Tagliatelle is misschien wel de populairste pastasoort… Althans in Italië, in Nederland is deze pasta wat minder bekend en valt zelfs in het niet bij de bekendheid van spaghetti en macaroni. Waarom dit zo is? Ik heb werkelijk geen idee, maar al vanaf kinds af aan puilen onze supermarkten uit met deze twee Hollandse pastasoorten. Op het Italiaanse schiereiland zijn de rollen totaal omgedraaid. Er zijn super veel Tagliatelle recepten, dit in tegenstelling tot de recepten die er zijn met ‘die andere twee’. Macaroni zoals wij dat kennen bestaat in Italië eigenlijk geen eens, dit heet Maccheroni. Als je bijvoorbeeld in de supermarkt een pak Maccheroni koopt dan zijn dit buisjes die ongeveer twee keer zo lang zijn als elleboogjes die wij kennen als de pastasoort macaroni.
Maar waarom Tagliatelle dan zo populair is..? De bakermat van de Italiaanse keuken is te vinden in de regio Emilia-Romagna, en om precies te zijn in de hoofdstad Bologna. Het bekendste recept wat uit deze stad afkomstig is, luistert naar de naam Tagliatelle al Ragu. Dit Tagliatelle recept wordt soms ook wel Ragu alla Bolognese genoemd. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat dit een van de redenen is waarom Tagliatelle recepten veel worden gemaakt in Italië.
Een andere reden zou kunnen zijn dat de Tagliatelle veel breder is dan bijvoorbeeld spaghetti. Door de dikte van de linten pasta is het voor de saus veel eenvoudiger om hieraan te blijven plakken. En het lekkerste is natuurlijk om een pastasoort te zien die het beste combineert met de saus die je serveert. De brede linten lenen zich natuurlijk perfect voor tomatensaus, roomsaus en pesto.
Heb jij wel eens verse pasta gemaakt? Als je dit nog niet eerder hebt gemaakt dan is Tagliatelle een perfecte instap-pasta om mee te beginnen. Deze pasta is lekker breed en daardoor niet zo kwetsbaar als dunnere soorten. Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor een portie voor 1 persoon:
En dit zijn de stappen die je dient te volgen voor het lekkerste resultaat:
Leg het meel in de vorm van een cirkel klaar op een houten ondergrond. Zorg ervoor dat de buitenkanten van deze cirkel wat hoger zijn. Breek het ei en leg dit op het meel. Als het goed is, begrijp je nu ook waarom de buitenrand wat moest worden opgehoogd. Anders was de kans groot geweest, dat het ei al op de grond had gelegen. Voeg vervolgens een snufje zeezout toe en daarna twee eetlepels olijfolie.
Meng alle ingrediënten. Dit doe je door met je vingertoppen het meel vanaf de buitenkant naar binnen toe te mengen met het ei, het zeezout en de olijfolie. Zorg ervoor dat er een kneedbare mengsel ontstaat wat de potentie heeft om pastadeeg te worden. Mocht het deeg nog wat te vochtig zijn, dan voeg je na het mengen nog wat meel toe. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot dit mooi elastische deeg ontstaat. Het deeg is lang genoeg gekneed wanneer het terug veert als je er met je vingertoppen zachtjes in duwt. Daarna wikkel je dit in een stukje folie en laat je dit in de koelkast een half uurtje rusten.
Na een half uurtje haal je het pastadeeg weer uit de koelkast en is het tijd om de verse Tagliatelle te maken. Hiervoor kun je op twee manieren te werk gaan. De eerste manier is het eenvoudigst, namelijk met een opzetstuk. De alternatieve manier is door het met de hand uit te rollen met een deegroller. Hieronder leg ik je uit hoe je dit met een pastamachine het beste kunt doen.
Zorg er in ieder geval voor dat het deeg niet plakt. Daarom is het slim om nog een klein beetje meel op het deeg aan te brengen. Strooi ook een dun laagje meel over de het gedeelte van de pastamachine aan waardoor je het deeg gaat rollen.
Zet de pastamachine op de breedste stand en draai het deeg door de machine. Dit herhaal je vijf keer voordat je verder gaat met de volgende stand. Bij de volgende stand volstaat het om het pastadeeg er slechts een keertje doorheen te draaien. Blijf dit proces standje voor standje herhalen tot je tevreden bent over de dikte. Voor Tagliatelle is dit standje vijf of zes.
Als je de gewenste dikte hebt bereikt, heb je als het goed is elastische lappen pastadeeg voor je liggen. Zet het opzetstuk voor Tagliatelle op de pastamachine en draai het deeg hier doorheen. Als je dit hebt gedaan, is de verse pasta klaar.
In de inleiding van deze pagina over Tagliatelle recepten hebben we dit recept al even aangestipt, maar de volledige omschrijving van de bereiding mag natuurlijk niet ontbreken. Dit klassieke recept uit de Italiaanse keuken gaan we hier uitgebreid omschrijven, zodat er nooit meer iemand vraagt om Spaghetti alla Bolognese. ‘Spaghetti alla Bolognese non esiste’ hoorde ik laatst nog op televisie, Spaghetti alla Bolognese bestaat niet.
Hierbij is het overzicht met ingrediënten voor dit Tagliatelle recept:
Voor de lekkerste bereiding van dit recept volg je de volgende stappen.
Verwarm een beetje olijfolie in een grote koekenpan. Als de olijfolie warm is, doe je de twee soorten gehakt in de pan samen met de Pancetta. Bak het vlees enige tijd, zodat dit mooi bruin en knapperig wordt. Dit geeft namelijk verreweg de meeste smaak aan de Ragu. Als je dit hebt gedaan, dan stop je ook de fijngesneden groenten in de pan. Fruit de groenten ongeveer 5 minuten mee met het vlees. Vervolgens blus je de inhoud van de pan af met de rode wijn en doe je daarna ook de bouillon in de pan. Voeg de tomatenpuree toe, roer de inhoud van de pan goed door en breng de saus tot aan het kookpunt. Daarna draai je het vuur op zacht en laat je de Ragu de hele middag zachtjes pruttelen met de deksel erop.
Zodra je honger begint te krijgen, dan doe je weer een kijkje in de pan. Afhankelijk van hoeveel vocht de saus nog bevat, kun je er voor kiezen om deze verder in te laten koken zonder de deksel erop. Eventueel zou je in de tussentijd de Tagliatelle kunnen maken. Als de saus ver genoeg is ingekookt, is het tijd om de pasta te koken. Zet hiervoor een pan water op het vuur en als het water kookt, dan schep je hier een eetlepel zeezout in. Kook de Tagliatelle ‘al dente’, dus met nog een beetje bite. Eventueel kun je de saus nog iets op smaak brengen met peper en zout. Daarna is het tijd om de Ragu bij de pasta te doen. Dat wordt smullen! Buon appetito!