Lekkere Italiaanse koffie thuis

Geplaatst op 27 november 2021 door Tjerk KleismaGeen reacties
Lekkere Italiaanse koffie thuis

Als je aan koffie denkt, dan is het eerste land wat je natuurlijk te binnen schiet Italië. Dat is natuurlijk ook niet vreemd, want in 9 van de 10 koffiebarretjes is ‘Il Belpaese’ op enige wijze aanwezig. Il Belpaese is trouwens een gebruikelijke term van Italianen om hun land aan te duiden en betekent letterlijk ‘het mooie land’. On topic… alle verschillende soorten koffie hebben Italiaanse namen. Denk hierbij aan espresso, cappuccino, latte macchiato en ristretto. Probeer je ook eens voor te stellen hoe vaak je wel niet een afbeelding ziet van een stukje van Italië als je ergens koffie gaat halen. En zelfs bij ons op kantoor hangt achter het koffiezetapparaat een enorme afbeelding met daarop een pleintje waarop drie Italiaanse mannen koffie met elkaar drinken. Oftewel, Italië is onlosmakelijk verbonden aan koffie, zelfs als je niet in Italië bent…

Maar niet alleen buiten de deur wil je de lekkerste koffie drinken. Als het even kan, doe je dit thuis natuurlijk ook. En bij voorkeur nog lekkerder, en dat kan! Hiervoor moet je rekening houden met een aantal zaken:

  1. Koffiebonen van goede kwaliteit
  2. De bereiding van de koffie.

Koffiebonen van goede kwaliteit

Lekkere koffie begint natuurlijk met koffiebonen van goede kwaliteit. Wat belangrijk is om te weten, is dat er een zogenaamde koffiegordel bestaat. Met de koffiegordel wordt bedoeld de producerende landen ter hoogte van de evenaar. Ter hoogte van deze landen is het klimaat optimaal om de beste koffiebonen te produceren.

Na de productie van de koffiebonen moeten deze worden gebrand. De wijze waarop dit gebeurt, is bepalend voor de smaak van de koffie. Wanneer de boon langer wordt gebrand, dan wordt de smaak krachtiger en intenser. Indien dit minder lang gebeurt, dan krijgt de boon logischerwijs een wat mildere smaak.

De bereiding van koffie

De bereiding van koffie thuis valt of staat met het gebruik van een goede machine. Zelf heb ik ruim 10 jaar geleden een keer een Jura Impressa aangeschaft en tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van. Maar zelfs met een goede machine is er nog niet per definitie een garantie op succes. Wat ontzettend belangrijk is, is de wijze waarop je het apparaat instelt. Bij het maken van een kopje koffie worden de bonen gemalen. De maling van de bonen kun je zelf instellen. Naarmate de bonen fijner worden gemalen komt er meer smaak los. En omgekeerd geldt hetzelfde. Van een grof gemalen koffieboon komt simpelweg minder smaak vanaf.

Verder is het ontzettend belangrijk om het apparaat goed schoon te houden. Het onderhoud van het apparaat bepaalt mede de smaak van de koffie. Kortom, maak je koffiemachine altijd goed schoon voor het lekkerste resultaat. Bij een ‘vieze’ machine zul je zien dat de schuimkraag van de koffie er minder fraai uitziet. Als de koffie net is gezet en je roert, moet de schuimkraag ook terugkomen. Als dat het geval is, weet je dat het goed zit.

Tot slot is het van belang om een goede verhouding aan te brengen tussen de hoeveelheid bonen en de hoeveelheid water die je gebruikt. Minder bonen leidt tot een mildere smaak. Omgekeerd geldt natuurlijk dat naarmate je meer water gebruikt dit ook effect heeft op de smaak.

Mijn favoriete kopje koffie

Natuurlijk houd ik er zelf ook van om thuis lekkere koffie te drinken. En de grote vraag is natuurlijk wat mijn favoriet is. Het meeste kan ik zelf geniet van een ‘espressootje’. Iedere dag als ik wakker wordt, is het eerste wat ik doe mijn koffiezetapparaat aanzetten. Nog voordat ik eet, zet ik dan een heerlijke espresso. Misschien denk je nu, hoe heb je het apparaat dan ingesteld? Ik ben dol op hele sterke koffie. Eerlijk is eerlijk, ik probeer mijn apparaat goed schoon te houden, maar dat schiet er een hele enkele keer wel eens bij in. Qua maling heb ik de fijnste instelling voor extra veel smaak. Qua hoeveelheid water stel ik het apparaat zo minimaal mogelijk in, namelijk 35 milliliter. En qua sterkte staat het apparaat op maximaal ????

Sinds ik dit apparaat heb, koop ik vrijwel altijd dezelfde koffiebonen. Dit is een zogenaamde Sicilian blend van het merk Kaldi. Een hele enkele keer wijk ik hier van af, als ik koffiebonen krijg. Maar toch keer ik keer op keer terug bij deze bonen. En ik voorzie dat dit in de toekomst ook niet gaat veranderen…

PS – deze koffiebonen van Kaldi kun je ook online bestellen. Zodoende heb je de lekkerste Italiaanse koffie snel en eenvoudig in huis.

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.