

In Italië heeft men het tot een ware kunst verheven om pasta, lasagne en gnocchi een andere kleur te geven. Naast de gebruikelijke lichte kleur van deze producten tref je deze ook regelmatig aan in het groen of in het rood. Een rode kleur pasta symboliseert vaak het gebruik van tomaat. De groene kleur daarentegen betekent overwegend dat er aan de pasta, lasagne of gnocchi spinazie toe is gevoegd. Gnocchi met spinazie of te wel spinaziegnocchi kan worden gemaakt door de spinazie eerst tot een soort van super dunne crème te verwerken. Deze dunne crème kan worden gemaakt door de spinazie met een lepel door een zeef heen te drukken, maar eenvoudigere manier om dit gnocchi recept te bereiden is door de staafmixer of de blender te gebruiken. Bovendien gaat dit een stuk sneller. Als de crème klaar is, volg je daarna eigenlijk gewoon het reguliere recept voor verse gnocchi. De spinazie crème voeg je hieraan toe, zodat dit mooie groene kleur ontstaat. Houd er wel rekening mee dat de verhouding hierdoor iets kan veranderen. Dit betekent dat je ook een beetje extra aardappel en meel dient toe te voegen op het moment dat je er tijdens het kneden van het deeg achter komt dat het niet de juiste textuur krijgt, doordat het te vochtig is. Een andere manier om gnocchi met spinazie te bereiden is de eenvoudige manier. In plaats van dat je spinazie toevoegt aan de gnocchi zelf, voeg je de spinazie toe aan de saus. Als je van plan bent om de gnocchi met een tomatensaus te serveren, dan kun je de spinazie ook gewoon laten slinken in de saus. Let er goed op dat de spinazie veel smaak afgeeft aan de saus. Proef de saus voor de gnocchi daarom goed en voeg desgewenst extra zeezout en/of tomatenpuree toe indien de smaak van de spinazie te dominant aanwezig is.

Gnocchi met paprika

Gnocchi met paprika is een recept wat naast gnocchi met spinazie een veel gegeten gnocchi recept is. Paprika en spinazie zijn sowieso veel gebruikte groenten in de Italiaanse keuken en daarom is het ook niet onlogisch dat er ook gnocchi recepten zijn in combinatie met paprika. Van paprika wordt in Italië vaak het populaire recept Peperonata gemaakt. Dit zijn paprika’s die worden geserveerd in een tomatensaus. Deze Peperonata wordt vaak geserveerd als bijgerecht maar ook wel door de pasta gegeten. Tijdens een van onze vakanties in Zuid-Italië troffen wij dit recept aan op de kaart van een van de restaurants die wij hadden bezocht. In dat gerecht kwamen de smaak van de verse gnocchi, de tomatensaus en de smaak van de geroosterde paprika’s perfect bij elkaar. Het voordeel van het roosteren van paprika in de oven is dat deze sowieso veel extra smaak krijgt en je de mogelijkheid hebt om de paprika goed op smaak te brengen met zeezout, vers gemalen peper en olijfolie. Kort samengevat is dit gewoon een gnocchi recept wat simpelweg niet mag ontbreken op je lijstje met favoriete gnocchi recepten.

Gnocchi Burro Salvia e Parmigiano

Een klassieker uit de Italiaanse keuken is het recept waarin onze geliefde ‘kleine klontjes’ worden bereid om de traditionele manier met Burro Salvia e Parmigiano. Burro betekent boter, Salvia staat voor salie en Parmigiano Reggiano is de populaire afkorting voor de naam die luistert naar de naam Parmigiano Reggiano. Dit recept is ook weer zo’n typisch voorbeeld van Italiaanse eenvoud, echt zo’n gerecht waarin de smaken volledig tot hun recht komen. En het leuke is, dat dit recept ontzetten simpel is te maken. Voor de bereiding zet je eerst een koekenpan op het vuur. In deze pan laat je de boter langzaam smelten. Zorg ervoor dat de boter vooral niet te heet wordt, hierdoor kan de boter bruin worden en een nootachtige smaak krijgen. Dit is niet de bedoeling, dus doe maar lekker rustig aan. Eventueel kun je er zelfs voor kiezen om de blaadjes salie al in de pan te leggen op het moment dat de boter nog maar net is gesmolten. Geef de boter en de salie een minuut of 10 de tijd. De smaak van de salie trekt daardoor helemaal in de gesmolten boter waardoor er een goudgele botersaus ontstaat waarin de salie prominent aanwezig is. Zodra je de gnocchi hebt gekookt, schep je deze in de pan met de boter en de salie en bak je deze rondom. De smaak trekt er dan helemaal in. Zodra je het gerecht hebt opgediend, schaaf je er gelijk wat Parmigiano Reggiano overheen. Geniet van dit lekkere gnocchi recept.

Gnocchi met room, prei en spek

Een andere ware traktatie met deze bijzondere pasta soort in de hoofdrol is het recept gebaseerd op room, prei en spekjes. Toen we dit recept thuis aten, zagen de gezichten er nog blijer uit dan normaal tijdens het eten. Dit gerecht is ook super simpel te bereiden. Het eerste wat je doet is het bakken van het spek. In het recept op onze site is gekozen voor ‘normale’ spekjes, maar je kunt dit gerecht nog een iets Italiaanser karakter geven door bijvoorbeeld pancetta te gebruiken. Bak het spek uit in het eigen vet. Zodra de spekjes knapperig zijn na een paar minuten, doe je de prei in de pan. Doordat je de prei meebakt in het spekvet, worden de smaken maximaal benut. Bak de prei net zolang tot deze bijna niet meer slinkt. Je zult merken dat de prei wat vocht los laat. Als dit het geval is, doe je wat room in de pan. Afhankelijk van het aantal personen dat mee eet bepaal je natuurlijk hoeveel je hiervan gebruikt voor het recept. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat de prei en het spek onderstaan in de room, maar dat de bodem van de pan met een mooie laag is bedekt. Vervolgens voeg je wat Parmezaanse kaas, bij voorkeur Parmigiano Reggiano of Grana Padano, in de pan. Hierdoor ontstaat een lekker kazige roomsaus die perfect bij de prei en het spek past. Als de saus klaar is, kook je de gnocchi op de inmiddels bekende wijze en voeg je deze uiteindelijk toe aan de inhoud van de koekenpan. Daarna is het een kwestie van opdienen en smullen maar!