Pesto
De Oude Romeinen aten al een ‘papje’ wat erg leek op wat pesto vandaag de dag is. De ingrediënten hiervan waren kaas, knoflook en kruiden, maar de bereiding was identiek. De hoofdrolspeler in de hedendaagse pesto is het plantje basilicum. Van oorsprong is basilicum ontdekt in India en heeft een lange weg afgelegd, voordat deze uiteindelijk in de Italiaanse regio Liguria in het noordwesten van Italië was aangekomen. Basilicum werd direct omarmd door de inwoners van Liguria. In 1863 is voor het eerst documentatie aangetroffen over pesto, dit was in het boek ‘La Cuciniera Genovese’ van Giovanni Battista Ratto.
Pestare
Pesto is dus van origine afkomstig uit de Italiaanse regio Liguria en de naam is afgeleid van het Italiaanse woord pestare wat niet anders dan stampen betekent. Dit heeft logischerwijs te maken met de originele bereidingswijze van het traditionele recept. Basilicum, knoflook, pijnboompitjes, Parmagiano Reggiano, Pecorino en olijfolie werden in een vijzel gestampt tot een smeuïge substantie met een bijzondere structuur. Groene pesto op haar beurt is weer vernoemd naar de stad Genua, wereldwijd staat deze bekend als Pesto alla Genovese. Leuk weetje, sinds 2007 zijn er in Genua zelfs kampioenschappen pesto maken.
Naast Pesto alla Genovese zijn er nog een aantal bekende soorten pesto. Dit zijn Pesto alla Siciliana en Pesto alla Calabrese. Zoals je waarschijnlijk al verwacht komen deze varianten respectievelijk uit de Italiaanse regio’s Sicilia en Calabria in het zuiden van Italië. Beide pesto’s zijn rood in tegenstelling tot Pesto alla Genovese. Pesto alla Siciliana is rood vanwege het feit dat deze wordt gemaakt van tomaten. Daarnaast wordt er veel minder basilicum gebruikt en zijn de pijnboompitten vervangen door amandelen. Pesto alla Calabrese is net als Pesto alla Siciliana ook rood, maar er wordt in plaats van tomaat met paprika en zwarte peper bereid. De smaak van Pesto alla Calabrese is daardoor vrij pittig, helemaal in vergelijking met de andere 2 milde varianten.
Zelf pesto maken
Zelf pesto maken is echt super simpel, maar ook hier geldt dat de juiste kwalitatieve ingrediënten en de juiste aandacht bepalend zijn voor het eindresultaat. Wat is er nodig om zelf een lekkere Pesto alla Genovese te maken:
- 50 gram basilicum
- 1 teen knoflook
- 20 gram pijnboompitjes
- 25 gram Parmagiano Reggiano
- 25 gram Pecorino
- Olijfolie Extra Vergine, officieel uit Liguria
- Zeezout uit Liguria
- Verse peper
Begin met het wassen van de blaadjes basilicum en laat deze daarna goed drogen. Als de blaadjes helemaal droog zijn, doe je deze met het teentje knoflook in een vijzel. Stamp de basilicum en de knoflook, zodat deze smeuïg worden. Vervolgens doe je ook de pijnboompitjes, de Parmagiano Reggiano en Pecorino in de vijzel. Continueer het stampen om een geheel te maken van alle ingrediënten. Beetje bij beetje voeg je wat olijfolie toe net zo lang totdat je tevreden bent over de ‘look & feel’ van de pesto. Proef de pesto en voeg desgewenst zeezout en verse peper toe. Tada… moeilijker is het echt niet!
De ingrediënten welke hier worden genoemd zijn de standaard basis ingrediënten voor Pesto alla Genovese. De aangegeven hoeveelheden zijn een richtlijn om zelf een lekkere smeuïge pesto te maken, maar hiermee kun je natuurlijk variëren naar je eigen smaak. En mocht je nou niet beschikken over een vijzel, dan kun je ook een blender gebruiken, maar het lekkerste resultaat krijg je uiteindelijk toch door het allemaal zelf te doen.