Amatriciana

Amatriciana Amatriciana 0 0 5 0

maart 19, 2015

Amatriciana

Over Amatriciana

Amatriciana is de naam van een klassieke Italiaanse pastasaus welke is afgeleid van het Italiaanse plaatsje Amatrice. Dit plaatsje ligt vlakbij Rome in de Italiaanse regio Lazio. Voor het originele recept wordt 'guanciale' gebruikt, dit is varkensspek uit de wang. Aangezien dit in Nederland zeer lastig is te verkrijgen, wordt er vaak gekozen voor pancetta, wat ook varkensspek is, maar dan van de buik. Over het algemeen wordt er in Italië voor gekozen om dit recept te serveren met gedroogde pasta zoals Bucatini en Rigatoni. Verse pasta wordt zelden gebruikt in combinatie met Amatriciana saus. Logischerwijs wordt het gerecht afgemaakt met lokale 'Pecorino Romano'.

Meer klassieke recepten voor pastasaus vind je op onze pagina met alle pastasaus recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: pastasaus recept voor 4 personen

Ingrediënten

8 rijpe tomaten

100g pancetta

2 eetlepels olijfolie

1 teen knoflook

1 sjalot

1 Spaanse peper

100ml Italiaanse droge witte wijn

1 eetlepel Mutti tomatenpuree

Verse peper

Zeezout

50g Pecorino (kaas)

Voorbereiding

1Ontvel de tomaten en verwijder de pitjes. Dit kun je eenvoudig doen door een kruisje in de tomaten te snijden, deze 15 seconden in kokend water te dompelen en daarna te laten schrikken in ijskoud water. Je zult zien dat je het velletje nu zo van de tomaat aftrekt. Verwijder de pitjes en snij de tomaten dan in kleine blokjes. Snij de pancetta in dunne reepjes. Verwijder de schil van de sjalot en de knoflook en snij deze in kleine stukjes. Voor de Spaanse peper kun je ervoor kiezen de pitjes te verwijderen, maar je kunt deze ook laten zitten. Let op, dat als je ervoor kiest om de pitjes te laten zitten dit extra scherp is!

Bereiding

1Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de pancetta zachtjes uit. Laat de pancetta ongeveer 5 minuten zachtjes opstaan, zodat de smaak van de pancetta helemaal loskomt. Voeg dan de sjalot, knoflook en Spaanse peper bij de pancetta. Fruit deze ingrediënten ongeveer 2 minuten in het vet van de pancetta.

2Blus de het geheel af met droge Italiaanse witte wijn. Voor deze Amatriciana saus is gekozen voor Pinot Grigio. Laat de witte wijn enigszins indampen en doe de tomaten in de pan als er nog een wat vocht van de wijn in de pan zit. Geef de tomaten een minuut of 5 de tijd om zacht te worden. Als dit het geval is, doe je de tomatenpuree in de pan en breng je het geheel desgewenst nog op smaak met peper en zout. Dit is niet per definitie nodig, want de pancetta is natuurlijk al erg zout en de Spaanse peper zorgt al voor de scherpte. Maar mocht er extra smaak gewenst zijn, schroom dan vooral niet om toch een klein beetje extra peper en zout toe te voegen.

3Laat de Amatriciana saus nu 10 tot 20 minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Indien de saus te ver indikt, kun je natuurlijk gewoon een klein beetje water toevoegen om deze weer te verdunnen. Schaaf de Pecorino en smelt de kaas in de Amatriciana saus. Proef tot slot de Amatriciana saus en als je tevreden bent over de smaak, kun je de saus voor verdere bereiding gebruiken! Geniet in ieder geval van deze lekkere Amatriciana saus! Buon appetito!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.