Pompoen recepten

Pompoen recepten

Pompoen is een cultuurgewas en staat natuurlijk bekend als seizoensgroente. Pompoen recepten zie je daarom eigenlijk alleen maar aan het einde van het jaar. Zodra het herfst wordt laat deze oranje groente zich ook weer zien bij de groenteboer en in de schappen van de supermarkt. In de Italiaanse keuken wordt pompoen ook regelmatig gebruikt en de Italiaanse naam luidt ‘Zucca’. Gerechten die in Italië worden gemaakt zijn doorgaans vaak in combinatie met risotto, pasta, soep, maar pompoen recepten zie je ook regelmatig met alleen dit cultuurgewas in een hoofdrol.

Kies je favoriete pompoen recept

Alles over pompoen recepten

Pompoen staat natuurlijk bekend als de grote oranje groente met de harde schil welke met name van televisie bekend is geworden tijdens Halloween. Deze oranje groente kun je overigens beter gebruiken voor een lekker pompoen recept dan dat je er een lampion van maakt. Maar dat is logisch… althans dat vinden wij, het schijnt dat hier de meningen over verschillen 😉

Pompoen recepten tref je in veel verschillende verschijningsvormen aan. ‘Zuppa di Zucca’ is bijvoorbeeld de Italiaanse naam voor pompoensoep. Pompoensoep is echt zo’n lekker recept wat je eet aan het einde van een gure herfstdag. En het leuke van deze soep is dat je zelf kan bepalen, wat de dikte van de soep wordt. De één houdt van een dikke soep, de ander vindt iets vloeibaarder lekkerder. Vaak is dit ook een beetje afhankelijk van het weer. Andere lekkere voorgerechten, of beter gezegd in goed Italiaanse ‘Primi piatti’, zijn in combinatie met pasta, pompoenrisotto of risotto met met deze oranje groente en geitenkaas. Natuurlijk kun je deze net als andere Italiaanse groente recepten gewoon serveren als contorni. Over het algemeen worden pompoen recepten vaker geserveerd bij vlees dan bij vis.

De lekkerste pompoen recepten

Natuurlijk wil je zelf ook op de lekkerste manier je eigen pompoen recepten bereiden. De Italiaanse keuken kent een aantal heerlijk recepten waarbij onze oranje vriend de hoofdrol op zich neemt. Het leuke is dat je hiermee zowel bij lekkere voorgerechten kan bereiden, maar dat er ook voldoende lekkere pompoen recepten zijn welke dienen als ‘contorni’ bij het hoofdgerecht. Vanzelfsprekend kun je deze herfstgroente ook gebruiken pasta of risotto mee te maken.

Italiaanse pompoensoep

Bij het bereiden van alle pompoen recepten begin je met een essentieel onderdeel van de bereiding en dat is het snijden hiervan. Deze oranje groente is van zichzelf onwijs hard, dus je moet echt wel even je best doen, voordat je echt aan de slag kan. Als eerste moet je die harde buitenkant er af snijden. Hierbij kun je ervoor kiezen de pompoen eerst in twee delen te snijden. De ronde vorm beweegt natuurlijk alle kanten op. Door dit te doen en door deze daarna op een vlakke zijde te leggen, is er veel meer stevigheid waardoor het snijden makkelijker gaat. Met een scherp mes snijd je nu eenvoudig de harde buitenkant eraf. Vervolgens verwijder je alle pitten en de draderige binnenkant. Dit dan namelijk nog een fluitje van een cent.

Voor de verdere bereiding van dit soep recept snijd je het vruchtvlees in kleine blokjes. Leg deze blokjes in een ovenschaal samen met twee grof gesneden tenen knoflook en vier sjalotten in grove stukken. Voeg de naaldjes van een takje rozemarijn toe, ruimschoots vers gemalen peper en zeezout en besprenkel de inhoud van de schaal met olijfolie. Nadat je alles lekker hebt gehusseld, moeten alle ingrediënten met een dun laagje olijfolie zijn bedekt. Zet de ovenschaal in een op 180 graden voorverwarmde oven voor de duur van 40 minuten.

Na 40 minuten haal je de schaal uit de oven en doe je de inhoud in de blender. Voeg wat groentebouillon toe en zet de blender aan. Je kunt beetje bij beetje bouillon toevoegen om zelf de dikte van de soep te bepalen. Bij Italiaanse pompoensoep is het erg lekker om de soep wat dikker te laten. Vaak wordt soep ook als maaltijdsoep gegeten, dus een dikke soep is helemaal niet erg. Dien de soep op en voeg een lepel Griekse yoghurt toe. Dit is het gezonde alternatief, je kunt namelijk ook room aan de soep toevoegen. Dit oranje soep recept met is ready to serve.

Pompoen recepten uit de oven

Bij het bereiden van een lekker pompoen recept, ongeacht wat voor type recept dit is, is het slim om het grootste deel van de (voor)bereiding in de oven te doen. Het standaard koken van deze groente is namelijk niet ideaal om er veel extra smaak aan toe te voegen. Bij een bereiding in de oven heb je namelijk meer controle en bovendien beter de gelegenheid om smaak toe te voegen. De bereidingstijd in de oven is doorgaans wel wat langer langer, maar hierdoor trekken de smaken gedurende deze langere periode wel helemaal in deze oranje groente. En dat is natuurlijk de basis van je recept.

Voor dit pompoen recept uit de oven houd je eigenlijk dezelfde stappen aan als voor pompoensoep. Je begint het verwijderen van de harde schil, de pitten en alle draden. Daarna gaan de in blokjes gesneden stukken in een ovenschaal. Bij dit pompoen recept laat je echter de ui en de knoflook weg. Wel voeg je rozemarijn toe en je kunt ook gerust wat salie in de schaal doen. Dan drie ‘usual suspects’ erbij bij een bereiding in de oven, namelijk peper, zeezout en olijfolie. Zet de schaal nu in een op 180 graden voorverwarmde oven voor de duur van 30 minuten. Dit is iets korter dan in het vorige recept waardoor de bite wat steviger is. Bij soep is het niet erg dat de pompoen flink gaar is, want die moet nog worden gepureerd en dit gaat zodoende wat eenvoudiger. Na 30 minuten is dit pompoen recept uit de oven klaar, serveren maar!

Gebakken pompoen met rozemarijn

Nagenoeg dezelfde stappen kun je toepassen indien je pompoen in de koekenpan wilt bakken. In dit geval verwarm je alleen eerst wat olijfolie in de koekenpan alvorens je de overige ingrediënten toevoegt. Als tegenhanger van de zoete smaak van het pompoenvlees, blus je de inhoud van de pan af met witte wijn. Het zuurtje van de wijn trekt hierdoor in de blokjes waardoor deze enigszins worden opgefrist. Zorg ervoor dat alle stukjes van binnen goed gaar worden, hiervoor is het van belang dat je deze regelmatig husselt. Daarna is het tijd om aan te vallen!

Pasta recepten met pompoen

Het zou echt heel bijzonder zijn als er in de Italiaanse keuken recepten zouden ontbreken waarin pasta en pompoen met elkaar worden gecombineerd. Deze recepten zijn er dus gewoon. In principe kun je deze groente bij de pasta op twee verschillende manieren gebruiken. Voor de eerste bereidingswijze dient de groente om er een lekkere saus van te maken. De tweede manier betreft gevulde pasta. Voor gerechten zoals ravioli en tortelloni maak je dus eerst een oranje vulling, voordat je de pasta zelf maakt.

Laten we beginnen met de bereiding van een pompoensaus voor de pasta. Het eerste deel van de bereiding kennen we inmiddels. Dus wederom eerst de harde schil verwijderen en daarna de draden en de pitten eruit te halen. Vervolgens gaan de gesneden blokjes in de oven samen met ui, knoflook, peper, zeezout en olijfolie. In dit geval wel weer 40 minuten, want voor het bereiden van een saus moet deze goed gaar zijn. Voor het maken van de saus verwarm je wat kippen- of groentebouillon. Nadat je de schaal uit de oven hebt gehaald, pureer je alle ingrediënten samen met wat bouillon tot een mooie gladde saus. Voeg een klein scheutje citroensap toe voor wat frisheid en doe er wat room doorheen, zodat de saus extra lekker wordt. Proef of je tevreden bent met de smaak. Eventueel kun je gewoon wat zeezout toevoegen of nog wat extra citroensap voor meer balans. Kijk wel uit met de citroen, want je hebt maar een heel klein beetje nodig om van een pompoen recept een citroen recept te maken. En dat heb je liever niet!

Het tweede pasta recept is ravioli met een pompoenvulling. Het eerste deel van de bereiding lijkt veel op de bereiding die je in de vorige recepten hebt gelezen. Stukjes pompoen in een ovenschaal en natuurlijk weer ui, knoflook, peper, zeezout, en olijfolie erbij. Om de vulling extra smaakvol te maken, doen we ook 100 gram fijngesneden pancetta in de schaal. Doe de schaal weer 40 minuten in de oven en daarna kun je aan de slag met het maken van de vulling en de ravioli zelf. Doe de inhoud van de ovenschaal in een staafmixer en pureer de pompoen tot een gladde substantie. De vulling mag best wat stevigheid hebben, want het is de bedoeling dat deze goed op het pastadeeg blijft liggen. Hierdoor is het een fluitje van een cent om de ravioli verder af te maken. Zorg er wel voor dat je de ravioli goed dicht maakt. Anders scheurt deze open en kan er kookvocht in terecht komen. En da’s niet lekker en bovendien zonde van de alle voorbereidingen die je voor dit gerecht hebt getroffen!

Risotto met pompoen

Een ander lekker pompoen recept is het recept voor risotto. Bij het bereiden van deze risotto kun je ervoor kiezen om de oranje hoofdrolspeler van de pagina op verschillende manieren te gebruiken. Je kunt de pompoen natuurlijk laten garen samen met de risotto in de bouillon. Maar je kunt deze natuurlijk ook eerst in de oven klaar maken en daarna aan de risotto toevoegen. Voor beide bereidingen valt natuurlijk wat te zeggen. In het eerste geval hanteer je de inmiddels welbekende bereidingswijze. Daarna bak je de kleine blokjes met de ui mee, dus nog voordat de risotto in de pan gaat. Door de bouillon toe te voegen wordt de groente vanzelf gaar, net als de risotto natuurlijk. Indien je toch kiest voor een bereiding in de oven, heb je de mogelijkheid om hier extra veel smaak aan toe te voegen. Dit kun je doen door ui, knoflook en/of Italiaanse kruiden zoals rozemarijn of tijm ook in de ovenschaal te doen. Natuurlijk mag vers gemalen peper en zeezout hierbij niet ontbreken. Dun laagje olijfolie erover heen en alle randvoorwaarden zijn aanwezig om vanzelf een heerlijke smaak te krijgen.

Voor wie nog nooit eerder risotto heeft gemaakt… we nemen je nu in vliegende vaart mee om te komen tot een van deze twee lekkere pompoen recepten met risotto. Als eerste gaan we voor de variant waarbij de oranje blokjes worden meegekookt met de risotto. Zet een pan op het vuur en verwarm hierin een dikke klont boter. Als de boter is gesmolten, doe je een fijngesneden ui in de pan samen met de kleine blokjes pompoen. Het is belangrijk dat de blokjes echt kleine zijn gesneden, anders wordt deze niet voldoende gaar tijdens de kooktijd van dit recept. Bak de ui en de pompoen ongeveer 2 tot 3 minuten, zodat de smaak van de ui goed loskomt en de pompoen enigszins is aangemaakt. Vervolgens doe je per persoon twee handjes risotto in de pan plus een handje extra, omdat het zo lekker is. Bak de ‘riso’ mee en zodra het witte puntje van de korrels zichtbaar is, schenk je een glas witte wijn in de pan. Laat de wijn absorberen door de risotto. Als de wijn helemaal is verdwenen, schep je soeplepel voor soeplepel de groentebouillon in de pan. Zodra de eerste soeplepel bouillon is verdampt, dan voeg je de volgende toe. Dit principe blijf je herhalen tot de risotto nagenoeg gaar is. Op dat moment haal je de pan van het vuur en schep je nog een heel klein beetje bouillon erbij. Zorg ervoor dat je de risotto in eerste instantie niet volledig gaar kookt. De reden hiervoor is dat de risotto zo heet is en zoveel vocht bevat, dat deze vanzelf verder gaart tot een perfecte korrel. Terwijl dit proces gaande is, ‘monteer’ je de risotto. Voeg wat vers gemalen peper toe samen met een handje Parmezaanse kaas. Om de risotto extra romig te maken kun je in dit recept ook een lekkere dikke klont boter toevoegen. Roer alles nu goed door en in principe is dit pompoen recept voor risotto nu helemaal klaar.

Als je ervoor hebt gekozen om de pompoen eerst in de oven te bereiden, dan pureer je de inhoud van de ovenschaal tot een mooie gladde puree. Deze pureer roer je dan beetje bij beetje door de risotto op het moment dat de pan van het vuur is gehaald. Het is niet per se noodzakelijk om alle puree te gebruiken. Zodra de risotto er mooi oranje uit ziet en de pompoensmaak is goed vertegenwoordigd, dan is er voldoende toegevoegd. Dit recept voor risotto smaakt erg lekker met geitenkaas. Dus wat je kunt doen is na het bereiden van het recept de risotto hiermee garneren. Errug lekker, enjoy!

Meer over pompoen

Pompoenen bestonden al duizenden jaren voor Christus. De eerste sporen van deze groente zijn ontdekt in Midden- en Zuid-Amerika. Vanaf de 16e eeuw was de pompoen ook voor het eerst in Europa te bewonderen. Naarmate de tijd verstreek is de bekendheid in Nederland ook flink toegenomen.

De oranje variant zie je momenteel het vaakst in Nederland, maar de witte wordt ook steeds vaker gesignaleerd. Daarnaast vind je in ons kikkerlandje ook wel de winterpompoen en de zogenaamde spaghettipompoen. Wat mij overigens wel blijft verbazen, is dat je door het jaar heen ook deze groente ook steeds meer in de supermarkt ziet. Dit dus ondanks dat het geen herfst is.

Pompoen schillen en snijden

Een pompoen schillen of snijden is altijd een leuk karweitje. Het is namelijk niet zo dat deze oranje groente staat te popelen om te worden geschild of te worden gesneden. Als je eenmaal de techniek voor het schillen en snijden onder de knie hebt, is dit echter een koud kunstje en kun je snel verder met het bereiden van je pompoen recept.

Een goed begin is het halve werk wordt wel eens gezegd en datzelfde geldt voor het schillen. Om de pompoen snel te kunnen schillen en snijden, snijd je deze eerst door de helft. Vervolgnes leg je een helft op de vlakke zijde, zodat deze voldoende stevigheid heeft. Gebruik een groot scherp mes om nu van boven naar beneden de harde oranje buitenkant er af te snijden. Als dit is gelukt, kun je met een lepel de pitten en de draden er uit verwijderen. Als je beide helften helemaal schoon hebt, snijd je het oranje restant daarna in de lengte in enkele schijven. Eventueel kun ervoor kiezen om de repen in nog kleinere stukjes te snijden. Dit is afhankelijk voor welke van de pompoen recepten je hebt gekozen.

Pompoen bewaren en invriezen

Een pompoen bewaren is geen enkel probleem. Vaak kun je deze wel twee maanden goed houden. Voorwaarde is wel dat je de pompoen niet in de koelkast legt, maar natuurlijk ook niet voor het raam in de zon. De beste manier om te bewaren is op een donkere plek. Net als bij vele andere groenten is een voorraadkast hiervoor bij uitstek geschikt. Nadat je de pompoen hebt geschild en gesneden is het overigens wel handig om de pompoen in de koelkast te bewaren. Doe dit dan in een gesloten verpakking en dan moet het zeker lukken om deze enkele dagen goed te houden.

Een pompoen invriezen ligt misschien niet gelijk voor de hand, maar het kan wel degelijk. Volg de stappen voor het schillen en snijden en kook deze daarna kort gedurende zo’n 2 tot 3 minuten. Nadat je dit hebt gedaan, stop je de pompoen in een gesloten verpakking en deze kan dan worden ingevroren. De houdbaarheid is dan ongeveer een jaar.