Sicilia
Sicilia is het grootste eiland van de Middellandse Zee en is een van de 5 autonome regio’s in Italië. Het eiland wordt van het Italiaanse vaste land afgescheiden door de 3,1 kilometer lange Straat van Messina. Deze bevindt zicht ter hoogte van Calabria in het zuiden van Italië. Het landschap van Sicilia is heuvelachtig en voor een klein deel bergachtig. Ook de grootse vulkaan van Europa bevindt zich op het eiland, dit is de Etna. Deze vulkaan is bovendien een van de meest actieve wereldwijd.
Al meer dan 2500 jaar heeft Sicilia een prominente wijncultuur, al is deze vandaag de dag minder aanwezig dan dat deze voorheen was. Het klimaat op het eiland in combinatie met de Siciliaanse bodem en het heuvelachtige landschap scheppen die ideale condities voor wijnbouw. En trouwens niet alleen voor wijnbouw, ook olijven en citrusvruchten profiteren hiervan. Echter zijn de perfecte voorwaarden ironisch genoeg ook de reden waarom de wijnbouw tegenwoordig niet meer op hetzelfde niveau is als weleer. De lokale overheid van Sicilia heeft er alles aan gedaan om de wijnbouw tot een maximum te stimuleren, echter is dit wel ten koste van de kwaliteit gegaan.
De belangrijkste druivensoorten die op het eiland worden gebruikt zijn druiven die hier al eeuwen worden verbouwd, de Nero d’Avola en de Catarrato. De Catarrato wordt op Sicilia veel gebruikt om Marsala van te maken, ook wel bekend van de heerlijk Marsalasaus. Naast de Nero d’Avola zijn er nog een aantal druiven die gebruikt worden voor de Siciliaanse rode wijnproductie. De Frappato druif is de druif dit wordt gebruikt in de enige wijn met de hoogste Italiaanse kwalificatie Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), de Cerasuolo di Vittorio.
Cerasuolo di Vittoria
De Cerasuolo di Vittoria is de enige DOCG-wijn van het eiland en heeft deze classificatie sinds 2005. De productie van deze wijn vindt plaats aan de oostelijke kust op het zuiden van het eiland. Het gebied waarin deze wijn mag worden geproduceerd is voor Siciliaanse begrippen enorm, namelijk van oost naar west 70 kilometer, van Ragusa naar Riesi. De ondergrond waarop de Cerasuolo di Vittoria wordt verbouwd is lijmsteen en klei met wat invloeden van zand. Dit laatste wordt veroorzaakt door de nabijheid van de Siciliaanse kust. Een klassieke Cerasuolo di Vittorie doet zijn naam eer aan, want Cerasuolo betekent letterlijk kers in het Italiaans.