Pastasaus recepten

Alles over pastasaus recepten

Als je aan Italië denkt dan denk je aan pasta. En als je aan pasta denkt dan denk je natuurlijk ook aan de meest uiteenlopende pastasaus recepten. Iedereen heeft wel een favoriet recept voor pasta in combinatie met een heerlijke saus. Zoals op deze website wel vaker genoemd, over smaak valt niet te twisten, maar als het over Italianen gaat en hun pastasauzen, dan is dit zeker het geval. Er is geen land in de wereld waar zo vaak en vooral zo lang over eten wordt ‘geouwehoerd’ als in Italië. Als het over eten gaat, dan is iedereen ineens een kenner en er kan natuurlijk niemand zo lekker koken als ‘la mamma’ zelf. Kortom, Italianen eten thuis altijd het lekkerst. Een veel gehoorde opmerking is dan ook ‘ja, dit smaakt lekker, maar dit is niet zo als mijn moeder dit zou maken’. Met eten komt het nog al precies in Italië en dat geldt natuurlijk ook voor hun favoriete pasta. In principe is een recept natuurlijk gewoon een recept ongeacht of dit nou een pastasaus recept is of bijvoorbeeld een recept voor vlees of vis. Toch kan het zou zijn dat een specifiek pastasaus recept waar een bepaalde regio om bekend staat per gezin kan verschillen. Misschien is het beste voorbeeld wel het recept voor de meeste bekende pastasaus van allemaal, namelijk ‘Ragu alla Bolognese’.

Ragu alla Bolognese komt van origine natuurlijk uit de hoofdstad van de regio Emilia-Romagna, Bologna. Dit pastasaus recept heeft een specifieke herkomst, want de naam van de regio of beter gezegd de stad waar dit recept vandaan komt, komt ook letterlijk terug in de naam van het recept. Dit pastasaus recept staat zelfs officieel geregistreerd en heeft daardoor een bepaalde status. Tot zover niets aan de hand zou je zeggen. Ondanks dat dit een regionaal recept is en de bereidingswijze formeel is vast gelegd bij de Italiaanse instanties, kan het toch zomaar zijn dat een zeer groot deel van de inwoners van Bologna deze pastasaus niet op de officiële wijze bereiden. Binnen een specifieke regio of zelfs een stad kan dus worden afgeweken van het originele recept. Ieder huishouden heeft zijn eigen recept wat vaak wordt bijgehouden in de welbekende geheime zwarte boekjes. Een discussie die vaak over dit pastasaus recept gaat, is of er nou wel of geen tomaat in mag. En zelfs als er geen tomaat in gaat, mag er dan wel tomatenpuree in..? De een zegt van wel, omdat dit enkel voor de kleur is en de ander zegt dat dit absoluut niet mag, omdat tomaat hier gewoon echt niet in thuis hoort. Wellicht een gebed zonder einde maar voor echte Italianen is eten een zaak van leven of dood. Hopelijk heb je hiermee een goede eerste indruk van de wijze waarop Italianen over eten denken, want dit is natuurlijk niet zomaar iets.

Ragu alla Bolognese – het traditionele recept

In de vorige alinea hebben wij al uitgebreid gehad over ons favoriete recept voor pastasaus, maar in dit deel gaan wij verder op de officiële bereiding van het recept. Voor de juiste bereiding van dit gerecht heb je logischerwijs de juiste ingrediënten nodig. Deze pastasaus bestaat uit:

Afhankelijk van de hoeveelheid pastasaus die je wilt bereiden, kun je natuurlijk variëren met de dosering van de ingrediënten. De bereiding van de pastasaus op deze pagina gaat uit van een portie voor vier personen. Verwarm de boter en de olijfolie samen in de een pan. Als de boter vloeibaar is en volledig is samen gegaan met de olijfolie, doe je de fijn gesneden pancetta in de pan. Bak de pancetta een paar minuten, zodat die lekker zoute smaak van het spek vrijkomt en zicht mengt met de boter en de olijfolie. Vervolgens doe je 500 gram gehakt in de pan, 250 gram kalfsgehakt en 250 gram half-om-half-gehakt. Bak het gehakt net zo lang tot dat dit aan de buitenkant mooi bruin en lekker knapperig is. Terwijl je het gehakt bruin aan het bakken bent, snijd je de wortel, ui en bleekselderij. Voeg dit toe en laat deze ingrediënten ongeveer 5 minuten mee bakken met het gehakt en de pancetta. Het is de bedoeling dat de smaken goed los komen. Wat je voor de aardigheid eens zou moeten doen is dit recept maken met wortel, ui en bleekselderij en een keer alleen met ui. Het lijkt alsof dit niet veel uitmaakt, maar dit wel degelijk het geval. Voeg je deze ingrediënten niet toe, dan merk je dit doordat de smaak van de wijn wat agressiever is. De wortel en de bleekselderij maken de smaak van de pastasaus wat milder en zachter.

Doe nu ook een  glas rode wijn in de pan. Geef de wijn 2 minuten de tijd om mee te koken met de inhoud van de pan. De volgende stap is dat je ook 400 ml runderbouillon toevoegt samen met de 5 eetlepels tomatenpuree. Roer lekker in de pan, zodat de bouillon en de tomatenpuree mooi gelijkmatig zijn verdeeld. Daarna voeg je lekker wat zeezout en vers gemalen peper toe. Voordat je de deksel op de pan doet, roer je alles nog een keer heel goed door. Doe de deksel op de pan en laat de pastasaus nu minimaal 2,5 uur zachtjes pruttelen. De smaak van de saus kan zich hierdoor maximaal ontwikkelen en dit absoluut noodzakelijk voor het lekkerste resultaat voor dit recept. Natuurlijk moet je wel regelmatig even in de pan kijken om de voortgang van de saus nauwlettend te bewaken. Roer de pastasaus daarom om het half uur om. Na 2,5 tot 3 uur is smaak van de saus helemaal top! Het enige waar je nu nog rekening mee moet houden is of de dikte goed is. Als de pastasaus nog te dun is, kun je gerust de deksel van de pan halen, zodat de saus langzaam kan indikken. Als ook de textuur van de saus goed is, proef je nog een keer of je ook daadwerkelijk tevreden bent over de smaak. Eventueel kun je de smaak verder verhogen door nog een klein beetje zeezout toe te voegen. Dit pastasaus recept voor traditionele Ragu alla Bolognese is nu helemaal klaar. Geniet van dit authentieke pastasaus recept.

Simpele pastasauzen

Naast het pastasaus recept voor Ragu alla Bolognese zijn er nog talloze andere pastasauzen. En de ene pastasaus is nog eenvoudiger te maken dan, maar het begint allemaal met de basis. De basis van de Italiaanse keuken begint altijd met de beste ingrediënten die verkrijgbaar zijn. Bovendien moeten deze zo vers mogelijk worden gebruikt voor het aller lekkerste resultaat. Hieronder vind je een aantal eenvoudige pastasaus recepten die je gewoon zelf kunt maken.

Italiaanse tomatensaus

De basis van veel pasta gerechten is doorgaans een onvervalste Italiaanse tomatensaus. Of je nou Penne all’Arrabiata maakt, Pasta alla Norma of Bucatini All’Amatriciana al deze recepten vallen of staan met de tomatensaus. Daarom is het van belang dat je of de beste saus koopt of zelf de lekkerste saus maakt. Voor het maken van de lekkerste pastasaus heb je slechts een paar ingrediënten nodig:

  1. 4 tot 5 verse tomaten of gepelde tomaten
  2. Olijfolie
  3. Zeezout
  4. Een ui
  5. Optioneel een aantal blaadjes basilicum
  6. Bij gebruik van verse tomaten een klein beetje tomatenpuree

Voor dit recept voor echte Italiaanse tomatensaus ga je als volgt te werk. Indien je ervoor kiest om verse tomaten te gebruiken, dan moet je het velletje en de zaadjes van de tomaten verwijderen. Als je slim bent, dan hanteer je het volgende trucje. Begin met het verwijderen van het ‘kruintje’. Als je dit hebt gedaan, snijd je de onderkant van de tomaten één voor één in met een kruisje. Dompel deze ingesneden tomaten nu gedurende 10 tot 15 seconden in een pan kokend water. Haal de tomaten hier weer uit en laat deze dan zo’n 30 seconden schrikken in ijskoud water. Je zult nu merken dat het heel makkelijk is om het velletje vanaf de onderkant van de tomaten af te trekken. Vervolgens verwijder je de zaadjes en klaar is Kees. De handelingen die je in de voorbereiding voor de ui moet doen zijn eenvoudiger. Verwijder de schil en snijd de ui daarna in kleine stukjes. That’s it.

Verwarm een klein beetje olijfolie in een koekenpan. Als de olie warm is, doe je de kleine stukjes ui in de pan. Fruit de ui ongeveer 2 tot 3 minuten, zodat de smaak goed los komt. Vervolgens doe je ook de stukken tomaat in de pan. Druk de tomaat plat met een spatel of een pollepel. Naarmate de tomaat warmer wordt, zul je merken dat er langzaam een tomatensaus ontstaat. Breng de saus op smaak met wat zeezout en voeg de blaadjes basilicum toe. Laat de saus nu gedurende zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaak zich maximaal kan ontwikkelen.

Na 20 minuten pureer je de inhoud van de pan met een staafmixer. Als het goed is, ontstaat hierdoor al een mooie gladde saus. Afhankelijk van de dikte van de saus kun je ervoor kiezen deze nog een klein beetje te verdunnen met wat water. Houd er in dat geval wel rekening mee dat dit invloed kan hebben op de smaak. Desgewenst kun je daarom nog wat zeezout toevoegen. De laatste handeling die moet worden verricht is het zeven van de gepureerde tomatensaus. Giet de saus door een zeef en vang deze weer op in een pan, schaal of wat je op dat moment voorhanden hebt en handig vindt. Deze simpelen Italiaanse tomatensaus is nu helemaal klaar. Lekker voor de Pasta al Pomodoro of voor verdere verwerking van een van onze pastasaus recepten.