Spaghetti recepten zijn in Nederland waarschijnlijk de meest populaire Italiaanse recepten. En de kans is groot dat het recept voor Spaghetti Bolognese zelfs het meest bekende spaghetti recept is. Eigenlijk is dit erg bijzonder, want als je naar Italië gaat en je probeert Spaghetti Bolognese te bestellen, dan is de kans groot dat de Italianen je vragend aankijken. Spaghetti Bolognese is namelijk het recept wat Italiaanse emigranten in Amerika hebben geïntroduceerd, maar in Italië helemaal niet bekend is.
Afhankelijk van waar je je in Italië bevindt zijn er verschillende spaghetti recepten. Spaghetti met pesto is bijvoorbeeld een recept dat veel in Liguria wordt gegeten, dit is een regio in het noordwesten van Italië. Naarmate je meer in het midden van Italië komt in regio’s zoals Toscane en Umbria merk je dat er meer spaghetti recepten zijn met Ragu. Daal je nog wat verder af dan maak je kennis met Spaghetti Carbonara in de regio Lazio en nog iets zuidelijker met Spaghetti Puttanesca in Napoli.
Naast de vele lokale spaghetti recepten zijn er natuurlijk ook veel recepten die in heel Italië worden gegeten. Lekker voorbeelden hiervan zijn Spaghetti Aglio e Olio, dit is een recept op basis van knoflook, olijfolie en peterselie. Logischerwijs wordt ook overal in Italië spaghetti gegeten met een lekkere eenvoudige tomatensaus of simpelweg met verse tomaten. En Spaghetti alle Vongole is misschien iets minder bekend, maar ook erg veel gegeten aan de kust. Dit spaghetti recept wordt bereid in combinatie met schelpjes, om precies te zijn venusschelpjes.
Wat ook erg leuk is, is om helemaal zelf je eigen spaghetti te maken. Verse pasta smaakt toch net iets lekkerder dan gedroogde pasta of spaghetti uit de supermarkt. Zelf spaghetti maken is bovendien erg eenvoudig. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is wat meel, eieren, een klein beetje zeezout, wat olijfolie en een pastamachine. Zo maak je binnen no time de lekkerste verse spaghetti recepten helemaal zelf.
Zelf spaghetti maken is dus helemaal niet zo moeilijk, je moet je alleen wel aan de basisregels houden. De basisregel die geldt voor het maken van pasta is dat je per persoon 100 gram meel en 1 ei gebruikt. Leg het meel voor het spaghettideeg op een houten ondergrond in de vorm van een kom. Dit betekent een ronde verdeling van het meel waarbij de buitenkant van het meel hoger is dan in het midden. Eigenlijk maak je hiermee een soort van rand. Zodra je de eieren breekt en bij het meel voegt, dan kan het ei niet ‘weglopen’. Vervolgens voeg je ook een klein beetje olijfolie toe en een snufje zeezout.
Roer met je vingers het buitenste meel beetje bij beetje naar binnen, zodat dit samen een geheel vormt. Als je dit goed doet, dan ontstaat er binnen 1 tot 2 minuten een mooi geheel wat goed kneedbaar is. Kneed het deeg voor de spaghetti ongeveer 10 minuten. Het deeg is goed gekneed zodra dit mooi elastisch is. Hier kom je achter door in het deeg te drukken met je vingertoppen en als dit gelijk terug veert, is het deeg perfect. Wikkel het pastadeeg in een stukje vershoudfolie en laat dit ongeveer 20 minuten rusten in de koelkast. Ondertussen kun je gewoon beginnen met het maken van de saus voor je favoriete spaghetti recept.
Als het deeg voldoende heeft gerust, is het de hoogste tijd om dit uit te rollen tot pasta voor je favoriete spaghetti recept. Hiervoor gebruik je een pastamachine. Het is slim om het deeg en de pastamachine nog een keer in te wrijven met wat meel. Hiermee voorkom je namelijk dat het pastadeeg gaat plakken. Draai het deeg eerste een paar keer op stand 0 en vervolgens 1x op stand 1, 2, 3, etc. Persoonlijk vind ik het fijn om het deeg voor de spaghetti tot stand 6 of 7 te rollen. Daarna zet je het spaghettistuk om de machine en draai je het deeg hier nog 1x doorheen en de verse spaghetti is klaar!
Het allerlekkerste basis spaghetti recept maak je natuurlijk gewoon zelf. Zodra je zelf het lekkerste spaghetti recept hebt gevonden, kun je hier vervolgens op talloze wijze mee variëren. Met behulp van de volgende ingrediënten leg je de perfecte basis voor je eigen favoriete spaghetti recept voor 2 personen.
• 200 gram spaghetti
• Olijfolie
• Boter
• 300 gram gehakt of 2 tot 3 verse worsten van de slager
• 1 ui
• 1 teen knoflook
• 100 milliliter Italiaanse droge witte wijn, maar rode wijn mag ook
• 400 gram gepelde tomaten van het merk Mutti
• 2 tot 3 eetlepels tomatenpuree bij voorkeur ook van het merk Mutti
• Zeezout
• Peper
Verwarm de olijfolie samen met de boter in een koekenpan. Roer de boter en de olijfolie door elkaar en zodra deze gloeiend heet zijn, doe je het gehakt of het vlees van de verse worsten in de pan. Voor het vlees van de worsten snijdt je het velletje open en haal je het vlees uit de worst. Bak het gehakt of het vlees hard aan, zodat dit snel bruin en lekker knapperig wordt. Doorat het vlees aan de buitenkant karameliseert, geeft dit veel smaak af aan de saus.
Als dit het geval is, doe je ook de gesneden stukjes ui en knoflook in de pan. Fruit de ui en de knoflook 2 tot 3 minuten mee, zodat de smaak hiervan goed los komt. Blus de inhoud van de pan af met de wijn. Laat de wijn volledig inkoken en het is helemaal niet erg als de wijn aanbaksels afgeven aan de bodem van de pan. Ook deze aanbaksels geven een extra lekkere smaak aan de saus van dit spaghetti recept.
Doe de gepelde tomaten in de pan en maak hiermee de aanbaksels van het vlees en de wijn los van de bodem van de pan. Voeg vervolgens ook de tomatenpuree toe en breng het geheel gelijk op smaak met zeezout en verse peper. Laat de pastasaus nu zachtjes pruttelen, zodat de smaken zich volop kunnen ontwikkelen. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, kun je ervoor kiezen om de saus te bereiden en gelijk te starten met het koken van de spaghetti. Maar als je meer tijd hebt, dan kun je ook gewoon de deksel op de pan doen en de pastasaus lekker een uurtje laten staan. Dit komt de smaak van de saus voor dit spaghetti recept alleen maar ten goede. Voordat je de spaghetti gaat koken, proef je natuurlijk of je tevreden bent over de smaak van de saus. Indien de saus extra smaak nodig heeft, dan kun je gerust wat extra zeezout toevoegen. Geniet van dit basisrecept voor spaghetti!
Spaghetti koken komt zeer nauwkeurig en is mede afhankelijk of je zelf verse spaghetti hebt gemaakt of dat de spaghetti gedroogd is gekocht in de supermarkt. De kooktijd van verse pasta is velen malen korter dan van gedroogde pasta uit een pakje. Maar zelfs als je zelf verse spaghetti hebt gemaakt, kan de kooktijd nog steeds sterk verschillend zijn. Dit wordt namelijk mede bepaald van de dikte van de pasta, maar is ook afhankelijk van hoe lang je de spaghetti hebt laten drogen. Het koken van niet gedroogde spaghetti duurt misschien 1 of hooguit 2 minuten. Deze pasta is dan nog super vers en drijft bij wijze van spreke al aan het oppervlakte van het kookwater voor dat je er erg in hebt. Indien je de pasta langer hebt laten drogen, dan kan dit oplopen tot een kooktijd van enkele minuten. Het koken van gedroogde spaghetti uit de winkel duurt doorgaans gemiddeld 10 minuten.
Bij het koken van spaghetti moet je er rekening mee houden dat je dit altijd doet in water waaraan zeezout is toegevoegd. Ook dit komt de smaak van he spaghetti recept allen maar ten goede. Spaghetti koken begint met het opzetten van een pan water. Zodra het water kookt, doe je het zout in de pan. Wees vooral niet onzeker over de hoeveelheid zout die je toevoegt, want bij het koken van spaghetti mag dit gerust een eetlepel zijn. En wat jij eigenlijk zou moeten doen, is het proeven van het kookwater. Als dit zo zout proeft als de zee, dan weet je dat er voldoende zout in het water zit. Proef je dit, schep er dan gewoon wat extra bij. Pas daarna doe je de pasta in de pan om deze te koken. Om vast te stellen of de pasta lekker ‘al dente’ is, proef ik deze zelf altijd. Bij het proeven, merk je gelijk ook de smaak van de pasta anders is.
Zoals gezegd moet alle pasta altijd ‘al dente’ worden gekookt. Dit betekent dat de pasta beetgaar moet zijn op het moment dat deze wordt afgegoten. Terwijl je de pasta of de spaghetti kookt, kun je natuurlijk gerust even proeven of de textuur goed is. Als de textuur net gaar is, maar nog wel een stevige ‘bite’ heeft, is deze perfect gekookt. Als je dit een paar keer hebt geproefd, krijg je hier vanzelf ervaring mee en weet je spaghetti voortaan perfect te koken.
Inmiddels ken je de bekendste spaghetti recepten, weet je hoe je zelf verse spaghetti kunt maken, maar de grote vraag is natuurlijk wat is nou je persoonlijke favoriete spaghetti recept? Er is natuurlijk maar een persoon die antwoord kan geven op deze vraag en dat ben je zelf. Wat wij op deze website natuurlijk wel kunnen doen, is je een handje helpen door al die lekkere spaghetti recepten voor je op een rijtje te zetten. Hierdoor ben je eenvoudig in staat om jouw favoriete spaghetti recept te kiezen.
Een bekend spaghetti recept is Spaghetti al Pomodoro, dit klinkt misschien onbekend, maar dit is niks ander dan spaghetti met een simpele tomatensaus. In de Italiaanse keuken draait alles om eenvoud en zodra een recept of gerecht de naam van een ingrediënt draagt, dan moet de smaak van dit ingrediënt natuurlijk zo goed mogelijk te herkennen zijn. Bij dit spaghetti recept draait het daarom dus volledig om de tomaat. Daarom wordt aan de smaak van zo weinig mogelijk extra ingrediënten toegevoegd. Het enige wat je nodig hebt, zijn tomaten, een fijn gesneden ui, zeezout en wat olijfolie. Eventueel kun je nog een blaadje basilicum toevoegen, want de combinatie van tomaat en basilicum blijft natuurlijk onmiskenbaar.
De keuze voor tomaten blijft in Nederland toch lastig. Het klinkt natuurlijk altijd het lekkerst om verse tomaten te gebruiken voor dit spaghetti recept, maar doordat de tomaten die wij hier in Nederland hebben onvoldoende zonlicht krijgen, is dit toch niet het beste alternatief. Het is beter om te kiezen voor gepelde tomaten van een echt Italiaans merk zoals Mutti of Cirio. Deze tomaten zijn gerijpt in Italië en hebben daardoor veel meer smaak dan een verse tomaat uit Nederland en dit komt de smaak van dit spaghetti recept natuurlijk alleen maar ten goede. Eigenlijk is het enige wat je hoeft te doen, een uitje fruiten in wat olijfolie en na een paar minuten de tomaten toevoegen. Breng de tomatensaus op smaak met wat zeezout en wat peper en laat deze dan lekker pruttelen. Als je na 10 tot 20 minuten tevreden bent over de smaak, kun je optioneel nog een dingetje doen. Dit is het pureren van de tomatensaus en deze daarna door een zeef halen. Hierdoor ontstaat een mooie gladde saus en krijg je het perfecte recept voor Spaghetti al Pomodoro. Eventueel kun je dus nog overwegen om een paar blaadjes basilicum toe te voegen aan de saus of om de spaghetti hiermee te garneren. Dit is een van de spaghetti recepten die overal in Italië wordt gegeten en mag hier dus niet ontbreken.
Een ander klassiek spaghetti recept uit de Italiaanse keuken is Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino. Dit recept is van oorsprong afkomstig uit Napoli en werd daar voornamelijk gegeten onder de arme bevolking. Met een aantal super eenvoudige ingrediënten lukte het toch om een smaakvol gerecht op tafel te krijgen. De smaakmakers van dit recept zijn knoflook, olijfolie, Spaanse peper en peterselie. In dit gerecht draait het vooral om de smaak van de knoflook en de olijfolie. Het Spaanse pepertje wat aan het gerecht wordt toegevoegd, is optioneel, want je kunt dit spaghetti recept ook zonder eten. De peterselie zorgt ervoor dat de geur van de knoflook wordt geneutraliseerd en dit is vooral prettig voor je omgeving de dag na dat je dit spaghetti recept hebt gegeten.
Bij het bereiden van dit gerecht moet je wel rekening houden met een paar aspecten. Het is super belangrijk dat je de knoflook alleen verwarmt in de olijfolie, zodat de smaak goed los komt. Bak je de knoflook te hard dan loop je het risico dat deze verbrand en hiermee krijgt dit recept een bittere smaak en dat is niet lekker. Verder moet je er rekening mee houden dat je de spaghetti kookt met veel zeezout. Hoe je dit op de perfecte manier doet, heb je eerder op deze pagina kunnen lezen. Je moet pasta natuurlijk altijd koken met zeezout, maar bij dit spaghetti recept komt dit nog nauwkeuriger. Het aantal ingrediënten wat je gebruikt is natuurlijk beperkt en daarom is het juist zo belangrijk dat de spaghetti lekker zout is. Zodra de spaghetti wordt samengevoegd met de olijfolie wordt de smaak van de knoflook alleen maar versterkt. In een spaghetti recept wat in goed Nederlands spaghetti met knoflook, olijfolie en Spaanse peper heet, is dit natuurlijk essentieel.
Dit recept is eveneens afkomstig uit de regio Campania en vertoont voor een deel gelijkenissen met het vorige recept. De basis van het gerecht komt behoorlijk overeen. Ook bij dit recept begin je met het bereiden van de knoflook in de olijfolie. Hanteer dezelfde tactiek, dus let er op dat je de knoflook alleen verwarmt en deze vooral niet bakt. Terwijl je de smaak van de knoflook langzaam in de olijfolie trekt, zet je op een andere pit het water op voor de pasta. Kook de pasta ‘al dente’ met lekker wat zeezout. Als het goed is, weet je na het lezen van deze pagina, hoe je dit doet. Pas als de pasta nog slecht een paar minuten hoeft te koken voeg je de tomaatjes toe aan de olijfolie met de knoflook. Het is de bedoeling dat de tomaatjes worden verwarmd, maar dat de textuur wel in tact blijft. Anders eet je alleen een velletje van de tomaat en daar is niet heel veel aan kan ik je verklappen. Helemaal op het einde vlak voordat je de pasta afgiet, doe je nog wat blaadjes basilicum in de koekenpan. Zodra je de pasta het afgegoten, doe je deze in de koekenpan bij alle overige ingrediënten. Roer de inhoud van de pan goed door en voeg dan de Mozzarella kaas toe en nog wat blaadjes basilicum. Schep dit gerecht nu op de borden en sneeuw het helemaal onder met Parmezaanse kaas. Blaadjes basilicum erop en aanvallen maar. Geniet van dit heerlijke Napolitaanse gerecht!