Champignon risotto

Champignon risotto Champignon risotto 5 0 5 4

maart 22, 2015

Champignon risotto

Over champignon risotto

Omdat het natuurlijk niet de meest zonnige augusts maand is geweest dit jaar, dachten wij stiekem alweer vooruit aan lekkere herfst recepten. Een van de eerste recepten die ons te binnen schoot was risotto met champignons. En waarom ook niet..? Het waait hard, het regent veel en sommige blaadjes buiten verkleuren alweer. Champignon risotto it is!

Het leuke aan dit recept is, je weet dat de champignons erin zitten, maar je ziet deze bijna niet. Zodra je eenmaal een hapje hebt geproefd, weet je 100% zeker dat de champignons er echt in zitten. Doordat de champignons in super kleine stukjes zijn gehakt, laten deze extra veel vocht los in de pan. Dit vocht trekt direct in de korrels risotto, waardoor dit recept zich met recht champignon risotto mag noemen en dus niet risotto met champignons. Nah ja, nog 3 weken dan is het echt herfst en dit is alvast een klein voorproefje. Buon appetito!

Bekijk ons volledig overzicht voor meer risotto recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

160g risotto

250g kastanjechampignons

1 sjalot

1 teen knoflook

30g boter

100ml Italiaanse droge witte wijn

750ml groentebouillon

50g Parmigiano Reggiano

Zeezout

Vers gemalen peper

10 takjes verse peterselie

Voorbereiding

1Maak de champignons schoon en snij cq hak deze daarna zo fijn als mogelijk. Op de afbeelding die bij dit recept hoort zie je eigenlijk geen champignons, zo fijn moeten deze dus worden gesneden of gehakt. Verwijder de schil van de sjalot en de knoflook en snij beide in kleine stukjes. Hak ook de peterselie lekker fijn. Schaaf de Parmigiano Reggiano alvast en verwarm de groentebouillon.

Bereiding

1Verwarm 25 van de 30 gram boter in een koekenpan met dikke bodem. Als de boter niet meer schuimt en er mooi goud bruin uitziet, doe je de sjalot, knoflook en champignons in de pan. Bak deze ingrediënten ongeveer 2 tot 3 minuten in de boter. De champignons laten heel veel vocht los, dit is natuurlijk ideaal voor de risotto. Doe de risotto in de pan en je zult zien dat de korrels risotto al het vocht van de champignons absorberen.

2Zodra al het vocht van de champignons uit de pan is, blus je het geheel af met de Italiaanse droge witte wijn. Laat het vuur op ongeveer twee derde (2/3) van het vermogen staan. Als de ook de wijn is geabsorbeerd, begint het proces van de bouillon. Voeg soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Iedere keer dat de bouillon volledig is opgenomen door de risotto, voeg je een nieuwe soeplepel toe. Na 16 tot 18 minuten is de risotto nagenoeg gaar.

3Proef de risotto en als de risotto eigenlijk net iets te hard is, haal je de pan van het vuur. De risotto bevat zo veel vocht en is zo heet dat deze vanzelf verder gaart tot een perfecte korrel. Om de champignon risotto te monteren, doe je nu de laatste 5 gram boter in de pan samen met de Parmigiano Reggiano en de verse peterselie. Proef de risotto nogmaals en bepaal of je nog wat zeezout en vers gemalen peper wil toevoegen voor de smaak.

4Dit recept voor champignon risotto is nu helemaal klaar. Serveer de risotto in diepe borden en indien je nog wat peterselie over hebt, dan strooi je dit er gewoon overheen. We zeggen het wel vaker, het oog wil natuurlijk ook wat. En tot slot rasp je nog een klein beetje Parmigiano Reggiano over het gerecht. Gewoon om het extra lekker te maken. Geniet in ieder geval van dit lekkere recept voor champignon risotto. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

4 Reviews

Ingrid

december 6, 2020

Molto buono!
Wat was dit lekker zeg. Een leuk gerecht om te maken ook.
In plaats van groentebouillon, heb ik champignonbouillon gebruikt. Top Gerecht!!

Tereza

april 19, 2020

Helemaal volgens jouw recept gemaakt en lekker dat het was!! Afgezien daarvan lijkt het op de foto of er nog wat vocht inzit bij het serveren. Dat had ik dus niet…

Tjerk Kleisma

april 25, 2015

Beste Derk,

Leuk dat je dit recept voor champignonrisotto hebt geprobeerd. 250 champignons is inderdaad erg veel. 250 gram is voor dit recept voldoende. Onlangs hebben wij onze website compleet vernieuwd dus het kan zijn dat de hoeveelheid per abuis niet goed in het recept stond.

Mvg,

Tjerk
AllesOverItaliaansEten.nl

Derk

april 25, 2015

Ik heb er 250 kastanjechampignons in gedaan maar dat was wel heel veel…

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.