Brood recepten

Brood recepten

Brood is onlosmakelijk verbonden met de Italiaanse keuken. Als je naar een Italiaanse restaurant gaat, dan vind je het al bijna de normaalste zaak van de wereld dat er een mandje brood op tafel wordt gezet. Wat veel mensen overigens niet weten, is dat veel Italiaanse restaurants hun brood zelf baken volgens traditioneel recept. Dit brood is doorgaans bedoeld om te eten in combinatie met de olijfolie die op tafel staat of er speciaal bij wordt gezet. Vaak is dit lokale olijfolie die door een vriend, bekende of familielid wordt geleverd. Deze olijfolie wordt op een schaaltje geschonken en vervolgens wordt hier wat zeezout in gemaald. Nu kun je het brood hier lekker indeppen. Doordat de olijfolie doorgaans van hoge kwaliteit is, smaakt het brood extra lekker.

Brood als antipasti

Op de menukaart van Italiaanse restaurants zie je ook regelmatig brood gerechten voorbij komen als antipasti. Dit kunnen de meest uiteenlopende brood recepten zijn. Dit varieert van het welbekende mandje brood met boter tot een echte traditionele Piadina, maar dit kan ook een Bruschetta zijn of Focaccia. Vooral bruschetta’s kom je in allerlei soorten en maten tegen. De bekendste versie is natuurlijk de Bruchetta al Pomodoro, oftewel bruscheta met tomaat. Maar een bruschetta kun je natuurlijk ook beleggen met pesto, Gorgonzolaboter, geroosterde paprika, salami, puree van artisjok en ga zo maar door.

Focaccia recepten

Wat voor bruschetta’s geldt, geldt ook voor focaccia’s. Met focaccia’s kun je op talloze manieren variëren. Het basisrecept voor focaccia is overigens erg simpel. Hiervoor gebruik je de volgende ingrediënten:

Leg de bloem om een houten ondergrond en vorm dit zo, dat er aan de buitenkant dikke randen ontstaan. Voeg ook het gist toe samen met de olijfolie, het fijne zeezout en de fijngesneden naaldjes van de takjes rozemarijn. Doe voorzichtig het water bij de bloem. Beetje bij beetje moet je nu de bloem door het water roeren met je vingers. Langzaam maar zeker ontstaat hierdoor een dikke bol deeg. Het kan zijn dat het deeg te droog is, voeg dan nog een beetje water toe. Indien het deeg te nat is, voeg je logischerwijs bloem toen. Zodra er een mooie deegbal is ontstaan die niet meer plakt, kneed je het deeg gedurende 10 minuten. Daarna leg jet het deeg in een grote schaal met vochtige doek erover heen. Zet deze schaal op een warme plek en laat het deeg een uur lang rijzen. Na een uur rol je het deef uit, strooi je het grove zeezout erop en in de oven maar. Het bakken van de Focaccia duurt zo’n 20 minuten in een oven van 200 graden. Als de Focaccia gaar is, haal je deze uit de oven en is dit brood recept helemaal gereed.

Verschillende Focaccia recepten

Focaccia’s kun je op verschillende manieren bereiden. In het basisrecept voor Focaccia wordt rozemarijn gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om extra veel rozemarijn te gebruiken, zodat de smaak van de ‘rosmarino’ nog duidelijker aanwezig is. In het basisrecept is er slechts een licht smaak van rozemarijn te ontdekken, dus voor de liefhebbers van dit Mediterraanse kruid is dit zeker een aanrader. Verder kun je nog olijven of zongedroogde tomaten toevoegen. In beide gevallen snijd je deze ingrediënten helemaal fijn. Op het moment dat je het alle ingrediënten voor het deeg samenvoegt, doe je ook de olijven of de gedroogde tomaten erbij. Daarna herhaal je alle stappen dit ook voor het basisrecept gelden.

Dit zijn slechts enkele lekkere Italiaanse brood recepten. Naarmate deze website langer bestaat, zullen we jullie blij maken met meer lekkere recepten voor echt Italiaans brood.