Prei recepten

Prei recepten

Prei recepten heten in het Italiaans ‘Ricetta con porri’. Recepten met prei komen in Italië regelmatig voor alleen is deze groente zelf vaak niet de hoofdrolspeler van het gerecht. De prei heeft in Italiaanse gerechten vaak een ondersteunende functie. Je proeft de smaak daardoor vaak slechts lichtjes, maar de aanwezigheid hiervan gaat in een prei recept nooit onopgemerkt voorbij. Op deze pagina vind je een aantal van onze favoriete prei recepten. Wie weet kom je je eigen favoriete Italiaanse recept met deze groen-witte groente hier tegen.

Kies je favoriete prei recept

Alles over prei recepten

Prei recepten komen in de Italiaanse keuken op de meest uiteenlopende wijze terug op je bord. In tegenstelling tot veel andere Italiaanse groente recepten wordt deze groente niet bijzonder vaak geserveerd als bijgerecht bij vlees of vis. Een recept met prei is vaak een recept met de ‘usual suspects’ zoals pasta, risotto of gnocchi. Een echte hoofdrol zal dit lid van de look-familie echter nooit pakken, maar in dergelijke recepten is prei vaak op subtiele ondersteunende wijze aanwezig.

Van de prei recepten die je op deze pagina vindt onderscheiden de gnocchi recepten en risotto recepten zich. In het recept voor gnocchi trekt de smaak helemaal in de gnocchi waardoor er eerder sprake is van ‘prei-gnocchi’ dan van gnocchi met prei. Voor de bereiding van dit recept ga je aan de slag om van deze groen-witte groente een lekkere saus te maken. Hiervoor doe je deze gesneden in de oven samen met een sjalot of ui en een of twee tenen knoflook. Strooi er lekker wat zeezout overheen samen met wat peper en zet de schaal vervolgens in een op 180 graden voorverwarmde oven voor de duur van ongeveer 30 tot 40 minuten. Haal de ovenschaal er tussentijds een keer uit om alle ingrediënten te husselen, hierdoor weet je zeker dat de garing overal gelijkmatig is. De volgende stap is om de van alle afzonderlijke ingrediënten een lekkere preisaus te maken. Dit doe je door de prei samen met de sjalot/ui en knoflook in een staafmixer of blender te doen. Zet het apparaat aan en binnen no time ontstaat er een gladde saus. Deze saus verdun je met wat groentebouillon tot dat je de perfecte dikte voor de gnocchi te pakken hebt. Dit mag best een lekkere dikke saus zijn. Als je tevreden bent over de saus, ga je aan de slag met de gnocchi. Kook de gnocchi in gezouten water en als de gnocchi drijven aan het oppervlak van het water haal je deze uit de pan. Je kunt de preisaus en de gnocchi nu gelijk samenvoegen, maar het is lekkerder om de gnocchi nog 2 minuten in wat boter te bakken in een koekenpan. Tot slot doe je dan de preisaus bij de gnocchi en dit lekkere gerecht is gereed.

Hetzelfde principe geldt voor ons risotto recept met de hoofdrolspeler van deze pagina. Wat natuurlijk belangrijk is in een recept met prei in de hoofdrol is dat de smaak goed aanwezig is. In dit recept bak je de groente samen met een fijn gesneden uitje voordat je de risotto in de pan doet. Doordat het vocht van de groente loskomt, krijgt dit de kans om gelijk in de risotto te trekken. De risotto krijgt hierdoor echt een heerlijke zachte smaak. Vervolgens volg je het reguliere recept voor risotto. En voor wie dit nog niet weet, hierbij de belangrijkste punten waarmee je rekening dient te houden. Bak de risotto net zo lang mee met de groente en de ui tot het witte puntje in het midden van de risotto zichtbaar wordt. Daarna blus je de risotto af met een glas witte wijn. Het is erg belangrijk dat je de risotto goed blijft roeren, want hierdoor komt het zetmeel goed los en smaakt de risotto extra romig. Als de wijn volledig is geabsorbeerd door de risotto, doe je soeplepel voor soeplepel bij de risotto. Blijf roeren en voeg net zo lang bouillon toe tot de risotto bijna gaar is. Doorgaans duurt dit ongeveer 15 minuten. Voeg dan nog een halve soeplepel bouillon toe en doordat er nu zoveel vocht in de pan zit en de risotto zo heet is, gaart deze vanzelf verder tot een perfecte textuur. Breng het gerecht verder op smaak met peper en Parmigiano Reggiano. Eventueel kun je nog een klein beetje zeezout toevoegen voor extra smaak.

In het recept voor pasta met rode wijn, worst en prei en spaghetti met witte wijn en prei heeft deze lookachtige groente meer een verbindende functie. De groente wordt in alle gevallen onderdeel van de saus, zodat de andere ingrediënten kunnen excelleren. Voor deze pasta recepten wordt de groente zoals gezegd gebruikt voor de saus. Voor de bereiding van de saus wordt de prei uiteraard eerst grondig schoon gemaakt en daarna gebakken in een koekenpan met een ui en een teen knoflook. Vanzelfsprekend voeg je in dit stadium ook al lekker wat zeezout en vers gemalen peper toe. Tijdens het bakken komt er veel vocht los en je bakt daarom net zo lang tot het vocht uit de pan is verdampt. De buitenste blaadjes mogen zelfs lichtjes aanbaksels achterlaten in de pan. Vervolgens voeg je de hoofdrolspeler van de saus toe en voor alle drie de recepten is dat de natuurlijk de wijn. Laat de wijn lekker inkoken. Als alle alcohol is vervlogen en de wijn flink is ingedampt, voeg je eigenlijk net als bij het hierboven beschreven gnocchi recept de inhoud van de pan in een staafmixer. Pureer alle ingrediënten tot er een mooie gladde saus ontstaat. Proef de saus natuurlijk wel, want de kans is groot dat je wat extra peper en zeezout moet toevoegen. Wijn heeft van zichzelf een zurige smaak en het toevoegen van peper en vooral zeezout zorgt voor de juiste balans in dit recept. Afhankelijk van welk recept je maakt, bereid je apart het vlees. Bij het recept met rode wijn smaakt pancetta erg lekker en voor het gerecht met witte wijn zijn verse worsten een lekkere aanvulling. Uiteraard mag vers geschaafde Parmigiano Reggiano ook bij dit gerecht niet ontbreken.

Een ander lekker pasta recept waarbij deze groen-witte groente wat prominenter aanwezig is, is in combinatie met pasta, spek en room. Bovendien is dit een super simpel recept wat erg snel is te bereiden, perfect dus voor een doordeweekse dag. Doe spekblokjes in een pan zonder hier boter of olie aan toe te voegen. Bak de spekjes in het eigen vet uit en je zult ook echt merken dat de koekenpan zich langzaam vult met het vet van de spekjes. Bak de spekje net zo lang tot deze goed gaar zijn, maar nog niet helemaal knapperig. Doe vervolgens de gesneden ringetjes groente in de pan en bak deze lekker in het spekvet. De smaken van beide ingrediënten halen daardoor het maximale in elkaar naar boven. Dit hoeft niet super lang want de de groente mag nog best een beetje bite hebben. Voeg de room toe en verwarm deze kort. Tot slot smelt je een handje geschaafde Parmezaanse kaas en de saus voor dit pasta recept met spek en room is klaar. Gebruik een pasta naar keuze en vergeet vooral geen zeezout toe te voegen bij het koken hiervan. Enjoy dit lekkere gerecht!

Meer over prei

Prei is onderdeel van de look-familie. Andere leden van deze familie zijn ui, bieslook en knoflook. Ruim 2000 jaar voor Christus zijn de eerste sporen van de consumptie van deze ‘look’ gevonden in het Midden-Oosten. Later rond het jaar 0 is deze groente ook gesignaleerd in Egypte, bij de Oude Romeinen en bij de Oude Grieken. Een leuk detail is dat de oude Romeinse keizer Nero prei had uitgeroepen tot zijn favoriete groente. Na het jaar 0 is de verspreiding geleidelijk verder gegaan over Europa en uiteindelijk ook in Nederland aangekomen. Momenteel vindt de verbouwing hiervan in Nederland voornamelijk plaats in Noord-Brabant en Limburg.

Prei snijden en koken

Prei snijden op de juiste manier is essentieel voordat je deze gaat koken. Het eerste wat je eraf snijdt is de onderkant. Vervolgens snijdt je deze in de lengte doormidden. Daarna kun je de buitenste bladen eenvoudig verwijderen. Spoel het zand er goed uit, voordat je verder gaat met het snijden van de ringetjes. Overigens bevat het groene gedeelte veel meer smaak en daarnaast heel veel meer goede stoffen dan het witte gedeelte.

Prei koken is na het snijden nog slechts een koud kunstje. In slechts een paar minuten kook je deze groente helemaal gaar. Prei heeft van zichzelf al vrij veel smaak, maar het is natuurlijk altijd goed om tijdens de bereiding extra veel smaak toe te voegen. Je kunt er daarom voor kiezen om de groente klaar te maken in gezouten water, bouillon of om te koken in wijn.

Prei bewaren en invriezen

Als je een prei hebt gekocht dan kun je deze gerust enige tijd bewaren. De houdbaarheid is 2 tot 3 weken, mits je er maar voor zorgt dat deze groente niet in de koelkast beland en je deze op een donkere plek bewaart. Ook kun je prei invriezen om deze langer te bewaren. Wat voor vrijwel alle groenten geldt, geldt ook voor deze lookachtige. Voordat je deze in de vriezer stopt, moet je de gesneden prei eerst kort koken. Zodra de groente is ingevroren, kun je deze tot ongeveer een jaar bewaren.