Pasta

Pasta

Pasta is honderden zo niet duizenden jaren oud. Maar tot op de dag van vandaag is het nog steeds niet duidelijk waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt. En het is maar de vraag of die duidelijkheid er überhaupt gaat komen. Een van de verhalen over de oorsprong van pasta is het verhaal van Marco Polo, de Venetiaanse handelsreiziger. Volgens de legende heeft Marco Polo pasta mee naar Italië genomen tijdens een van zijn reizen naar Azië in de 13e eeuw. Ook gaat er een verhaal de ronde dat een variant van dit gerecht al in Italië werd gegeten in de tijd van de Etrusken en de Romeinen. Uiteindelijk is pasta toen in Azië beland en heeft Marco Polo het ‘herontdekt’ en mee terug genomen naar het land van herkomst, Italië dus.

Er schijnt bewijs te zijn dat er rond het jaar 100 een Etruskisch Romeinse noedel is gemaakt van dezelfde tarwe als waar pasta van wordt gemaakt. Deze noedel werd ‘lagane’ genoemd, maar in tegenstelling tot pasta werd deze gebakken in de oven en niet gekookt. Ondanks de grote gelijkenis wordt deze noedel niet beschouwd als de eerste vorm van pasta.

Het volgende wapenfeit is een aantal eeuwen later, rond het jaar 800, met dank aan de Arabieren. De regionale keukens in Zuid-Italië staan sowieso al bekend om de Arabische invloeden. De meest aannemelijke theorie over het ontstaan van pasta, is dat de Arabieren een gedroogd ‘noedelachtig’ product hebben geïntroduceerd op Sicilia. Sindsdien werd dit op grote schaal geproduceerd in Palermo. Aangezien de tarwe waarvan pasta wordt gemaakt in grote mate werd verbouwd in Italië, verspreidde zich dit product ook snel naar het Italiaanse vaste land. Rond het jaar 1300 is pasta erg populair, erg voedzaam bovendien en hierdoor ideaal voor lange reizen op zee. Pasta is in die tijd de hele wereld over gereisd en wordt sindsdien in verschillende vormen gemaakt.

Het laatste noemenswaardige wapenfeit over de geschiedenis van pasta is de ontmoeting met ‘De Tomaat’, maar dit was pas in de 19e eeuw. Na de ontdekking van tomaten in De Nieuwe Wereld heeft men een tijd lang gedacht dat deze niet eetbaar waren. De eerste documentatie van pasta met tomatensaus stamt uit 1839, en de rest is heerlijke geschiedenis.

Zelf pasta maken

Inmiddels kennen wij de geschiedenis van pasta. Maar hoe kom je als pastaliefhebber nou aan echte lekkere pasta? Hiervoor zijn 2 mogelijkheden en daarbij is het belangrijk om te weten dat er 2 soorten pasta zijn, gedroogde en verse.

Voor gedroogde pasta ga ja naar de winkel en koop je bij voorkeur van het merk Barilla of De Cecco. Een andere optie is de Italiaanse delicatessenwinkel voor pasta’s die op minder grote schaal worden geproduceerd. Zorg er dus voor dat je wel de echte Italiaanse merken koopt, in vergelijking met gedroogde pasta’s van Nederlandse merken zijn deze echt vele malen beter.

Verse pasta daarentegen maak je gewoon zelf. Met een beetje oefening maak je binnen no time de lekkerste pasta, daar kan geen gedroogde pasta tegen op. De gouden regel is dat je per 100 gram meel 1 ei gebruikt.  Eventueel kun je nog een beetje zeezout toevoegen voor de wat extra smaak of olijfolie om het deeg elastischer te maken. Gewapend met deze ingrediënten ga je aan de slag en moet het mogelijk zijn om in ongeveer 10 tot 15 minuten het pastadeeg helemaal op orde te hebben.

Kortweg zijn er 4 stappen die je moet doorlopen om lekker pastadeeg te maken:

  • Stap 1: het mengen van de ingrediënten
  • Stap 2: het kneden van het deeg,
  • Stap 3: het laten rusten van het deeg
  • Stap 4: het deeg omtoveren in de gewenste soort pasta

Het mengen van de ingrediënten doe je door een kuiltje te maken in het meel en daar voorzichtig de eieren in te doen. Zorg voor randen die dik genoeg zijn om de eieren tegen te houden. Daarna roer je beetje bij beetje het ei door het meel net zo lang tot dat het een mooi geheel is. Blijft het deeg plakkerig, voeg dan een beetje extra meel toe. Kneed vervolgens het deeg tot er een mooie elastische massa ontstaat, dit duurt ongeveer 10 minuten. Tot slot moet het deeg ongeveer 30 minuten rusten voor verdere verwerking. Dit geeft je mooi de gelegenheid om te bepalen welke soort pasta je gaat bereiden. Inspiratie nodig? Maak dan van de gelegenheid gebruik om even te kijken op onze pagina over pasta recepten.

Soorten pasta

Door de eeuwen heen zijn er honderden verschillende soorten ontstaan, maar grofweg kan pasta worden onderscheiden in 3 soorten. Dit zijn lange, korte en gevulde pasta’s. Afhankelijk van het type saus dat wordt gebruikt wordt bepaald welke soort hierbij moet worden gegeten.

Lange pasta’s worden ook wel lintpasta’s genoemd. Pasta soorten die in deze categorie worden onder gebracht zijn onder andere spaghetti, tagliatelle, pappardelle, fettuccini en nog heel veel meer. Lange pasta’s kunnen het best worden gegeten met fijne sauzen zoals tomatensaus of vleessaus zoals ‘Ragu’, maar bijvoorbeeld ook met pesto.

De bekendste soorten korte pasta zijn maccheroni, penne, rigatoni, fussili, farfalle en ook gnocchi begint in Nederland steeds populairder en hierdoor ook bekender te worden. Kortere soorten worden veelal gebruikt in combinatie met dikkere sauzen. Dit komt doordat de korte varianten vaak hol zijn, waardoor de saus lekker in de pasta gaat zitten en goed ‘pakt’.

Gevulde pasta zijn weer volledig anders dan lange of korte pasta soorten, simpelweg omdat deze zijn gevuld en lange en korte pasta niet. Hierdoor is de smaak niet te vergelijken. Ravioli, tortellini, tortelloni, cannelloni zijn veel voorkomende gevulde pasta’s. Voor de vulling wordt vaak gebruik gemaakt van combinaties met ricotta, maar ook andere soorten Italiaanse kaas, spinazie en vlees.