Bolognese saus

Bolognese saus Bolognese saus 5 0 5 7

maart 21, 2015

Bolognese saus

Over Bolognese saus

Over Bolognese saus is op het internet natuurlijk al heel wat afgeschreven. In goed Italiaans wordt dit recept Ragu alla Bolognese genoemd, in het Nederlands hebben wij het vaak over Bolognese saus. Het grote verschil is dat de Italiaanse variant niet op basis van tomaten wordt gemaakt, terwijl de saus die wij kennen als Bolognese saus natuurlijk volledig op tomaat is gebaseerd. 'Onze' Bolognese saus is dan ook niet afgeleid van de Italiaanse versie, maar van de variant die in Amerika veel wordt gegeten. In de vorige 2 eeuwen zijn er namelijk veel Italianen naar Amerika geëmigreerd en deze hebben een eigen twist gegeven aan het originele recept voor Ragu alla Bolognese. Spaghetti Bolognese kent men in Italië daarom ook niet, maar dat wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat dit niet lekker is. Dat is het namelijk zeker wel!

In dit recept voor Bolognese saus wordt uitgegaan van de Italiaanse versie. Ragu alla Bolognese vraagt een lange bereidingstijd in verband met het stoven. Ben je daarom toch op zoek naar de snelle variant? Op AllesOverItaliaansEten.nl staat natuurlijk ook gewoon een onwijs lekker recept voor snelle Spaghetti Bolognese!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 3 hrs
  • 10 mins

    3 hrs

  • Hoeveelheid: recept voor Bolognese saus voor 4 personen

Ingrediënten

1 hele dikke klont roomboter

100g pancetta

200g kalfsgehakt

200g half-om-half-gehakt

50g ui

50g wortel

50g bleekselderij

2 tenen knoflook

1 eetlepel oregano

200ml kalfsbouillon

200ml Italiaanse rode wijn

1 eetlepel tomatenpuree

Vers gemalen peper

Zeezout

Voorbereiding

1Voor het bereiden van een traditionele Bolognese saus beginnen wij met het snijden van alle ingrediënten, zodat deze daarna 1 voor 1 de pan in kunnen. Snij de pancetta in kleine stukjes. Verwijder de schil van de knoflook en de ui, schil de wortel en was de bleekselderij. Vervolgens snij je deze ingrediënten zo fijn mogelijk.

Bereiding

1Verwarm een koekenpan en als de koekenpan gloeiend heet is, doe je de boter in de pan. Zodra de boter mooi goud bruin is en niet meer schuimt, doe je de pancetta in de pan. Bak de pancetta in ongeveer 5 minuten knapperig. Als dit het geval is, gaat ook het gehakt de pan in. Voor het gehakt geldt min of meer hetzelfde, bak deze in circa 5 minuten knapperig. Dit is namelijk heel belangrijk voor de ontwikkeling van de smaak van het recept. Bij voorkeur zorg je er ook voor dat het gehakt enigszins aanbaksels afgeeft aan de bodem van de koekenpan. Deze aanbaksels geven namelijk extra veel smaak.

2Als dit is gelukt, doe je ook de oregano, knoflook, wortel, ui en bleekselderij in de pan. Fruit deze ingrediënten 2 tot 3 minuten, zodat deze warm zijn en de smaken goed los kunnen komen. Hevel nu de inhoud van de koekenpan inclusief al het vocht en aanbaksels over in een stoofpan.

3Eigenlijk is dit het moment om de Bolognese saus te construeren. Blus het geheel af met de Italiaanse rode wijn en voeg ook de bouillon toe. Breng het geheel op smaak met 1 eetlepel tomatenpuree, vers gemalen peper en zeezout. Laat de Bolognese saus nu 3 uur of langer zachtjes op het vuur staan met de deksel op de pan, zodat de smaak zich maximaal kan ontwikkelen en voldoende diepte krijgt. Uiteindelijk moet de Bolognese saus wel voldoende indikken. Afhankelijk hoeveel tijd je er voor uittrekt om de Bolognese saus te laten stoven, moet je er sowieso 30 minuten voor uittrekken om het overtollige vocht te laten verdampen.

4Als je tevreden bent over de dikte van de Bolognese saus en deze er ongeveer net zo uit ziet als op de afbeelding op deze pagina, dan ik deze helemaal klaar. Als je de Bolognese saus echt op traditionele wijze wil serveren dan bereid je deze met Tagliatelle. Geniet in ieder geval van dit authentieke recept voor Bolognese saus! Buon appetito!

Gerelateerde recepten

8 Reviews

Fam. Van der Maesen

februari 1, 2021

Heerlijke saus met sterke, diepe smaak. Dankjewel!

Tjerk Kleisma

september 1, 2019

Ciao Milou,
Als de saus waterig blijf of te dun is, kun je gewoon de deksel van de pan halen.
Hierdoor verdampt al het overtollige vocht en wordt de bolognese saus vanzelf dik.
Ik heb zojuist een extra toevoeging gedaan waardoor dit iets duidelijker in het recept wordt omgeschreven.
Hoop dat het uiteindelijk toch is gelukt en dat het lekker heeft gesmaakt.

Saluto,
Tjerk

M

november 8, 2018

Super lekker! Alleen wil het geen saus worden, het blijft gewoon gegaard gehakt met groenten. (met een heerlijke smaak). Iemand Tips voor het indikken?

Marijn van der Zaag

juni 18, 2017

Dank voor het recept! Heel erg lekker. Kaas erbij vind ik eigenlijk zonde van de smaak van de saus, dus die doe ik er niet overheen (Rob).
Ik heb er wel een tros tomaten bij gedaan voor wat extra groente-inhoud. Gewoon heel erbij, de schil stooft vanzelf stuk en is dan eruit te vissen. Mijn persoonlijke variatie (geen idee of dit past bij het traditionele idee) heeft ook een tak tijm en rozemarijn erbij, wat een extra magische geur in de keuken verspreid.
Van mijn moeder kreeg ik de niet aan deze saus gerelateerde tip om tomatenpuree altijd te bakken omdat het zuur er dan uit gaat, dus die deed ik mee met de groenten.

Wim

november 7, 2015

Witte wijn is in deze saus veruit het lekkerste !

Tjerk Kleisma

maart 29, 2015

Beste Rob,

In combinatie met Bolognese saus smaakt een Parmezaanse kaas altijd lekker. Onze persoonlijke favoriet is Parmigiano Reggiano, maar ook een verse blokje Grana Padano past prima bij deze saus.

Ik hoop dat je hiermee voldoende antwoord op je vraag hebt. En ik ben inderdaad heel benieuwd hoe deze Bolognese saus heeft gesmaakt.

Mvg,

Tjerk
AllesOverItaliaansEten.nl

All in

maart 29, 2015

Er bestaan inderdaad een hoop misverstanden omtrent de “echt authentieke” pasta bolggnese. Veelvoorkomende fouten betreffen: ingrediënten, hoeveelheid geserveerde ragù en soort pasta.

Omdat ik een liefhebber ben van de italiaanse vleessaus, wilde wel eens de waarheid weten en maakte ik een tripje naar Bologna om helderheid te krijgen. Maar ook na dit culinaire reisje is er geen 100% zekerheid en ik ben bang dat die er ook niet is. Wel ben ik een stuk dichterbij gekomen…

1. Bolognese saus wordt traditioneel alleen geserveerd met tagliatelle en dus niet met spaghetti of andere pasta varianten.

2. Vaak wordt veel te veel saus op het bord bedaan. de pasta hoort er niet in te zwemmen!

3. De basis van de saus is het vlees en niet tomaat. Een echte ragù bolognese is dus van nature een vette, en door de wortel ietwat zoete, saus. Gebruik van groenten beperkt zich echt tot bleekselderij, wortel, ui en het lepeltje tomatenpuree. Het is immers geen ratatouille.

4. Knoflook hoort NIET in de saus (dit vond ikzelf destijds verassend)

Bovenstaand recept komt al aardig in de richting bij wat ik over de echte bolo heb geleerd. Afgezien van de knoflook en de gebruikte kruiden, mis ik het eekhoorntjesbrood (porcini) Dit geeft een speciale smaak aan de ragù en mag, althans in bologna nooit ontbreken.

Voordat ik een bezoekje aan Bologna bracht, dacht ik min of meer al het echte recept te kennen. Inmiddels zie ik dat iets genuanceerder en heb ik mijn oude recept omgedoopt in “kruidig kanon” Ik wil geenszins de indruk wekken dat ik de wijsheid in pacht heb. integendeel! Ik deel slechts mijn bevindingen en sta open voor nieuwe inzichten.

Groeten,

All in

Rob Kaagman

maart 29, 2015

Ik wil de bolognese saus maken, maar ik zou graag willen weten welke kaas je er over heen raspt.
Alvast bedankt, Rob

Ps ik laat je later weten hoe het ons gesmaakt heeft.

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.