Pasta recepten

Alles over Pasta recepten

Pasta recepten is natuurlijk het eerste wat je te binnen schiet als je aan de Italiaanse keuken denkt. En dat is natuurlijk volkomen logisch, want pasta en pizza zijn in Nederland toch de bekendste Italiaanse recepten. Hoewel wij in Nederland vaak denken dat Spaghetti Bolognese, Macaroni Carbonara en pizza de enige Italiaanse gerechten zijn, is dit toch wel degelijk anders.

In Italië zijn wel duizenden verschillende pasta recepten. Er zijn recepten met lange pasta zoals Spaghetti en Tagliatelle, maar ook met korte zoals Penne en Rigatoni. Daarnaast zijn er nog talloze pasta recepten op basis van gevulde pasta zoals Ravioli en Tortellini. Voor al deze soorten geldt dat het recept voor de saus die je hierbij bereidt weer anders is.

Wat voor Italiaanse recepten in het algemeen geldt, geldt ook voor pasta recepten. Afhankelijk van waar je in Italië bent, staan er per regio andere pasta recepten op het menu. En wat veel mensen ook niet weten is dat in de noordelijke regio’s van Italië eigenlijk veel vaker risotto wordt gegeten. Zodra je ten zuiden van de Po-vlakte bent, staan er meer pasta recepten op het menu dan risotto recepten.

De hoofdstad van de Italiaanse regio Emilia-Romagna, Bologna, is de grondlegger van wat misschien wel het meest bekende pasta recept is, namelijk Ragu alla Bolognese. In Bologna wordt het maken van pasta tot ware kunst verheven en vaak geserveerd met een Ragu van bouillon, rode wijn en verschillende soorten vlees. Wat verder kenmerkend is voor een traditionele Ragu is dat wanneer dit wordt bereid, dit doorgaans een dagtaak is. Iets zuidelijker bevindt zich de regio Lazio. Deze regio is verantwoordelijk voor de klassieke recepten Spaghetti alla Carbonara en Bucatini all’Amatriciana. Spaghetti alla Carbonara is een gerecht wat wordt gemaakt met spek, kaas en ei en het klassieke recept voor all’Amatriciana heeft tomatensaus en spek in de hoofdrol.

Ook helemaal in het zuiden van Italië zijn klassieke pasta recepten ontwikkeld. Bekende voorbeelden hiervan zijn het Siciliaanse Pasta alla Norma, Spaghetti alla Puttanesca uit Napoli en ook Puglia kent een klassieker in de vorm van Orecchiete con Cimi di Rapa. Al deze gerechten hebben hun eigen verhaal, maar volgt later meer over op deze pagina.

Zelf pasta maken

Voor het maken van je eigen lekkere pasta recepten is het natuurlijk het leukste, maar bovendien ook het lekkerste om zelf het pastadeeg te maken. Pastadeeg maken lijkt lastig, maar als je eenmaal door hebt hoe dit moet, dan komt dit de smaak van je pasta recept alleen maar ten goede. Verse pasta wint het qua smaak natuurlijk altijd van de gedroogde soorten die je in de winkel vindt. Het vers maken kost bovendien niet eens heel veel meer tijd dan het koken van gedroogde pasta. Het verschil is dat het kneden van het pastadeeg de meeste tijd kost. Daarentegen duurt het koken van gedroogde pastasoorten velen malen langer. Hierdoor ben je welgeteld vaak maar een paar minuten meer kwijt met het maken van je eigen lekkere verse pasta recepten. En geloof mij, dat is de moeite echt wel waard.

Voor het maken van verse pasta voor 4 personen heb je het volgende nodig:
• 400 gram meel
• 4 eieren
• Een snufje zout
• Een heel klein beetje olijfolie

Leg de 400 gram meel op een houten ondergrond. Verdeel het meel mooi gelijkmatig in een ronde vorm. Zorg ervoor dat de buitenkant van de vorm een soort rand vormen. Zodra je de eieren breekt en op het meel legt, zorgen de randen ervoor dat het ei niet alle kanten op stroomt. Nadat je de eieren op het meel hebt gedaan, voeg je nog een snufje fijn zeezout toe en een klein beetje olijfolie.

Roer nu met je vingertoppen van buiten naar binnen steeds een beetje meel door de eieren. Beetje bij beetje ontstaat er zodoende deeg. Na ongeveer 1 tot 2 minuten is het pastadeeg nu zo gevormd dat je dit verder kan kneden. Indien er nog meel op je werkblad ligt, dan is het verstandig om dit vast weg te doen, zodat je alle ruimte hebt om je deeg te kneden. Kneed dit nu ongeveer 10 minuten. De meest efficiënte manier om dit te doen is door het deeg over het werkblad van je af te duwen. Pak het deeg op, draai het een kwartslag en duw het vervolgens weer van je af. Blijf dit principe herhalen tot de 10 minuten voorbij zijn. Als het pastadeeg mooi elastisch is, is het voldoende gekneed. Hier kom je achter door in het deeg te drukken met je vingertoppen. Indien dit direct terug veert, is het voldoende gekneed. Wikkel het deeg voor je pasta recept in een stukje vershoudfolie. Leg het in de koelkast en laat het vervolgens 20 minuten rusten.

Als het deeg voldoende heeft gerust, dan is het tijd om hiervan de perfecte pasta te maken voor het pasta recept van je keuze. Vanaf dit moment kun je ervoor kiezen om op 2 manieren verder te gaan. De eerste manier is met behulp van een pastamachine. De tweede manier is door het deeg met een deegroller uit te rollen en daarna te snijden. Aangezien de tweede manier eigenlijk alleen voor zeer ervaren pastamakers is, beperken wij ons hier tot het gebruik van de machine. Snijd het deeg in 4 stukken van ongeveer 100 gram. Monteer de machine op het aanrechtblad en zet deze op de meest brede stand. Vaak is dit stand 0 (nul). Strooi een beetje meel op de pastamachine. Indien het meel nog een beetje plakt, dan helpt dit om er soepeler doorheen te draaien. Draai het deeg nu 5 keer door de machine op stand 0. Het deeg went hierdoor aan het feit dat dit wordt bewerkt. Daarna draai je het deeg 1 keer op stand 1, 2, 3, 4 en 5. Vanaf stand 6 kun je ervoor kiezen om de pastadeeg verder te verwerken tot de gewenste soort. Voor spaghetti en Tagliatelle is stand 6 en 7 een prima dikte. Kies je ervoor om ravioli te maken, dan is het lekkerder om het deeg nog dunner te maken en door stand 8 van de pastamachine te draaien. De vulling van de ravioli proef je hierdoor nog beter.

De lekkerste pasta recepten

Inmiddels weet je dat elke Italiaanse regio zijn eigen pasta recepten heeft, hoe je zelf de lekkerste verse pasta kan maken, maar wat zijn nou de lekkerste pasta recepten? Over smaak valt niet te twisten en dat geldt natuurlijk ook als het gaat om je favoriete pasta recept. Vaste bezoekers van deze website weten inmiddels dat onze persoonlijke voorkeur uit gaat naar pasta recepten die zijn gebaseerd op een stevige vleessaus. Het traditionele recept voor Ragu alla Bolgonese scoort altijd hoge ogen, maar andere recepten voor Ragu doen het ook altijd erg goed zoals bijvoorbeeld met stoofvlees of verse worst. Voor de afwisseling is het bovendien erg lekker om in plaats van rode wijn eens witte wijn te proberen. Mocht je dit van plan zijn, dan waag je je dus aan een onvervalste Ragu Bianco. Dit recept is helemaal perfect, althans dat vinden wij, als je nog een kleine aanpassing doet bij de keuze voor de bouillon. Vervang de runderbouillon door kalfsbouillon en niets kan meer mis gaan bij dit recept.

Penne met pesto

Afhankelijk van de tijd van het jaar verschuift onze voorkeur voor pasta recepten op basis van een vleessaus naar wat lichtere gerechten. Penne met pesto is natuurlijk ook een perfecte combinatie die erg goed uit de verf komt in het voorjaar en de zomer. En het leuke is dat je met pesto op talloze manieren kan variëren. Pesto maak je natuurlijk altijd helemaal zelf en komt logischerwijs niet uit een potje. Als je verse pesto maakt dan kun je dit op de traditionele manier doen en Pesto alla Genovese maken. Andere pasta recepten zijn in combinatie met pesto op basis rucola, spinazie, courgette of geroosterde paprika. Daarnaast kun je verder nog experimenteren met de noten die je toevoegt. Pijnboompitten zitten doorgaans standaard in het recept, maar ook met walnoten, hazelnoten of amandelen geef je de pesto weer net een andere dimensie. Overigens is het ook erg lekker om gnocchi te serveren in combinatie met verse pesto, zeker het overwegen waard.

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Een ander favoriet pasta recept is Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino. Dit is een klassiek spaghetti recept met knoflookolie en Spaanse peper en heel veel verse peterselie. De verse peterselie zorgt ervoor dat de geur van de knoflookolie wordt geneutraliseerd en dit is natuurlijk wel zo prettig voor je gesprekspartner de volgende dag. Wat super belangrijk is bij dit gerecht is om het water waarin de spaghetti wordt gekookt flink zout te maken. De zoute smaak van de spaghetti haalt de smaak van de knoflook nog meer omhoog en dit is echt nodig omdat er in dit pasta recept slechts 4 ingrediënten zitten. Een andere belangrijke tip is voor het bereiden van de knoflookolie. Verwarm een paar grove stukken knoflook in de olijfolie. Zorg ervoor dat je de olijfolie langzaam verwarmt. Wanneer je dit te snel doet, dan loop je het risico, dat de knoflook verbrandt in de hete olie. De smaak wordt hierdoor ontzettend bitter en eigelijk kan dit gerecht rechtstreeks de prullenbak in. Met verbrande knoflook maak je namelijk echt helemaal niemand blij.

Spaghetti alla Carbonara

Een andere pasta klassieker op basis van spaghetti is Spaghetti alla Carbonara. Dit is misschien wel een van de bekendste pasta recepten wereldwijd. Dit gerecht is afkomstig uit de Italiaanse regio Lazio en wordt gemaakt op basis van eieren, Pecorino kaas en uitgebakken guanciale. Guanciale is kinnebakspek met een heerlijke zoutige smaak. Omdat dit ingrediënt in Nederland lastig is te verkrijgen wordt dit ook wel vervangen door pancetta of gewone spekblokjes. De saus wordt gemaakt op basis van verse eieren en de Pecorino kaas. Het eigeel meng je met de kaas. Zodra de spaghetti is gekookt, giet je deze af en voeg je dit mengsel toe. Om de saus wat dunner te maken, voeg je wat van het kookvocht toe. Ook hiervoor geldt weer een trucje. Het kookvocht moet zo zout smaken als zeewater, want anders heb je flauwe Carbonara. En flauw is niet lekker. Zoutig en kazig daarentegen wel!

Een ander leuk detail is dat Spaghetti alla Carbonara in tegenstelling tot eigenlijk alle andere pasta recepten nooit met verse pasta wordt geserveerd. De smaak van dit gerecht wordt gekenmerkt door een volle romige kaassmaak van de Pecorino welke wordt versterkt door het zoutige spek. Om dit pasta recept helemaal af te maken, wordt er zeer royaal peper overheen gestrooid. De peper symboliseert de kolen van de kolenbranders. De kolenbranders aten dit gerecht vaak voor de schaft. Dit gerecht wordt gemaakt met eenvoudig simpele, calorierijke ingrediënten die erg voedzaam zijn, zodat er de gehele dag hard kon worden gewerkt.

Kortom, er zijn veel lekkere pasta recepten. Zoals reeds aangegeven over smaak valt niet te twisten en bepaal je natuurlijk helemaal zelf wat je favoriete pasta recept is. De hierboven genoemde pasta recepten zijn slechts een kleine greep uit al het lekkers wat de Italiaanse keuken heeft te bieden, maar behoren zeker tot onze favoriete Italiaanse gerechten.

Traditionele pasta recepten

Zoals je hebt kunnen lezen, kent Italië talloze traditionele pasta recepten. Een aantal hiervan staan hierboven reeds beschreven, maar er zijn natuurlijk ook recepten en gerechten die minder bekend zijn bij het grote publiek. Een groot aantal van deze pasta recepten is gebaseerd op een tomatensaus. Het meest simpele pasta recept wat er bestaat is eigenlijk gewoon op basis van een simpele maar smaakvolle tomatensaus met een klein beetje Parmezaanse kaas. In Italië wordt dit gerecht Spaghetti al Pomodoro genoemd.

Dit recept bestaat slechts uit een paar ingrediënten en daarom is het vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat je beschikt over de beste tomaten, aangezien de tomatensaus de hoofdrolspeler is van dit recept. Verse tomaten van echt goede kwaliteit zijn in Nederland eigenlijk niet te krijgen. Daarom is ook maar beter om niet de ambitie te hebben om op basis van een Nederlandse tomaat het recept te maken voor spaghetti met tomatensaus. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat Italiaanse tomaten natuurlijk een overvloed aan zon krijgen. En daar kunnen onze Nederlandse tomaten simpelweg niet tegenop.

Het alternatief is een gepelde tomaat uit blik. Dit klinkt misschien minder dan verse tomaten, maar gepelde tomaten van merken zoals Mutti en Cirio hebben wel degelijk toegevoegde waarde voor het recept. Wat dit recept voor spaghetti met tomatensaus zo bijzonder maakt, is dat het de kunst is om met zo weinig mogelijk ingrediënten zoveel mogelijk smaak te creëren. Eigenlijk is het enige wat je hoeft te gebruiken een fijn gesneden uitje, gepelde tomaten en wat zeezout. De smaak van de tomaat blijft hierdoor zo puur mogelijk en wordt met de overige twee ingrediënten verder versterkt. Een vers blaadje basilicum misstaat overigens niet. Natuurlijk kun je ook nog een teentje knoflook, Italiaanse kruiden en wat peper toevoegen, maar je zult er van verbaasd staan, dat deze toevoeging allemaal invloed hebben op dit pasta recept en de uiteindelijke smaak hiervan.

Penne all’Arrabiata

Twee andere bekende pasta recepten uit de Italiaanse keuken op basis van een tomatensaus zijn Penne all’Arrabiata en Bucatini all’Amatriciana. Het recept voor Penne all’Arrabiata is afgeleid van de ingrediënten die in het recept zitten. Arrabiata is namelijk goed Italiaans voor het Nederlandse woord ‘kwaad’ of ‘boos’. De naam van dit recept symboliseert de Spaanse peper of de chilivlokken die wordt toegevoegd en de scherpe smaak die dit geeft. Dit gerecht lijkt erg veel op een normale pasta met tomatensaus, maar de toevoeging van de Spaanse peper zorgt ervoor dat dit recept wezenlijk anders smaakt. Overigens kun je een Spaanse peper op verschillende manieren gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om de Spaanse peper met de zaadjes toe te voegen aan het gerecht. Dit geeft de scherpste smaak. Maar je kunt de zaadjes ook verwijderen en zelfs de zaadlijsten weghalen om de scherpte van het recept te doseren. Vanzelfsprekend mag Parmezaanse kaas en ook hier het blaadje basilicum niet ontbreken.

Bucatini all’Amatriciana

Bucatini all’Amatriciana heeft haar naam niet te danken aan een van de ingrediënten, maar de naam van dit recept is afgeleid van de plaats waar het is ontstaan, namelijk het dorpje Amatrice nabij Rome. De smaak van dit gerecht wordt opgebouwd door guanciale of pancetta aan de tomatensaus toe te voegen samen met witte wijn en Pecorino Romano kaas. Guanciale is in Nederland zeer lastig te krijgen en wordt daarom vaak vervangen pancetta. De zoute smaak van het spek geeft de tomatensaus een extra krachtige smaak. De tegenhanger van het zoute spek is de witte wijn. De zure smaak, het zuurtje, van de wijn zorgt dat er balans wordt aangebracht. In tegenstelling tot veel andere pasta recepten en gerechten wordt de Pecorino Romano kaas in dit recept al in de saus gesmolten. Hierdoor ontstaat er een volle krachtige pastasaus waarbij het zoete van de tomaten moeten opboksen tegen het zoute geweld van het spek en de kaas waarbij de witte wijn een ondersteunende functie heeft. Bucatini all’Amatriciana kan ook worden gegeten met Rigatoni. Bucatini is eigenlijk niets ander dan een dikke soort spaghetti. Rigatoni daarentegen is een korte holle pastasoort waar de pastasaus lekker in gaat zitten. En het lijkt alsof het niet uit maakt welke soort je kiest, maar het heeft wel degelijk effect op de maak van dit authentieke Italiaanse pasta recept. Eerlijk is eerlijk… eigenlijk geldt dit voor alle pasta recepten.

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma is een van de bekende pasta recepten die afkomstig zijn van het Italiaanse eiland Sicilië. Over de oorsprong van dit pasta recept gaan verschillende verhalen de ronde. Beide verhalen over dit recept zijn overigens afkomstig uit de Siciliaanse stad Catania gelegen in het uiterste oosten van Sicilië. ‘Norma’ was ook een bekende Italiaanse opera van Vincenzo Bellini. Tijdens het eten van dit gerecht werd door een bekende inwoner van Catania geroepen ‘deze pasta is net een Norma’ om aan te geven dat de kwaliteit van dit pasta recept te vergelijken was met de kwaliteit van de opera Norma. Het andere verhaal over de oorsprong van dit gerecht heeft te maken met de bekende vulkaan de Etna. Voor wie het niet weet, deze vulkaan ligt vlak naast Catania. De belangrijkste ingrediënten van het gerecht in de titel van deze alinea zijn tomatensaus, aubergine, basilicum en ricotta salata kaas. Alle ingrediënten van dit recept vormen een onderdeel van deze vulkaan. De tomatensaus symboliseert de kolkende lava, de donkere kleur van de aubergine de verkoolde stukken steen, de kleur groen van de basilicum de begroeiing op de vulkaan zelf en witte kleur van ricotta salata kaas vormt de eeuwige sneeuw die op de top van de Etna is te vinden. Dit gerecht is een ware klassieker in de Italiaanse keuken en kom je op Sicilië bij iedere restaurant op de kaart tegen.

Op Sicilië wordt dit gerecht met verschillende pastasoorten gegeten. Casarecce is waarschijnlijk de bekendste Siciliaanse soort, namelijk kort met een draai erin. Casarecce wordt veel gebruikte voor dit recept. Een minder bekende soort van Sicilië is Busiate. Busiate is een langere pasta en heeft net als Casarecce een gedraaide vorm. Het vers bereiden van Busiate is echt vakmanschap. Busiate wordt eerst namelijk met de hand gesneden en daarna gewikkeld. Om de perfecte dikte te krijgen wordt de pasta vaak om spaghetti gewikkeld en daarna gedroogd. Zoals je zult begrijpen, gaat er in het maken van Busiate veel tijd zitten. Tijdens een van onze bezoekjes aan Sicilië hebben we dit een keer mogen aanschouwen en ik kan je verklappen dat zelfs de beste Siciliaanse pastamakers trots zijn op hun werk. Beide Siciliaanse pastasoorten smaken erg lekker in combinatie met deze vulkanische saus.

Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca is een van de vele bekende pasta recepten die de Napolitaanse keuken heeft voortgebracht. Naast de pasta recepten Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino en Lasagne di Napoletana di Carnavalesca is dit pasta recept misschien wel de bekendste van allemaal. En het leuke is ook over het ontstaan van dit recept zijn de meningen ook weer verdeeld.

Een van de legendes luidt als volgt. Aan het einde van de avond komen een aantal reizigers vermoeid aan in een restaurant. De eigenaar van het restaurant deelt de bezoekers mede dat er niets meer in huis is om een fatsoenlijk gerecht op tafel te zetten. De bezoekers roepen daarop ‘facci una puttanata qualsiasi’. Als je dit letterlijk vertaalt betekent dit zoiets als ‘maak maar iets van alle troep die je in huis hebt’. Dit bleken tomaat, kappertjes, zwarte olijven en ansjovis te zijn. Dit bleek een schot in de roos. Nadien had de eigenaar dit pasta recept op de kaart staan als Spaghetti alla Puttanesca.

Het andere verhaal over dit pasta recept heeft te maken met de letterlijke vertaling van het woord ‘puttana’. De meest nette manier om dit woord te vertalen naar het Nederlands is ‘dame van lichte zeden’. Deze dames van lichte zeden probeerden de mannen op straat naar binnen te lokken met de heerlijke aroma van dit gerecht. Na het bewijzen van de dienst, kregen de heren als extraatje dit lekkere pasta gerecht geserveerd. Een andere versie vertelt dat de dames van lichte zeden snel en gemakkelijk zouden zijn net als de bereiding van dit recept. De dames hoefden hierdoor niet lang in de keuken te staan om iets op tafel te krijgen, zodat deze daarna weer snel aan de slag konden gaan. Weer een andere versie over dit pasta recept bekend is, is dat de wachtende mannen dit gerecht kregen indien de dame van lichte zeden een andere klant zou hebben. En de laatste versie betreft het verhaal van de getrouwde vrouwen. Deze dames wilden zo kort mogelijk in de keuken staan en maakten daarom dit pasta recept. Na het bereiden hiervan gingen deze vervolgens na hun minnaars. Alles overziend is Spaghetti alla Puttanesca een van de pasta recepten waar de meeste verhalen over de ronde gaan. Alle versies hebben te maken met de snelle bereidingstijd van het recept. Over het doel wat hier achter schuil gaat, verschillen de meningen en de kans is klein dat de echte waarheid over dit recept ooit boven tafel komt. De waarheid ligt vaak in het midden, dus de kans dat er iets van de verhalen over dit pasta recept waar zijn, lijkt aannemelijk. Kies zelf het verhaal wat je het meeste aanspreekt en deel dit met je vrienden als je dit lekkere gerecht voor ze op tafel zet. Spaghetti alla Puttanesca is een van de pasta recepten die je niet mag missen als je een keer in Napoli bent.

Eenvoudige pasta recepten

Eenvoud staat centraal in de Italiaanse keuken en daar horen natuurlijk ook een aantal pasta recepten bij die extreem eenvoudig te bereiden zijn. Vaak zijn dit recepten die slechts uit 3 tot 4 ingrediënten bestaan. Bekende gerechten die hieraan voldoen zijn de combinaties met 1) kaas en peper, 2) met boter en kaas en 3) met citroen en room. Eigenlijk verklapt de naam van het recept al welke ingrediënten erin zitten en dat deze gerechten super simpel te maken zijn.

Pasta Cacio e Pepe

Pasta Cacio e Pepe is een klassiek pasta recept uit de Romeinse keuken. In vrijwel ieder restaurant in de Italiaanse hoofdstad en eigenlijk de gehele regio Lazio kun je dit gerecht op de kaart vinden. Als je dit in deze omgeving van Italië bestelt, dan is de kans erg groot dat de pastasoort die wordt geserveerd Tonnarelli is. Tonnarelli lijkt erg op spaghetti, maar dan net even anders. Tonnarelli is net iets ‘lomper’ zullen wij maar zeggen. Maar aangezien deze soort in Nederland lastig is te verkrijgen, is het absoluut geen probleem om gewoon lekker spaghetti te gebruiken. In principe heb je slechts 3 ingrediënten nodig voor de bereiding van dit pasta recept. Dit zijn spaghetti, of dus Tonnarelli, Pecorino Romano kaas en zwarte peper. Voor het gemak sla ik het zeezout even over dat wordt gebruikt voor het kookwater, want dat is natuurlijk logisch. Terwijl je de pasta kookt, schaaf je de Pecorino. Zodra deze ‘al dente’ is gekookt, dan schep je met een glas wat kookvocht uit de pan. Nadat je de pasta hebt afgegoten en hebt laten uitlekken, doe je het kookvocht in de pan samen met de kaas. Roer met een houten lepel het vocht en de kaas er door zodat er een mooi smeuïge kaassaus ontstaat. Als je dit hebt bereikt, roer je ook de zwarte peper er doorheen. Dit bijzondere Romeinse recept voor Cacio e Pepe is helemaal klaar.

Pasta Burro e Parmigiano

Pasta Burro e Parmigiano is weer typisch zo’n voorbeeld van een pasta recept dat voornamelijk door de arme Italiaanse bevolking wordt gegeten. Maar naast de arme Italiaanse bevolking is dit recept in een heel ander deel van de wereld ook super populair, namelijk in Verenigde Staten van Amerika. In Amerika staat dit recept bekend als Pasta Alfredo. Ruim 100 jaar geleden is dit recept bedacht door een Italiaanse meneer die ook daadwerkelijk Alfredo heette. Doorgaans wordt dit gerecht op tafel gezet met Fettucine. In Roma staat dit recept ook met deze naam bekend, maar daarbuiten wordt dit gerecht gewoon Fettucine Burro e Parmigiano genoemd. De reden waarom dit recept in Amerika zo populair is geworden, is doordat een bekend Amerikaans filmkoppel dit recept in Rome had gegeten en had geïntroduceerd bij vrienden in Amerika. Dit recept werd echter zo populair dat het in de meeste Italiaanse restaurants in Amerika is terug te vinden op de kaart. En als je dit recept zelf een keer wilt bereiden is het enige wat je hiervoor hoeft te doen, boter en Parmigiano Reggiano kaas gelijktijdig smelten in de pasta net nadat je de deze hebt afgegoten. Hoe moeilijk kan het zijn..? Fettucine Burro e Parmigiano is door met recht een van de simpele pasta recepten.

Spaghetti alla Gricia

Inmiddels kennen wij een aantal bekende Romeinse pasta recepten zoals Tonarelli Cacio e Pepe, Fettucine Alfredo en Bucatini all’Amatriciana. Dit laatste pasta recept is eigenlijk gebaseerd op het pasta recept Spaghetti alla Gricia. Dit recept is eveneens uit de Italiaanse regio Lazio afkomstig en zul je bij een stedentripje naar Rome waarschijnlijk op geen enkele menukaart missen.

In de categorie eenvoudige pasta recepten is dit absoluut een recept wat hierin niet mag ontbreken. In lang vervlogen tijden, nog voordat tomaten in Europa verkrijgbaar waren, maakten Romeinse herders dit recept al. Na een dag lang hard werken op de weilanden van Lazio waren er vaak maar een paar ingrediënten beschikbaar om waarmee eten kon worden gemaakt. Alleen pasta, spek en wat kaas waren beschikbaar en dat was het dan ook echt. De Romeinse herders bakten het spek uit en roerden de pasta door de stukjes spek en het spekvet wat vrij kwam. Daarna werd er wat Pecorino Romano overheen geraspt en dat was het dan ook. Dit klassieke pasta recept bestaat dus nog steeds en was bovendien de voorloper van die andere Romeinse klassieker Bucatini all’Amatriciana. Nadat de tomaat in Europa werd geïntroduceerd, werd dit ingrediënt toegevoegd aan de Spaghetti alla Gricia. Die lekkere smaak van het spek/pancetta/guanciale kon hierdoor worden opgenomen in de tomatensaus waardoor deze extra lekker smaakte. Het laatste weetje over dit gerecht is dat dit recept eigenlijk maar met een paar pastasoorten mag worden geserveerd. Indien je een lange soort wilt gebruiken dan mag dit alleen Spaghetti, Bucatini of Tonarelli zijn. Kies je voor een korte dan is er eigenlijk geen keuze. In dat geval wordt dit recept altijd met Rigatoni gemaakt. In de Italiaanse keuken heb je het namelijk niet altijd voor het zeggen, regels zijn regels!

Pasta con Panna e Limone

Pasta con Panna e Limone betekent in het Nederlands pasta met room en citroen. En zoals ook staat aangeven in de inleiding van de eenvoudige pasta recepten, draait het bij dit pasta recept ook weer om slechts een paar eenvoudige ingrediënten die samen een super lekker geheel vormen. Voor de bereiding van de pastasaus in dit recept voor Pasta con Panna e Limone hoef je maar een paar simpele handelingen te doen. Eigenlijk doe je niets anders dan de room verwarmen en hier de citroen aan toevoegen. Hierbij is het natuurlijk wel erg leuk om de citroen op twee manieren te gebruiken. Wat in dit recept perfect kan, is de schil van de citroen eerst raspen. Het geel van de schil van de citroen gaat rechtstreeks in de room. Verder voeg je natuurlijk ook wat citroensap. Het is natuurlijk van belang om het citroensap voorzichtig toe te voegen, aangezien deze smaak snel overheersend is. Voor extra veel smaak voeg je natuurlijk ook nog wat zeezout toe aan de citroenroom. Voor het lekkerste resultaat is het essentieel om de pasta te koken met zeezout. Het kookwater mag hiervoor net zo zout proeven als zeewater. Als je je aan deze regels houdt, dan is succes gegarandeerd bij dit eenvoudige pasta recept.

Bijzondere gerechten

Naast de bekende gerechten met de bekende pastasoorten in de hoofdrol zijn er natuurlijk ook andere soorten die bij het grote publiek minder bekend zijn. Een goed voorbeeld hiervan is Risoni. De naam zegt het eigenlijk al bijna, maar Risoni lijkt erg veel op rijst en is ook letterlijk afgeleid van het woord ‘riso’. Het grote verschil is dat deze soort niet wordt verbouwd als rijst op de Po-vlakte, maar echt wordt geproduceerd als pasta. Deze korrels zijn net iets groter dan echte rijstkorrels, maar de kooktijd is wel ongeveer gelijk. Het leuke van Risoni is dat je dus echt een rijstsmaak en textuur verwacht. In de praktijk proef je dus de textuur zoals je die bijvoorbeeld van spaghetti bent gewend. Daarom vinden we gerechten met Risoni met recht bijzonder.

Net als met veel andere recepten op deze pagina, kun je met Risoni ook bijzonder goed variëren. Naar goed Italiaans gebruik, kun je natuurlijk gebruik maken van een onvervalste pastasaus op basis van tomaten. Wellicht dat je het al hebt gezien, maar we hebben onlangs een recept gemaakt met een tomatensaus en gehaktballetjes. En dit smaakte echt ontzettend lekker! Een andere goede suggestie en minstens net zo bijzonder is om de Risoni koud te serveren. Hierdoor creëer je eigenlijk een koude antipasti. Na het koken moet je de pasta gelijk afspoelen met koud water. Dit heeft meerdere redenen. De eerste is simpel, het is namelijk een koud voorgerecht. Daarnaast voorkom je dat de Risoni verder gaart, wat de textuur natuurlijk niet ten goede komt. En de laatste reden is de dat korrels niet beginnen te plakken. Roer er vervolgens wat vers gemaakte pesto doorheen, voeg wat stukjes gesneden cherrytomaatjes toe, Parmezaanse kaas er overheen en aanvallen maar!