Macaroni recepten

Alles over Macaroni recepten

Macaroni recepten hebben in Nederland een hele andere betekenis dan in Italië. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, eigenlijk is het niet mogelijk om de titel van deze pagina ‘Alles over Macaroni recepten’ te gebruiken. Waarom vraag je je af? Zoals ook vrijwel bij al onze macaroni recepten staat aangegeven, is de wijze waarop wij macaroni eten in Nederland eten in Italië niet gebruikelijk. Sterker nog het woord macaroni komt zelfs helemaal niet voor in de Italiaanse keuken. De elleboogjes die wij in de supermarkt in de schappen hebben staan voor onze macaroni recepten zoals Macaroni Bolognese en Macaroni Carbonara ga je in een Italiaanse supermarkt niet vinden. Maccheroni kent men daarentegen wel deze wordt in Italië dus wel gebruikt.

Het verschil tussen macaroni en maccheroni is niet heel groot, maar er zijn wel degelijk verschillen. De pijpjes die wij macaroni noemen zijn kort en gebogen. Maccheroni is ongeveer twee tot drie keer zo lang als onze pijpjes en deze zijn niet gebogen maar juist recht. Verder zie je deze pasta in Italië in verschillende kleuren voorbij komen. Dit zijn dan vaak de kleuren rood, groen en zwart. De rode kleur ontstaat door het toevoegen van tomaat of verse pepers, de groene kleur is afkomstig van spinazie die wordt toegevoegd en last but not least de zwarte kleur is van inkt van inktvis. Wat overigens ook niet ongenoemd mag worden is dat Maccheroni per regio een andere soort pasta kan zijn. Wat hierboven staat klopt, als je naar de supermarkt gaat en Maccheroni koopt dan zijn dit doorgaans de pijpjes. Maar afhankelijk van waar je je in Italië bevindt, kun je dus ook worden verrast. Dit is mij recent overkomen in een Italiaanse restaurant in de Toscaanse plaats Subbiano. Bij het bestellen was ik dus in de veronderstelling dat ik de welbekende pijpjes op mijn bord zou krijgen, maar dit was niet het geval. Het gerecht wat ik bestelde werd geserveerd met Tagliatelle. Navraag leerde dat Maccheroni de overkoepelende naam is van meerdere soorten pasta en dat dit per regio anders kan zijn.

De toepassing van Maccheroni kan daarom voor de recepten en gerechten dus telkens anders zijn. Macaroni recepten zijn in Nederland samen met spaghetti waarschijnlijk de meest populaire soort pasta en wordt dan ook als zodanig gegeten. Dus gewoon lekker met tomatensaus, alla carbonara of in combinatie met een andere lekkere pastasaus. In Italië wordt maccheroni met name gebruikt voor in de soep en in veel mindere mate in combinatie met saus als voorgerecht wat je van een pasta recept bent gewend. Tenzij je dit dus op Italiaanse menukaart per abuis tegenkomt, want ook dat zie je niet heel vaak.

Inmiddels weten wij dus dat de toepassing van macaroni, dus niet echt of eigenlijk helemaal niet Italiaans is met betrekking tot pasta recepten. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen lekkere macaroni recepten zijn, want die zijn er natuurlijk gewoon. Zoals met alle recepten op deze website willen wij je meenemen naar Italië en alle registers opentrekken om Italiaanse recepten op een zo lekker mogelijk manier te bereiden. Voor recepten waarin macaroni de hoofdrol speelt, is dit natuurlijk niet anders. Ook al weten wij nu dat macaroni niet helemaal Italiaans is, alle macaroni recepten op deze website zijn met veel passie tot stand gekomen. Vanzelfsprekend wordt uitgelegd hoe je de sausen het lekkerst kan bereiden en welke verse ingrediënten je daarvoor het beste kan gebruiken en hoe deze het beste tot hun recht komen.

Het basis macaroni recept

Een macaroni recept wat als basis dient voor het verdere bereiden van macaroni recepten is eenvoudig te maken. Het aller belangrijkste hierbij is dat je in ieder geval gebruikt maakt van de lekkerste ingrediënten. In dit basis macaroni recept voor 2 personen wordt uitgegaan van:

• 200 gram macaroni
• Olijfolie
• Een klontje boter
• 300 gram kalfsgehakt of het vlees van 2 tot 3 verse worsten
• 1 ui
• 1 teen knoflook
• 100 milliliter Italiaanse droge witte wijn
• 400 gram gepelde tomaten van het merk Mutti
• 2 tot 3 eetlepels tomatenpuree eveneens van het merk Mutti
• Vers gemalen peper
• Zeezout

Met een aantal simpele ingrediënten zoals hierboven beschreven heb je binnen een handomdraai een heerlijk macaroni recept op tafel staan. Verwarm de olijfolie samen met het klontje boter in een koekenpan. Als het mengsel van olijfolie en boter gloeiend heet is, doe je het gehakt of het vlees van de verse worsten in de pan. Bak het vlees hard aan, zodat dit snel een mooie bruine kleur krijgt en lekker knapperig wordt. Mooi knapperig bruin gehakt geeft namelijk verreweg de meeste smaak aan de saus voor dit basis recept voor macaroni.

Nadat je het gehakt hebt gebakken, voeg je ook de gesneden knoflook en sjalot toe. Fruit de knoflook en sjalot ongeveer 2 tot 3 minuten. De smaken van deze ingrediënten krijgen nu de kans om los te komen in de pan wat je gerecht alleen maar ten goede komt. Blus de inhoud van de koekenpan nu af met de Italiaanse droge witte wijn. Laat de wijn helemaal inkoken, zodat er enigszins aanbaksels ontstaan in de koekenpan. Ook deze aanbaksels verhogen de smaak van je pastasaus.

Bij de ingrediënten staat aangegeven dat je hierbij het beste gebruik kan maken van het merk Mutti. Dit merk is niet standaard bij iedere supermarkt verkrijgbaar en vaak moet je hiervoor speciaal naar de Italiaanse delicatessenwinkel bij jou in de buurt. Dit is absoluut geen straf want met de aller lekkerste gepelde tomaten, krijg je ook de aller lekkerste tomatensaus voor je macaroni recept. Doe de gepelde tomaten in de pan samen met de tomatenpuree. Maak de aanbaksels van de witte wijn het vlees nu goed los, zodat deze terecht komen in je pastasaus. Breng het geheel gelijk op smaak met vers gemalen peper en zeezout.

In principe zitten alle ingrediënten voor dit basis macaroni recept nu in de pan. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, kun je de saus lekker laten pruttelen. Als je haast hebt, dan laat je de deksel van de pan en begin je gelijk met het koken van de macaroni. Indien je meer tijd hebt, dan kun je de pastasaus gerust een uurtje zachtjes laten pruttelen met de deksel erop. Dit komt de smaak van het macaroni recept alleen maar ten goede.

Voor het koken van de macaroni breng je eerst een pan met water aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je een flinke eetlepel zeezout toe. Gelijk daarna doe je ook de pasta in de pan. Kook de macaroni ‘al dente’, dit betekent dat de pasta gaar is, maar nog wel een lekkere bite heeft en niet door en door gaar is. Zodra je tevreden bent over de textuur van je macaroni, dan giet je deze af en roer je gelijk wat saus door de pasta om te voorkomen dat deze gaat plakken. Serveer de macaroni, schep er nog een klein beetje saus bij en schaaf er lekker wat Parmezaans kaas overheen! Buon appetito!

Meer lekkere macaroni recepten

Naast het basis recept voor macaroni zijn er natuurlijk nog veel meer lekkere macaroni recepten. Het bekendste macaroni recept is waarschijnlijk Macaroni Carbonara, althans dat is in Nederland zo. In Italië wordt een Carbonara doorgaans geserveerd met Spaghetti of Rigatoni, maar in ons kikkerlandje zijn wij natuurlijk dol op macaroni, dus ook op Macaroni Carbonara. Het geheim van een goede Carbonara saus is dat je pasta al door het vet van het spek haalt, zodra dit helemaal is uitgebakken. Verder heb je een klein beetje zout kookvocht nodig van de pasta en het aller belangrijkste is het mengsel van eierdooiers en de kaas. Dit mengsel moet wel alvast op smaak zijn gebracht met vers gemalen peper. Zodra het mengsel van de eierdooiers met kaas door de pasta is geroerd, kun je dit een klein beetje verdunnen met het zoute kookvocht. Op deze wijze kun je de lekkerste Pasta Carbonara bereiden zelfs met macaroni.

Mac and Cheese

Het minst traditionele macaroni recept in Italië, maar wellicht wereldwijd wel het bekendste gerecht met macaroni in de hoofdrol is Mac and Cheese. Mac and Cheese is natuurlijk op en top Amerikaans, maar daarom niet een minder populair recept. Dit macaroni recept mag met recht comfort food worden genoemd, maar een echte Italiaan haalt hier natuurlijk zijn neus voor op. Macaroni met een simpele kaassaus is tot daaraan toe, maar van een Amerikaanse Mac and Cheese moeten Italianen niets hebben. In Nederland hebben wij overigens ook een macaroni recept wat hier erg op lijkt. Dit is namelijk macaroni met ham en kaas. Dit gerecht kan op veel verschillende manieren worden bereid zo lang er maar ham en kaas in het recept zit. Het lekkerste is als je de saus helemaal zelf maakt en dus niet gebruik maakt van zakjes die in de supermarkt zijn te verkrijgen. De saus voor dit macaroni recept met ham en kaas kun je op verschillende manieren maken. De meest eenvoudige manier is om lekker wat Parmigiano Reggiano of Grana Padano te smelten is wat kookroom. Wat je natuurlijk ook kunt doen, is een mooie gladde bechamelsaus maken waar je uiteindelijk nog wat kaas in smelt.

Macaroni ovenschotel

Macaroni Carbonara en macaroni met ham en kaas zijn dan waarschijnlijk de meest gegeten macaroni recepten. Verder wordt macaroni vaak gegeten met tomatensaus en verse basilicum of met een pastasaus met gehakt. Een andere favoriet van de auteur van deze website is een lekkere macaroni ovenschotel met mozzarella. Een Italiaanse ovenschotel is namelijk gewoon altijd lekker. De combinatie van pasta met tomatensaus en een lekkere kaaslaag is een perfecte combinatie en het maakt eigenlijk niet uit of je lasagne maakt of hiervoor een andere soort pasta gebruikt. Deze ingrediënten smaken gewoon altijd goed als je deze samen in een macaroni recept verwerkt.

Macaronisalade

Een ander lekker macaroni recept is een koude macaronisalade. Met een macaroni salade kun je op talloze manieren variëren, maar de lekkerste blijft met uitgebakken salami, geroosterde paprika en rode ui afgemaakt met Gorgonzola. Dit laatste macaroni recept is gegarandeerd een winnaar. Dit gerecht bevat namelijk het zoutje van de salami, het zoete van de paprika en de ui en een heel klein zuurtje van de citroen in de dressing. Kortom, een macaroni recept om van te watertanden. Heb jezelf een lekkere macaroni recept wat nog op deze pagina ontbreekt..? Stuur je favoriete gerecht dan gewoon in via ons contactformulier!

Macaroni Bolognese

Macaroni Bolognese is typisch zo’n recept waarvan wij in Nederland denken dat dit een op-en-top Italiaans gerecht is, maar waarvan minimaal 99% van de Italianen nog nooit heeft gehoord. Zoals hierboven reeds is aangegeven is macaroni niet bepaald een soort pasta waarmee veel pasta recepten worden gemaakt en eigenlijk alleen voorkomt als vulling voor in de soep. Vrijwel hetzelfde geldt voor onze favoriete Bolognese saus. Zodra je ook maar in stap in een Nederlandse supermarkt zet, dan loop je tegen een groot schap aan wat uitpuilt van de pakjes, zakjes en potjes met echte Bolognese saus voor de macaroni of spaghetti. In Italië wordt een saus gemaakt die ‘Ragu’ wordt genoemd. Het grote verschil tussen bijvoorbeeld het recept voor Macaroni Bolognese en Tagliatelle al Ragu zijn de ingrediënten. Bij een Nederlandse Bolognese saus denk je al snel aan gehakt met tomatensaus en in het ergste geval zelfs voorzien van een hele bak roerbak groenten. Bovendien zet je een dergelijk macaroni recept binnen een hand omdraai op tafel, maar dit is niet echt Italiaans.

Een Ragu is eigenlijk niets anders dan een vleessaus die erg lang op het vuur heeft staan pruttelen, zodat de smaak hiervan zich maximaal heeft kunnen ontwikkelen. Ragu kun je daarom eigenlijk beschouwen als een stoofpotje. De ingrediënten die bij dit recept niet mogen ontbreken zijn gehakt, ui, wortel, bleekselderij, bouillon, wijn en tomatenpuree. Andere ingrediënten die je ook vaak in dit recept tegenkomt zijn spek, maar ook paddenstoelen en soms zelf een beetje melk om de saus extra romig te maken. In tegenstelling tot het macaroni recept wat wij kennen als Macaroni Bolognese, zie je in een Ragu dus geen groenten anders dan de smaakmakers ui, wortel en bleekselderij. Het bijzondere aan een echte Italiaanse Ragu is dat hiervoor niet een enkel recept geldt. Afhankelijk van waar je je in Italië bevindt, wordt dit gerecht anders geserveerd. Vaak merk je per regio al verschillen, maar zelf binnen de regio hebben ‘La Mamma’ en ‘La Nonna’ (grootmoeder) vaak eigen recepten die in een heel klein zwart boekje staan genoteerd. Deze recepten worden beschouwd als de grootste geheimen van de familie en worden ook niet gedeeld met mensen van buiten de familie.

Dit betekent natuurlijk niet dat je zelf niet een overheerlijke Macaroni Bolognese kunt maken. De vraag is alleen wat is hiervoor het lekkerste recept. Het belangrijkste is dat je voor de macaronisaus op zoek gaat naar de beste ingrediënten. Want hoe beter je ingrediënten zijn des te lekkerder het eindresultaat van het gerecht. Geef deze ingrediënten alleen wel de tijd om tot een heerlijke saus te stoven. En omdat Italianen niet vaak macaroni eten, wil dat natuurlijk niet zeggen dat wij dat niet hoeven te doen. Het enige wat je hoeft te doen is macaroni te kopen van het juiste merk. In veel supermarkten kun je tegenwoordig ook al de ‘Maccheroni’ van het merk Barilla krijgen. Als je je aan deze regels aanhoudt, maak je met een klein beetje geduld een heerlijk Macaroni Bolognese waar zelfs een Italiaan zich niet voor hoeft te schamen.