Recept voor Castello – Pasta met Danablu

Geplaatst op 9 februari 2017 door Tjerk KleismaGeen reacties
Pasta met Castello Danablu crumbled

Enige tijd geleden werd ik door Castello gevraagd om een Italiaanse recept te maken met een van hun kazen. De aanleiding hiervoor was dat Castello twee nieuwe soorten kazen in de markt wilde zetten, namelijk Castello Burger Blue en Castello Danablu crumbled. Aan mij was de vraag gesteld of ik wilde werken met Castello ‘Danablu crumbled’.

Op de website van Castello is te lezen dat dit een blauwschimmelkaas is met een scherpe, maar elegante bittere smaak voorzien van een vleugje marsepein. Als je deze kaas proeft, dan weet je dat dit klopt. Kortom, best uitdagend om hier een lekker Italiaanse recept mee te maken. De uitgesproken smaak van deze kaas heeft namelijk flink wat tegenwicht nodig. Daardoor viel de keuze op een pasta recept met lekker zoute salami, zoete geroosterde rode paprika en een tomatensaus. Door tegenover de bittere smaak zout en zoet te zetten, krijg je de juiste balans.

Daarnaast is het absoluut noodzakelijk om de kaas goed te doseren anders is deze te dominant aanwezig. Overigens wordt de blauwschimmelkaas in dit recept op twee manieren gebruikt. 1) een klein beetje voor in de tomatensaus, 2) een klein beetje om het gerecht mee te garneren. Hieronder lees je precies hoe je de Danablu het beste kan gebruiken.

Voorbereiding

Voor dit recept zet je als eerste de oven aan zodat deze goed kan voorverwarmen. Stel de oven in op 180 graden. 180 graden is de maximale temperatuur waarbij olijfolie niet verbrand. Snijd de bovenkant van de paprika’s. Vervolgens zet je de paprika’s op de kop, zodat je heel eenvoudig de zijkanten van de paprika kan snijden. Hiermee ben je gelijk verlost van die vervelende pitjes af. Snijd de sjalot in kleine stukjes. Verwijder het buitenste stukje vel van de salami en snijd deze in plakjes. Dit kan niet dun genoeg zijn.

Bereiding

Leg de stukken paprika in een ovenschaal en giet er voorzichtig wat olijfolie over heen. Voeg wat peper en zeezout toe en hussel de inhoud van de schaal even goed door. Zet de schaal nu in de oven voor de duur van maximaal 40 minuten.

Als de paprika’s nog zo’n 20 minuten in de oven moeten, begin je met het maken van de saus voor de pasta. Bak de salami in een koekenpan uit in het eigen vet, boter of olijfolie toevoegen is niet nodig. Als de salami goed is uitgebakken, giet je het vet uit de pan. Dit voorkomt dat de salami de smaak van de saus gaat overheersen.

Daarna doe je de stukjes sjalot in de pan en deze bak je mee voor de duur van 2 tot 3 minuten. De smaak van de sjalot komt hierdoor helemaal los.

Blus de inhoud van de pan af met de witte wijn. Laat de wijn een paar minuten om de alcohol te laten verdampen. Zodra dit is gebeurd, voeg je de tomatenpuree toe. De wijn zorgt voor een klein zuurtje in de saus. Dit is nodig voor de juiste balans in het gerecht. Klein beetje peper en zeezout erbij en de basis voor de saus is klaar. Eventueel kun je de saus nog iets verdunnen met wat water, mocht de saus te dik zijn.

Het belangrijkste onderdeel is om de blauwe kaas van Castello toe te voegen aan de pastasaus. Dit komt uiterst precies. De smaak van de kaas is erg sterk en moet niet te veel overheersen, het is belangrijk dat de tonen van de kaas in de pastasaus naar voren komen. Voeg daarom beetje bij beetje de kaas toe en blijf vooral goed proeven.

Zodra je helemaal tevreden bent over de smaak, haal je de paprika uit de oven. Roer de geroosterde paprika door de saus en haal de pan dan van het vuur. Laat de saus nog een paar minuten staan zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken.

Zet een pan water op het vuur voor het koken van de pasta. Zodra het water kookt, doe je eerst een eetlepel zeezout in de pan en vervolgens pas de pasta. Kook de pasta ‘al dente’. Giet de pasta af en doe je deze gelijk terug in de pan. Roer de saus door de pasta om te voorkomen dat de pasta gaat plakken.

Schep de pasta op in bij voorkeur voorverwarmde borden. Garneer het gerecht met wat Danish Blue kaas en een beetje peterselie. Geniet van dit lekkere recept voor pasta met geroosterde paprika, gebakken salami en Castello Danish Blue. Buon appetito!

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.