Aubergine lasagne

Aubergine lasagne
Aubergine lasagne kent men in Italië als Parmigiana di Melanzane. In Nederland is dit recept nog niet zo bekend als andere bekende pasta en lasagne recepten, maar in Italië komt dit gerecht vrij veel voor. Het leuke aan dit recept is dat het volledig vegetarisch is. Zelfs de lasagnebladen zijn in dit gerecht vervangen door de aubergine.
Het is belangrijk om de aubergine, voordat je deze bereidt, goed te laten zweten. Er moet zoveel mogelijk vocht uit de aubergine om te voorkomen dat de aubergine lasagne te waterig wordt. De aubergine smaakt bovendien extra lekker als je deze lekker lang laat bakken tot deze helemaal bruin is. Op deze manier geeft de aubergine de meeste smaak af. De combinatie van tomatensaus en aubergine is sowieso erg lekker en met de gesmolten mozzarella en die heerlijke kaaslaag van Parmigiano Reggiano is dit met recht een top gerecht. Geniet van dit lekkere recept voor aubergine lasagne!
Meer lasagne recepten zijn te vinden op onze pagina over lasagne.
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 20 mins
- Bereiding: 1 hr
- Hoeveelheid: Lasagne recept voor 4 personen
Ingrediënten
Voorbereiding
1Snij de aubergines in mooie ronde plakken van ongeveer een halve centimeter dikte. Strooi wat zeezout op de aubergines en laat deze enige tijd zweten in een vergiet. Als het grootste deel van het vocht uit de aubergine is, dan dep je deze droog met een velletje keukenpapier.
2Verwijder de schil van de sjalot en de knoflook en snijd deze ingrediënten vervolgens in kleine stukjes. Snijd de mozzarella in mooie plakken en schaaf de Parmigiano Reggiano kaas alvast. Verwarm de oven voor op 200 graden. Hiermee heb je alle voorbereidingen getroffen voor dit recept voor aubergine lasagne
Bereiding
1Doe wat olijfolie in een koekenpan en verwarm deze langzaam. Als de olijfolie heet is, leg je de schijven aubergine in de pan. Leg alleen aubergine op de bodem van de pan en stapel deze vooral niet op elkaar. De kans is groot dat niet alle schijven aubergine in een keer in de pan kunnen. Bak alle aubergine tot deze een mooie bruine kleur heeft en leg deze dan apart.
2Terwijl je de aubergine aan het bakken bent, begin je met de tomatensaus voor de aubergine lasagne. Doe wederom een klein beetje olijfolie in een koekenpan en als deze heet is, doe je de stukjes sjalot en knoflook in de pan. Fruit de sjalot en knoflook een paar minuten zodat de smaak goed loskomt.
3Vervolgens doe je ook de gepelde tomaten in de pan samen met de blaadjes basilicum. Voordat je de basilicum in de pan doet, dien je deze te kneuzen. Roer de inhoud van de pan goed door en zorg ervoor dat alle ingrediënten mooi gelijkmatig zijn verdeeld.
4Breng de saus voor de aubergine lasagne nu op smaak met wat zeezout en vers gemalen peper. Draai het vuur op laag en laat de lasagnesaus lekker zachtjes pruttelen. De smaak van de saus kan zich hierdoor goed ontwikkelen.
5Als alle aubergine mooi goud bruin is gebakken en je bent daarnaast tevreden over de smaak van de tomatensaus, dan is het de hoogste tijd om de aubergine lasagne te maken. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie, breng dan een laagje saus aan en leg daar plakken aubergine op.
6Herhaal dit principe tot de ovenschaal is gevuld en eindig met een laagje saus. Als je bij de middelste lagen bent dan leg je op 2 lagen de mozzarella en op 1 laag de helft van de Parmezaanse kaas. Daarnaast bedek je ook de bovenste laag met de andere helft van de Parmezaanse kaas zodat je een heerlijke kaaslaag krijgt.
7Zet de aubergine lasagne nu in de oven voor de duur van 20 tot 25 minuten. Als de kaas is gesmolten, dan haal je de lasagne uit de oven en laat je deze 10 minuten buiten de oven afkoelen. De aubergine lasagne wordt hierdoor mooi stevig.
8Dien de aubergine lasagne nu op en desgewenst kun je deze nog garneren met wat verse peterselie. Geniet in ieder geval van dit lekkere recept voor aubergine lasagne. Buon appetito!