Made at Home van Giorgio Locatelli

Geplaatst op 9 januari 2021 door Tjerk KleismaGeen reacties

Giorgio Locatelli is een bekende Italiaanse chef die een aantal jaar geleden een prachtig kookboek op de markt heeft gebracht, Made at Home. Wat dit kookboek onderscheidt van veel andere kookboeken is het persoonlijke verhaal dat bij vrijwel alle recepten terugkomt. Zo neemt hij je mee naar zijn geboortestreek Piemonte, zijn huidige woonplaats Londen, maar ook zijn geliefde Puglia waar hij gedurende de zomers verblijft.

Made at Home wordt extra persoonlijk doordat Giorgio Locatelli bovendien een inkijkje geeft in zijn privésituatie. Als zijn dochter wordt geboren, komt hij er na een paar jaar achter dat zij allergisch is voor 600 producten. In die periode bereidt hij alle recepten thuis zonder deze producten. Hierdoor werd er bijvoorbeeld nooit vis of tomaat gegeten. Simpelweg om zijn dochter niet het gevoel te geven dat zij anders is.

Verder lees je in de inleiding nog iets moois, althans dat vind ik ;). In zijn restaurant probeert hij bijzonder goed te zorgen voor zijn medewerkers. Dit in tegenstelling tot hoe hij zelf vroeger is behandeld als jeugdige kok in het Parijse top restaurant Tour d’Agent. Destijds werd er van hem geacht dat hij buiten op een oude vuilnisbak worstjes at als avondmaal, terwijl er binnen grof geld werd betaald voor sterrengerechten. Hij had zich voorgenomen om dit nooit op deze manier te doen. In zijn eigen restaurant, Locanda Locatelli, zorgt hij iedere avond voor een simpele maaltijd waar met de hele crew van wordt gegeten. Tijdens het avondmaal kan van alles worden uitgewisseld variërend van mooie verhalen tot leuke weetjes, maar als er iemand ergens hulp mee nodig heeft of niet lekker in zijn vel zit, kan dit ook worden besproken.

Indeling van Made at Home

Na deze pakkende introductie volgen de recepten. Zoals de titel van het boek al doet vermoeden zijn dit recepten die je eenvoudig zelf thuis kan maken en waar je de bij vrijwel ieder recept de hand van de meester in terugziet. De volgorde van het boek is als volgt ingedeeld:

  • Salades en groenten
  • Soepen
  • Panini, crostini, pasteitjes en andere snacks
  • Pasta, rijst en pizza
  • Vis, schaal- en schelpdieren
  • Gegrild vlees, gebraad en stoofpotten
  • Gebak, ijs en overige lekkernijen

Een aantal van deze onderwerpen licht ik hieronder voor je uit. De andere items zijn natuurlijk ook de moeite waard, maar de onderstaande vier spraken mij persoonlijk het meeste aan.

Salades en groenten

In dit hoofdstuk wordt ingezoomd op Giorgio’s favoriete salades en groenten. Wat dit onderdeel van het boek erg leuk maakt, is dat er een aantal groenten extra in het ‘zonnetje’ worden gezet. Dit zijn de aubergine, de courgette en artisjokken. Het geheim van veel van deze recepten zit in de dressing die hierbij wordt gebruikt. Ook dit onderwerp wordt uitgebreid uitgelicht. Verder is er speciale aandacht voor een delicatesse uit Puglia, namelijk de Burrata.

Panini, crostini, pasteitjes en andere snacks

Dit hoofdstuk is een van mijn favorieten uit Made at Home. De gerechten die in dit hoofdstuk worden beschreven kun je op ieder moment van de dag eten. Bijvoorbeeld op een brakke zondag als ontbijt, als tussendoortje op een doordeweekse dag, maar natuurlijk ook ’s avonds als je stiekem nog wat trek hebt.

Het eerste recept uit dit hoofdstuk springt mij persoonlijk direct in het oog. Dit is de zogenaamde ‘Erbazzone’, een soort hartige pastei gevuld met spinazie en/of snijbiet uit Emilia Romagna. Andere lekker recepten uit dit hoofdstuk zijn Calzoncini met mozzarella en ham, panini alla Milanese en vier type crostini.

Pasta, rijst en pizza

In een Italiaans kookboek mag een sectie over pasta, risotto en pizza natuurlijk niet ontbreken. Op de eerste pagina van dit hoofdstuk zie je op een afbeelding Giorgio in een pan met risotto roeren. Natuurlijk is dit een knipoog naar zijn Noord-Italiaanse roots waar dit meer wordt gegeten dan pasta.

Wat dit hoofdstuk verder onwijs leuk maakt, is dat er vier verschillende bereidingswijzen zijn voor een simpele tomatensaus. Per tomatensaus staat een andere verschijningsvorm van de tomaat centraal. Variërend van verse tomaten tot blokjes uit blik en van ‘passata’ tot geroosterde tomaten.

Verder neemt spaghetti een centrale rol in in dit hoofdstuk. Italiaanse klassiekers zoals Aglio, Olio e Peperoncino, Cacio e Pepe en La Carborana komen hierin terug. Wat voor spaghetti geldt, geldt ook voor ravioli. Vier heerlijke ravioli worden uitgelicht waaronder de klassieker met ricotta en spinazie.

Gegrild vlees, gebraad en stoofpotten

Dit hoofdstuk begint met een mooie uitspraak. ‘Als we allemaal 50% minder vlees zouden eten, zou dat al een goed begin zijn. Eet minder, maar besteed als u vlees eet meer aandacht aan de kwaliteit en aan het welzijn van de dieren die ons hun vlees geven’.

Het eerste recept is wat mij betreft gelijk een voltreffer. Gegrilde kippendijen met salsa verde, een groene saus. Verder lees je hier hoe je een hele gebraden kip maakt, hoe je heerlijke ‘bombetta’ bereid en hoe je een onvervalste ossobuco maakt. Natuurlijk mag ook een heerlijke runderstoof in dit hoofdstuk niet ontbreken. Kortom, voor ieder wat wils!

Conclusie over Made at Home

Made at Home van Giorgio Locatelli is een must have voor iedere liefhebber van de Italiaanse keuken. Niet alleen de verhalen bij de recepten zijn mooi, de recepten zelf zijn ook heerlijk. Als ik dan toch een klein negatief detail moet noemen, dan is het dat de vertaling niet altijd optimaal is. Maar goed, een kniesoor die daarom maalt. Geen twijfel, gewoon kopen dus!

Koop Made at Home bij bol.com

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.