Italiaanse vleesgerechten bij het kerstdiner

Geplaatst op 11 december 2021 door Tjerk KleismaGeen reacties
Italiaanse vleesgerechten voor bij het kerstdiner

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het weer kerstmis. De grote vraag is natuurlijk, wat wordt er gegeten tijdens het kerstdiner..? Hoe leuk is het om kerstmis een Italiaans tintje te geven. Hieronder vertel ik je mijn persoonlijke favoriete Italiaanse vleesgerechten. Waarom? Eigenlijk heel simpel, tijdens kerst mag een heerlijk stuk vlees natuurlijk niet ontbreken. En al helemaal niet op basis van een Italiaanse bereiding.

Stoofvlees in Barolo wijn

In mijn familie is iedereen dol op stoofvlees. Stoofvlees maak je doorgaans van goedkopere stukken vlees zoals sukade of riblappen. Maar als je dit op de juiste wijze weet te bereiden dan kun hiermee een heerlijk kerstgerecht maken.

In het noorden van Italië ligt de regio Piemonte. Dit is het gebied waar de Barolo wijn wordt gemaakt. Mocht je het niet weten, Barolo is één van de beste Italiaanse wijnen en hier hangt ook een prijskaartje aan. Stoofvlees op Italiaanse wijze bereidt, krijgt een uniek karakter als je het vlees lekker lang laat sudderen in deze bijzondere Italiaanse wijn. Ik weet één ding zeker, als ik dit met kerst op tafel zet, dan gaan de armen nog net niet in de lucht 😉

Saltimbocca

Saltimbocca is een klassieker uit de Italiaanse keuken. Is het typisch een gerecht voor kerst? Eigenlijk niet. Maar wordt iedereen er blij? Absoluut! Het klassieke recept voor saltimbocca wordt bereid op basis van kalfsschnitzels, parmaham en salie. Maar wat je ook ziet, zijn verschillende variante met kip of juist opgerold en dan gevuld met kaas.

Vorig jaar met kerst heb ik alle de drie deze varianten op tafel gezet. Het was een groot succes en iedereen heeft zitten smullen. Bovendien ziet het er heel gezellig uit als je een variatie hebt van verschillende soorten vleesrolletjes. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar. En ook niet onbelangrijk, de familie denkt er ook zo over.

Ossenhaas

Mijn favoriete stuk vlees heb ik voor het laatst bewaard, namelijk ossenhaas. Ossenhaas staat ook wel bekend als tournedos en op de Italiaanse menukaart vind je dit terug als ‘filetto di manzo’.

Dit heerlijke malse stukje vlees kun je op meerdere manieren bereiden. In Italië telt de kracht van de eenvoud. Het is de kunst om authentieke smaken te creëren waardoor de nadruk komt het leggen op het hoofdingrediënt. Bij een delicaat stukje vlees als ossenhaas is dit nog belangrijker. Ossenhaas is een duurder stuk vlees en dient met liefde te worden behandeld.

Het is belangrijk om het vlees te bakken in een hete pan, gooi het dus niet te snel in de pan. Overigens ook niet te laat, want dan bakt het aan… Zorg voor de juiste garing, ‘medium rare’ of wellicht nog iets meer ‘rare’. Zodra ossenhaas te lang in de pan heeft gelegen, gaat de kwaliteit van de smaak hard achteruit.

En voeg je nog iets toe voor de smaak? Wat mij betreft wel, maar niet te veel. Bijvoorbeeld een klein beetje olijfolie en grof zeezout als het vlees al op het bord ligt. Of wat dacht je van vers geschaafde truffel? Mocht je toch echt een saus willen toevoegen, maak dan peperroomsaus op basis van groene peperkorrels. Ook dit is een klassieker uit de Italiaanse keuken.

Online slager

Van al dat schrijven over vlees heb ik inmiddels wel trek gekregen. Steeds vaker maak ik gebruik van een online slager en dat ben ik dit jaar ook weer van plan voor het vlees van het kerstdiner!

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.