Pizza

Pizza

Pizza komt van origine uit Napoli in Italië en is inmiddels over de hele wereld bekend en verspreid. Echter… als wij echt helemaal terug in de tijd gaan en precies uitzoeken waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt en hoe dit in Italië is terecht gekomen, dan is dit het werk van de Oude Grieken. De Oude Grieken aten in historische tijden al pita’s en deze werden bedekt met olie, kruiden en kaas. Door de eeuwen heen is de pita getransformeerd tot pizza. Hiervoor is een lange reis afgelegd via een aantal Oost-Europese landen en uiteindelijk terecht gekomen in het Romeinse Rijk. De Oude Romeinen maakten een placenta, dit is een soort filodeeg bedekt met kaas en honing.

Maar de moderne pizza zoals wij deze vandaag de dag kennen is afkomstig uit de hoofdstad van de Italiaanse regio Campania, Napoli. Na de introductie van ‘De Tomaat’ in Italië veranderde de pizza pas echt in de ‘delicatesse’ zoals wij die nu kennen, dit was zo rond de 18e – 19e eeuw. Weliswaar was de tomaat al een paar eeuwen aanwezig in Italië, destijds dacht men dat deze giftig was en alleen ter decoratie diende. Innovatieve boeren uit Napoli waren de eerste bewoners van Italië die tomaten gebruikten bij de bereiding van eten. Sindsdien is de Italiaanse keuken nooit meer hetzelfde geweest. Al hoewel… het heeft toch nog enige tijd geduurd voordat de pizza algemeen werd geaccepteerd. Uiteindelijk werd de pizza populairder en populairder, waar deze eerst op de hoek van de straat werd verkocht, werd deze nu ook verkocht in de eerste pizzeria’s!

Basilicum, tomaat, mozzarella

In 1889 werd Napoli bezocht door de toenmalige koningin van Italië. Tijdens haar bezoek at de koningin een pizza bestaande uit de kleuren van de Italiaanse vlag. Deze was belegd met tomaat (rood), mozzarella (wit) en basilicum (groen). De koningin vond deze pizza zo ontzettend lekker, dat deze naar haar is vernoemd en heet sindsdien Pizza Margherita.

Tegenwoordig is pizza een internationaal gerecht en wordt in veel varianten geserveerd. Italianen vinden dit doorgaans maar niets, want internationaal gezien wordt dit gerecht vaak niet op de traditionele wijze bereid, tenzij dit door een Italiaan wordt gedaan. Maar zelfs in Italië verschillen de meningen over wat een goede en een slechte pizza is. ‘Napolitani’ vinden dat de enige echte pizza uit Napoli komt en nergens anders vandaan. In Napoli is er zelfs een associatie welke toezicht houdt op de kwaliteit van de pizza’s in de stad. Dit is de Assocazione Vera Pizza Napoletana. Echt Napolitaans pizzadeeg moet voldoen aan de volgende richtlijnen:

  • Het meel moet type 0, 00 of een mengsel van beide type meel zijn
  • Het deeg moet worden gemaakt van echt Napolitaans gist, zout en water
  • Het deeg mag alleen met de hand worden gekneed
  • De pizzabodem moet tot stand komen zonder hulp van een deegroller of ander apparaat
  • De dikte van de pizzabodem mag niet dikker zijn dan 3 millimeter
  • De vorm moet rond zijn met een doorsnee van 35 centimeter
  • De pizza moet worden gebakken in een houtoven op 485 graden Celsius
  • De baktijd bedraagt altijd minimaal 60 en maximaal 90 seconden

Kortom, het valt nog niet niet mee om een pizzabakker te zijn in Napoli. Bovendien zijn er maar 2 pizza’s die het keurmerk hebben van een echte Napolitaanse pizza. Dit zijn de Pizza Margherita (Extra) en de Pizza Marinara. Alleen deze 2 hebben het keurmerk Specialita Tradizionale Garantita, STG. Leuk detail, in Rome wordt een pizza met tomaat, mozzarella, ansjovis en olijfolie Pizza Napoletana genoemd, maar in Napoli noemt men dit een Pizza Romana.

Zelf pizza maken

Zelf pizza maken is eenvoudig en bovendien erg leuk. Een echte lekkere pizza valt of staat met een lekkere pizzabodem en om dit maken heb je natuurlijk pizzadeeg nodig. Net als het zelf maken van pasta geldt ook hier het al oude spreekwoord ‘oefening baart kunst’. Om goed pizzadeeg te maken heb je allereerst de juiste ingrediënten nodig in de juiste proporties. Dit zijn 250 gram bloem, 10 tot 15 gram gist, 100 tot 150 milliliter lauw water en 1 theelepel zout zonder punt. Eventueel kun je nog een klein beetje olijfolie toevoegen om het deeg soepel en elastisch te maken.

Met behulp van deze ingrediënten moet het mogelijk zijn om in ongeveer 10 tot 15 minuten pizzadeeg te maken voor de perfecte bodem. Om vervolgens tot een goed resultaat te komen, moet je deze 5 stappen doorlopen:

  • Stap 1: los het gist op in het lauwe water
  • Stap 2: meng het gist met de overige ingrediënten
  • Stap 3: kneed het pizzadeeg
  • Stap 4: laat het pizzadeeg rusten
  • Stap 5: tover het pizzadeeg om in een perfecte pizzabodem

Los allereerst het gist op in het lauwe water en meng het zout met de bloem. Net als bij het maken van pastadeeg, meng je de ingrediënten voor het pizzadeeg door een kuiltje te maken van het bloem gemengd met zout. Zorg voor dikke randen bloem zodat het water in het kuiltje blijft als je het toevoegt. Beetje bij beetje doe je hier het met gist opgeloste water bij en roer je dit door de bloem. Langzaam maar zeker krijgt het pizzadeeg nu structuur. Indien het deeg plakkerig blijft, dan voeg je bloem toe. Blijft het deeg te droog, voeg dan wat extra water toe. Zodra het deeg niet meer plakt en mooi elastisch is, doe je het deeg in een schaal en dicht je deze af. Laat het pizzadeeg nu minimaal 30 minuten rusten voordat je de bodem gaat maken. Ondertussen kun je bepalen hoe je die gaat beleggen. Voor meer inspiratie kijk je op onze pagina met pizza recepten!

En mocht je nou uiteindelijk toch geen zin of tijd hebben om helemaal zelf je eigen pizza te maken…. Dan kun je altijd nog even een bezoekje brengen aan New York Pizza of Domino’s.