Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina Bistecca alla Fiorentina 0 0 5 0

maart 12, 2015

Bistecca alla Fiorentina

Over Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina is een eeuwen oud gerecht uit Firenze (Florence), Toscane. De legende is in 1565 ontstaan ter ere van een buitenfeest in Firenze. Voor de hele bevolking werd op Piazza San Lorenza diverse runderen gegrilld. Onder de aanwezigen bevonden zich ook een aantal Engelsen, die bij het zien van het vlees 'Beefsteak, beefsteak' begonnen te roepen. De Florentijnen veranderden dit direct in 'Bistecca, bistecca'. Tot die tijd werd dit vlees Carbonate genoemd, 'kolensteak' in verband met de bereiding op houtskool. Dit gerecht is instaat om zelfs vegetariërs te bekeren.

Bekijk ook onze andere Italiaanse vlees recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 10 mins
  • 10 mins

    10 mins

  • Hoeveelheid: vlees recept voor 2 personen

Ingrediënten

2 ribeyes van 500 gram

Olijfolie

Zeezout

Verse zwarte peper

Rozemarijn

Voorbereiding

1Besprenkel de Ribeyes met olijfolie. Wrijf de olijfolie met je handen goed in de Ribeyes. Strooi het zeezout op 1 zijde van het vlees. Doe op dezelfde zijde de verse korrels zwarte peper en de rozemarijn. Leg de Bistecca's nu in een diep (soep)bord en sluit dit af met nog een dergelijk bord. Zet de Bistecca's vervolgens 6 tot 8 uur in een afgesloten kast. Het vlees kan zodoende alle kruiden goed opnemen en op kamertemperatuur komen.

Bereiding

1Gebruik voor de bereiding van de Bistecca alla Fiorentina een Big Green Egg, een grote Weber of een Primo. Eventueel kun je ook een grillpan of grillplaat gebruiken. Zorg ervoor dat de houtskool grill zo heet mogelijk wordt.

2Leg de Bistecca's 2 minuten op de grill en draai deze dan een kwartslag. Na nogmaals 2 minuten draai je de Bistecca's om. Herhaal dit principe, laat het vlees 2 minuten bakken, draai dan een kwartslag en laat nog 2 minuten bakken.

3De Bistecca's zijn nu rood gebakken. Hou je meer van rose vlees, haal het vlees dan van de grill en pak de Bistecca's in in aluminiumfolie en laat 3 minuten rusten. Wil je je vlees 'Well done' laat dan 10 minuten rusten. Ongeacht de garing van het vlees is Bistecca alla Fiorentina een traditioneel top gerecht! Buon appetito!

Serveertip

1Wat erg lekker is, is om het vlees te besprenkelen met vers citroensap. Eventueel kun je de Bistecca ook serveren met citroenmayonaise.

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.