Pizza maken

Wat voor pasta geldt, geldt ook voor pizza. Zelf pizza maken lijkt namelijk een stuk moeilijker dan dat het daadwerkelijk is. Het tegendeel is zelfs waar, pizza maken is simpel en bovendien prima tijdverdrijf. Want het eindresultaat is toch wel gewoon een pizza… Niks mee dacht ik zo! Maar goed een goede pizza heeft een goede bodem nodig. En om tot een goede bodem te komen, moet er eerst pizzadeeg worden gemaakt. De ingrediënten die je voor 1 pizza nodig hebt, zijn:

  • 250 gram bloem
  • 10 tot 15 gram verse gist
  • Ongeveer 150 mililiter lauw water
  • 1 klein theelepeltje zeezout
  • Optioneel: voor de liefhebber een klein beetje Extra Vergine olijfolie

Hiermee moet het lukken om het pizzadeeg helemaal perfect te krijgen voor een lekkere pizzabodem. De tijd die je hiervoor nodig bedraagt net als bij het maken van pasta ongeveer 10 tot 15 minuten. Als je de onderstaande stappen doorloopt, moet het helemaal goed komen.

  • Stap 1: het oplossen van het gist in het lauwe water
  • Stap 2: het mengen van het gistwater met de bloem en het zout
  • Stap 3: het kneden van het pizzadeeg
  • Stap 4: het laten rusten van het pizzadeeg
  • Stap 5: het transformeren van het het pizzadeeg tot een mooie ronde pizzabodem met een doorsnee van circa 35 centimeter

Zorg er eerst voor dat het gist goed oplost in het lauwe water, dit mag gewoon leidingwater zijn. Als het gist helemaal is opgelost, meng je het water voorzichtig met de bloem en het zout. Strooi het zout door de bloem en maak vervolgens in de bloem een kuiltje met aan de buitenkant dikke stevige randen. Dit is vergelijkbaar met het maken van pasta en dient om het met gist opgeloste water tegen te houden. Voorzichtig voeg je het water toe aan de bloem en blijf je roeren. Door het water niet in 1x toe te voegen aan de bloem, hou je controle en zul je merken dat er deeg ontstaat. Mocht het deeg te plakkerig blijven, dan kun je altijd nog een klein beetje bloem toevoegen. Omgekeerd geldt dat indien het deeg te droog blijft, er gerust nog een beetje water bij mag. Kneed het deeg tot een geheel met een mooie elastische structuur. Zodra je tevreden bent, leg je het deeg in een schaal en sluit je dit af met plastic folie. Het deeg moet nu 30 minuten rusten voordat dit ‘uitgerust’ genoeg is voor verdere bewerking. Volgens de Napolitaanse regelgeving is het niet toegestaan om de bodem te maken met een deegroller en mag dit alleen met de hand gebeuren!

Zodra je een mooie ronde pizzabodem hebt gemaakt, is het tijd om de pizza te beleggen. Mocht je er nog niet uit zijn op welke wijze je dit wil doen, neem dan een kijkje tussen onze pizza recepten om ideeën op te doen.

Buona Fortuna! Succes!