Overal in de wereld wordt veel vlees gegeten, dus ook in Italië. De Italiaanse keuken heeft een rijke historie als het gaat om bijzondere vlees recepten. Logischerwijs is het wel zo dat afhankelijk van waar je je in Italië bevindt er overwegend meer vlees dan vis wordt gegeten en vice versa. Naarmate je meer in het zuiden komt wordt er meer vis gegeten dan vlees.
Veel bekende Italiaanse vlees recepten hebben dus een noordelijk karakter. De Lombardische hoofdstad Milaan brengt alleen al een paar ware klassiekers voort, namelijk Ossobuco alla Milanese, Scaloppina alla Milanese en Pollo alla Milanese. Bij deze laatste twee recepten kun je echt duidelijk merken dat dit recepten zijn met Germaanse invloeden. Scaloppina alla Milanese is gepaneerd kalfsvlees en Pollo alla Milanses heeft dezelfde bereiding, maar dan met kip als basis. Ossobuco daarentegen is echt zo’n typisch Italiaans stoofgerecht waarbij kalfsschenkels langdurig worden gestoofd net zo land totdat het vlees zo mals is dat het van het bot afvalt.
Ook in het naburig gelegen Piemonte weet men wel raad met de kooktechniek stoven. Stoven in Piemonte gaat vaak hand in hand met grote hoeveelheden top kwaliteit rode wijn zoals Barolo en Barbera. Aangezien Piemonte daarnaast bekend staat om haar goede kwaliteit rundvlees, kun je je misschien wel voorstellen wat een veel gegeten vlees recept in deze regio is… Ja, juist runderstoof op basis van rode wijn.
Ook Toscane herbergt een ware klassieker onder de vlees recepten, namelijk de Bistecca alla Fiorentina. Dit recept vindt haar oorsprong in de Toscaanse hoofdstad Florence en is eigenlijk niets anders dan een ontzettend grote T-Bonesteak van Chianini runderen. En met ontzettend groot bedoelen wij dat indien je dit recept lokaal bestelt, je het risico loopt om 1000 tot 1500 gram vlees op je bord te krijgen, hierbij wordt uit ervaring gesproken.
Verder vinden de Italianen het heerlijk om vlees te vullen met bij voorkeur Italiaanse kaas zoals Mozzarella en Parmagiano Reggiano en Italiaanse soorten ham zoals Parmaham of Crudo San Danielle. Een klassiek voorbeeld van zo’n lekker gevuld vlees recept is Saltimbocca alla Romana. Maar ook het vullen van kip of varkensvlees met pancetta is ook een ware traktatie.
Nu je een mooi overzicht hebt van de bekendste en de lekkerste Italiaanse vlees recepten, is het tijd deze gerechten een voor een door te nemen om tot de lekkerste bereiding te komen. Het eerste vlees recept wat op deze pagina wordt genoemd is Ossobuco alla Milanese. Ossobuco wordt gemaakt van kalfsschenkels. Een kalfsschenkel is een deel van het zogenaamde voetstuk van het kalf en is dus logischerwijs onderdeel van de poot.
Met het recept voor Ossobuco wordt veel gevarieerd, maar het traditionele Milanese recept is in tegenstelling van wat veel mensen denke gebaseerd op wijn en bouillon en niet op basis van tomaten of een tomatensaus. Eigenlijk is het recept super eenvoudig want met een aantal basis ingrediënten wordt het vlees op smaak gebracht. Vervolgens heeft de schenkel 1,5 tot 2 uur de tijd nodig om te garen en super mals te worden. De wijn en de bouillon krijgen dan de kans om helemaal in te koken. De combinatie van de ingekookte wijn en bouillon met de smaak die wordt afgegeven door het vlees is onovertroffen. Als je dit recept in Milaan bestelt, dan is het erg aannemelijk de Ossobuco wordt geserveerd met Risotto alla Milanese. Ook in Florence wordt Ossobuco bereid. Het grote verschil met het Milanese recept is dat erbij dit recept wel gebruik wordt gemaakt van tomaat. Verder is er ook nog een Romeins recept voor Ossobuco. Als aanvulling op het recept voor Milanese worden in dit recept doperwtjes toegevoegd. Ossobuco is daarom een typisch voorbeeld van een Italiaans gerecht waarbij iedere regio zijn eigen interpretatie heeft van het lekkerste gerecht. En wat voor veel andere Italiaanse recepten geldt, geldt ook voor vlees recepten, de waarheid ligt in het midden als het gaat om de lekkerste variant, want over smaak valt nou eenmaal niet te twisten
Twee andere bekende vlees recepten uit Milaan zijn Scallopina alla Milanese en Pollo alla Milanese. Het woord Scaloppina betekent overigens kalfsoester en het woord Pollo betekent kip. Uit deze twee recepten blijkt maar weer eens dat Milaan dichter bij de landen ligt met Germaanse invloeden dan het uiterste zuiden van Italië. Bij recepten zijn gebaseerd op het paneren van deze beide stukjes vlees. Paneren is overigens niet heel erg moeilijk om te doen, maar je moet er toch even de tijd voor nemen. Gepaneerd vlees zorgt namelijk voor een lekker krokant jasje. Bij het paneren van vlees ga je als volgt te werk. Bedek het vlees met een dun laagje bloem, daarna haal je het vlees door een geklutst ei en tot slot draai je het vlees net zo lang door het paneermeel tot dat het vlees volledig is bedekt. Voor het lekkerste resultaat van deze recepten is het nodig om al deze drie stappen te volgen. Het bedekken van het vlees met bloem zorgt ervoor dat het vlees wordt beschermd. Dit zorgt ervoor dat het vlees lekker mals blijft en dit niet te snel gaart. En om het vlees extra veel smaak te geven is het slim om het geklutste ei te kruiden met wat zeezout en peper. Naast Scaloppina alle Milanese en Pollo alla Milanese is er nog een bekende versie van dit recept. Dit is het recept voor Cotoletta alla Milanese. De bereiding is hetzelfde echter het vlees wat in dit recept wordt gebruikt is doorgaans kalfskoteletten. En ook dit is typisch Milanees. Welke je ook kiest, volg de stappen op deze pagina en geniet in ieder geval van deze lekkere Milanese vlees recepten.