Kip recepten

Kip recepten

Kip is het meest veelzijdige stukje vlees wordt wel eens gezegd en dat is waarschijnlijk ook de reden dat er talloze kip recepten zijn. Ook in de Italiaanse keuken bestaan veel recepten waarin kip de hoofdrol speelt. In Italië is het overigens een ongeschreven wet om kip te combineren met pasta. In Nederland trekken wij ons daar overwegend weinig van aan en daarom vind je op deze pagina toch een aantal kip recepten welke samen met pasta op 1 bordje liggen.

Kies je favoriete kip recept

Alles over Italiaanse kip recepten

Kip recepten kom je overal ter wereld tegen en dus logischerwijs ook in Italië. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen worden recepten met kip beschouwd als ‘secondi piatti’, hoofdgerecht, en daarom vrijwel nooit gegeten in combinatie met pasta of risotto. ‘Primi piatti’ zoals pasta en risotto worden in Nederland vaak gegeten als hoofdgerecht. En omdat wij in Nederland houden van een lekker stukje kip wordt dit toch vaak toegevoegd aan de pasta of de risotto. Om die reden staan er in het bovenstaande overzicht toch een aantal lekkere kip recepten in combinatie met pasta en risotto.

Onze lekkerste kip recepten

Het aller belangrijkste bij het bereiden van een kip recept is om de kip goed te kruiden met vers gemalen peper en zeezout. Voor alle recepten die op deze pagina geldt hetzelfde, als je de kip niet goed kruidt dan gaat dit ten koste van het eindresultaat. En dat is natuurlijk zonde van alle inspanning die je hebt geleverd. Eigenlijk staat er op onze website niet een favoriet kip recept, maar zijn er gewoon heel veel lekkere kip recepten. Daarom gaan wij een aantal hiervan bij langs om de verschillen door te nemen.

Kip met een echte Italiaanse saus

Citroenkip, kip met witte wijnsaus en Kip alla Pizzaiola zijn voorbeelden van recepten waarbij de kip wordt geserveerd met een klassieke Italiaanse saus. De bereiding van deze eerste twee recepten lijkt erg veel op elkaar. Om de kip van extra veel smaak te voorzien is het natuurlijk altijd aan te raden om de kip te marineren. Voor het recept voor citroenkip kan dit heel eenvoudig door de kip in een marinade te leggen van citroensap, olijfolie, peterselie en wat vers gemalen peper en zeezout. Hoe langer je de kip in de marinade laat liggen des te lekkerder deze gaat smaken. Het marineren kan in een half uurtje, maar het is lekkerder om hier flink de tijd voor te nemen en dit een dag of een nacht te laten staan. Als de kip goed is gemarineerd, ga je de kip bakken. Voordat je deze ‘vogel’ in de pan legt, haal je de kip goed door de bloem, zodat deze lekker is bedekt. Smelt boter in een koekenpan en pas als deze gloeiend heet is, doe je de kip in de pan. Schroei de kip aan beide zijden dicht. Terwijl je dit doet, houd je de kip wel in beweging, anders gaat het te snel. Zodra je beide zijden ongeveer 2 minuten hebt gebakken, schenk je een glas witte wijn in de pan. Je zult merken dat de bloem de wijn gelijk bindt waardoor er een saus ontstaat. Zodra de kip gaar is, knijp je nog een beetje citroensap in de saus voor een lekkere frisse smaak. Proef de saus en voeg desgewenst zeezout of nog een klein beetje citroensap toe.

Kip met witte wijnsaus

Het kip recept met witte wijnsaus vind ik persoonlijker eigenlijk nog lekkerder dan het recept voor citroenkip. En het goede nieuws is, zodra je het recept voor citroenkip onder de knie hebt, dan is het maken van kip met witte wijnsaus nog slechts een koud kunstje. De handeling van dit gerecht zijn namelijk nagenoeg gelijk. Het enige verschil is dat je de citroen achterwege laat. Overigens kun je nog overwegen om de kip wel te marineren in wat citroensap, maar in dat geval is het aan te raden om wat meer olijfolie te gebruiken en wat minder citroen. That’s it!

Kip alla Pizzaiola

Het volgende lekkere kip recept met een echte Italiaanse saus is Kip alla Pizzaiola. Dit is een hele mooie naam voor een lekker stukje kip met een onvervalste Italiaanse tomatensaus. De letterlijke vertaling van ‘Pizzaiola’ is ‘zoals op een pizza’. Dan weet je gelijk waar je aan toe bent. Voor het bereiden van dit gerecht begin je met het maken van de saus. Voor de saus heb je maar een paar ingrediënten nodig, namelijk gepelde tomaten, een sjalot, een teen knoflook en zwarte olijven. Oregano, zeezout en peper mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Fruit de fijngesneden knoflook en sjalot in een beetje olijfolie. Na 2 tot 3 minuten doen je ook de olijven en de oregano in de pan. Als alle smaken goed zijn los gekomen, voeg je vervolgens de gepelde tomaten toe. Druk deze een beetje plat in de pan, zodat er een saus ontstaat. Breng de saus gelijk op smaak met vers gemalen peper en zeezout. Nu laat je de saus zachtjes pruttelen en ga je aan de slag met de kip. Smelt wat boter in een koekenpan. Als de boter gloeiend heet is, doe je de kip in de pan. Bak beide zijden van de kip aan en zorg er weer voor dat de kip wel blijft bewegen tijdens dit proces. Draai het vuur op zacht en bak de kip mooi gaar, het lekkerste is als de kip van binnen nog lekker sappig is. Als de kip bijna gaar is, schep je wat tomatensaus in de pan bij de kip. Hierdoor ontstaat er een extra lekkere smaak, omdat de smaak die in de koekenpan zit, wordt gecombineerd met de tomatensaus. Dit recept voor Kip alla Pizzaiola is daarom een gegarandeerde topper!

Kip Cacciatore

Van alle Italiaanse kip recepten is Kip Cacciatore misschien wel de meest bekende. Het Italiaanse woord ‘cacciatore’ betekent letterlijk jager en dit houdt aan dat Kip Cacciatore eigenlijk niets anders is dan een klassiek Italiaanse jagers recept. De bereiding is voor een groot deel afgeleid van andere recepten waarin tomatensaus een hoofdrol speelt. Ingrediënten zoals wortel, ui en bleekselderij zorgen voor de juiste balans in combinatie met de kippendijen, de wijn en natuurlijk de tomatensaus. Allereerst zorg je ervoor dat de kip goed wordt gekruid met peper en zeezout. Bak de kippendijen hard aan, zodat deze aan de buitenkant mooi bruin worden. Vervolgens voeg je de fijngesneden ui, knoflook, wortel en bleekselderij toen. Bak deze ingrediënten een paar minuten mee, zodat de smaak goed loskomt. Blus de inhoud van de pan af met de witte wijn. Als de alcohol uit de wijn is verdampt en de wijn lekker is ingekookt, voeg je de gepelde tomaten toe. Plet de tomaten in de pan, zodat er een tomatensaus ontstaat. Eventueel kun je nog wat tomatenpuree toevoegen, zodat de saus gelijk al wat dikker is. Wat je absoluut niet mag vergeten is om ook vers gemalen peper en zeezout toe te voegen. Doe nu de deksel op de pan en laat de kip helemaal gaar worden. Eigenlijk moet de kip zo gaar zijn, dat deze uiteindelijk van het botje afvalt. Dit kan zomaar betekenen dat dit kip recept alla Cacciatore een uur op het vuur moet staan. Zoals je wel vaker hoort, geduld is een schone zaak, maar wordt in dit geval zeker beloond. Geniet van dit lekkere op-en-top Italiaanse kip recept!

Recepten voor gevulde kip

Niet bij alle kip recepten draait het om de saus die je erbij serveert. Dat blijkt maar weer eens uit het feit dat er ook erg veel Italiaanse kip recepten zijn waarbij het draait om de inhoud. En met de inhoud bedoelen we in dit geval de vulling, kortom gevulde kip. Een aantal bekende kip recepten zijn Kip Involtini en Kip Saltimbocca. Kip Involtini betekent letterlijk kip roulade. Aangezien het woord roulade is afgeleid van het woord rollen, weet je wat je te doen staat. De kip vullen en deze daarna rollen. Om een stukje kip te kunnen rollen is het wel van belang dat je deze eerst helemaal plat slaat. Dit kun je door de slager laten doen, maar met een vleeshamer kun je dit ook gewoon zelf doen. Eventueel kun je, mits je heel voorzichtig bent, ook een deegroller gebruiken. De ‘platte’ kip moet natuurlijk eerst worden gekruid. En daarna maakt het eigenlijk niet heel veel uit waarmee je de kip wilt vullen, dit kan namelijk met de meest uiteenlopen ingrediënten. In het recept voor Kip Involtini op deze website wordt gewerkt met spinazie en Parmezaanse kaas. Dit kan ook met gebakken stukjes paddenstoel of champignon, met pancetta of een andere soort kaas. Maar het principe van een Involtini blijft dat je deze dient te rollen, dus wees niet te royaal met vullen anders wil de kip niet dicht. Maak de kip goed dicht en daarna bakken in boter in een koekenpan. Wat erg lekker is, is om de kip 5 minuten voordat deze gaar is, af te blussen met witte wijn. Lekker, lekker!

Kip Saltimbocca

Een ander lekker kip recept is Kip Saltimbocca. Dit recept is afgeleid van het klassieke Italiaanse recept Saltimbocca alla Romana. Dit laatste gerecht wordt bereid met kalfsvlees. Maar omdat kwalitatief kalfsvlees niet overal verkrijgbaar is en daarnaast bovendien ook gewoon erg prijzig is, is Kip Saltimbocca een prima alternatief. Dit recept wordt dus bereid mat kip en verder met salie, Parmaham en natuurlijk witte wijn. Ook voor dit kip recept is het het meest prettig om te werken met platgeslagen kip. Zoals we inmiddels weten, moet deze eerst worden gekruid en daarna kun je met een prikker de parmaham en de salie eraan hechten. Eventueel kun je de Saltimbocca ook rollen zoals een Involtini. Daarna werkt het verder precies hetzelfde. Boter in de pan, wachten tot deze gloeiend heet is en daarna de kip 2 minuten aan beide zijden hard aanbakken terwijl de kip in beweging blijft. Tot slot afblussen met witte wijn, de alcohol laten verdampen en smullen maar!

Kip recepten uit de oven

Kip hoef je niet alleen te bakken, maar er zijn ook vele kip recepten waarbij de kip in de oven wordt bereid. Op onze website vind je momenteel twee van dit soort recepten, maar daarnaast zijn er ook nog genoeg andere. Dit zijn echter onze twee favorieten op dit moment. In het eerste kip recept uit de oven wordt de kip bereid in combinatie met cherrytomaatjes, pancetta en Italiaanse Tallegio kaas. De bereiding van dit gerecht is echt onwijs simpel, maar echt geweldig lekker. Wat je doet is het volgende. Snijd de cherrytomaatjes in tweeën of in vieren, een paar tenen knoflook in grove stukken, hetzelfde geldt voor een paar sjalotten en de pancetta snijd je in flinterdunne plakjes. Doe al deze ingrediënten in een ovenschaal met wat olijfolie. Vervolgens zet je de schaal in een op 200 graden voorverwarmde oven voor de duur van zo’n 20 minuten. Alle smaken in de schaal komen op deze manier helemaal los en dit komt de smaak van dit kip recept alleen maar ten goede. Kruid de kip met vers gemalen peper een wat zeezout en leg deze na 20 minuten in de schaal bij de andere ingrediënten. Na ongeveer 15 minuten draai je de kip om en leg je er een paar dikke plakken van de Tallegio kaas op. Laat de kip langzaam verder garen en de kaas smelten. Na nogmaals 5 minuten in de oven is dit Italiaanse kip gerecht helemaal af!

Het tweede kip recept uit de oven wat op onze website staat is gebaseerd op kipkarbonades. In vergelijking met ons vorige kip recept uit de oven worden in dit recept veel minder ingrediënten gebruikt, maar dat betekent niet dat dit een minder smaakvol recept is. Want ook in dit recept begin je met het langdurig marineren van de kip. Leg de karbonades in een schaal en breng deze op smaak met vers gemalen peper en wat zeezout. Vervolgens knijp je het sap van een volledige citroen helemaal uit over de karbonades. Dek de schaal af met bijvoorbeeld wat vershoudfolie en laat dit een paar uur marineren in de koelkast. Indien de kip nog niet in een ovenschaal ligt, hevel je deze na een paar uur over en voeg je kruiden toe zoals tijm en rozemarijn. Zet de schaal in een op 200 graden voorverwarmde oven voor de duur van een uur. Geef de kip wel de aandacht die deze verdient door deze meermaals om te draaien en daarna het braadvocht over de kip te gieten met een lepel. Door de marinade en de kruiden ontwikkelt zich een heerlijke smaak wat dit kip recept met recht een lekker Italiaans gerecht maakt.

Meer over kip

Kip is wereldwijd de meest voorkomende vogelsoort en bevolkt onze aardbol dichter dan de mens. In totaal zijn er namelijk welgeteld 52 miljard kippen, dat is ruim 7 keer meer dan het aantal mensen. De eerste aanwijzingen van het bestaan van kip zijn duizenden jaren geleden aangetroffen in China. Verder zijn er duidelijke tekenen dat ook de oude Egyptenaren 1400 jaar voor Christus al in het bezit waren van kippen. Via Zuid-Europa deed onze vriend(in) de kip uiteindelijk haar intrede in Europa, dit was omstreeks 700 jaar voor Christus. En een ander leuk detail is dat in India en een aantal andere landen in Zuid-Oost Azië kippen zelfs nog steeds in het wild voorkomen.

In Nederland zijn ruim 100 miljoen kippen te vinden. De verdeling tussen het aantal kippen dat wordt gebruikt voor de eierproductie en de productie van kippenvlees in nagenoeg gelijk. Kip is in Nederland verkrijgbaar in de supermarkt, bij de slager of bij de poelier. Het kippenvlees van deze laatste (twee) is doorgaans kwalitatief het beste en het is dus ook aan te raden om voor de lekkerste kip recepten hier inkopen te doen.

En wist je dat de uitdrukking als een kip zonder kop rondrennen is gebaseerd op de werkelijkheid…? Zodra een kip wordt geslacht door het hoofd er af te hakken, kan een kip op basis van reflexen nog enige tijd zonder kop rond blijven rennen.

Kip koken

Bij het bereiden van kip wordt vaak verondersteld dat de enige manier om dit te doen, het bakken van de kip is. Kip koken wordt vaak niet overwogen, maar is een super gezonde manier om kip te bereiden. Door de kip te koken voeg je namelijk geen extra vet toe. Door het kookwater te zouten of door de kip te koken in bouillon kun je bovendien op een eenvoudige manier veel smaak toevoegen aan de kip. Bovendien is het eindresultaat vaak een super mals stukje kip.

De kooktijd van de kip is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de kip. Als je een complete kip wil koken dan vraagt dit logischerwijs natuurlijk veel meer tijd van het koken van een klein stukje kip. De kooktijd van een complete kip bedraagt ongeveer een uur. Terwijl het koken van stukje kip vaak binnen 10 tot 15 minuten klaar is. Daarna kun je de kip verder verwerken in een pastasalade of in een gewone salade.