Toetjes recepten

Alles over Italiaanse toetjes recepten

Als er een land is dat bekend staat om zijn toetjes recepten dan is het wel Italië. Ver buiten de Italiaanse landsgrenzen zijn de Italiaanse nagerechten bekend. En als liefhebber van de Italiaanse keuken vinden we dat natuurlijk volkomen terecht. Het Italiaanse woord voor toetje of dessert is ‘dolci’. Dolci is het meervoud van het woord ‘dolce’ en dolce betekent zoet. Als je het woord ‘dolci’ door Google Translate heen gooit, dan is de letterlijke vertaling die er uitkomt, banketbakkerij. Prima, ook daar wordt veel zoetigheid gemaakt.

Een ander bekend Italiaanse woord is ‘gelato’. De vertaling hiervan is ijs. Naast de bekende toetjes staat Italië natuurlijk ook bekend om haar haar doorgaans zelfgemaakte schepijs. Er is geen land ter wereld waar zoveel ijszaken zijn en het maken van ijs is tot een ware kunst verheven. Veel Italianen zijn zelfs met hun lekkerste ijs recepten de grens over gegaan om in andere landen ijszaken te openen. Ook in Nederland is in vrijwel iedere zichzelf respecterende stad wel een ijszaak te vinden. Zoals sommigen van jullie wel weten zijn we van Alles over Italiaans eten woonachtig in Leeuwarden. Bij ons in de stad ga je voor echte ‘gelato’ naar La Venezia. Ongeacht het weer staat er in het weekend steevast een rij van enkele, zo niet tientallen meters, nadat alle Leeuwarders hebben gegeten. Zodra het lente wordt dan is dit niet alleen in het weekend, maar is dit ineens structureel iedere dag zo. En ik durf te wedden dat dit niet alleen in Leeuwarden zo is.

Bekende Italiaanse desserts

Terug naar de toetjes. Iedereen kent wel een echt Italiaans dessert. Misschien is Tiramisu wel het aller bekendste toetje van allemaal. Volgens mij is er in Italië vrijwel geen enkel restaurant die dit gerecht niet op de kaart heeft staan. En ook bij Italiaanse restaurants in Nederland is de kans vrijwel uitgesloten dat je deze niet op de menukaart gaat terugvinden. Zelfs als dit niet op de menukaart staat, dan durf ik er nog wel een kleine weddenschap op af te sluiten dat je bij deze restaurants toch nog Tiramisu in de koelkast gaat vinden. Het is dan weliswaar niet voor de gasten, maar gewoon om dat ze dit gerecht zelf zo lekker vinden!!!

Natuurlijk zijn er naast Tiramisu nog veel meer klassieke Italiaanse toetjes recepten. De eerste die mij persoonlijk te binnen schiet is een van onze favorieten, namelijk Panna Cotta. De naam Panna Cotta betekent letterlijk gekookte room. Hiermee wordt de bereidingswijze van dit recept perfect gedekt. Om dit toetje te bereiden houd je gedurende korte tijd de room tegen het kookpunt aan. De room wordt in de pan doorgaans vergezeld door wat (vanille)suiker. Daarna laat je de room opstijven door hier gelatine aan toe te voegen en te laten koelen in de koelkast gedurende de periode van een paar uur. Om de Panna Cotta extra lekker te maken wordt hier vaak een saus overheen gegoten in de vorm van een coulis of karamel. Soms wordt er ook wel vers fruit bij geserveerd. Dit is een beetje afhankelijk van het seizoen.

Zelf Italiaanse nagerechten maken

Bij ons thuis zijn de taken in de keuken doorgaans erg goed verdeeld. Zelf houd ik mij vooral bezig met de met de hartige gerechten. En zodra het iets zoeter wordt in de keuken dan is het mijn vriendin die vooral achter het fornuis staat. Vooral bakken vind zij er leuk om te doen. De toetjes recepten zijn dus met name aan haar besteed, maar ik mag daar natuurlijk wel input op leveren… Vaak wordt er dan wel verwacht dat ik bij het bereiden van de zoete gerechten wel een ondersteunende rol speel in het geheel.

Binnen de Italiaanse keuken zijn dessert eigenlijk in twee categorieën onder te verdelen. In tegenstelling tot onze eenvoudige Hollandse keuken wordt in Italië gebak ook standaard als dessert geserveerd. Waar wij taartjes vaak eten bij de koffie ’s ochtends of ’s middags kun je in Italië deze ook gewoon na de lunch of na het diner eten dan wel bestellen. Na het gebak krijg je nog een espresso aangeboden en ’s avonds vaak nog een afzakkertje in de vorm van een likeur.

Naast de gebakjes die als toetje worden opgediend, heb je dan ook nog de desserts die binnen de Hollandse definitie van dessert vallen. Een aantal bekende desserts hebben we in de bovenstaande alinea’s al benoemd, daarom gaan we nu verder uitleggen hoe je deze op de lekkerste manier kunt bereiden.

Het recept voor de enige echte Tiramisu

Voor het bereiden van een onvervalste Tiramisu is het van belang om allereerst je ingrediënten op orde te hebben. Persoonlijk vinden we het bij het bereiden van desserts altijd fijn om alle ingrediënten op voorhand netjes af te wegen en klaar te zetten. Hierdoor weet je zeker dat je goed voorbereid aan de slag gaat en niet in de war raakt. Een foutje bij het bereiden van toetje of taartje is wat minder eenvoudig te herstellen dan bij een hartig gerecht.

Wat heb je nodig voor dit toetjes recept:

Met deze hoeveelheden heb je voldoende Tiramisu om het hele gezin, zo niet de hele familie van een heerlijk dessert te voorzien. Hier onder nemen we je stapsgewijs mee in de bereiding van dit recept.

Voor het bereiden van dit toetjes recept begin je met het opkloppen van eiwit met 75 gram suiker. Doe de drie delen eiwit in een mixer samen met de suiker en klop de inhoud lekker op. Het is de bedoeling dat je dit net zo lang opklopt tot deze helemaal zijn opgestijfd. Wanneer weet je nou of dit voldoende is gedaan..? Houd in dat geval de kom met eiwitten boven je hoofd, draai deze om en als je ongeschonden uit de strijd komt, dan zijn de eiwitten stijf genoeg. Voeg het eigeel samen met de resterende 75 gram suiker. Met een garde klop je het eigeel en het suiker luchtig. Als laatste roer je de Mascarpone met een spatel los, zodat je deze daarna verder kan gebruiken.

Als de Mascarpone is los geklopt, voeg je eerst het mengsel van eigeel en suiker toe. Roer dit er rustig doorheen. Daarna is het tijd voor de eiwitten.  Voeg dit bij de Mascarpone en klop de eiwitten heel voorzichtig met heel veel beleid door het mengsel van Mascarpone en eigeel. Als je dit hebt gedaan, is het tijd voor de koekjes.

Pak een schaal en doe daar de koude espresso en de likeur in. Vervolgens dompel je de lange vingers een voor een in de koffie, zodat de koekjes de smaak van de koffie en de likeur goed kunnen opnemen. Daarna is het tijd om de Tiramisu op te bouwen. Begin met een laagje van de Mascarpone vulling. Daar bovenop breng je een laag lange vingers aan, gevolgd door een laag van de vulling. Herhaal dit principe nog een keer en zet de schaal Tiramisu in de koelkast om op te stijven. Als de Tiramisu helemaal is opgestijfd, breng je de cacaopoeder dunnetjes aan bij het opdienen. Dit toetjes recept is hiermee helemaal klaar. Smullen maar!

Toetjes recept – Panna Cotta

Panna Cotta is net als Tiramisu een van de bekende toetjes recepten uit de Italiaanse keuken. Wat voor het vorige toetjes recept geldt, geldt ook voor dit recept. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten van tevoren afweegt en netjes klaar zet. Eigenlijk is dat bij dit recept nog net iets belangrijker dan bij het vorige. Dit zit hem simpelweg in het feit je de room tijdens het koken goed in de gaten moet houden.

Dit heb jij nodig voor basis recept voor Panna Cotta met een aardbeiencoulis:

Op basis van deze hoeveelheden bereid je met gemak voor 4 personen Panna Cotta. Volg de onderstaande stappen en ik weet zeker dat je je vrienden en/of familie verrast met dit heerlijke toetjes recept.

Gebruik een pan met dikke bodem en doe daar de slagroom in samen met het suiker en het merg van het vanillestokje. Verwarm de inhoud van de pan tot aan het kookpunt, maar laat de room niet koken. Laat de room ongeveer 10 tot 15 minuten op het vuur staan tegen het kookpunt. Ondertussen wel je de gelatine blaadjes in wat koud water. Als de room lang genoeg op het vuur heeft gestaan, smelt je de gelatine in de room. Giet de room in een glas of in een Panna Cotta vorm en zet voor de duur van zo’n 2 tot 3 uur in de koelkast. Mocht je haast hebben, dan biedt het vriesvak ook uitkomst.

Vlak voordat je de Panna Cotta serveert maak je de coulis. Pureer de aardbeien samen met de poedersuiker. Als je dit hebt gedaan, dan druk je de coulis door een zeef met de bolle kant van een lepel. Vang de coulis op in een schaaltje en schep deze voorzichtig over de opgestijfde Panna Cotta. Ook dit toetjes recept is hiermee klaar om op te dienen!