Bucatini all’Amatriciana

Bucatini all’Amatriciana Bucatini all'Amatriciana 0 0 5 0

maart 19, 2015

Bucatini all'Amatriciana

Over Bucatini all’Amatriciana

Bucatini all'Amatriciana is een klassieke combinatie uit de Italiaanse keuken en afkomstig uit Rome en omgeving. Bucatini is een soort pasta die in Nederland niet heel erg bekend is, maar deze is te omschrijven als een dikke soort spaghetti. Bucatini all'Amatriciana is echt een stevig pasta gerecht door het type pasta en saus die overloopt van de smaak. Officieel wordt dit gerecht slechts met een soort vlees gemaakt, namelijk guanciale. In Nederland is dit bijna niet te verkrijgen, om die reden is er pancetta gebruikt. Om het gerecht extra lekker te maken is er ook een klein beetje salami toegevoegd aan de saus. De amatriciana saus krijgt hierdoor extra veel smaak.

Geniet in ieder geval van deze heerlijk Bucatini all'Amatriciana! En voor meer inspiratie kijk je natuurlijk gewoon bij onze andere pasta recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: pasta recept voor 4 personen

Ingrediënten

200g bucatini

1 eetlepel olijfolie

5g boter

100g pancetta

100g salami

1 teen knoflook

1 sjalot

1 Spaanse peper

50ml Italiaanse droge witte wijn

4 verse tomaten

1 eetlepel tomatenpuree

Verse peper

Zeezout

50g Pecorino

Peterselie

Voorbereiding

1Snij de pancetta in dunne reepjes en de salami in kleine stukjes. Snij ook de sjalot, knoflook en Spaanse peper zo klein als mogelijk. Schaaf de Pecorino alvast in grove stukken. Dit is een stevige pasta, dus de kaas ma ook in grove stukken worden geschaafd.

2Haal als laatste het velletje van de tomaat en verwijder de pitjes. Als je niet eerder het velletje van de tomaat hebt verwijderd, dan is hier een heel handig trucje voor. Breng een pan water aan de kook. Zet ondertussen een schaal of pan ijskoud water klaar en snij aan de onderkant van de tomaten een kruisje. Zodra het water kookt, dompel je de tomaten ca. 15 seconden in de pan water. Haal de tomaten eruit en laat deze schrikken in het ijskoude water. Je zult nu zien dat het velletje van de tomaat waar je het kruisje hebt gezet helemaal krom trekt. Hierdoor is het velletje eenvoudig te verwijderen.

Bereiding

1Verwarm de olijfolie en de boter in een koekenpan. Als het schuim van de boter en de olijfolie is verdwenen doe je eerst de pancetta in de pan. Bak de pancetta net zo land totdat deze lekker is uitgebakken, maar nog niet hard is. Zodra dit het geval is, doe je ook de salami in de pan. Na ongeveer 2 tot 3 minuten doe je ook de knoflook, sjalot en Spaanse peper in de pan. Bak ook deze 2 tot 3 minuten mee en blus het geheel dan af met de Italiaanse droge witte wijn. Laat de witte wijn helemaal inkoken. Het geheim van het koken met wijn is dat de wijn een heerlijke smaak afgeeft naarmate deze enigszins aanbakt in de pan. Deze aanbaksels geven super veel smaak aan de saus.

2Als de wijn is ingekookt, doe je ook de tomaten in de pan. Geef de tomaten een paar minuten de tijd om te transformeren in een pappige substantie. Roer vervolgens 1 eetlepel tomatenpuree door het geheel en breng het geheel op smaak met verse peper en zeezout. Let op: dit is bij Bucatini all'Amatriciana niet altijd nodig. Dit recept is vaak al scherp genoeg door de Spaanse peper en zout genoeg van de pancetta en salami. Smelt nu ook de Pecorino in de saus. Mocht er smaak ontbreken, dan los je dit op door peper en zeezout toe te voegen. Geef de amatriciana saus nu de tijd om helemaal op smaak te komen en laat deze daarom op een laag vuurtje zachtjes pruttelen.

3Dit geeft ons de gelegenheid om de Bucatini te koken. Verwarm een pan water totdat deze kookt en doe dan de Bucatini in de pan. Voeg een beetje zout toe en kook de Bucatini volgens de bereidingswijze op de verpakking 'al dente'.

4Als de Bucatini 'al dente' is giet je de pasta af, doe je deze terug in de pan en roer je hier gelijk de amatriciana saus doorheen. Hiermee voorkom je dat de pasta begint te plakken. Bewaar een klein beetje saus om op de Bucatini te doen zodra deze op het bord ligt. Bestrooi de Bucatini all'Amatriciana tot slot met wat Pecorino en het gerecht is helemaal klaar. Geniet van deze lekkere Bucatini all'Amatriciana!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.