1 dag Amsterdam, 2 keer Italiaans eten | deel 2 – Pianeta Terra

Geplaatst op 26 februari 2017 door Tjerk Kleisma1 reactie
Pianeta Terra Amsterdam

In het eerste deel van deze blog heb je kunnen lezen dat ik ging lunchen bij Holy Ravioli in Amsterdam West. Daarmee was mijn dagje Amsterdam nog niet voorbij. Eerst werd ik nog in Oost verwacht voor een overleg over mijn blog en aansluitend had ik een laatste afspraak op de Herengracht. Ook deze relatie die dus op de Herengracht zit gevestigd, wist dus dat ik bij mijn bezoekjes aan onze hoofdstad graag nog even blijf plakken om goed Italiaans te eten. En het grote voordeel is dat er natuurlijk genoeg goede Italianen in de directe omgeving zijn, waar je in een paar minuten naar toe loopt. Een van deze Italiaanse restaurants is Pianeta Terra.

Pianeta Terra is gevestigd tussen de Herengracht en de Singel in de Beulingstraat. Ondanks dat ik bij lang niet alle Italiaanse restaurants heb gegeten, ken ik er voldoende, maar ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik dit restaurant niet kende. Een leuke verrassing dus. Dit Italiaanse restaurant is onderdeel van Slow Food Chefs Alliantie Project en kookt louter met biologische producten. Zelfs voor een doorgewinterde liefhebber van de Italiaanse keuken zoals ik, is dit toch weer een verrassende ervaring.

Het eerste wat opvalt als je binnenkomt, is dat het restaurant er van binnen prachtig uitziet en intiem is ingericht. Daarnaast zorgt de gastvrije verwelkoming ervoor dat je je gelijk thuis voelt. Verder gaat alles precies in het juiste tempo waardoor de avond perfect verloopt. Bij het krijgen van het menu valt op, dat er ook een mogelijkheid is om het verrassingsmenu van de chef te nemen. Vanuit de bediening werd aangegeven wat voor soort gerechten we hierbij konden verwachten. Eigenlijk was het daarom niet langer nodig om de kaart te bestuderen en gingen we ‘blind’ voor het verrassingsmenu van de chef.

Als eerste kregen we een amuse van geitenkaas. De geitenkaas was getransformeerd tot een mouse en helemaal op smaak gebracht. Deze lekkere amuse bleek de opmaat voor een prachtig diner geheel in Italiaanse stijl. Namelijk eerst een antipasti, daarna de primi piatti in de vorm van pasta en een secondi van vlees. De antipasti was langzaam gegaard buikspek. De buitenkant van het spek was perfect krokant gebakken. Deze antipasti werd vergezeld door chipjes van Mediterraanse groente die overeind waren gezet in een puree. Naast dat het erg lekker smaakte, zag het er bovendien erg goed uit.

Door naar het ‘eerste bord’ wat de letterlijke vertaling is van ‘primi piatti’. Soms zijn er van die dagen dat je twee keer geluk hebt en krijg je totaal onverwacht twee keer ravioli. Bij Pianeta Terra weer een hele andere ravioli ervaring dan bij Holy Ravioli eerder op de dag. Ditmaal namelijk een vegetarische ravioli gevuld met ricotta, spinazie en salie. De saus die hierbij werd geserveerd was een kaassaus. De ravioli was mooi ‘al dente’ gekookt waardoor er lekker veel bite aan zat. De combinatie van de verse ravioli en de saus was top. Alleen hiervoor zouden we al terugkomen.

Als de anitpasti en de pasta slechts een voorproefje zijn, dan kun je je misschien wel voorstellen dat wij bijna niet konden wachten op de verrassing die Pianeta Terra nog voor ons in petto had in de vorm van het hoofdgerecht. Gelukkig hoefden we hier niet al te lang op te wachten. Dit bleek een perfect gebakken stukje rundvlees in combinatie met vier verschillende soorten groente. Een van deze groente bleek ‘cime di rapa’ te zijn. In Nederland zie je deze niet veel, maar als je wel eens in de Zuid-Italiaanse regio Puglia bent geweest, dan weet je dat dit een lokale specialiteit is.

Om de avond af te sluiten bestelden we nog een dessert van de kaart. Dit was in mijn geval een semifreddo van rode biet met verschillende soorten nootjes die ook weer op verschillende wijze aan het gerecht waren toegevoegd. Ook dit toetje viel erg goed in de smaak. En ook aan de overkant van de tafel werd genoten van een toetje dat luisterde naar de naam ‘Chocola, chocola, chocola’… Volgens mij hoef ik daar verder niets aan toe te voegen.

Terugkijkend op deze avond dan is Italiaans eten bij Pianeta Terra een volkomen andere ervaring dan bij het gemiddelde Italiaanse restaurant. Dit zit voornamelijk in de gekozen kookstijl, die namelijk veel meer richting ‘haute cuisine’ gaat. Er wordt bijzonder veel aandacht besteed aan de producten, de bereidingswijze en de presentatie. De combinatie van dit heerlijke eten en welbekende Italiaanse gastvrijheid zorgt ervoor dat we hier zeker nog een keertje terugkomen. Pianeta Terra, grazie mille!

1 Reactie

Fabio

november 21, 2019

Grazie a te

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.